Dodaj do ulubionych

Apoloniusz Rajwa

10.12.03, 15:18
Czy zna ktoś Apoloniusza Rajwę? Bardzo chciałam go pozdrowić, uczył mnie
kieeedyś geografii. Może ma @?
Obserwuj wątek
    • izoold Re: Apoloniusz Rajwa 20.12.03, 12:53
      Widzę, że nie ma Jego znajomych na Forum. A ja znów przedwczoraj słuchałam jego
      opowieści w Radio Kraków... Proszę, pozdrówcie Go od Lenki, może mnie pamięta???
      • Gość: SEkar Re: Apoloniusz Rajwa IP: *.it-net.pl 07.11.04, 09:38
        Czytasz Tygodnik Podhalański? Tam pisuje.
        • ciupazka Re:A. Rajwa - XXVII Konkurs Wiedzy o Tatra 10.05.05, 10:04
          XXVII Konkurs Wiedzy o Tatrach. Młodzi znawcy gór

Młodzież z Witowa i Zakopanego wykazała się najlepszą znajomością tematyki
          tatrzańskiej podczas XXVII Konkursu Wiedzy o Tatrach, który odbył się pod
          koniec zeszłego tygodnia w sali audiowizualnej Tatrzańskiego Parku Narodowego. -
          Odpowiadali lepiej niż niejeden przewodnik - chwalił uczestników Apoloniusz
          Rajwa, główny organizator i przewodniczący jury.
          Wszystko zaczęło się w 1978 roku - wspomina Apoloniusz Rajwa. - Początkowo
          konkurs organizował dawny Młodzieżowy Dom Kultury, a za pierwsze dwie edycje
          odpowiadał Marian Kruczek. Później zastąpiłem go ja. Był taki okres, że był to
          konkurs wiedzy o Tatrach, Zakopanem i Podhalu, a część pytań przygotowywał
          Maciej Pinkwart. Ostatecznie jednak pozostaliśmy przy Tatrach.

Z czasem zacieśniła się współpraca z Tatrzańskim Parkiem Narodowym, który nie
          tylko udostępnia uczestnikom konkursu salę audiowizualną, ale także funduje
          atrakcyjne nagrody. TPN jest także współorganizatorem imprezy, obok
          Tatrzańskiego Centrum Kultury i Sportu "Jutrzenka".

W tegorocznym konkursie wzięły udział trzyosobowe reprezentacje dwudziestu
          szkół z Białego Dunajca, Dzianisza, Kościeliska, Nowego Bystrego, Poronina,
          Witowa i Zakopanego.

- Było osiem podstawówek, jedenaście gimnazjów i po raz pierwszy tylko jedno
          liceum. Nauczyciele wytłumaczyli mi, że to z powodu matur - kiedy odbywają się
          egzaminy, wszyscy uczniowie mają wolne i po prostu nie chce im się
          przygotowywać do konkursu - wyjaśnia Apoloniusz Rajwa.

Konkurs składał się z dwóch części. Najpierw uczestnicy wypełniali test wyboru,
          składający się z 25 pytań z dziedziny topografii, przyrody, taternictwa,
          historii poznawania Tatr i przewodnictwa oraz zagospodarowania najpiękniejszych
          polskich gór. Zasiadający w jury: Apoloniusz Rajwa, Małgorzata Kot i Krystyna
          Babula za każde pytanie przyznawali od 0 do 5 punktów. Do finału awansowały po
          trzy drużyny ze szkół podstawowych i gimnazjów oraz samotne w swojej kategorii
          zakopiańskie Liceum Ogólnokształcące im. Oswalda Balzera. W finale uczestnicy
          musieli ustnie m.in. opisać topografię głównej grani Tatr, opowiedzieć o
          pierwszych tatrzańskich wycieczkach, a także wyjaśnić i rozwinąć takie pojęcia
          jak: ski-alpinizm, ski extreme, freeride, paraglading czy ski touring.
          Zdecydowanie najlepiej zaprezentowała się drużyna z zakopiańskiego LO, która w
          całym konkursie zdobyła 42 punkty na 50 możliwych.

- Odpowiadali bardzo wyczerpująco - lepiej niż niejeden przewodnik. Myślę, że
          bez problemu zdaliby na kurs przewodnicki, a nawet mogliby spróbować podejść do
          egzaminu - twierdzi Apoloniusz Rajwa, który jest członkiem komisji
          przewodnickiej.

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz wydawnictwa
          dydaktyczne TPN. Drużynom, które zajęły miejsca 1.-3., TCKiS "Jutrzenka"
          przyznało nagrody książkowe w postaci przewodników i albumów o Tatrach. 18 maja
          wszystkie drużyny, które dostały się do finału, pojadą na wycieczkę objazdową
          na Słowację.

- W planach mamy między innymi przejście z Siodełka do Śląskiego Domu, pod
          Gerlach, obejrzenie zeszłorocznych wiatrołomów i wizytę na kąpielisku w
          Popradzie - zdradza przewodniczący jury. Wycieczkę ufundował TPN. (KOV)

• fredros Re: Apoloniusz Rajwa 09.05.16, 22:40
      też jestem zainteresowany adresem e-mail Apoloniusza Rajwy! Razem po jaskiniach nie chodziliśmy, ale o Bańdziochu Kominiarskim gaworzyliśmy. Pozdro. - Fred

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka