Gość: Szwager IP: *.dip.t-dialin.net 10.11.03, 21:01 www.kazikq.alleluja.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ciupazka Re: je to nasz Kazik? IP: *.it 10.11.03, 23:41 May be?!Hale tyn z duzyj litery, to ni moze być on ( z malej literki)!To dwie rózne osobowości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola-f Re: je to nasz Kazik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 12:34 Ale kazania kropka w kropkę... Albo się - zapatrzył... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: je to nasz Kazik? IP: *.it / 62.233.189.* 11.11.03, 13:01 A cóż to za niedomówienisa? Śmiało pisz! Odnoszę wrażenie, że nie czytałaś nic ze strony x.Kazimierza Kabata. A wiele interesujących artykułów tam znalazłam i przemyśleń na różne tematy, np. zainteresowały mnie: www.bacaq.republika.pl/gdzie.htm Od przybytku głowa nie boli, jest co czytać ba, nad niektórymi sprawami warto zastanowić się, przemyśleć, co nie oznacza, że nie mam własnego zdania na ten, czy inny temat. Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola-f Re: je to nasz Kazik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 13:15 No właśnie czytałam, czytałam... Dobrze pisze. Każdemu wolno pisać, czytać także. Niech ludziska czytają, może trochę pomyślą przy tym owczym pędzie do Europy. X Kazimierz K. powinien głównie pisać, ale do księży, bo jeżeli większość z nich daje lichy przykład swoim parafianom, to gdzie oni ( wierzący ) mają czerpać wiedzę o innym " lepszym " życiu. Ten kto chce słuchać kazań- idzie do Kościoła. XKK. to filozof, i takich nam potrzeba.Zzmuszają do myślenia. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: je to nasz Kazik? 11.11.03, 18:45 A cemuz to net ni moze być formą przekazu tego, co jo fcem przekozać inksym dlo syćkik, nie wozne, cy som takiego , cy inksego wyznanio, cy som ateistami. Praca misjonarzy, jest w wielu przypadkach ciekawso, jako nasa, i duzo mozno zyskać, cytajęcy te sprawozdania, nie wozne kim sie jest. A jak sie jest nikim , to tym bardziyj! Wiem, ze nic nie wiem, do końca zycio. I przestoń Olu f syćkim przypinac łatki. W kozdyj grupie momy kanalie, co nie znacy, ze momy robić ś nik bohaterów i o nik godać bez opamiętanio. Ni ma sie cym kwolić. Trza racyj pokazywać pozytywne jednostki, jako wzorce i na nich budować ład społecny. Telo. Pozdr. Radze wcytoj sie w tyn stronke dobrze, cobyś wiedziała o cym godos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola-f Prawda ciupazki i prawda innych... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 08:13 Ciupazko! A może nie napisałam prawdy? Oczywiście swojej, bo każdy ma inną. I takie jego prawo. Jeżeli zachęcasz do dyskusji, to proszę, licz się z tym, że będzie można wypowiedzieć się szczerze na jakiś temat. Ja myślę, że trzeba pokazywać kanalie i pozytywne jednostki. Bez pokazywania kanalii świat nie będzie lepszy, tylko zakłamany. A cemuz to net ni moze być formą przekazu tego, co jo fcem przekozać inksym > dlo syćkik, nie wozne, cy som takiego , cy inksego wyznanio, cy som ateistami No właśnie. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: je to nasz Kazik? IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.03, 20:05 jak narazie kazik nic niy godo, i o eutanazji tysz niy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Zde sem ja! IP: *.benet.uu3.net 11.11.03, 20:16 Czyście zdurniały tępe chachary? Tu jest wasz Kazik - kanalie parchate! hehe! Ja wam dam takie bezeceństwa, to człeka nie ma pare dni i juz awantura! Byłem se dziś z browarkiem na Ślęży-magiczna góra - do czorta - ciut ponad pięćset metrów względnej wyskości a na górze zima - szadź spasiona i grubaśna jak zady góralskich dziewek! Haj pozdrowiom was capy głeuooralskieeuue! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Zde sem ja! 11.11.03, 21:25 Godałak, ze momy dwók Kazików. Tyn przez duze K - Kazik to nas huncwot, ftory nos okropecnie rod widzi, nei dobrze, ześ sie chłopie nie straciył i błyscys swojom jenteligencjom, jak nifto, ba jako! Hale momy tyz drugiygo Kazika przez małe "k" - gościa X Kazimierza Kabata i on mo ksywe : kazik. Pytom piyknie - NIE MYLIĆ! Witoj Kaziku, huncwocie tym razym! Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: Zde sem ja! 12.11.03, 13:28 Gość portalu: Kazik napisał(a): ...głeuooralskieeuue! Kazik nie pij tyle! Nie widzisz, że browar Ci nie sluży? I paluszki nie te... Lepiej se poczytaj x.kazika, choć taka rada - w twoim przypadku - to jak groch o ściane. A może jednak?... Kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Zde sem ja! IP: *.proxy.aol.com 13.11.03, 05:56 kazda rada jest dobra,jezeli jest budujaca i w konsekwencji prowadzi do Krolestwa Bozego.dlatego mamy badac duchy,czy informacja jest od dobra,czy od zla.dany nam zostal rozum i nie przymuszona wola.jak z tego korzystamy,to juz nasza,osobista sprawa [Jozuego 1:8].moja rada jest jednak zapoznanie sie z wola boza i to w taki sposob,by czytajac i rozmyslajac Slowo Boze,zwrocic uwage na to jak osobiscie sie wyglada w swietle tego co jest napisane,jak wyglada to w rodzinie,w miescie,kraju i na calym swiecie.dojdzie sie do bardzo ciekawych spostrzezen [Jozue 24:15].i do tego wszystkiego nie trzeba wcale byc ksiedzem czy tez zakonnica. pozdrawiam serdecznie was wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
cepex Jozue zgromadził w Sychem wszystkie pokolenia 13.11.03, 08:30 (1) Jozue zgromadził w Sychem wszystkie pokolenia Izraela. Wezwał też starszych Izraela, jego książąt, sędziów i zwierzchników, którzy się stawili przed Bogiem. (2) Jozue przemówił wtedy do całego narodu: Tak mówi Pan, Bóg Izraela: Po drugiej stronie Rzeki mieszkali wasi przodkowie od starodawnych czasów: Terach, ojciec Abrahama i Nachora, którzy służyli bogom cudzym, (3) lecz Ja wziąłem ojca waszego Abrahama z kraju po drugiej stronie Rzeki i przeprowadziłem go przez całą ziemię Kanaan i rozmnożyłem róg jego, dając mu Izaaka. (4) Izaakowi dałem Jakuba i Ezawa, Ezawowi dałem w posiadanie górę Seir, Jakub i jego synowie wyruszyli do Egiptu. (5) Następnie powołałem Mojżesza i Aarona i ukarałem Egipt tym wszystkim, co sprawiłem pośrodku niego, a wtedy was wywiodłem. (6) Ja wyprowadziłem przodków waszych z Egiptu; i przybyliście nad morze; Egipcjanie ścigali przodków waszych na rydwanach i konno aż do Morza Czerwonego. (7) Wołali wtedy do Pana, i rozciągnął gęstą mgłę między wami i Egipcjanami, po czym sprowadził na nich morze - i okryło ich. Widzieliście własnymi oczami, co uczyniłem w Egipcie. Potem przebywaliście długi czas na pustyni. (8) Zaprowadziłem was później do kraju Amorytów, mieszkających za Jordanem; walczyli z wami, lecz Ja dałem ich w wasze ręce. Zajęliście wtedy ich kraj, a Ja wyniszczyłem ich przed wami. (9) Również powstał Balak, syn Sippora, król Moabu, i walczył z Izraelem. Posłał też i wezwał Balaama, syna Beora, by wam złorzeczył. (10) Lecz Ja nie chciałem słuchać Balaama: musiał on was błogosławić, a Ja wybawiłem was z jego ręki. (11) Przeprawiliście się następnie przez Jordan i przyszliście do Jerycha. Mieszkańcy Jerycha walczyli z wami, a również Amoryci, Peryzzyci, Kananejczycy, Chetyci, Girgaszyci, Chiwwici i Jebusyci, lecz wydałem ich w wasze ręce. (12) Wysłałem przed wami szerszenie, które wypędziły przed obliczem waszym dwu królów amoryckich. Nie dokonało się to ani waszym mieczem, ani łukiem. (13) Dałem wam ziemię, około której nie trudziliście się, i miasta, których wyście nie budowali, a w nich zamieszkaliście. Winnice i drzewa oliwne, których nie sadziliście, dają wam dziś pożywienie. (14) Bójcie się więc Pana i służcie Mu w szczerości i prawdzie! Usuńcie bóstwa, którym służyli wasi przodkowie po drugiej stronie Rzeki i w Egipcie, a służcie Panu! (15) Gdyby jednak wam się nie podobało służyć Panu, rozstrzygnijcie dziś, komu służyć chcecie, czy bóstwom, którym służyli wasi przodkowie po drugiej stronie Rzeki, czy też bóstwom Amorytów, w których kraju zamieszkaliście. Ja sam i mój dom służyć chcemy Panu. (16) Naród wówczas odrzekł tymi słowami: Dalekie jest to od nas, abyśmy mieli opuścić Pana, a służyć bóstwom obcym! (17) Czyż to nie Pan, Bóg nasz, wyprowadził nas i przodków naszych z ziemi egipskiej, z domu niewoli? Czyż nie On przed oczyma naszymi uczynił wielkie znaki i ochraniał nas przez całą drogę, którą szliśmy, i wśród wszystkich ludów, pomiędzy którymi przechodziliśmy? (18) Pan ponadto wypędził przed nami wszystkie te ludy wraz z Amorytami, którzy mieszkali w tym kraju. My również chcemy służyć Panu, bo On jest naszym Bogiem. (19) I rzekł Jozue do ludu: Wy nie możecie służyć Panu, bo jest On Bogiem świętym i jest Bogiem zazdrosnym i nie przebaczy wam występków i grzechów. (20) Jeśli opuścicie Pana, aby służyć bogom obcym, ześle na was znów nieszczęścia, a choć przedtem dobrze wam czynił, wtedy sprowadzi zagładę. (21) Lecz lud odrzekł Jozuemu: Nie! My chcemy służyć Panu! (22) Jozue odpowiedział ludowi: Wy jesteście świadkami przeciw samym sobie, że wybraliście Pana, aby Mu służyć. I odpowiedzieli: Jesteśmy świadkami. (23) Usuńcie więc bogów obcych spośród was i zwróćcie serca wasze ku Panu, Bogu Izraela. (24) I odrzekł lud Jozuemu: Panu, Bogu naszemu, chcemy służyć i głosu Jego chcemy słuchać. (25) Zawarł więc Jozue w tym dniu przymierze z ludem i nadał mu ustawę i nakaz w Sychem. (26) Jozue zapisał te słowa w księdze Prawa Bożego. Wziął następnie wielki kamień i wzniósł go tam pod terebintem, który jest w miejscu poświęconym Panu. (27) Następnie Jozue rzekł do zgromadzonego ludu: Patrzcie, oto ten kamień będzie dla was świadkiem, ponieważ on słyszał wszystkie słowa, które Pan mówił do nas. Będzie on świadkiem przeciw wam, abyście się nie wyparli waszego Boga. (28) Wtedy Jozue odprawił lud i każdy pospieszył do swojej posiadłości. (29) Potem umarł Jozue, syn Nuna, sługa Pana, mając sto dziesięć lat. (30) Pochowano go w posiadłości jego dziedzictwa w Timnat-Serach, w górach Efraima, na północ od góry Gaasz. (31) Izrael służył Panu przez cały czas życia Jozuego i przez cały czas życia starszych, którzy przeżyli Jozuego, a dobrze znali wszystko, co Pan uczynił dla Izraela. (32) A kości Józefa, które synowie Izraela zabrali ze sobą z Egiptu, pochowano w Sychem, na części pola, kupionego przez Jakuba od synów Chamora, ojca Sychema, za sumę stu kesitów. I stało się ono własnością synów Józefa. (33) Również umarł Eleazar, syn Aarona, pochowano go w Gibea, mieście jego syna Pinchasa, które było mu dane w górach Efraima. (Ks.Jozuego 24:1-33) Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays FZ ma swego kapelana! 13.11.03, 16:17 Witajcie x.kaziku pod wirtualnym Giewontem ;o))) Sami widzicie - mamy tu i owieczki, a gdzie są owieczki - tam i baranów nie brakuje. Samo życie! Pozdrawiam. R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: FZ ma swego kapelana, mo karcme...hehe IP: *.it / 62.233.189.* 13.11.03, 21:02 Momy tyz wirtualnom karcme "Pod Capiorkiym" ... Jako to godajom? Dobrego karcma nie zepsuje, złego i kościół nie naprawi. Pytomy pieknie do karcmy zakiela adwentu ni ma! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=7237586 Huncwoty pierońskie z wos syćkik !!! Kie byś sukoł w korcu maku, to byś nie naloz ik telo , co tutok, na Forum Zokopane, hehe... Hej! WITOJCIE SYĆKA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: FZ ma swego kapelana, mo karcme...hehe 14.11.03, 15:01 Do nas! Do nas prosimy! Szykują sie pewne urodziny ;oP, Andrzejki na horyzoncie... Pytomy pieknie! Hej! ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola-f Re: FZ ma swego kapelana, a może fotografika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 08:10 Mówi o sobie - amator. Zdjęcia robi b. dobre... Może to ten? www.kazik.com.pl/ Chyba się nie obrazi? Może poczucie humoru też ma? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: FZ ma swego kapelana, a może fotografika 03.12.03, 10:16 Jak moze być ten? Autorem tych zdjęć jest Kazik M. Janeczko, a ten drugi kazik bohater tego wątku to duchowny. Fotografik nas to Hanys, Adam Brzoza ze Skibówek, i inksi ftorzy dbajom o naskie images. Nie mylić Kazików, momy juz ik trzók na Forum! Trza go było dać do innego wątku! Miysomy okropecnie w tematak. A Kazik M. Janeczko galerie mo tyz fajne! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: 21 września - św. Mateusza... 20.09.04, 10:30 ....Apostoła i Ewangelisty. A co o nim wiemy? www.kazikq.alleluja.pl/tekst.php?numer=6002 Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: 21 września - św. Mateusza... 20.09.04, 12:14 Ano poczytajmy o św. Mateuszu iinnych świętych , a włączmy sobie głośniki, fajnie sie czyta przy tej muzyce: www.biblia.linia.pl/ No i jak Wam sie to podoba? Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: 21 września - św. Mateusza... 21.09.04, 20:43 Ciekawe cy nasi bankowcy, księgowi wiedzom, ze Święty Mateusz jest patronem miasta i diecezji Salerno, a także celników i poborców podatkowych, księgowych, urzędników finansowych, bankowców; wzywany jest tyz w przypodku alkoholizmu. Jakosi cicho , nifto se nie kojarzy??? Oni ino kojarzom dudki i mos? To dej! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re:O religiach wschodu...... 26.10.04, 14:45 ... moze tyz trza se pocytać, kie juz my przy świętyk, haj! www.racjonalista.pl/kk.php/s,2049 Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Forum Zokopane mo kapelana... 06.12.04, 09:30 ....Ojca Kazimierza Kubata, Salwatoriana (urodzonego w Nowym Targu), misjonarza w Afryce, a od 2003 r. pracuje w misji na wyspie Ngazidja, w archipelagu Komorów na Oceanie Indyjskim. A co o nim wiycie? Ojciec Kazimierz Kubat przyjechał na urlop do Polski ponad cztery miesiące temu. Znalazł też czas na wizyty w kilku podhalańskich szkołach, od których otrzymał zaproszenie. Za kilka dni wylatuje na Komory - zawiezie małym Afrykańczykom dar pieniężny od ich rówieśników z Podhala. Podczas spotkań pokazywałem przede wszystkim ogromną biedę, w jakiej żyją mali mieszkańcy kontynentu afrykańskiego. Często nie mają równowartości 2 zł na zakup np. lekarstwa, które niejednokrotnie ratuje życie - wyjaśnia o. Kubat. W rodzinach wielodzietnych w Afryce dzieci często czekają na swoją kolejkę na jedzenie po 2-3 dni - dodaje. W Szkole Podstawowej nr 1 w Cichem o. Kazimierz Kubat gościł aż dwukrotnie, bo podczas pierwszego spotkania misjonarskie opowieści o kontynencie afrykańskim nie miały końca. Stąd dyrektor szkoły Zbigniew Ramski poprosił misjonarza o jeszcze jedno spotkanie. Przez ten czas nasi uczniowie zbierali fundusze na pomoc dla afrykańskich dzieci, aby choć w ten sposób przyczynić się do poprawy ich życia - mówi dyrektor. W podziękowaniu za odwiedziny i ciekawe opowieści uczniowie cichowiańskiej podstawówki w strojach góralskich wręczyli misjonarzowi oscypki oraz blisko tysiąc złotych na potrzeby misyjne. Przez to, zeście nom opedzieli, jak wyglondo zycie w Afryce i jako tam biyda, to my zrozumieli, ze nas niedostatek jest nicym - mówili przedstawiciele uczniów. Przypomnieli również historię o brodzie, którą misjonarz opowiadał podczas pierwszego spotkania. Kiedyś dwóch mężczyzn dotknęło mojej brody, kilka dni później zmarli. Wśród ludzi zapanowała opinia, że moja broda jest zaczarowana, a jej dotknięcie powoduje śmierć. Długo musiałem walczyć z tym przesądem. Innym razem posądzono mnie o zmowę z piorunami, gdyż Afrykańczycy widzieli mnie, jak bez strachu obserwuję błyskawice i wysnuli wniosek, że mam jakieś konszachty z tym - dla nas naturalnym, a dla nich groźnym i tajemniczym - zjawiskiem, jakim jest piorun - opowiadał misjonarz. A na koniec to Wom tak powiymy, ze nom siy straśnie ta wasa broda widzi. Pilnujcie se jyj, coby Wom jom jakie Murzynki nie oskubały - mówili uczniowie. Spotkaniu towarzyszyła muzyka góralska w wykonaniu zespołu Mali Miętusianie, do którego należą niektórzy uczniowie ze szkoły. Na pewno wasze dobre serce uratuje niejedno małe dziecko i pozwoli mu na choć odrobinę lepsze życie - powiedział dziękując za dar dla Afrykańczyków o. Kubat. * O. Kazimierz Kubat pochodzi z Podhala. Urodził się w 1956 r. w Nowym Targu. W 1975 r. wstąpił do Zgromadzenia Salwatorianów, a 8 maja 1982 r. otrzymał święcenia kapłańskie. Pracował w Polsce jako wikariusz w Bielsku-Białej, następnie studiował na KUL filozofię przyrody i filozofię nauk. W 1990 r. wyjechał do Belgii, gdzie studiował na uniwersytecie katolickim w Louvain-la- Neuve. Od 1992 r. pracował w Zairze (dzisiaj Republika Demokratyczna Kongo) w regionie Shaby (Katangi) jako wykładowca filozofii w Wyższym Seminarium Duchownym Jana XXIII, prowadzonym przez ojców franciszkanów w Kolwezi. W styczniu 1996 r. został wykładowcą filozofii w Instytucie Filozoficzno- Teologicznym, prowadzonym przez salwatorianów w Morogoro, w środkowej Tanzanii. Od 2003 r. pracuje w misji na wyspie Ngazidja, w archipelagu Komorów na Oceanie Indyjskim. O. Kazimierz Kubat w wolnym czasie zajmuje się m.in. prowadzeniem stron internetowych. Pod adresem: www.kazania.tk www.kazikq.alleluja.pl można znaleźć wiele artykułów i informacji na temat specyfiki pracy misyjnej i duszpasterskiej na kontynencie afrykańskim. Bóg zapłoć O. Kazimierzowi Kubatowi za syćko !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re:Forum Zokopane mo kapelana..kazika!. 17.12.04, 08:51 Witoj kazik! Dzięki za wizyte na Forum! Nie napisoleś, ka tyn Twojom biblie mozno dostać. Byłeś na urlopie w Polsce i nic nie dołeś znać na Forumie? Jesce jedyn stracony górol we świecie...do tego misjonorz. Tyz piyknie! Pozdrowiomy i zycymy piyknyk Godnik Świąt i syćkiego co dobre w Nowym Roku 2005. Z Bogiym! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re:Forum Zokopane mo kapelana..kazika!. 19.02.05, 20:20 kazik kapelan, tyz cosi sie nie obzywo...Trza go sukać! www.kazikq.alleluja.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syr Re:Forum Zokopane mo kapelana..kazika!. IP: *.it-net.pl 26.03.05, 13:29 wielka sobota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re:Witoj na Forumie kaziku IP: *.it-net.pl 19.04.05, 08:45 Dzięki za wspacie! Godos , ze jo nietolerancyjno??? Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re:Witoj na Forumie kaziku 22.04.05, 20:18 Powiydz mi co to jest i fto zaś za tym stoi i fce nos zbawić???: www.main.home.pl/zbawienie/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: 3 maja Królowej Polski IP: *.it-net.pl 03.05.05, 11:29 Królowo Polski módl się za nami www.barnaba.alleluja.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Duch święty 12.05.05, 09:02 Przyjdź! Przyjdź! O przyjdź Duchu Święty! Oschłym wlej zachętę. Ulecz serca ranę. Nagnij, co jest harde, Rozgrzej serca twarde, Prowadź zabłąkane. Daj Twoim wierzącym, W Tobie ufającym, Siedmiorakie dary! Daj zasługę męstwa, Daj wieniec zwycięstwa, Daj szczęście bez miary! Daj nam moc abyśmy do końca naszych dni świadczyli o Jezusie. Abyśmy byli gotowi oddać za Niego życie. Veni Creator Spiritus! Fajne te stronki kazika, rada tam zaziyrom. Telo.Pozdr. niek lecom jaze na archipelag spod Taterek! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Nasze problemy 13.06.05, 09:43 ...egoizm i brak miłości bliźżniego. Niestety, sydło z worka wyłazi i dziubie. My tyz z tymi przywarami dziubiymy kogo ino mozemy. Jeee, moze sie zmiynimy? He? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Nasze problemy IP: *.it-net.pl 23.06.05, 10:27 Jessyk tu mos stronke kazika i o nim ,to se pocytoj, On nie z tyk nowo narodzonyk! www.kazikq.alleluja.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Nasze problemy - egzorcyzmy IP: *.it-net.pl 23.06.05, 10:30 Bajako, tego nom ino brakuje...: www.egzorcyzmy.katolik.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Nasze problemy - egzorcyzmy IP: *.it-net.pl 23.06.05, 13:39 Dalyko nie trza sukać, bo w Rumunii ciymnota i mo to, co mo! "Prawosławnemu duchownemu i czterem zakonnicom postawiono w Rumunii zarzut zamordowania młodej siostry zakonnej, na której dokonywali egzorcyzmów, żeby wypędzić z niej złe duchy - poinformowała w czwartek prokuratura." sea.search.msn.com/preview.aspx?&q=www.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Nasze problemy - egzorcyzmy IP: *.it-net.pl 23.06.05, 13:42 właściwy link: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2782876.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Nasze problemy - egzorcyzmy IP: *.it-net.pl 12.07.05, 23:02 Międzynarodowy Zjazd Egzorcystów na Jasnej Górze - SONDAŻ Czy egzorcyści są dziś potrzebni? Komu??? jaze sie fce pytacke robić, chyba głuptokom... To co tu cytom, to jaze ocyskami przewracom ze zdziwiynio. Pogłupieli juz syćka do imyntu??? Aneta Nawrot 11-07-2005 , ostatnia aktualizacja 11-07-2005 23:05 Kto 11 lipca chciał zwiedzić jasnogórską salę Jana Pawła II, odchodził z kwitkiem od drzwi. Za nimi bowiem trwał pierwszy dzień sympozjum egzorcystów, a wszystko, co wiąże się z egzorcyzmami, jest w Kościele okryte tajemnicą. Wśród zgromadzonych znajdują się m.in. Polacy, Niemcy i Anglicy. Oprócz kapłanów widać sporo osób świeckich. Są wśród nich lekarze - psychiatrzy i psycholodzy, bo często to właśnie do nich trafiają ludzie posądzani o chorobę umysłową, a później uznani za tzw. opętanych. Spotkanie ma trwać do 15 lipca. Jest zamknięte dla mediów. - Po jego zakończeniu ogłoszone zostanie oficjalne stanowisko uczestników - zapowiada biuro prasowe Jasnej Góry. Rozmowa z uczestnikiem zjazdu Aneta Nawrot: Egzorcyści kojarzą się nam na ogół z minionymi wiekami. Czy w dzisiejszych czasach mają co robić? Ks. Andrzej Grefkowicz, odpowiedzialny na zjeździe za liturgię: Gdyby nie byli potrzebni, to by ich tu dzisiaj nie było tak wielu. A przyjechało blisko 400 osób. Ilu mamy egzorcystów w Polsce? - Z tego, co wiem, około 60. Wśród uczestników zjazdu widzę też osoby świeckie, a przecież egzorcystą może być tylko duchowny... - To prawda, ale te osoby bardzo pomagają - najczęściej w modlitwie. Jak można zastać pomocnikiem? - Jeśli ktoś poczuje taką potrzebę, powinien zgłosić się do księdza. Ten pokieruje go dalej. Oglądał ksiądz film "Egzorcysta"? Czy pokazane tam wydarzenia odpowiadają prawdzie? - Nie wiem, bo nie oglądałem. Ograniczam się do wiadomości. Czym będą zajmować się uczestnicy zjazdu? - Mamy między innymi dyskutować o rzeczach, które mogą doprowadzić człowieka do zniewolenia. Chodzi m.in. o niekonwencjonalne metody leczenia, spirytyzm, magię... W tym przecież wielu ludzi upatruje sposobu na życie. I może to ich doprowadzić do opętania? - Nie, do zniewolenia. Opętanie jest bardziej niebezpieczne, przyjmuje się bowiem, że to zawarcie paktu z szatanem. Egzorcyzm Słowo pochodzi z języka greckiego i oznacza wydany demonowi rozkaz opuszczenia miejsca, rzeczy lub osoby. Rytuału dokonuje kapłan działający w imieniu Kościoła, zwykle za zgodą biskupa diecezji. Jego zadaniem jest rozpoznanie, jaki w danym przypadku jest zakres działania złego ducha. Wcześniej jednak badania, np. lekarskie, muszą wykluczyć naturalne pochodzenie objawów branych za diabelskie wpływy. Według Kościoła sygnałami, które mogą świadczyć o tychże jest - u człowieka - wrogość do osób duchownych, wstręt do sakramentów, agresywne zachowania nie tylko na tle religijnym, niewyjaśnione dolegliwości zdrowotne, mówienie nieznanymi językami, nadzwyczajna siła fizyczna. W otoczeniu takiej osoby mogą występować odgłosy pukania, kroków, przemieszczanie się, pojawianie i znikanie przedmiotów, dziwne zachowanie zwierząt domowych. Pierduły! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Nasze problemy - egzorcyzmy IP: *.it-net.pl 18.07.05, 20:26 kazik, a co Ty o tyk egzorcyzmak i to na Jasnej Górze myślis, he? Zgłupieli juz syćka do imentu? Cy jako? Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: przypowieści 29.07.05, 23:20 (głośniki) www.zosia.piasta.pl/coelho/przypowiesci.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Kup ksiązke nasego ks. kazika 30.07.05, 20:03 Ciekawość, kielo kostuje? www.bacaq.republika.pl/ZAIR%20I.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Nasze problemy - egzorcyzmy 28.02.06, 21:25 Gość portalu: Ciupazka napisał(a): > Bajako, tego nom ino brakuje...: > > > www.egzorcyzmy.katolik.pl/ Poszłam ci ja KUL na refersat Jezuity Prof.dr hab. Posadzkiego zaproszonego przez studentów koła naukowego filozoficznego, temat "egzorcyzmy". Około 500 osób przybyło na ten wykład, przede wszystkim młodzież. Odniosłam wrażenie, że się zawiedli z powodu filozoficznego podejścia profesora do tego problemu. No coż młodzież, która wali na przystanek Woodstock, czego innego sie spodziewała na wykladzie, niestety zawiodła się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Nasze problemy - egzorcyzmy IP: *.it-net.pl 28.02.06, 21:41 ( z KUL - wzmianka w prasie) serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3184973.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciupazka Re:Forum Zokopane mo kapelana..kazika!. IP: *.it-net.pl 04.03.08, 01:48 No to jeszcze raz wszystko co dobre niech Cię spotyka! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Zde sem ja! 11.09.05, 22:04 Kazik! Godali my na konferencji i o Tobie, zatracony we świecie górolu! W Słowniku Biograficznym tyz Cie nasłak! Pozdrówka prosto spod Taterek od Góroli! Twojom ksiązkę "Listy z Afryki" tyz obejrzeli. Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Zde sem ja! IP: *.it-net.pl 23.09.05, 07:55 Nie obzywo sie? Moze chory! Zdrowio zyce! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Księga kondolencyjna ... 16.10.05, 00:26 .....napisana przez internautow po śmierci Jana Pawła II: wiadomosci.onet.pl/4,50,13,1535628,0,0,ksiega.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka. Re: .Pozdrowienia..z kraju.. i prośba IP: *.it-net.pl 10.11.05, 23:46 Kazik! 11 listopda, Polska wolna , niepodlegla i demookratyczna. Demokracja zwycięża, poleć Polskę Bogu w modlitwach i Ty, tam daleko, modl sie także za pomyślność Polski , za moralność Polaków i zwyciestwo demokracji w Polsce. Porządkujymy państwo. Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: .Pozdrowienia..z kraju.. IP: *.it-net.pl 04.02.06, 19:05 Następne pozdro, 4 luty! Pakt stabilizacyjny podpisany... Polska wolna , niepodlegla i demookratyczna. Demokracja zwycięża, poleć Polskę Bogu w modlitwach i Ty, tam daleko, modl sie także za pomyślność Polski , za moralność Polaków i zwyciestwo demokracji w Polsce. Porządkujymy państwo. Ech... nerwów kielo nos to kostuje, a tu tele niescęścia w kraju i na świecie. Zdrowio zyce. Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: .Pozdrowienia..z kraju.. IP: *.it-net.pl 18.02.06, 17:44 Obezwoł sie i kazik! Zyjes widzem Olimpiadom w Turynie? Co to za zycie... kie telo kiepsko z nastmi. Za małosie za nik modlis, hehe...Poprow sie i Ty.Som widzis, ze u nos sie za takik jak Ty tyz bierom , hehe...Dobrze, ze Cie tu ni ma. Telo.Pozdr.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: .Pozdrowienia..z kraju.. IP: *.it-net.pl 07.04.06, 16:13 Kaześ?! Pozdro i Wesołyk Świąt! A pomodlyj sie ta za jawnogrzyśników, bo ik co roz to więcej. Nasyk pociórzy nifto nie słucho Telo.Pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: .Pozdrowienia..z kraju.. IP: *.it-net.pl 28.07.06, 20:26 Nadal pozdro dlo kazika, moze ka przecyto! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .Podzioł sie i juz...Ni ma....a moze jest...? 21.09.06, 14:12 Ani słychu o kaziku, ani widu, zyjes ta ka? Ze przecie obezwij ze sie... Pewnie łący ni mo. Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: .Podzioł sie i juz...Ni ma....a moze jest... IP: *.it-net.pl 08.12.06, 18:31 Naloz sie i kazik! Witoj na F. Zakopane. Kaś Ty sie stracił? Święta Cię przygnały? Tęsknica za krajem? Cały rok Cie tu nie było... Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: .Podzioł sie i juz.... w Afryce? IP: *.it-net.pl 08.12.06, 21:26 Ty dalej w Afryce? Tak mi stąd wyziyro...Scęść Ci Boze! Serdecznie pozdrowiom. www.afryka.tk/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: .Podzioł sie i juz.... w Afryce? IP: *.it-net.pl 19.12.06, 10:51 Wesołych Świąt! Scęścio krapecke, wesołości becke! W kozdynm katku po dziesiątku, a na stole milion, hehe... www.watra.pl/rozne/raba/foto5/IMG_9903_resize.JPG Hej, kolędo, kolędo, leć ku potraconym we świecie misjonarzom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: .Do przemyślenia prz świętach IP: *.it-net.pl 23.12.06, 21:40 Komu, komu potrzeba, niech czyta: users.nethit.pl/forum/forum/kazikq/ www.kazikq.alleluja.pl/ A Tobie kazik wszelkiej pomyślności w pracy misyjnej, opłatek kruse i dzielę sie z Tobom tak po nasemu z wnuka i dusy. Wesołych Świąt ! Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .Do przemyślenia prz świętach 30.01.07, 21:13 Do wierchu i modlić sie o Dobrom Nowine i o zbawienie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciupazka Re: .Do przemyślenia przy niedzieli IP: *.it-net.pl 10.02.07, 07:54 Up, kazika przemyślenia na jego stronce ku pokrzepie dusy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: .Do przemyślenia przy niedzieli...Afryka! IP: *.it-net.pl 19.02.07, 10:43 A kazikowi misjonarzowi tyz...Moze sie i podziel Ty!!! Afrykańskie słońce, kolory, dźwięki i kształty zagościły w dwóch salach wystawowych Zakopanego. Misjonarze i misjonarki z Afryki przygotowali wystawę, przybliżającą niektóre kraje tego kontynentu, ludzi, ich kulturę i sztukę. W piątek otwarto dwuczęściową ekspozycję "Sztuka ludów Afryki". Autorami wystaw są misjonarze ze Zgromadzenia Misjonarzy Afryki. Prezentowane eksponaty pochodzą z ich zbiorów. Zgromadzenie powstało w 1868 r. w Algierze, założył je kardynał Karol Lavigerie. Misjonarze nazywani są ojcami białymi, tak bowiem określiła ich miejscowa ludność ze względu na białe stroje. Po roku od powstania męskiego zgromadzenia dołączyły siostry białe. Powołanie ich okazało się konieczne, aby dotrzeć także do kobiet, z którymi w krajach muzułmańskich mężczyzna nie może nawiązać bliskiego kontaktu. Praca misyjna ojców i sióstr białych to nie tylko głoszenie Ewangelii, to także praca w dziedzinie edukacji czy medycyny. - Zakładamy szkoły podstawowe i średnie, przychodnie, internaty. Misjonarze budują struktury społeczne w plemionach afrykańskich. Pełnimy służebne role dla tych narodów - informuje o. Bogusław Żero. - Chcemy też Afrykę promować, zmienić negatywne postrzeganie jej. Ojcowie poznają więc także kulturę ludów Afryki, zakładają muzea, spisują tradycję, języki. Misje w obiektywie Pierwsza część wystawy zorganizowana została w salce wystawowej parafii pw. Świętej Rodziny w Zakopanem. Zobaczyć tam można kilkadziesiąt zdjęć pod wspólnym tytułem "Misje". Uwieczniono na nich życie codzienne ludności Tanzanii, Kenii i Ghany oraz pracę misyjną członków zgromadzenia. Duża część zdjęć poświęcona jest mieszkańcom Afryki. Wśród nich widać wiele sfotografowanych afrykańskich kobiet. - Kobieta afrykańska ma bardzo niską pozycję i ciężki los - opowiada o. Adam Cytrynowski. - Na jej barkach spoczywa utrzymanie rodziny, a jest spychana na margines życia społecznego. Pracują z nimi siostry białe, które chcą przywrócić ich godność. Wystawę w kościelnej sali uzupełniają przykłady wykonanych z afrykańskich tkanin i w tamtejszej kolorystyce ornatów. Sztuka Afryki W Galerii "Strug" Zespołu Szkół Plastycznych im. Antoniego Kenara przygotowano natomiast ekspozycję składającą się z wytworów afrykańskich twórców. Są tam codzienne i odświętne ubrania, ozdobna biżuteria, instrumenty muzyczne, rytualne przedmioty, wyroby plecione z trawy, ręcznie malowane tkaniny (batiki), malarstwo i rzeźba. - Afrykańska sztuka to odpowiedź na egzystencję tych ludzi - wyjaśniał podczas wernisażu o. Żero. - Ma zastosowanie praktyczne, jest związana z codziennym życiem. Trzeba zwrócić uwagę na pragmatyczną stronę tamtejszej sztuki, która nie istnieje w naszym pojęciu "sztuki dla sztuki". Afryka jest bogata duchem. Mimo niewolnictwa, kolonializmu, klęsk żywiołowych i uzależnień ekonomicznych wytworzyła swoją kulturę, sztukę, która jest wytworem ich filozofii życia i przetrwała do dnia dzisiejszego. Część wystawy to również produkty tzw. sztuki komercyjnej. - Afrykańczycy odkryli, że wielu Europejczyków jest zainspirowanych ich sztuką. Zaczęli więc tworzyć pod widza o białym kolorze skóry. Po to, by to kupił - wyjaśnia o. Żero. Wystawy zorganizowali ojcowie i siostry białe, ZSP im. A. Kenara i parafia pw. Świętej Rodziny. Wszyscy składali po-dziękowania inicjatorom pomysłu: Janinie Jarosz-Walczak i o. Adamowi Cytrynowskiemu. (ECZ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: nA Kaźmierza !!! IP: *.it-net.pl 02.03.07, 22:05 Coz ci kazik zycyć, napis som! Takim, jakoś Ty strak składac zycynio, bo mozes i Ty i jo podpaść w dzisiejsyk casak. Choćjakie pismaki uogólniajom błędy jednostek, plujom na KK, plujom na misjonarzy, zakonników, a jo sie pytom sie, za co? Za ik tak cięzkom robote? Pokoju ducha, efektów w pracy nad ewangelizacji pogan i spełnienia syćkik marzeń o ile je jesce mos! pomyślności tam daleko i cęstyk wizyt w kraju.Powodzenie i pozdrowienia z Polski. Kie sie zbyrko, zbyrko, to sie i wyzbyrko.Dej Ci Boze dobrego i owocnego zbyrkanio.Hej! Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Na Wielkanoc !!! IP: *.it-net.pl 31.03.07, 17:46 A z Niedzielą Palmową życzenia na najbliższe święta. Hej!!! Posyłom!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: nachodzą mnie... 22.06.07, 17:18 ...świadkowie Jahwy, dejcie se pokój.Telo ino powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cas Re: nachodzą mnie... IP: *.it-net.pl 02.01.08, 10:05 Do wierchu, cas na kolędowanie inksyk tyz... Za kolynde dziękujymy, zdrowio, scęńścio Wom zycymy na tyn Nowy 2008 Rok! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: nachodzą mnie...Swiadowie Jehowy 31.01.08, 14:10 ... nie wpuscom i juz. Ki pieron, kozdy fce mnie przekabacić, tutok na PO, tam zaś na Świadków Jehowy, dejcie pokoj, przecie w tym wieku, co jo, to cłek downo dokonoł wyboru. Przecie biblia mo być jedno. A nie jest...kazik do raportu, tłumoc Ty mi, cemu tak jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: nachodzą mnie...Swiadowie Jehowy IP: *.mammothnetworks.com 31.01.08, 18:40 chyntnie stane do tego raportu i bede tlumocyl cemu ta Biblia ma i jest jedno. tylko najpierw daj mi przyklady w czym nie jest jedno,bo nic o zadnej roznicy nie piszesz,oprucz tego,ze sie ze mna zgadzasz,ze Biblia ma byc jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciupazka Re: nachodzą mnie...Świadkowie Jehowy IP: *.it-net.pl 23.02.08, 13:25 Kie mo być jedno, to cemu telo odłamów jyj i wyznawców we świecie? I cemu do chałupy nie wpusco sie Kociorzy? Przynojmniyj u nos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: nachodzą mnie...Świadkowie Jehowy IP: *.mammothnetworks.com 23.02.08, 21:31 macie pytania,a nie ma odpowiedzi.to dziwne,a przeciez koscioly wam na nie powinny odpowiedziec i to na podstawie Biblii.i co? myslicie, ze Bog o tym nie wie? wie,wie i dlatego wybiera ludzi po calym swiecie,by Jego oredzie ludziom na swiecie zanosili.i zanosza.tylko nie wszyscy temu posluch dawac chca[ale zgodnie z Biblia,kazdy ma do tego prawo].jest to jednak ubolewania godne,ze jeszcze niektorzy sa z tego dumni,ze odmawiaja rozmowy i dyskusji na podstawie Biblii z SJ. Bog w Swym Slowie daje jasno do zrozumienia o tym ktora religia cieszy sie Jego uznaniem.juz chociaz te kilka wersetow biblijnych mowia same za siebie;ew.Mateusza 7:13,14[czy wszystkie religie podobaja sie Bogu?],ew.Mateusza 7:16,17[jak rozpoznac religie prawdziwa?],Izajasza 43:10[kto dzis czci Boga we wlasciwy sposob?]. jezeli wiec ktos ma naprawde szczere serce wobec Boga i chce Go poznac,jak rowniez Jego Syna[ew.Jana 17:3],to nie bedzie sie zamykal na prawde biblijna,ale otworzy swe serce wobec Stworcy.i tak tak,jak to ks.kard.S.Wyszynski napisal w przedmowie swej, do Biblii Tysiaclecia,"zje te Ksiege[Biblie] i pojdzie i bedzie mowil [ludziom o Jej tresci na swiadectwo].kazdy taki bedzie oswiecony i nie bedzie dla niego niezrozumialych spraw.z radoscia bedzie innym mogl dac odpowiedz na podstawie "listu od Boga",Biblii. Odpowiedz Link Zgłoś
przeszlakowska1 Re: nachodzą mnie...Świadkowie Jehowy 02.03.08, 22:34 Kazik! Przyjmij nojlepse zycynio z okazji Twoich imienin, cobyś mioł lepse duse do nawracanio jako jo! Z takiej jako jo nie bee hasyntu, haj. Kie nic nie wies, to źle, ale kie u kóńca zywobycio stwierdzos, ześ głupi jako tyn but, to juz zodnyj nadziyji ni ma dlo takiego, haj. Skoda mnie nawracać i telo. Dzisiok obejrzałak reportaż o. Jacka Wroblewskiego ze Zgromadzenia Ojców Białych i i jego misji w Afryce, jego sukces to przez 8 roków w Nigrze mioł 6 katehumenów, tam Muzułmanie (islam), poru misjonarzy przypłaciło misję swoim życiem. Bardzo ciekawy reportaż, mozno powiedzieć przygoda życiowa, ale strachu sie tyz najedli jako misjonarze chrześcijaństwa w kraju Islamu.Mozno Wos podziwiać z jednej strony, a z drugiej, to wojownicze nastawienie jednego wyznania do innego i to nawracanie na siłę,nie widzi mi sie i telo. Gotowa wojna.Kozdy z Wos głosi: nie bedzies mioł cudzyk Bogów przed moim...A przecie tyn Bóg to wsędy tyn som. Pokój s Tobom, zyce zdrowio i zadowolenia z pracy misyjnej. A muse Ci pedzieć, ze Twojom ksiązke "Listy z Afryki" wręczyłam nowemu wyświęconemu kapłanowi KK na Ukrainie.A i Twojom stronke tyz Mu pokozałak. Syćkiego dobrego. Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: nachodzą mnie...Świadkowie Jehowy IP: *.mammothnetworks.com 03.03.08, 00:37 dziekuje ci za zyczenia.ja ich nie obchodze[nigdzie tez w Biblii ludzie nalezacy do Boga,tak za czasow starotestamentowych,jak i nowo, ani imienin ani urodzin nie obchodzili],ale jeszcze raz dziekuje. Jezus tez nie obchodzil ani imienin ani urodzin i co ciekawe nie zalecil.Jego apostolowie sie tego trzymali i tez nikomu nie polecali.natomiast Jezus polecil swym nasladowcom obchodzic tylko na pamiatke dzien Jego smierci[zob.Biblia].i do tego od samego poczatku nasladowcy Jezusa sie stosuja.w tym roku np.ten dzien przypada na 22 marca i po calym swiecie bedzie obchodzony zgodnie z Biblia,jak nakazal Jezus.wspominasz o jakims wojowniczym nastawieniu jednego wyznania do drugiego.nie wiem o co chodzi.wiem tylko jak wyglada przyklad Jezusa,ktory rowniez na podstawie Biblii wskazywal ludziom prawde biblijna,pomimo,ze nalezeli do roznych odlamow poslugujacych sie Biblia.tak jak za Jego dni,kazdy mial wolna wole sie z Nim zgodzic i przyjac to co mowil,albo nie,tak i teraz jest identycznie.SJ glosza kazdemu Dobra Nowine o Krolestwie Bozym.a to czy ktos te oredzie akceptuje albo nie,to juz osobista kazdego sprawa.nic na sile,a jednoczesnie oparte na Slowie Bozym. a Biblia wszem dostepna,prawie kazdy w domu Ja ma,mozna sobie samemu posprawdzac.polecam Jej czytanie,zawsze wolna chwila sie znajdzie. a wartosc na Nia poswieconego czasu,nie ma porownania[ 2 Tym.3:16,17. ew.Jana 17:3.Obja.Jana 21:4.ze tylko wskaze tych kilka].zycze duzo radosci z wchlaniania Jej zawartosci[tak jak zalecil ks.kard. S.Wyszynski w swej przedmowie do wydania Biblii Tysiaclecia]. Odpowiedz Link Zgłoś
przeszlakowska1 Re: Na Wielkanoc !!! 18.03.08, 19:59 A na Wielkanoc życzenia . Hej!!! Posyłom i śle pozdrowienia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Na Wielkanoc !!! IP: 209.193.110.* 20.03.08, 04:38 przeszlakowska1,a moze by tak zacytowac Jezusa z Biblii na temat tego co ON powiedzial na temat pamiatki swej smierci.chyba to by bylo najwlasciwsze w obecnym okresie i na miejscu.ludzie przeciez ciekawi na pewno,co Jezus ma tu do powiedzenia.tym bardziej,ze jak mowi,chce by tak ten okres obchodzono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciupazka Re: Na Wielkanoc !!! IP: *.it-net.pl 20.03.08, 18:06 To do Tobie co zostanie, kie jo Cie bede wyręcać, he? Dzisiok Święto Księży, we WIELKI CWORTEK! Wies kielo Ik momy w Polsce? 23 tysiące, najwięcejmomy księży w południowych diecezjach kraju. Statystyczny polski kapłan ma ponad 40 lat i pochodzi ze wsi lub małego miasteczka. Tylko co dziewiąty wychował się w dużym mieście.Liczba powołań w naszym kraju spada, Polska w porównaniu do innych krajów wciąż jest prawdziwym "zagłębiem" księży. Dlatego episkopaty takich państw, jak Wielka Brytania, Irlandia, a także Niemcy i Hiszpania coraz częściej wysyłają do Polski emisariuszy, którzy mają za zadanie znaleźć chętnych do pełnienia posługi za granicą. A jakie cechy powinien mieć dobry kapłan" . Co trzeci badany wskazywał na komunikatywność, otwartość, umiejętność słuchania, służenie dobrą radą, zrozumienie. Co Polaków najbardziej drażni u księży? Najczęściej wymieniano przywiązanie do spraw materialnych i rozrzutność (prawie 17 proc. wskazań). Nie lubimy, kiedy kapłani obnoszą się ze swym bogactwem, jeżdżą drogimi samochodami i prowadzą wystawny tryb życia. Polaków denerwuje też, że księża są zarozumiali. Sami kapłani pytani o to, co jest ich największym problemem w pracy duszpasterskiej, odpowiadali, że niska frekwencja na niedzielnych mszach świętych. I co Ty na to kazik??? I temu jo mom głosić słowo Boze? Nie za duzo tyj roboty dlo takiyj, jako jo? Syćkik mom jo wyręcać?! Ni ma tak dobrze. Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Na Wielkanoc !!! IP: 209.193.110.* 22.03.08, 01:55 ciupazka przyznac musisz,ze to wielka pustka.spojrz na to wszystko z punktu widzenia Biblii[Slowo samego Boga].przyklad Jezusa i Jego polecenia,wlacznie nie tylko z gloszeniem Dobrej Nowiny,ale chocby z obecnym okresem obchodzenia dnia Jego smierci na pamiatke. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Na Wielkanoc !!! 09.05.08, 14:48 Momy Zesłanie Ducha świętego, moze ftoryk oświeci, jako myślis? Nuieftorym to juz nic nie pomoze, chetki sie zatraciyli w mamonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciupazka Re: Po Bozemu!!! IP: *.it-net.pl 29.06.08, 17:21 I z pozdrowieniami do wiyrchu słowo Boze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciupazka Re: Po Bozemu!!! IP: *.it-net.pl 01.10.08, 16:44 Zyjes, cosik cicho siedzis?! Do wierchu!Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka2 Re: Na Wielkanoc i po Wielkanocy ... Po Bozemu!!! 15.04.09, 23:35 Głosąc w Świata syćkie strony Ze z mortwyk wstoł Pan!!! Alleluja, Alleluja, Alleluja!!! ******************************* Kozda dusa ozśpiywano Wielbi głośno swego Pana A wtóruje dzwon. Alleluja, Alleluja, Alleluja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Na Wielkanoc i po Wielkanocy ... Po Bozemu!! IP: 96.18.162.* 16.04.09, 00:02 sama potwierdzasz i nakazujesz.jak to ladnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś