hepik1 16.01.06, 09:00 kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53581,3110448.html?as=1&ias=8 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciupazka Re: Na Skalnym Podhalu 16.01.06, 11:58 Hepciu, co to dwa juz tematy takie same? Odpowiedz Link Zgłoś
mendrolek Re: Na Skalnym Podhalu 16.01.06, 12:09 bardzo dobry tyn artykuł, trafio w samo sedno problemu bo ni mozna udawać wiecnie, ze problymu ni ma i ze górole to taki dobry i porzondny naród, ze zodyn chłop nie pije a nawet jak sie mu zdarzy to, ze krzywdy nikomu nie zrobi, ni ma to kilka przypadków ale pijaństwo jest w co drugij chałpie na Podhalu i w Beskidach, nojgorse ino jest w tym syćkim to, ze nojbardzij cierpiom na tym biedne zony, matki i dziecka, ftóre ni majom casym ka z takim problymem iść, nie mozna być ślepym na taki coś i nie mozna udawać, ze nos to nie dotycy, ze to nie nos problym! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Na Podholu - tak samo jako i w Polsce!!! 16.01.06, 12:27 Mendrolku! To samiućko dzieje sie za przyzwolyniym bob w całyj Polsce. A kie fces kija nonść na goroli to mos, bajako, ino dodej se do artykułu i jego treści "Górale!!!!", bo reśta cacy? Pytom sie cy cacy??? Nie bede zajmowac sie autorami tekstu, bo oni tyz som jest chorzy na "jak dowalić górolom". A cemu? Boo niepokorni roz, dwa - nie głosujpm tak ja nieftorym trza, nigdy na SLD, teroz nie na PO i po d...ie ik. Kie głowicka za twardo i nie do sie przekabacić, to po rzycisku inksym bicyskiem, haj! To jest ino takie jątrzenie i grzebanie w g... A my se ta wiymy, ni ma nika cacy, ka ino dwoje sie zeńdzie tam zwada, niewozne cy w chałupie, cy w rządzie. Nie widzom tego u sobie pod płotem, ba u obcyk pod lasynm, he? Nie fcom, bo tak im wygodniyj. W calyj Polsce, jak długo i syroko to jest i niek pisom ogólnie a nie przytaraniajom ino górolom. A To polepsy sytuacje? Przecie chłop baba zabije , kie to przecyto. Bo winowato bee ona. Tyś górolka i nie widzis tego zjawiska nika ino u nos i o co i komu o co tu idzie? He? Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mendrolek Re: Na Podholu - tak samo jako i w Polsce!!! 16.01.06, 14:04 Ciupazka,jo problym znom ze samego zycio, juz dosyć sie naoglondałak i juz mom dosyć udawanio ze nic sie nie dzieje! nie łobchodzi mnie cudze podwórko ino moje własne, trza nojpierw rozwionzać problym u siebie! Baby w gorach som pokorne i bydom udawać, ze nic sie nie dzieje ale to w nicym nie pomoze, wiem bojom sie i jo tyz sie bałak, ale jak chłop wie ze baba sie boi to to bydzie wykorzystywoł, jo fce ino powiedzieć zeby nie udawac ze nima problemu, nastała tako teraz znieculica społecno i to sie mi nie podobo! nie łobchodzom mnie zodne politycne racjie ani przesłanki kto cemu i jak napisoł i cy chcom przyfanzolic Góralom cy ni! jo wiem ze taki problym mo cało Polska i to duzy problym jest, ale nie udawojmy, ze w górach go ni ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Na Podholu - tak samo jako i w Polsce!!! IP: *.it-net.pl 16.01.06, 14:21 Sama wiyes, ze co sie dzieje w domu nie wynoś nikomu, casami baby som jest same za to winowate. Kóń jaki jest to sie widzi od pocątku, kie zaziyro do kieluska za młodu, to nie dziwota, ze na starość trąci, a powiydz to wceśniyj tym, ftore tego nie widzom, abo nie fcom widzieć. Cłek jest kowolem włosnego zywobycio, telo Ci powiym, jo tego problymu ni mialak, bok otwartymi ocyskami dobrze patrzała kogok za chłopecka se brała. I nie narzykałak. I zas Polok mądry po skodzie, hehe... A jo powiym, dobrze mu tak. Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mendrolek Re: Na Podholu - tak samo jako i w Polsce!!! 16.01.06, 14:33 Mos racje casami som winowate, ale nie zowdy i ni mozna tak ło kozdyj babie pedziec, bo róznie w zyciu bywo, casym nagle przychodzi bieda, brak roboty, kryzys i zacyno sie jatka! Ale to dalij nie znacy ze momy udawac, ze tego ni ma i ze chlopy nie pijom i nie bijom! Tako mi sie zdaje a wiem ze chlopa z alkoholizmu do sie wyciongnoc, ino casym te baby nie wiedzom jak albo robiom gorsom robote, takim wiela mozna tela trza pomoc, ni mozna sie łodwracać łod cłeka w potrzebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Na Podholu - tak samo jako i w Polsce!!! IP: *.it-net.pl 16.01.06, 15:05 Jo sie Tobie spytom: cy takom pisaninom im pomozes??? Jo nie wierze... Odpowiedz Link Zgłoś
mendrolek Re: Na Podholu - tak samo jako i w Polsce!!! 16.01.06, 15:41 a jo Ci odpowiem nie pomoge, samym pisaniem nie, ale mom cyste sumieni bo pomagom tak cy siak, jak moge casym nawet nojzwyklejsom godkom, bo nojgorzyj to myślec ze jest sie samymu na tym swiecie...mom ino pobozne zyceni coby wiencej takik ludzi było! po temu pise ło tym, jo nie jestem jakomsik wiegom przeciwnickom alkoholu bo un tyz jest dobry ale jeno dla mondryk ludzi, bo we syćkim trza miec przeciez umiar...ale to nie znacy ze mom być ślepo na krzywde dziecek i matek! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Na Podholu - tak samo jako i w Polsce!!! 16.01.06, 18:10 Pomóc to trza tym dzieciskom i babie, a jako? Wysłać dzieci do skół, izolować od pijoków ojców i pokozać inksy model zywobycio. Teroz fto to mo robic, to pytanie... Jesce pol biydy, kie majom madrom matke. Im warcyj sie to zrobi, tym lepiyj dlo dziecka. A to nie takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Na Podholu - tak samo jako i w Polsce!!! 16.01.06, 19:07 jak chłopa baby nie bije to jej wątroba gnije. Odpowiedz Link Zgłoś
mendrolek Re: Na Podholu - tak samo jako i w Polsce!!! 16.01.06, 19:25 Pewnie, ze to nie proste, ale nie trza łod razu rezygnowac, to zadani powinno nolezeć i do matki i do skoły i to wszetkich instytucji, tym sie powinno zajonć nase Państwo, coby pokozać tym dzieciom, ze świat nie końcy sie ino na pijaństwie, przeklyństwach i biciu! A nojwiencyj mozemy zrobic my sami ino trza chciec! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Na Podholu - tak samo jako i w Polsce!!! 17.01.06, 10:11 mendrolek napisała: "tym sie powinno zajonćnase Państwo, coby pokozać tym dzieciom, ze świat nie końcy sie ino napijaństwie, przeklyństwach i biciu! A nojwiencyj mozemy zrobic my sami ino trzachciec!" Oj, Mendrolku, sęk w tym, że państwo to My, Ty , ja i ni ma My i Wy i Oni i jesce p a ń s t w o . Ciekawość, cy to kiedy syćka pojmiom??? Odpowiedz Link Zgłoś
mendrolek Re: Na Podholu - tak samo jako i w Polsce!!! 17.01.06, 14:21 Syćka pewnie nie, a skoda! ale jak chocioz bydzie jako cynść co to pojmie, juz bydzie dobrze! Musimy sami zacońć łod siebie i to łod nos majom wyjść syćki chynci!! Odpowiedz Link Zgłoś