izoold 10.12.03, 15:18 Czy zna ktoś Apoloniusza Rajwę? Bardzo chciałam go pozdrowić, uczył mnie kieeedyś geografii. Może ma @? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izoold Re: Apoloniusz Rajwa 20.12.03, 12:53 Widzę, że nie ma Jego znajomych na Forum. A ja znów przedwczoraj słuchałam jego opowieści w Radio Kraków... Proszę, pozdrówcie Go od Lenki, może mnie pamięta??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEkar Re: Apoloniusz Rajwa IP: *.it-net.pl 07.11.04, 09:38 Czytasz Tygodnik Podhalański? Tam pisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re:A. Rajwa - XXVII Konkurs Wiedzy o Tatra 10.05.05, 10:04 XXVII Konkurs Wiedzy o Tatrach. Młodzi znawcy gór Młodzież z Witowa i Zakopanego wykazała się najlepszą znajomością tematyki tatrzańskiej podczas XXVII Konkursu Wiedzy o Tatrach, który odbył się pod koniec zeszłego tygodnia w sali audiowizualnej Tatrzańskiego Parku Narodowego. - Odpowiadali lepiej niż niejeden przewodnik - chwalił uczestników Apoloniusz Rajwa, główny organizator i przewodniczący jury. Wszystko zaczęło się w 1978 roku - wspomina Apoloniusz Rajwa. - Początkowo konkurs organizował dawny Młodzieżowy Dom Kultury, a za pierwsze dwie edycje odpowiadał Marian Kruczek. Później zastąpiłem go ja. Był taki okres, że był to konkurs wiedzy o Tatrach, Zakopanem i Podhalu, a część pytań przygotowywał Maciej Pinkwart. Ostatecznie jednak pozostaliśmy przy Tatrach. Z czasem zacieśniła się współpraca z Tatrzańskim Parkiem Narodowym, który nie tylko udostępnia uczestnikom konkursu salę audiowizualną, ale także funduje atrakcyjne nagrody. TPN jest także współorganizatorem imprezy, obok Tatrzańskiego Centrum Kultury i Sportu "Jutrzenka". W tegorocznym konkursie wzięły udział trzyosobowe reprezentacje dwudziestu szkół z Białego Dunajca, Dzianisza, Kościeliska, Nowego Bystrego, Poronina, Witowa i Zakopanego. - Było osiem podstawówek, jedenaście gimnazjów i po raz pierwszy tylko jedno liceum. Nauczyciele wytłumaczyli mi, że to z powodu matur - kiedy odbywają się egzaminy, wszyscy uczniowie mają wolne i po prostu nie chce im się przygotowywać do konkursu - wyjaśnia Apoloniusz Rajwa. Konkurs składał się z dwóch części. Najpierw uczestnicy wypełniali test wyboru, składający się z 25 pytań z dziedziny topografii, przyrody, taternictwa, historii poznawania Tatr i przewodnictwa oraz zagospodarowania najpiękniejszych polskich gór. Zasiadający w jury: Apoloniusz Rajwa, Małgorzata Kot i Krystyna Babula za każde pytanie przyznawali od 0 do 5 punktów. Do finału awansowały po trzy drużyny ze szkół podstawowych i gimnazjów oraz samotne w swojej kategorii zakopiańskie Liceum Ogólnokształcące im. Oswalda Balzera. W finale uczestnicy musieli ustnie m.in. opisać topografię głównej grani Tatr, opowiedzieć o pierwszych tatrzańskich wycieczkach, a także wyjaśnić i rozwinąć takie pojęcia jak: ski-alpinizm, ski extreme, freeride, paraglading czy ski touring. Zdecydowanie najlepiej zaprezentowała się drużyna z zakopiańskiego LO, która w całym konkursie zdobyła 42 punkty na 50 możliwych. - Odpowiadali bardzo wyczerpująco - lepiej niż niejeden przewodnik. Myślę, że bez problemu zdaliby na kurs przewodnicki, a nawet mogliby spróbować podejść do egzaminu - twierdzi Apoloniusz Rajwa, który jest członkiem komisji przewodnickiej. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz wydawnictwa dydaktyczne TPN. Drużynom, które zajęły miejsca 1.-3., TCKiS "Jutrzenka" przyznało nagrody książkowe w postaci przewodników i albumów o Tatrach. 18 maja wszystkie drużyny, które dostały się do finału, pojadą na wycieczkę objazdową na Słowację. - W planach mamy między innymi przejście z Siodełka do Śląskiego Domu, pod Gerlach, obejrzenie zeszłorocznych wiatrołomów i wizytę na kąpielisku w Popradzie - zdradza przewodniczący jury. Wycieczkę ufundował TPN. (KOV) Odpowiedz Link Zgłoś
fredros Re: Apoloniusz Rajwa 09.05.16, 22:40 też jestem zainteresowany adresem e-mail Apoloniusza Rajwy! Razem po jaskiniach nie chodziliśmy, ale o Bańdziochu Kominiarskim gaworzyliśmy. Pozdro. - Fred Odpowiedz Link Zgłoś