Gość: . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 18:27 wiadomosci.wp.pl/OID,8540557,kat,1342,wid,8094002,opinie.html wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8094002&rfbawp=1132248236.136 nie mogę w to uwierzyć... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość gość. Re: Żegnaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 19:23 nie jestem z gór a i On nie był Góralem, ale gdzieś Go tam szukam... Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_z_laband Re: Żegnaj 17.11.05, 20:45 dej mu Ponboczku dobro sztela we niebie ... Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Żegnaj Janosiku - M. Perepeczka (*) 17.11.05, 21:23 Odsed od nos odtwórca Janosika, aktor Marek Perepeczko z serialu telewizyjnego "Janosik" z 1973 roku, w reżyserii Jerzego Passendorfera. Treść serialu jest osadzona w realiach początku XIX wieku, luźno nawiązując do postaci słynnego karpackiego zbójnika Janosika, który żył na przełomie XVII i XVIII wieku. Film kręcono od maja 1972 do marca 1973. Zdjęcia realizowano w zamku na Pieskowej Skale, w okolicach Ojcowa, na Podkarpaciu a także w atelier w Warszawie i Pradze, gdzie czescy dekoratorzy urządzili często pojawiającą się w serialu grotę skalną. Obsadę serialu stanowiła plejada znanych polskich aktorów i aktorek: Marek Perepeczko (Janosik) (*) 17.11.2005 Ewa Lemańska (Maryna) Bogusz Bilewski (Waluś Kwiczoł) Witold Pyrkosz (Jędruś Pyzdra) Marian Kociniak (Murgrabia) Mieczysław Czechowicz (Hrabia) Janusz Bukowski (Wróblik zbójnik) Anna Dymna (Klarysa hrabianka) Jerzy Cnota (Gąsior zbójnik) Ewa Wiśniewska (Izabela hrabina) Janusz Kłosiński (Kuśmider zbójnik) Marian Łącz (Słowak zbójnik) Jerzy Trela (zbójnik) Wiktor Sadecki (stary harnaś) Ludwik Benoit (przybrany ojciec Janosika) i inni Tytuły poszczególnych odcinków: "Pierwsze nauki" "Zbójnickie prawa" "W obcej skórze" "Porwanie" "Tańcowali zbójnicy" "Worek talarów" "Beczka okowity" "Dobra cena" "Pobór" "Wszyscy za jednego" "Trudno - miłość" "Pobili się dwaj górale" "Zdrada" Zegnomy Cie syćka z zolym i pokorom hale momy nadzieje, ze bees piyknie "janosikowoł" na niebieskik perciak. Bóg zapłoć Ci za syćko. (*)(*)(*) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c_n Re: Żegnaj Janosiku - M. Perepeczka (*) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 21:51 Marek Perepeczko - warszawiak, niezapomniany powstaniec Malutki w "Kolumbach" (*)(*)(*) www.filmpolski.pl/fp/film1.dll/fotos?co=zdjecie&typ=zdjf&idgl=6815&NrKol=4&baza=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c_n Re: Żegnaj Janosiku - M. Perepeczka (*) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 21:55 www.filmpolski.pl/fp/film1.dll/spisfilmow?osoba=270&baza=1 www.filmpolski.pl/fp/film1.dll/ZdjeciaOsoby?osoba=270&baza=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Żegnaj Janosiku - M. Perepeczka (*) IP: *.it-net.pl 17.11.05, 22:03 Piękne stronki, dziękuję. Tylu wartościowych ludzi odchodzi...za wcześnie. Tak nam sądzone? Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Janosik tyz nos zegno.... 18.11.05, 11:02 Janosik nos zegno. A mnie juz syćko obojętne, głucho zabiyli truchły wieko I Wom nie powiym, cobyk chętnie w tyn podróz seł niedalykom..., haj. Świat jo ostawiom i przyjaciół, ftoryk ostało licny kierdel, nie dokóńcony trud, ftoryk zacon, niedokóńcono moja słuzba... Śpiywołek ludziom piyśń bez echa, porwołek w strzępki gęśli struny, ino wiater holny gwizdze śmiychym śród chałup w grapak poozrucanyk... Hej, ruccie truchłe w grób cympryndzyj, gorściami sypcie piosek w ocy, płaćcie danine ludzkiyj nędzy, ftoro jednako furt sie tocy. Wy, przyjaciyle, co ostatniom dziś posługe mi dajycie rucajęcy grudke ziymi cornyj, juz mnie śród zywyk nie nońdziycie. Nie stane s Wami do kieluska, jako do niedowna było, nie bede s Wami sie radowoł, i nie zaśpiywom s Wami nutke rzywnom. Ostońcie sami i zapijcie Janosika śmierć, marność i biyde, a kie se casem mnie spomniycie: Janosik, kaześ? - zawołojcie, Jo wrócem sie ku Wom, syćkim, bajako, echem... Som nie przyde! Taki wielgi Bóg Ci zapłoć Marku za syćko, coś po sobie ostawieł nie ino górolom (*) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Janosik tyz nos zegno.... 18.11.05, 22:31 img395.imageshack.us/img395/7064/swieca3ob.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Żegnaj... Janosik tyz nos zegno.... IP: *.it-net.pl 28.11.05, 14:36 Pogrzeb Marka Perepeczki (PAP, Gal/28 listopada 2005 13:47) Mszą świętą w zapełnionym kościele św. Karola Boromeusza na warszawskim Cmentarzu Powązkowskim rozpoczął się w poniedziałek pogrzeb znanego aktora Marka Perepeczki. (*) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Żegnaj... 29.11.05, 12:47 Ponad 200 osób uczestniczyło we wczorajszym pogrzebie znanego aktora Marka Perepeczki na warszawskim cmentarzu Powązkowskim. Urnę z prochami złożyła do grobu na Starych Powązkach żona aktora Agnieszka Fitkau-Perepeczko. Perepeczko zmarł 17 listopada w mieszkaniu w Częstochowie. Miał 63 lata. Zasłynął m.in. rolą Janosika w serialu telewizyjnym Jerzego Passendorfera. Pogrzeb rozpoczął się mszą świętą w zapełnionym kościele św. Karola Boromeusza. Wśród uczestników ceremonii był wieloletni przyjaciel Perepeczki aktor Marian Kociniak. W pożegnaniu słynnego odtwórcy roli Janosika wzięli udział także m.in.: Ewa Wiśniewska, Teresa Lipowska, Aleksandra Woźniak, Katarzyna Skrzynecka, Daniel Olbrychski, Andrzej Kopiczyński i Zbigniew Wodecki. - Chciałbym wspomnieć Marka nie jako aktora, ale jako serdecznego przyjaciela i druha - powiedział nad grobem Perepeczki aktor Stefan Friedman. - Był świetnym kompanem i pomocnym człowiekiem. Nie zapomnę, jak kiedyś złamałem nogę i Marek niósł mnie na rękach przez pół Warszawy aż do samego szpitala - wspomniał Friedman. Żona aktora nie zdecydowała się wygłosić mowy pożegnalnej. - Agnieszka prosiła mnie, żebym powiedział coś lekkiego. To niełatwe. Niech mu ziemia lekką będzie - zakończył wzruszony Friedman. Marek Perepeczko w młodości chciał zostać architektem, ale w ostatniej chwili zdecydował się na studia w warszawskiej Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej, którą ukończył w 1965 r. Po dyplomie przez cztery lata grał na deskach warszawskiego Teatru Klasycznego, a potem w Teatrze Komedia. Na dużym ekranie debiutował rolą zbójnika z bandy, która napada na Helenę (Pola Raksa) i Rafała (Daniel Olbrychski) w "Popiołach" Andrzeja Wajdy. Sympatię widzów zdobył dzięki roli tytułowego bohatera serialu "Janosik" (1973). Wiele lat później podobną popularność przyniosła mu rola komendanta Władysława w sitcomie "13 posterunek" Macieja Ślesickiego. Wystąpił także m.in. w "Polowaniu na muchy", "Brzezinie", "Piłacie i innych", "Weselu" i "Panu Tadeuszu" Andrzeja Wajdy. Na początku lat 80. wyjechał do Australii. Przez ponad 15 lat nie występował na polskich scenach teatralnych ani przed kamerami. Od 1997 r. do 2003 r. był dyrektorem naczelnym i artystycznym Teatru im. Adama Mickiewicza w Częstochowie. W ostatnich latach grywał m.in. gościnie w teatrze w Płocku.(PAP) Odpowiedz Link Zgłoś
annah11 Re: Żegnaj 30.11.05, 08:43 Tu mozna zapalic wirtualna swieczke i pozegnac Go. www.zaduszki.com/pamieci.php?mode=view&id=1146 Odpowiedz Link Zgłoś