Dodaj do ulubionych

Podatek Tobina

15.02.13, 17:16
Ostatnio ustalono ramy na jakich ma dzialac podatek Tobina. 11 krajow Uni Europejskiej w tym wszystkie duze (poza oczywiscie Wielka Pomylka i Polska) doszlo do konsensusu i przedstawilo wspolny projekt. Podobno chca zgarniac 35 miliardow euro rocznie. Opodatkowane wszystkie operacje w ktorym jedna strona jest z jednego z tych 11 krajow plus wszystkie na papierach wyemitowanych w jednym z tych 11 krajow bez wzgledu na to miedzy kim odbywa sie handel.
Detale np tutaj:
www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/gesetzentwurf-35-milliarden-euro-aus-finanzmarktsteuer-erhofft-12061285.html
badz tutaj:
www.expansion.com/2013/02/14/empresas/banca/1360827209.html
Musze przyznac ze o ile sam wymiar czy tez dochody podatkowe ani mnie grzeja ani ziebia, ciesze sie, ze byc moze ograniczy to volatility na rynkach. Choc z drugiej strony obawiam sie troche, ze po prostu zwiekszy sie emisja wszelakich papierow poza granicami Uni i odplynie tez z niej sporo kapitalu.
Obserwuj wątek
    • pawel-l Re: Podatek Tobina 16.02.13, 15:36
      "ciesze sie, ze byc moze ograniczy to volatility na rynkach"
      • bieda_inwestor Re: Podatek Tobina 16.02.13, 17:32
        Zalezy - notowania bycmoze nie beda tak plynne, ale z drugiej strony jesli zwiekszy sie ilosc inwestorow dlugoterminowych w stosunku do krotkoterminowych, to na dluzsza mete mam wrazenie ze beda stabilniejsze.
        • maciek.toma Re: Podatek Tobina 02.03.13, 14:55
          Jestem za. Spekulanctwo na dzwigni trzeba tepic az zniknie z rynku.
          • pawel-l Re: Podatek Tobina 02.03.13, 16:05
            Co cię to obchodzi. Czy ktoś Ci zabrania grać w totolotka ? A dlaczego nie opodatkować chodzenie bez czapki albo jedzenie cukierków ?
            • bieda_inwestor Wbrew pozorom to sa bardzo ciekawe pytania 05.03.13, 03:56
              Gdzie sie konczy czyjas wolnosc i zaczynaja reguly spoleczenstwa.

Dlaczego nie pozwalamy jezdzic np. szybciej niz 50km na godzine w terenie zabudowanym?
              Dlaczego mamy specjelne ustawy dla kasyn?
              Dlaczego zabraniamy palenia, zazywania narkotykow?
              Dlaczego mamy inspektorat budowlany i nie bozwalamy zyc ludziom w rozlatujacych sie budynkach?
              Dlaczego nie kazdy moze byc prezesem banku, tylko musi sie wylegitymowac odpowiednim doswiadczeniem i znajomoscia polskiego?
              Dlaczego mamy w systemie procedury ubezwlasnowolniania ludzi ktorzy postepuja nieroztropnie?

Dla mnie ze spekulacja jest troche podobnie. Niby nie obchodzi mnie jak sobie zrobia krzywde, ale wydaje mi sie ze przy okazji moga wyrzadzic krzywde innym, tak wiec jestem za ograniczeniem ich wplywu na rynek.

Pelen liberalizm jak dla mnie skonczyl sie juz wtedy, gdy ludzie zaczeli sie laczyc we wspolne grupy plemienne.
              • bieda_inwestor Tak tylko podbijam do gory, bo 27.03.13, 17:40
                naprawde jestem ciekawy opinii forumowych libertarian na temat granicy wolnosci i jakim regulom spoleczenstwa sa gotowi sie podporzadkowac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka