Dodaj do ulubionych

Tusk sie poci!

01.03.14, 20:05
Sytuacja na Ukrainie staje sie coraz bardziej dramatyczna. Rosjanie na Krymie, wow. Mowia ze pomagaja swoim wojakom z Sewastopola, choc robia to 'nieudolnie' (nieoznakowane mundury, nie ma rejstracji na samochodach, ily 76 laduja z wyposazeniem).
Rada bezpieczenstwa sie zbiera juz drugi raz w ciagu 24 godzin? Siedza w nowym jorku i gadaja za nasze pieniadze.
Obama, grozi palcem, a jeden general US daje przyzwolenie Rosji do ataku na Ukraine. Republikanie jada nadal na Obame i jego administracje - mowiac ze czasu zimej wojny byly bezpieczniejsze niz jest teraz. Janukowicz uciekl do Rosji, fajne. Szopka dla publiki na calego.

Zadam pytanie: dlaczego sytuacja na Ukrainie to win-win-win?

Co musialo by sie stac aby:

A) Rosja odzyskala Krym?
B) finansjera moga wycisnac z Ukraini ile wlezie, ktos juz trafnie zauwazyl ze oni maja zadluzenie ok. 40% PKB i kryzys.
C) Zlodzieje pieniedzy 'podatnikow' przyklejeni do departmentu obrony narodowej mogli krasc dalej ile wlezie, szczegolnie jesli znow sie mowi o cieciach smile

A) rewolucja na Ukrainie i ucieczka Janukowicza; Putin go 'chowa' pod swoimi skrzydlami. Dlaczego Putin go chroni? Legalnie (wedlug prawa i umow jakie Rosja ma z Ukraina) Rosja moze wyslac swoich zolnierzy na Krym aby pomoc BRONIC swoich baz i obywateli na Krymie, ale musza byc oficjalnie o to poproszeni przez wladze Ukrainskie, NIE KRYMU, wladze ukrainskie. Sami sobie odpowiedzcie na pytanie, kto to jest to oficjalna wladza na Ukrainie wedlug Putina? Janukowicz, nowy Premier czy nowy pacholek na KRYMIE?

B) Niemcy byli badzo zaangazowani w caly ruch rewolucyjny (razem z Anglikami) , a pieniarzki plynely z USA.

C) USA (a raczej tym ktorzy tam rzadza) potrzeba nowej 'zimnej wojny' bo wojna z terroryzmem juz idzie w zapomnienie (i trzeba o niej przypominac obywatelom), potrzeba wielkiego 'nieobliczalnego wroga' z zapedami imperialistycznymi = nowych wielkich wydatkow.

A) to jest Fakt, legalnie Rosja moze wyslac wojska na Ukraine, moze to troche szara strefa narazie, ale sa tam jakies 'nieoznakowane' jednostki - tak podawaly media na calym swiecie jeszcze wczoraj.

B) Victoria Nuland, neocons, chlopaki od 9/11, poszukajcie o emailach do Kliczki od tej pani i ambasadora USA na Ukrainie, Pyatt sie nazywa.

C) Czy naprawde musze pisac o cieciach w departamecie obrony narodowej USA, czy slyszeliscie o military-industrail complex? Ci ludzie zywia sie tymi pieniedzmi i ich potrzebuja jak powietrza, bez kontraktow z DoD ich firmy nie 'przezyja'.

www.thedailybeast.com/articles/2014/02/27/top-republicans-call-for-return-to-cold-war.html
Czy w obecnej sytuacji trudno bylo przwidziec ruch Putina i wjazd na Krym? Czy w obecnej sytuacji trudno sobie wyobrazic aby ktos mogl z Putinem rozmawac przed calym zajsciem. Putin jest jaki jest, ale lubi wladze i pieniadze, NICZEGO NIE TRACI, A ZYSKUJE. Poza tym w Rosji rzadzi ON a nie neoconsi, i inni ludzie interesu, jak ladnie versa to nazwal 'niewidzialni'.

To jest sytuacja WIN - WIN - WIN. A Ukraincy? well...dostana glowe Janukowicza to chyba proste...prosci ludzie lubia proste rozwiazania i niskie wynagrodzenia.

A Wodz polski ze swoimi pacholkami mowi z potem na czole "moi koledzy z EU nie widza zagrozenia'. Nie widza bo nie granicza z Ukraina, ani Rosja. TAk to jest jak ludzie prosci i 'chorogiewki' bawia sie w wielka polityke. Ch... szczerbaty, rozbroili Polske z pomoca naszych sluzb a tys nie zrobil NIC, obsciskales sie z wrogiem a zyrandol powiedzial ze 'panstwo zdalo egzamin'. Inny tepy matol patrzyl jak mu brata zamordowali i nie zrobil NIC. Dobrze ze byli chociaz tacy ludzie jak Petelicki (z wizja) i wyszkolilismy kilka jednostek to walki partyzanckiej, bo ARMI ani dowodztwa nie mamy. I zycze wam Polacy abys Cie sie nie przekonali co oznaczaja 'gwarancje NATO' w dzisiejszym swiecie.

Obserwuj wątek
    • sevenseas 'pieniarzki' 01.03.14, 20:12
      Mialo byc 'z' nie 'rz' smile
    • herr7 Re: Tusk sie poci! 02.03.14, 01:59
      Zgadzam się z tym, że kryzys został sprowokowany przez Zachód, który na zdrowy rozum nie miał szczególnych powodów żeby obalać Janukowicza. Gdyby Ukraina leżała z dala od Rosji to złodziej Janukowicz mógłby sobie spokojnie nadal rządzić. Ale wiadomo było, że Putin będzie musiał na tą prowokację zareagować, bo gdyby tego nie zrobił to za dwa lata miałby taki sam "Majdan" u siebie.
      A co do roli naszych politicos? No cóż to w końcu zawsze byli chłopcy na posyłki i nic w tym względzie się nie zmieniło.
      • przycinek.usa ale bzdury opowiadasz 02.03.14, 04:30
        od tego momentu kasuje kazdy post w ktorym znowu ktos powie, ze "zachod sprowokowal" konflikt na Ukrainie.

Dlaczego?
        Poniewaz to sa bzdury.

Po pierwsze dlatego, ze nie ma dowodow.
        A po drugie dlatego - ze istnialo tylko jedno panstwo ktore mogloby cos takiego osiagnac i nadal nie ma na to dowodow i nie ma zadnej pewnosci, ze cos takiego mialo miejsce.
        Reszta - to sa spekulacjie podsycane przez propagande sowiecka, ktorej najwyrazniej jest pelno.

Rosja zaatakowala Ukraine - takie sa fakty.
        Taki atak musial byc zaplanowany na miesiace wczesniej, musialy byc treningi i cwiczenia.
        To sa miesiace pracy, a reszta jest szumem i propaganda dla matolkowatych dziennikarzy i glupiej opinii publicznej. Trzeba byc ciezkim debilem aby uwierzyc, ze Rosja ot tak wziela sobie kilku zolniezy i wyslala na Krym bez planu, bez przygotownia logoistycznego i tak dalej.
        W artykulach zagranicznych pisze, ze na morzu czarnym sa jednostki floty Baltyckiej.
        Czy umiesz wykonac taka myslawa ewolucje i zgadnac jak dlugo zajmuje przemieszczenie takich jednostek z Baltyku na morze czarne? No jak myslisz? Tydzien? Dwa tygodnie?
        Tylko sie nie spoc od wysilku intelektualnego.

O ile sobie przypominam sam przedtem powiedziales, ze Rosja wydala 50 baniek na igrzyska i nie miala planu ataku - wychodzi wiec na to, ze brednie opowiadales wtedy a teraz brniesz dalej w te brednie. Wec badz tak dobry i zamilcz.
        • vice_versa Zastanawiajace pytanka... 02.03.14, 06:18
          Przycinek,

1. W zadnym razie mam zamiaru bronic Herra, bo mam okreslone zdanie o ROLI jaka pelni i ideowej sklonnosci do Wielkiego Brata. Dlatego nie uwazam za stosowne odnosic sie do jego tekstu.

2. Jednak co do przebiegu zdarzen to mozna miec watpliwosci.
          Jak wiadomo rewolucje nie robia sie same.

Zadasz dowodow. Oczywiscie, ze nie ma dowodow.
          - Nikt nie zlapal snajperow, nikt ich nie bedzie sadzil. Jak myslisz DLACZEGO?
          - Janukowyczowi udalo sie zbiec. Jak to w ogole mozliwe?
          - Cui prodest. To jednak jest poszlaka, tak samo jak w przypadku 10/04.
          Widac ze zostala instalowana opcja Tymoszenko-Jaceniuka.
          - Rewolucja nie rozkrecila sie i nie rozlala po Ukrainie tylko zostala wyhamowana.
          Kliczko zostal skreslony, tak czy nie? Przypadkiem rowniez skreslala go Nuland.

Jak wiadomo, poszlaki wychodza duzo, duzo pozniej. Gdybys napisal dzisiejsze wnioski z 11/09
          tegoz 11/09 a nawet 30/09 to NIKT by Ci nie uwierzyl. Kilka lat pozniej nawet majac dowody w reku takie informacje staja sie NIEAKTUALNE i BEZWARTOSCIOWE.Jedyne co po nich zostaje na przyszlosc to wielki sceptycyzm wobec tego co pojawia sie w mediach. I tu nie ma swietych krow, ze tak powiem.

Przygotowania... No wlasnie. To jest najwazniejsze pytanie.
          TYM BARDZIEJ mozna zapytac skad wiesz ze to co ogladamy w mediach to jest REALNE. Moze wcale nie jest. Moze to jest cyrk na uzytek gawiedzi, ktorej jakos jednak trzeba wytlumaczyc deal zawarty nad ich glowami. Zagrozenie militarne wszyscy zrozumieja. Przeciez gdyby faktycznie wrocic do logiki zimnowojennej to Obama z Putinem WCALE NIE POWINNI ROZMAWIAC. Nie? Po co Putin mialby dzwonic, albo tym bardziej odbierac telefon gdyby nie chodzilo o jakies uzgodnienia ktorych wyniku jeszcze nie znasz. Naprawde myslisz, ze oni sie przez 1,5h kloca?

> Czy umiesz wykonac taka myslawa ewolucje i zgadnac jak dlugo zajmuje przemieszc
          > zenie takich jednostek z Baltyku na morze czarne? No jak myslisz? Tydzien? Dwa
          > tygodnie?

Wlasnie. A po drodze mamy... 1) Gibraltar. Brytole. Sojusznicze NATO.
          2) Bosfor. Turcja. Glowny sojusznik NATO w regionie.
          I OBA te panstwa wpuszczaja te Flote Baltycka jakby nigdy nic, tak?
          I co, Przycinek?
          Byly jakies newsy ze Flota Baltycka wplywa? Nie.
          A o 2 okretach USS byly.
          Nie uwazasz ze to co najmniej ZASTANAWIAJACE?
          Czemu UK i Turcja wpuszczaja okrety i czemu newsow nie ma?
          • przycinek.usa Re: Zastanawiajace pytanka... 02.03.14, 08:52
            dobrze, zgadzam sie z toba, to jest zastanawiajace.
            Ale ja jednak bardziej sklonny jestem wierzyc w rozwiazania proste.
            Mam na razie 2 mozliwe strony, ktore na tym zyskuja i Rosja jest jedna z nich.
            Dlaczego? Bo w przypadku inwazji Yanukowicz jest dla Rosji niewygodny.
            Jest calkiem mozliwe, ze oni sami Yanukowicza podgryzli a teraz udaja, ze sa dla niego tacy dobrzy. Pomysl o tym w ten sposob, ze on byl dosyc silny. Nawet teraz po uzyciu sily wobec obywateli - nadal ma wiekszosciowe poparcie w czesci kraju. Silny Yanukowicz nie jest dla Putina wygodny. A tak, Putin ma nad nim pelna kontrole. Nie ma dowodow na zadna ze stron i nie jest to jasne. Jasna jest narazie tylko to, ze to byl dlugofalowy plan Rosji.

Czyli dzialanie z premedytacja.
          • vice_versa Snajperzy... 04.03.14, 07:18
            Trafilem na taka informacje:

Do dziś żadna z elitarnych jednostek ukraińskiego wojska i służb specjalnych nie chce potwierdzić swego udziału po stronie władzy w czasie krwawych wydarzeń z końca lutego. Również do dziś nie odwołano dowódców podlegającej pod Służbę Bezpieczeństwa Ukrainy Alfy ani przyporządkowanej wojskom wewnętrznym Omehy. Uwiarygodnia to tezę o tym, że w Kijowie działały grupy zbrojne, nad którymi ukraińskie organy bezpieczeństwa nie miały pełnej kontroli.

forsal.pl/artykuly/781345,sila-armii-rosyjskiej-i-ukrainskiej-porownanie-potentacjalu.html
            • sevenseas Re: Snajperzy... 04.03.14, 10:19
              Janukowicz nie jest idiota. Nie on kazal strzelac to chyba jasne powinno byc dla wszystkich. Gdyby to byl on, co go powstrzymalo aby wydac rozkaz wstrzymania ognia po oddaniu pierwszego strzalu jak sprawy poszly nie po jego mysli? Pierwszy strzal oznaczal koniec dla integracji z EU i poczatek dla stryja Putina, co nie znaczy ze to Putin maczal w tym strzelaniu palce. Jak narazie dla mnie spust jest nadal ubrudzony sosem barbecue z hamburgera. I oczywiscie masz racje insynlujac ze Janukowicz nie kontrolowal sytuacji.

Taka moja anegdotka. Dlaczego Janukowicz zalamal dlugopis? Kojarzy mi sie to z jednym 'ale mnie wyjebali' - on zrozumial ze jest pionkiem, a myslal ze jest figura i doszlo to do niego. Tak sie nie zachowuje bogaty czlowiek, nakradl i mu wszystko zabrali, kto mu zabral? Kto ma wladze aby polozyc lape na pieniadzach kogos innego?
              • przycinek.usa Re: Snajperzy... 06.03.14, 06:54
                "Dlaczego Janukowicz zalamal dlugopis? Kojarzy mi sie to z jednym 'ale mnie wyjebali' - on zrozumial ze jest pionkiem, a myslal ze jest figura i doszlo to do niego."

mnie sie tez tak wydaje
        • herr7 Re: ale bzdury opowiadasz 02.03.14, 13:11
          Przecinku a pani Nuland co robiła w Kijowie i czy to aby nie USA wydały po 91 r 5 mld dolarów na swoje projekty polityczne w tym kraju? Jeżeli jesteś cenzorem to możesz mój post wyciąć, ale będziesz wówczas musiał być czujny i wycinać wiele innych postów, aż w końcu zostaniesz sam na tym Forum. Nic bardziej nie zniechęca do udzielania się na forum, jak nożyczki cenzora.

Nie spodziewałem się takiej reakcji po Tobie. Jeżeli jest jednak inaczej jak piszę to przedstaw te fakty.
          • klip-klap Re: ale bzdury opowiadasz 02.03.14, 13:19
            Ta kwota jak na okres 20letni jest smieszna.
            Widzialem ludzi, ktorzy z wybiorczego cytowania Nuland (bo nie wspominali wlasnie ze chodzi o 20 lat) wyciagali wniosek, ze Majdan sponsorowala CIA. To juz jest smieszne.
            • herr7 Re: ale bzdury opowiadasz 02.03.14, 13:25
              A na jakiej podstawie wnioskujesz, że CIA nie organizowała "Majdanu". Masz dostęp do tajemnic państwowych? Sam fakt, że obcy politycy wtrącali się do tego protestu było już pogwałceniem norm prawa międzynarodowego.
              • klip-klap Re: ale bzdury opowiadasz 02.03.14, 13:29
                > A na jakiej podstawie wnioskujesz, że CIA nie organizowała "Majdanu".

A gdzie tak napisalem smile ?
            • przycinek.usa Re: ale bzdury opowiadasz 02.03.14, 20:48
              "Ta kwota jak na okres 20letni jest smieszna.
              Widzialem ludzi, ktorzy z wybiorczego cytowania Nuland (bo nie wspominali wlasnie ze chodzi o 20 lat) wyciagali wniosek, ze Majdan sponsorowala CIA. To juz jest smieszne."

No wlasnie. OCZYWISCIE. Dziekuje bardzo.
          • przycinek.usa Re: ale bzdury opowiadasz 02.03.14, 20:26
            Sluchaj, zalinkowalem wczesniej te rozmowe, po to, aby kazdy mogl posluchac o czym oni mowia. I nie zgadzam sie, ze to daje podstawy do myslenia, ze USA destabilizowalo sytuacje.
            Jest w mojej ocenie wrecz odwrotnie. To wyglada na rozpaczliwa reakcje i probe narzucenia kontroli w sytuacji ktora wymknela sie spod kontroli. Po wybuchu strzelalniny w Kijowie wszyscy naokolo nagle zaczeli tam dzwonic i interweniowac, ale to nie dowodzi, ze USA destabilizowalo sytuacje.

Ja nie chce wszystkich naokolo krytykowac, tylko chce aby dyskusja kierowala sie w strone z logiczna konsekwencje oparta na wydarzeniach.

Czyli - jesli udalo sie ustalic jakis fakt - to niech on stanie sie elementem dalszych rozwazan, a nie w kolko walcujemy argument, ktory jest wedlug mnie zaprzeczony przez wydarzenia.

To samo z tymi okretami bojowymi.
            Wszystkie fakty wskazuja, ze te okrety zostaly skierowane do floty czarnomorskiej duzo wczesniej. Tego nie da sie zdezauwowac i zaprzeczyc. Tak samo nie da sie zaprzeczyc, ze taka operacja opanowania Krymu wymagala miesiecy przygotowan. Kto wie, moze nawet kilku lat.

A to ile ktos wydal miliardow dolarow w Ukrainie od 20 lat wstecz niczego nie dowodzi.
            To jest nawet wrecz smieszne, ze wnioski dotyczace wydarzen ostatnich dni opieramy o cos, co sie stalo 20 lat temu. No ale to jest forum. A ja jestem bardzo cierpliwy.
            • przycinek.usa jeszcze raz Nuland 02.03.14, 20:50
              Slynna juz konwersacja:
              www.youtube.com/watch?v=MSxaa-67yGM#t=89
              • sevenseas Re: jeszcze raz Nuland 03.03.14, 15:13
                Przycinek, przepraszam Cie ale nie sluchalem tego nagrania wczesniej. Zauwazyles jak to jest pociete, sklejone? Wyszlo tylko to co mialo wyjsc, wyszlo. 3:19 'I still trying to figure out in my mind why Janukowicz....cut...that' i mowi o czym innym...
                • dexxton Re: jeszcze raz Nuland 03.03.14, 15:25
                  Jeszcze się nie nauczyłeś, że przecinek łyka jak pelikan COKOLWIEK co potwierdza spiskową naturę JAKIKOLWIEK wydarzeń? Bez weryfikacji, pomyślunku, jak leci.
                  • sevenseas sexton 03.03.14, 16:38
                    nie smiec mi na watku swoja osoba!
                • przycinek.usa jeszcze raz powtarzam 03.03.14, 16:00
                  Rany, sevenseas, przeciez ja to daje wlasnie jako przyklad tego, ze to jest manipulacja. Ze to jest pociete i powyrywane z kontekstu - to nawet nie wyglada na cala rozmowe.
                  Wlasnie dlatego wkleilem to tyle razy i dopier teraz zauwazyles?!

Bo oni mi tu pisza, ze to bylo wywolywane przez USA, i tak dalej i daja te babe jako dowod.
                  A ja tlumacze i tlumacze i jedyne co mam to dextona, ktory mi szumi.
                  • sevenseas Re: jeszcze raz powtarzam 03.03.14, 16:44
                    Ale ja nigdy nie mowilem ze mi o ta rozmowe chodzi. Mi sie wydaje ze to nie Rosjanie zrobili ta wrzute tylko nasi i zastanowilo mnie dlaczego.

Przycinku nadal uwazam ze widze w tym palce ubrudzone tluszczem z 'hamburgerow'. A w Rosji Mcdonalda nie lubia, co nie znaczy ze nie mogly skorzystac obie strony.

Ja spokojnie poczekam az bedzie wiecej informacji i ruchow, a uwiez mi ze bedzie i sie wszystko wyda klarowniejsze.
            • herr7 Re: ale bzdury opowiadasz 02.03.14, 20:56
              Jest sporo informacji na temat udziału pani Nuland i ambasadora USA w Kijowie podczas ukraińskiego kryzysu. Ludzie ci faktycznie ustalili skład nowego rządu z Arsenijem Jaceniukiem jako premierem. Jeżeli to nie jest daleko idąca ingerencja to co to jest?! Ameryka jest mistrzem świata w zakulisowych rozgrywkach i korumpowaniu lokalnych elit. To jest fakt oczywisty. Tyle że coś chyba nie wyszło, a tym czymś była reakcja Rosji po zakończeniu Igrzysk. No i teraz mamy nerwowość w kilku stolicach, w tym w Warszawie. To chyba nie powinno być takie trudne do przewidzenia, że zainstalowanie antyrosyjskiego reżimu w Kijowie podziała na Moskwę jak płachta na byka. Jaki jest sens prowadzić te brudne gry zamiast starać się przyciągnąć Rosję dla wspólnych celów?
              • thor-sten Re: ale bzdury opowiadasz 02.03.14, 22:11
                Rosja robi anschluss, nie ma dwóch zdań, ale to że zachód wysyłał na Ukrainę wszystkich możliwych oficjeli którzy jątrzyli przeciwko demokratycznie wybranej władzy to tez nie podlega dyskusji. Oczywiście przy okazji zachód grał durnia że to rosja się miesza w sprawy ukrainy choć rosyjskich oficjeli ciężko było zaobserwować.
              • przycinek.usa ale ale 03.03.14, 07:59
                Ale ja nie to podwazam!

Ja mowie od samego poczatku, ze nasi tego nie wywolywali. Mysmy nie wysylali ludzi na ulice, nie organizowali protestow, nie placili uczestnikom i tak dalej. USA nie organizowalo tej rewolucji. Nie mieli w tym zadnego interesu, ani ochoty. Ta idiotka z departamentu stanu wlazla tam butami jak sie protesty ustabilizowaly. Oni weszli na samym koncu.
                • herr7 Re: ale ale 03.03.14, 19:37
                  Rozmowa Nuland z amerykańskim ambasadorem o tym, że Stany chcą zainstalować Jaceniuka na premiera Ukrainy, a nie kreaturę Merkel Kliczkę miała miejsce 11 grudnia 2013 r. Kim jest ta pani piszą w Asia Times.

www.atimes.com/
        • klip-klap okrety 02.03.14, 13:28
          > Czy umiesz wykonac taka myslawa ewolucje i zgadnac jak dlugo zajmuje przemieszc
          > zenie takich jednostek z Baltyku na morze czarne? No jak myslisz? Tydzien? Dwa
          > tygodnie?

Nie jesli sa czescia floty z Morza Srodziemnego (masz wymienione oba w artykule - Minsk i Kaliningrad). Wyjasnienie prostsze , ze byly najblizej wygrywa z wyjasnieniem miesiecznych przygotowan.
          rbth.co.uk/news/2014/02/11/baltic_black_sea_landing_ships_join_russian_navy_force_in_mediterranean_34069.html
          Co nie znaczy, ze przygotowan rosyjskich nie bylo, mysle ze byly. Tylko nie wiemy czy Putin po prostu wyciagnal z szuflady standardowy scenariusz pt 'Przejecie Krymu', bo nadarzyla sie okazja, czy tez temu scenariuszowi pomogl.

BTW, tam sa tez dwa amerykanskie okrety

'Along with US warnings to Moscow, a high alert was secretly declared Saturday by the US Mediterranean Sixth Fleet. Two US warships which had been deployed in the Black Sea to back up Russian security for the Olympic Winter Games in Sochi - the USS Taylor Frigate and the USS Mount Whitney Blue Ridge-class command ship - have moved over to the western side of the Black Sea opposite Crimea and facing the Russian navy base of Sevastopol.
          The Mount Whitney is outfitted with sophisticated intelligence-gathering systems. Its current location means that ongoing Russian military movements across central, southern and western Russia, around its borders with Ukraine and inside the Crimean peninsula, are being monitored and beamed to the White House and the Pentagon. '
          debka.com/article/23720/Russians-strike-Ukraine-army-post-in-Crimea-Kiev-fears-Ukraine-army-putsch-US-warships-on-standby
          • dexxton Re: okrety 02.03.14, 15:44
            > Nie jesli sa czescia floty z Morza Srodziemnego
            Ja już przecinka nawet nie upominam, że znowu nie odrobił lekcji bo to u niego recydywa, tak samo jak spiskowa wiara we wszechmoc Rosji/Putina.
            • przycinek.usa Re: okrety 02.03.14, 20:40
              nie ma czegos takiego, jak spiskowa wiara we wszechmoc Rosji
              Masz ewidentne problemy z poprawnym formulowaniem zdan.
    • przycinek.usa Re: Tusk sie poci! 02.03.14, 04:39
      Jakie masz dowody na B. Slucham.

Tu masz te konwersacje:
      To sa wszystko poszlaki i obajwy panicznego rozgrywania sytuacji biezacej - a nie zadne dowody na zadne dzialania USA. Narganie jest pociete i nie wiadomo jaki jest kontekst tego o czym mowia. Dla mnie sa to po prostu glupie rozmowy telefoniczne. A poza tym nagranie jest wedlug mnie wykonane w USA.
    • vice_versa Pytanie o ksztalt finalny tego dealu. 02.03.14, 05:32
      Seven, naprawde swietny tekst.

To jak jest: sytuacja JEST coraz bardziej dramatyczna czy jednak byl deal win-win-win i tylko MA WYGLADAC DRAMATYCZNIE?
      Tzn. uwazamy ze ten rozwoj wypadkow jest REALNY czy MEDIALNY?
      Czy nie jest czasem tak, ze wszyscy mowia o integralnosci Ukrainy gdy zostal uzgodniony jej ROZBIOR?
      To wazne: z jednej strony wszyscy wiedza, ze kazde umowy mozna zlamac i gra moze trwac,
      a z drugiej wiele wskazuje na inscenizacje i realizacje jakiegos wczesniej uzgodnionego scenariusza.

I tak:

1. Rozwiazanie Majdanu i oddanie faktycznej wladzy RN Ukrainy i Batkiwszczynie wcale nie bylo rewolucyjne. Rewolucja toczylaby sie przeciez dalej i rozlewala po kraju.Tu nic takiego nie mialo miejsca. Przebieg wydarzen byl na tyle dziwny, ze wskazuje na rezyserowanie wydarzen. Ze snajperami wlacznie. Prowokacja? Jak najbardziej. Uzycie snajperow na pewno nie bylo na reke Janukowycza. Historia powie, ze strzelal Janukowycz, ale byc moze to wcale nie jego ludzie strzelali... Byc moze zaczal sie pakowac gdy zrozumial, ze scenariusze pisze KTO INNY i on juz nad tym nie panuje.

2. Nie bez powodu Janukowyczowi udalo sie uciec. Jak dobrze zauwazasz on jest pionkiem Putina i stwarza pozory legalizmu. To otwiera droge do rozbiorow...

3. Przeciez ok.12.40 w przestrzen powietrzna wlecialo 10 rosyjskich helikopterow i zaden nie zostal zestrzelony. Czyli ten nowo mianowany szef Sil Zbrojnych Mychajlo musial wydac nakaz by nie strzelac. I znowu pytanie: co decydowalo: strach przed ingerencja zbrojna czy nakaz szefow dzialajacych wg. scenariusza.

4. Zakladajac medialny cyrk wg z gory uzgodnionego scenariusza powstaje pytanie: Jak wyglada koncowy deal? Dla Putina tylko Krym czy Donieck, Donbas i Charkow rowniez?
      Tam juz sa spore prorosyjskie demonstracje, zajmowanie budynkow wladz i bojowki zamaskowanych gosci w zielonych panterkach albo czarnych uniformach.

Trafnie piszesz o i o tym win-win-win, i o tym miechu, rzuconym na stol.
      Pytanie czy byl jakis pakt a'la Ribbentropp-Molotow czy jednak metoda faktow dokonanych i realne gry tytanow ?

Putin tak czy siak wygrywa propagandowo jako obronca i zwyciezca. Moze tez potrzebowac wojny wlasnie ze wzgledu na stan finansow i odwrocenie uwagi od kryzysu walutowego.
      Nie przez przypadek rubel i hrywna zostaly zdewaluowane tuz przed Majdanem, jeszcze jeden element nacisku. Ale rowniez turecka waluta- co jakby nie patrzec zmusza Turcje do szukania poparcia Zachodu. Mi to wyglada na takie pogrozenie palcem tuz przed realizacja swojego planu.

Pytanie czy tylko Krym czy deal przewiduje jednak rozbiory i Wschod dla Putina.
      Te wojska na Krymie i czolgi na granicy z Ukraina to swietny pretekst dla zachodnich politykow do podzialu Ukrainy i lansu o zapobiezeniu eskalacji konfliktu.Bo tak jak zajecie Krymu mozna bylo przewidziec, a najwyrazniej nie zrobiono NIC (oprocz gadania) by temu zapobiec, tak samo mozna przewidziec proby formalnego oderwania Wschodu. To jasne ze Putinowi bedzie na tym zalezec, a Zachod ma tu do dyspozycji tylko jalowe gadanie w RB ONZ czy gdzie indziej.

Obama gaworzyl z Putinem 90min. Jesli Obama mysli, ze cokolwiek pokojowo wynegocjuje to sie myli. De facto wszystko zalezy od tego jak CHCIWY zechce byc Putin...
      Myslisz ze przez telefon rysowal nowe granice?

> poszukajcie o emailach do Kliczki od tej pani i ambasadora USA na Ukrainie, Pyatt sie
      > nazywa.

O mailach nie znalazlem. Chodzi Ci o te podsluchy?

> C) Czy naprawde musze pisac o cieciach w departamecie obrony narodowej USA, czy
      > slyszeliscie o military-industrail complex? Ci ludzie zywia sie tymi pieniedzm
      > i i ich potrzebuja jak powietrza, bez kontraktow z DoD ich firmy nie 'przezyja'

Co do tego mam zasadnicze watpliwosci. M.zd. tamci ludzie to sa republikanskie jastrzebie i z tego powodu Obama wlasnie IM kasy NIE CHCE dawac... Gdyby chcial to zrobilby juz to z Syria. A jak wiadomo wolal pokojowo obgadac warunki pokoju z Putinem. Nawet kosztem wizerunkowej klapy w oczach tych, ktorzy mysla w kategoriach zimnowojennych, a nie biznesowych.

A jesli ktos mi napisze ze to ja mysle w kategoriach zimnowojennych, to zdecydowanie zaprzecze: akt dekapitacji polskiej generalicji i wladz naczelnych oraz osadzenia swoich pionkow jest rzeczywista zbrodnicza polityka zimnowojenna, a nie biznesowymi negocjacjami. Wiec zmiana zasad prowadzenia wojny ZMUSZA do realistycznego spojrzenia a nie naiwnej wiary w sile negocjacji. Najpierw trzeba zrozumiec logike przeciwnika, a dopiero potem obmyslac do tego strategie.
      • herr7 Putin jest w defensywie... 02.03.14, 13:21
        I stara się ten kryzys tak rozegrać, żeby z jednej strony pokazać Zachodowi, że Ukraina jest dla Rosji arcyważna i Rosja jest gotowa w obronie swoich interesów na bardzo wiele, a z drugiej strony żeby nie przekroczyć rubikonu. Dlatego nie jestem przekonany, że Rosja inkorporuje Krym.

Co do Zachodu, a właściwie amerykańskiej elity (nie mylić z Obamą) to sytuacja jest taka, że w warunkach złej sytuacji gospodarczej trudno jest społeczeństwu wytłumaczyć, że Ameryka która jest krajem nie mającym praktycznie naturalnych wrogów potrzebuje wydawać takie krocie na zbrojenia i bezpieczeństwo. A to są przecież najlepsze biznesy. Ponieważ "zagrożenie terrorystyczne" straszakiem już nie jest trzeba wymyślić nowego, a właściwie odkurzyć starego wroga, jakim jest obecna Rosja. Rosja od dawna robi wszelkie możliwe uniki żeby wyjść z linii strzału, ale na sytuację na Ukrainie nie mogła zareagować inaczej. Stawiam tezę, że gdyby Ukraina leżała dalej od Rosji to taki Janukowicz mógłby dalej bez przeszkód dalej sobie rządzić.
        • vice_versa Znowu bzdury... 02.03.14, 19:58
          Herr przestan. Po prostu przestan.
          Putin jest w ofensywie. Raz ze anuluje swoje byle zobowiazania wobec Janukowycza, dwa, ze Janukowycz to teraz puppet a nie partner, trzy ze ZYSKUJE kontrole nad terytoriami.
          To sa ROZBIORY, Herr. Nie uprawiaj tu sowieckiej propagandy bo kazdy zobaczy jaka jest przepasc miedzy postami Sevenseas, a Twoimi...

> Rosja od dawna robi wszelkie możliwe uniki żeby wyjść z linii s
          > trzału, ale na sytuację na Ukrainie nie mogła zareagować inaczej. Stawiam tezę,
          > że gdyby Ukraina leżała dalej od Rosji to taki Janukowicz mógłby dalej bez prz
          > eszkód dalej sobie rządzić.

Caly czas tkwisz w paradygmacie wojennym a nie businessowym, konfliktu a nie ubitego dealu. Ten watek jest o win-win-win a nie zli tawariszcze contra good yankeeboys i tym po ktorej stronie kazdy z nas sie okresla. Tutaj obie strony ZYSKUJA kosztem przejecia aktywow Janukowycza.
          • herr7 Re: Znowu bzdury... 02.03.14, 20:10
            OK. Napisz mi kto tu ubił ten deal? Czy dobrze rozumiem, że Putin z Obamą? Nie wydaje mi się to logiczne, chociaż sądzę że Ukraina jest w tej grze jedynie kartą przetargową.
            • przycinek.usa Re: Znowu bzdury... 02.03.14, 20:45
              "Ukraina jest w tej grze jedynie kartą przetargową."

Co?
              Ukraina jest tutaj CELEM.

• sevenseas Ciag Dalszy 02.03.14, 17:27
      Kilka ciekawostek:

- zniknelo DUZO pieniedzy z kont panstwowych Ukrainy - przelano na konta Offshore
      - zniknely pieniadze z pozyczki dla Ukrainy - przelano w nieznanym kierunku

Kogo interesuje ile, niech sobie sprawdzi.

- W kierunku Ukrainy zostaly wyslane rakiety S-400 - juz powinny byc zainstalowane
      - Okret flagowy Ukrainskiej marynarki wojennej przeszedl na strone Rosji
      - Rosjanie przejeli baze Ukrainiskich wojsk rakietowych - bez wystrzalu - na Krymie.

Wszystkie oczka na rewolucje, a tutaj:

- Ukraina stracila Krym
      - Zniknely pieniadze, duzo pieniedzy - ktos ograbil Ukraine i nikt nie szuka gdzie sie podzialy te pieniadze, oprucz samej Ukrainy. Takich pieniedzy NIE DA SIE NIE WYTROPIC jesli sie chce, no wlasnie JESLI SIE CHCE.

ps. przycinek chcesz dowodow na B? Mam zadzwonic do McCaina czy Palin (tej od wrozenia z fusow) Szukasz bezposrednigo powiazania? Takiego nie znajdziesz, ale jak poszukasz to znajdziesz Kto przez kogo wysylal pieniadze i kto sie z kim spotykal i kogo ludzie 'rzadza' teraz na Ukrainie, a kto zostal wykorzystany (uzyty do brudnej roboty - bo jak nazwac to ze jego skrzyka mailowa zostala zhackowana, a innych nie??? i gdzie jest reszta maili???)
      • vice_versa Prosba o zrodlo 02.03.14, 18:30
        Dzieki Seven, to naprawde interesujace, wielkie dzieki.

> Kogo interesuje ile, niech sobie sprawdzi.

Mam jednak prosbe nie moglbys wrzucic linkow? Pewnie z tymi pieniedzmi jest tak, jak wczoraj z ruskimi wojskami. Jedni o 6000, drudzy o 28000. 4.5krotna roznica. A z kasa moze byc i 10krotna wink To tak zgrubsza o ilu mld mowimy? Z reszta, nie sama kwota jest wazna, tylko warto zobaczyc CO KTO NADAJE.

> Takich pieniedzy NIE DA SIE NIE WYTROPIC jesli sie chce, no wlasnie JESLI SIE CHCE

Pewnie!

> jak poszukasz to znajdziesz Kto przez kogo wysylal pieniadze i kto sie z kim sp
        > otykal i kogo ludzie 'rzadza' teraz na Ukrainie, a kto zostal wykorzystany (uzy
        > ty do brudnej roboty - bo jak nazwac to ze jego skrzyka mailowa zostala zhackow
        > ana, a innych nie??? i gdzie jest reszta maili???

Miauuuu... Podaj linki, miauuu wink
        Po wbiciu "Klitschko + mail+ Nuland + Pyatt" naprawde wyskakuja tylko rezultaty z "Leaked Nuland Phone Call", setki wynikow. Ty piszesz ewidentnie o mailach I skrzynce wiec to nie jest pomylka.
        • przycinek.usa Re: Prosba o zrodlo 02.03.14, 20:56
          jeszcze raz powtarzam link:

Rozmowa jest zmanipulowana
        • sevenseas Re: Prosba o zrodlo 02.03.14, 22:42
          Versa, dostales moje emaile?
      • sevenseas Re: Ciag Dalszy 03.03.14, 17:40
        Nowinki:

Rosjanie maja na oku Donieck (w Kharkiv wywieszono rosyjska flage) - ladnie to przewidzial Versa - przemysl i surowce. Dla mnie to bardzo 'dziwne', bo Donieck to nie KRYM i jest Ukrainski. Jednak mamy takie komentarze i to nie od byle kogo - 'In Kiev, Ukraine's Prime Minister Arseniy Yatsenyuk said that any attempt to seize Crimea would fail. However, he also said that "for today, no military options are on the table", urging instead international economic and political support' (BBC NEWS) .

Jasyniuk mowi glosno bierzcie co chcecie - kto tego gosca tam zainstalowal? Rosjanie? Chyba nie!!! Ktos powie sam sie zainstalowal, moze (ja nie wierze w zbiegi okolicznosci przy takich stawkach) - Rosja odpowiada; Jasyniuk gwarantujemy Ci bezpieczenstwo wink

W obwodzie kaliningradzkim Rosja organizuje cwiczenia, Litwini sie boja bo sie zmobilizowali -

'W związku z manewrami rosyjskich wojsk swoje zaniepokojenie wyraziła Litwa stawiając w stan podwyższonej gotowości bojowej swoje siły zbrojne. Prezydent tego kraju Dalia Grybauskaite powiedziała, że „jej kraj jest przygotowany na każdy wariant wydarzeń i niespodzianki ze strony Rosji”.

O jakich niespodziankach ta Pani mowi? Co ona taka zaskoczona? Prosze pania przez kogo i od kogo plynely te pieniazki na Ukraine? Niech ze Pani nie udaje zaskoczonej!!! Tak jest jak sie gra z 'Wielkim Szu' w pokera, nie wiadomo czy blefuje czy ma Karty. A pani powinna wiedziec ze jak kart nie ma to wywruci stolik i wyciagnie Colta smile Proszem Pani, ze Polaki tez w strone Kaliningradu calkiem przypadkowo wojska wysylaja, aby PANI zadnej niespodzianki nie zrobila.

'Minister Tomasz Siemoniak (zwykle aktywny na Twitterze) wypowiedział się kategorycznie dopiero wczoraj wieczorem (po zakończeniu spotkania NATO), zapewniając, że:

Całkowitą nieprawdą są informacje w sieci o jakichkolwiek ruchach jednostek Wojska Polskiego odbiegających od codziennej rutyny' - czyli jednak prawda, ruszamy sie!!

To jakto jestesmy w NATO, Radek nie wyslal czegos do NATO co mu Bronek kazal wyslac, Siemoniak mowi ze nie ma ruchow jak sa - normalnie chaos jakis smile

I jeszcze ten co zawsze prawde mowi - 'A nieco wcześniej Paweł Graś, także na Twitterze, napisał:

Panie i Panowie, nie przesyłajcie proszę w sieci tych fałszywek o mobilizacji naszych żołnierzy i przemieszczaniu sprzętu na wschód'.

A granica z Kaliningradem jak jest otwarta, tak jest otwarta.

No i trzecie, Rosjanie dali ultimatum dla wojsk ukrainskich na Krymie. Co wy panowie, ultimatum? Ze co? Ze bedziecie atakowac, przeciez juz jest po ataku!!! Lotniska przejeta, flota zablokowana, sieci komurkowe zablokowane, bazy ukrainskie na Krymie przejete. Wiec pytam sie jaki atak?

Pora zdjac MASKI PANOWIE!!! Zobaczym w koncu kto jest KTO!!!
        • xystos Re: Ciag Dalszy 03.03.14, 18:55
          player.rutv.ru/iframe/live/id/21/showZoomBtn/false?time_play=0&isPlay=true&showPopUpBtn=false&showZoomBtn=true

sytuacja rozwija sie tak szybko ze wielu obserwatorow nienadaza

juz nawet Wolynski Oblast (zachod) jest prorosyjski

ZEN
        • sevenseas Czytamy 03.03.14, 22:26
          Czy ktos moze sie zastanawial dlaczego Rosja wchodzi gdzie chce ale nie strzela?

Nikt o tym nie mowi to pomyslalem ze nikt zapewne nie wie, wiec wklejam.

www.un.org/News/Press/docs//2014/sc11302.doc.htm
          'The Russian Federation’s representative acknowledged that Parliament had approved the use of force on Ukraine’s territory, but not against Ukraine. Pointing out that the President of the Russian Federation had not ordered the use of force, he emphasized the need for all parties to remain calm and to return to the agreement signed on 21 February by Germany, France, Poland and Ukraine.'

Dlaczego w TV tak mieszaja?
          • herr7 Re: Czytamy 03.03.14, 22:45
            To wygląda raczej na manifestację aniżeli na rzeczywiste działania. A potem Radek powie, że Putin wystraszył się jego marsowej miny a Michnik że "społeczeństwa obywatelskiego" w Rosji.
          • vice_versa Re: Czytamy 04.03.14, 04:51
            > Czy ktos moze sie zastanawial dlaczego Rosja wchodzi gdzie chce ale nie strzela?

Tak, to swiadczy o pozornosci tego konfliktu.
            Podobnie jak nagle przewerbowanie gen. Bieriezowskiego, brak zestrzelenia smiglowcow i przejecie ukrainskiej floty. Spektakl medialny.

> Dlaczego w TV tak mieszaja?

Powiedzmy ze chodzi o jatrzenie. Jest takie jedno slowo na j..,ktore lepiej oddaje sens, ale za to to chyba sie idzie wprost do wiezienia.

Rozkrecaja paranoje wojny w celu zwiekszenia popytu na konserwy smile

A Ty jak rozumiesz to "but not against Ukraine" ???
            Dla mnie to formalny nonsens. Do flag i budynkow maja nie strzelac?

Licza sie fakty. Putin dostal zgode na strzelanie do kazdej przelatujacej kaczki.
            Szczegolnie kaczek tureckich i bliskowschodnich przelatujacych wiosna na Syberie.
            Musi wiedziec jakiej taka kaczka jest narodowosci zanim ja zestrzeli, a jak nie to raz, ze grozic mu bedzie Haga, dwa ze impeachment Dumy wink

Wiem, przegialem z tym postem wink
            • sevenseas Re: Czytamy 04.03.14, 09:45
              'A Ty jak rozumiesz to "but not against Ukraine" ???'

Trzeba wziasc calosc aby to mialo sens - 'had approved the use of force on Ukraine’s territory, but not against Ukraine' - czyli moga uzyc sily na terytorium Ukrainy, ale nie przeciwko Ukrainie - 'zwykla' zasada rules of engegement. Inaczej, nie moga uzyc sily bezposrednio. Mozecie strielac jak do was strzelaja, i mozecie strzelac do Wszystkiego co nie Ukrainskie wink Nie wiem czy czytac to jak grozbe dla zachodu czy tak po prostu wyszlo.
              Ladnie to zreszta opisales.

'Putin dostal zgode na strzelanie do kazdej przelatujacej kaczki.
              Szczegolnie kaczek tureckich i bliskowschodnich przelatujacych wiosna na Syberie.' - turecka czy inna kaczka to nie Ukrainska domowa.

'Musi wiedziec jakiej taka kaczka jest narodowosci zanim ja zestrzeli'

Pewnie ze wie, po to maja FoF w samolotach, no chyba ze jakis 'jatrzab' przeleci za blisko granicy to rosjanie mu pokaza jak s-400 dziala.

• vice_versa Scenariusz zbiorowej manipulacji... 04.03.14, 16:30
                Wychodzi na to, ze:
                a) ktos poslal snajperow na Majdan i poruszyl kamien
                b) Putin wlazl z butami na Krym,
                c) czekal na wsciekly atak, ktory nie nastapil,
                d) a domek z kart sypie mu sie na rynkach finansowych
                e) cprezy muskuly wysylajac wojska
                f) a rownoczesnie dostaje zawalu finansowego
                g) i nadal straszy USA swoimi 453mld USD
                h) Rosjanie rzuca sie do wymiany rubla na cos twardszego
                i) a kremlowscy bojarzy zbiora ciegi bo car bedzie 100razy wscieklejszy niz jego bojarzy,
                j) ktorzy pewnie siedza juz zapakowani w to co beda sprzedawac,
                k) a jedyne co jeszcze mozna ukrasc to rezerwy Banku Centralnego
                l) oskarzajac wrednych sabotujacych wysilki imperialistow o spisek

Co z dyrektywa Putina zeby trzymac kase w spadajacym rublu i z powodow patriotycznych wyprzedawac dulary??? Myslisz ze rozkaz wodza zadziala?? A moze zakaz trzymania waluty wprowadzi obywatelom a swoich bedzie obdarowywal tymi pochodzacymi z rezerw?

To juz wiesz czemu media krzycza o wojnie?

Zeby strefa w strefie Euro tez spowodowac run na twardsza walute... tak, tak...zloto, jedni beda sie wyprzedawac, ze zlota a drudzy wierzyc w wojne i kupowac zloto...
                A USA przypadkiem oglaszaja jednoczesnie regularne ograniczanie plynnosci
                I oczywiscie nie ma na to dowodow, wiec nie wolno tak pisac wink

I dlatego te dzialania wojenne to bedzie wielka inscenizacja bez jednego wystrzalu, bedzie calkowita fikcja,a ludzie pamietajac Majdan uwierza w te wojne i rzuca sie kupowac zloto...
                Wcale sie nie zdziwie jak Putin za miesiac bedzie z wojskami na Odrze i Nysie Luzyckiej, a BBN i Sztab beda mowic ze sa zaskoczeni, PiS ze zdrajcy, a psychomanipulacja osiagnie astronomiczne rozmiary...

Dlatego najistotniejsze jest ustalenie tozsamosci tych co strzelali, bo inaczej ta masowa propaganda nie bylaby mozliwa... Skw....ny i sk....le!!!

• vice_versa Re: Scenariusz zbiorowej manipulacji 2 04.03.14, 21:14
                  Przywolany do porzadku przez Sevenseas zmuszony jestem troche poprostowac.

Tytul sugerujacy ze rezerwy zielonych granatow zostana rzucone na rynek jest glupi. Tak, po prostu glupi.Powinienem napisac poupyachane po kieszeniach. A konkretnie po mozliwie malej ilosci kieszeni Putina. On bedzie jednak mocno przerazony, nadal twierdze ze jak sie zazyna wolu to on sie robi nieobliczalny. De facto jedyne co mu pozostaje to szturmowac Europe I szukac sloikow. Monachium nie bedzie, bo Putin ma upasc. Putin wlasnie traci wladze i nic juz nie bedzie takie jak dawniej.

Sevenseas zauwaza ze:

< Nie zgadzam sie z tym ze Rosja, oligarchowie cos stracili. Stali sie biedniejsi bo gieldy mialy spadki? Aby miec straty to trzeba te straty zrealizowac.>

Pelna zgoda i bardzo trafna uwaga.
                  Ze scenariusza zbiorowej manipulacji, ktory zarysowalem w poscie wyzej wynika, ze:

Pomimo wyparowania 58mld z gieldy+ 10mld wpakowanych w podtrzymanie Rubla kolejnym krokiem jest ZAGARNIECIE 543mld REZERW. Z pewnoscia jakas czesc tej kwoty pojdzie na
                  dalsze podtrzymywanie rubla, ABY nie rozpoczela sie panika na rosyjskiej ulicy.

Pomimo tego, ze wartosc aktywow gieldowych spada to jednak spada znaczaco mniej niz forsa do zagarniecia z rezerw. Siergiej Głazjew grozac zaprzestaniem splaty zadluzenia amerykanskim bankom mowi wiec, ze Rosja nie bedzie oddawala im swoich rezerw w nieskonczonosc na utrzymywanie tego rubla i oglosi upadlosc. Jak wiadomo na upadlosci swietnie sie mozna nachapac, a na podtrzymywaniu kursu nie, bo tam harcuja Buffety, Sorose, Goldmany i Sachsy. I oni tych dolarow nie chca oddawac Sorosom i Buffetom i innym spekulantom.

A teraz pytanie zasadnicze: CZY ONI MAJA WYJSCIE?

Seven twierdzi, ze waluta ma DNO, potem sie odbija i wszystko wraca do normy...

<Rubel jak kazda inna waluta ma swoje DNO i wie to kazdy bank, a banki sa po to aby zarabiac. To jest miecz obusieczny nie dziala w jedna strone, banki i inwestorzy nie beda szortowac rubla przy rosnacych kosztach i przy stabilizujacym sie 'rynku spot' bo Obama chce. 'Zaraz' sie wszyscy zaskocza bo rubel osiagnie dno i wroci do dawnego poziomu, a rezerw maja 270mld netto nie wliczajac zlota, SWF i rezerw MFW, na potrzeby importowe kraju wystarczy pewnie na kilka miesiecy. Ruski po tej operacji nie beda bankrutami, bo co stoi na przeszkodzie USA zrobic ta cala masakre wczesniej skoro sa takim zagrozniem? Skoro tego nie zrobili i teraz strasza to maja ku temu swoje powody >

M.zd. rynek jest w innej fazie cyklu... Mowilem juz dawno, ze teraz bedzie gra na wywracanie mniej stabilnych walut/gospodarek i WYWLASZCZANIE Seven, WYWLASZCZANIE. Nie z waluty, nie z REZERW tylko z MAJATKU. A jesli sie chce osiagnac ten cel, to TRZEBA POZBAWIC PLYNNOSCI, a WALUCIE SPASC NA SAMO DNO... I wtedy nie ma zmiluj nie ma przebacz aktywa przejmuje sie TANIO, NIEWIARYGODNIE TANIO...

Tutaj na marginesie przypomne o tym, ze... Rostowski uciekl, szefa PWPW wymieniono, i szykowana jest operacja wymiany polskich banknotow POMIMO tego ze sa niezwykle rzadko podrabiane... JAKI JEST POWOD???

Taki sam jak w... Rosji wlasnie. Pierwszym skutkiem zagarniecia rezerw walutowych i zaprzestania splat, bedzie DODRUK PUSTEGO PIENIADZA, czyli POTEZNA INFLACJA.

< USA potrzebuje Ruskich jak pustynia wody .....wroc....Republikanie potrzebuja Ruskich! >

Mowisz Seven, ze to MILOSC?
                  A ja mowie: POZARCIE, pozbawienie plynnosci i tanie przejecie aktywow.
                  Fajny jest ten paradygmat powszechnej zgody i dealu, ale to FIKCJA.

<Odczuli to na wlasnej skorze? Putin oczywiscie nie mogl przewidziec ze 'inwestorzy/oligarchowie' beda wycofywac kapital? Co on sie z tym nie liczyl? Oligarchowie placa ciezkie pieniedza doradcom aby sie 'opiekowali' ich miliardami, sprzedarz sie zaczela juz jakis czas temu.>

Sluchanie doradcow jest w tym momencie potwornie niepraktyczne. Wiesz KIM SA doradcy? Zapytaj LBSa. Doradcy to co najwyzej moga ich chu chu hu. Bo jesli doradcy maja jakakolwiek orientacje w tym co sie dzieje to wlasnie dlatego, ze ich osrodek lojalnosci lezy po drugiej stronie oceanu. Wiec Ci oligarchowie (o ile nie sa... niewidzialnymi a o reszte pytaj LBSa wink i tak zostana wywlaszczeni. Jesli Neoconsi na Putina poluja, to Putin bedzie polowal na aktywa tych oligarchow, albo zwiewal z kasa prawie jak Janukowycz.

W Polsce 84-90 bylo inaczej, oni mieli 6dlugich lat na przygotowania i nauke. A konta walutowe i przplywy spolek SP obslugiwali swoi. A jak sie przygotowali to rozpetali inflacje, wlasnie wtedy gdy juz sie nie dalo utrzymywac wymiany zewnetrznej, ludzie byli zgoleni do cna, a uwolnienie kursu dolara spowodowalo nagle wywlaszczenie z tych rezerw walutowych.

Coraz bardziej wyraznie widac czym byl Smolensk... Jak Putin zacznie bankrutowac nie wiedzac co sie dzieje to wejdzie do Polski. A zeby wyjsc to Polska mu bedzie musiala oddac te rezerwy ktore ma, o ile wczesniej nie zostana wytransferowane. Mowie prosto Polska jest dla Putina jak OFE dla Rostowskiego. Smolensk tylko przygotowal grunt do pokojowego zaskoczenia jak zaskoczony byl Krym mimo, ze wszyscy wiedzieli ze jest pierwszym celem...

I to sie zgadza z tym dlaczego Radek nie chcial zamkniecia granicy z Kaliningradem na Radzie PolnocnoAtlantyckiej i dlaczego Cameron do sankcji sie nie przylaczy, przeciez jak wyprowadzac TAKA kase z Rosji to TYLKO przez Londyn. Cameron jak nic ma powiedziane co ma robic, to nie jest przypadek on to wie od...Niewidzialnych wink Dobra, niech bedzie Neoconsow. A i tak LBS ma z nas najwiecej racji. Swiat staje sie coraz bardziej blady, masowe wywlaszczenie...Albo wojna albo przynajmniej pozorami wojny... Niewiarygodne, jednak ILUZJA i masowa psychomanipulacja.Ale na jaka olbrzymia skale!
                  Tak, ekonomia to jednak nauka o zachowaniach ludzkich a nie zadne wykresy, slupki, formuly itp. To przy innej wlasnosci mediow nie mogloby sie udac, po prostu byloby niemozliwe.
                  • lastboyscout333 Wlasnie .... niewidzialni ! 04.03.14, 22:05

>>WYWLASZCZANIE. Nie z waluty, nie z REZERW tylko z MAJATKU<<
                    >>masowe wywlaszczenie...<<
                    >>od...Niewidzialnych <

Podoba mi sie to Niewidzialni !
                    Bezpiecznie nie utozsamia a zarazem oddaje samo sedno.

Dla tych tutaj beda niewidzialni do konca, ich konca.

www.youtube.com/watch?v=l75jJddHKdU
                    > Tak, ekonomia to jednak nauka o zachowaniach ludzkich a nie zadne wykresy, slu
                    > pki, formuly itp.

www.youtube.com/results?search_query=tuwim%20dla%20doroslych&sm=1
                  • xystos Re: Scenariusz zbiorowej manipulacji 2 05.03.14, 09:35
                    Panowie,byc moze mozliwe za Ukrainscy oligarchowie na tym kryzysie stracili
                    ale niesadze zeby Rosyjscy oligarchowie niewiedzieli co sie kroi i stracili krocie
                    w bankach zachodnich,zeby byc obecnym byc moze pozostawili na swych kontach
                    na zachodzie po kilka miljonow CHF ale dla nich to tyle co nic,natomiast na
                    ekspansyjnej polityce Federacji Rosyjskiej z pewnoscia zarobia ...

ZEN
                  • sevenseas Monopole 06.03.14, 20:12
                    Welcome back smile

Zgadzam sie z tym co napisales.....ale sa wieksze pieniadze do zarobienia niz te marne rezerwy smile Jeszcze nie czas, najpierw trzeba zdestabilizowac Ukraine, I jak sie ta destabilizacja zacznie ....
                    Zapytasz zapewne dlaczego ktos by potrzebowal zdestabilizowac Ukraine? Ja juz wiem, a Ty?
                    Ten ktos ma takze Polske w planie i to mi sie nie podoba i to bardzo. Masz jak najbardziej racje ze jest potrzebna bieda, bieda w i wokol Rosji, i infacja to swietne narzedzie aby ta biede wywolac....i tutaj nie chodzi o pieniadze w pierwszej czesci planu, najpierw jest inwestycja ktora przyniesie OGROMNE ZYSKI, dla naszego 'przyjaciela' z za Atlantyku!!

Dlaczego ja tego nie widzialem, wiedzialem o tym, ale nie widzialem, czlowiek potrafi byc slepy..ehh..

'Mowisz Seven, ze to MILOSC?
                    A ja mowie: POZARCIE, pozbawienie plynnosci i tanie przejecie aktywow.
                    Fajny jest ten paradygmat powszechnej zgody i dealu, ale to FIKCJA'

To nie Milosc Versa to jest podstep,a w NAJLEPSZYM razie PULAPKA smile

'Coraz bardziej wyraznie widac czym byl Smolensk'.

Ja chyba dopiero teraz zauwazylem, i zaczynam widziec to coraz wyrazniej.

'Jak Putin zacznie bankrutowac nie wiedzac co sie dzieje to wejdzie do Polski'

TAK!!! I ja uwazam ze Putin MUSI wejsc do Polski!!!! I bedzie Glupcem jak to zrobi, dlatego potrzebny JEST/BYL bufor w postaci UKRAINY gdyby nie wszedl!!!

' I to sie zgadza z tym dlaczego Radek nie chcial zamkniecia granicy z Kaliningradem na Radzie PolnocnoAtlantyckiej i dlaczego Cameron do sankcji sie nie przylaczy, przeciez jak wyprowadzac TAKA kase z Rosji to TYLKO przez Londyn. Cameron jak nic ma powiedziane co ma robic, to nie jest przypadek on to wie od....'

Tak, malo tego, jemu tez moze cos skapnie, dlatego tak ciezko walczy o SZKOCJE i ma w dupie zanieczyszczenia!!!

Nie napisze wiecej, niech wszyscy mysla albo uznaja to za belkot konpiratora...hehehe.

ps. aby sprzedac swoj produkt trzeba miec na niego rynek zbytu, a gra idzie o TRYLIONY wink

ps2. Jak wyglada 'wolny rynek' wedlug niewidzialnych? Ja wam powiem nazywa sie 'Monopol' lub 'Oliglopol' jak kto woli!!!

Ja wiem ze Ty juz wiesz o czym ja pisze!!!

• sevenseas Akt drugi! 06.03.14, 23:24
                      Mialem nic nie pisac na ten temat, ale wloze kijek w mrowisko i zobaczymy gdzie nas to zaprowadzismile

Zalozylem wczesniej ze byl jakis deal ponad naszymi glowami, jednak zmieniam zdanie i przyznaje ze bylo to zle zalozenie ale zaprowadzillo mnie do dobrych wnioskow.

Juz wiem dlaczego Rosja zajela KRYM. Zabrzmi to jak wariactwo dla niektorych, ale Putin naprawde chroni swoich interesow (i Rosji) i paradoksalnie jest gwarantem POKOJU na UKRAINIE.
                      Oni nie mieli wyjscia. Ktos probowal zdestabilizowac UKRAINE i chcial wojny DOMOWEJ, musieli tam wejsc.

Sytuacja sie jeszcze nie uspokoila ale mysle ze to byl akt drugi!

Pytania pozostaja:

1. Dlaczego ktos chcial wojny domowej na UKRAINIE?

2. Dlaczego wjazd Rosji na KRYM uspokoil sytuacje i stacjonujace tam wojska rosyjskie juz legalnie (po referendum) PILNUJA interesow Rosyjskich i bezpieczenstwa wplywow do skarbu panstwa.

Mysle ze znam juz odpowiedz na te pytania, czego jeszcze nie wiem to:

Po co im byl smolensk i jak ma sie sprawa polska do tych manewrow?

W innym watku pisalem o dwoch pieczeniach na jednym ogniu!!

Ci niewidzialni to nie sa zwykle pasozyty, normalny pasozyt zuzywa organizm i przenosi sie na nowy, ten typ od czasu do czasu TUCZY swoj organizm aby mogl zerowac na nim w nieskonczonosc szczegolnie jesli gra IDZIE o TRYLIONY i o OPANOWANIE NOWYCH RYNKOW ZBYTU na konkurencyjny towar. Jak pozbyc sie i jednoczesnie utrzymywac przeciwnika przy zyciu? Odciac go od reszty swiata i przejac jego rynki - czytaj DOPROWADZIC DO NOWEJ ZIMNEJ WOJNY I ZAGWARANTOWAC BEZPIECZENSTWO ENERGETYCZNE EUROPIE.

• lastboyscout333 Re: Akt drugi! 06.03.14, 23:54

Wiec mowisz: "Oligopole, monopole", Ostatni polski/ruski "patriota", "wojna domowa" ?

> Pytania pozostaja:

Podpowiem: stan wojenny/wyjatkowy, bratnia pomoc ...

> Ci niewidzialni to nie sa zwykle pasozyty, normalny pasozyt zuzywa organizm i p
                        > rzenosi sie na nowy, ten typ od czasu do czasu TUCZY swoj organizm aby mogl zer
                        > owac na nim w nieskonczonosc szczegolnie jesli gra IDZIE o TRYLIONY i o OPANOWA
                        > NIE NOWYCH RYNKOW ZBYTU na konkurencyjny towar. Jak pozbyc sie i jednoczesnie u
                        > trzymywac przeciwnika przy zyciu? Odciac go od reszty swiata i przejac jego ryn
                        > ki - czytaj DOPROWADZIC DO NOWEJ ZIMNEJ WOJNY I ZAGWARANTOWAC >BEZPIECZENSTWO ENERGETYCZNE EUROPIE.

Niezle !

Uklony.

www.youtube.com/watch?v=wYdWIghNrdY
                      • przycinek.usa przebieg wydarzen 07.03.14, 05:23
                        "Juz wiem dlaczego Rosja zajela KRYM. Zabrzmi to jak wariactwo dla niektorych, ale Putin naprawde chroni swoich interesow (i Rosji) i paradoksalnie jest gwarantem POKOJU na UKRAINIE. Oni nie mieli wyjscia. Ktos probowal zdestabilizowac UKRAINE i chcial wojny DOMOWEJ, musieli tam wejsc."

OK. To jest faktycznie mozliwe. Mysle jednak, ze to jest obraz czastkowy.
                        Sadze, ze Putin probowal zajac Ukraine pokojowo poprzez lapy zdrajcy Yanukowicza. I po tej ostatniej informacji, ze na Majdanie strzelali do obu stron - to zaczynam myslec, ze ktos w odpowiedzi na te dzialania Yanukowicza faktycznie chcial zdestabilizowac Ukraine, ale tylko do momentu, az Yanukowicza wypiepsza. W momencie, kiedy Yanukowicz sie wyniosl - to nagle pojawil sie Radeczek i zaczal "swoim" wygrazac smiercia - aby powstrzymac te cala dynamike rewolucji. W tym momencie wydawalo sie wszystkim, ze jest sukces, ale ja bylem sceptyczy. I slusznie. Okazalo sie, ze Putin ani mysli ustapic. I wlazl na Krym.

Przyczyna jednak tych wszystkich wydarzen jest Rosja i ich dazenia do zajecia Ukrainy.
                        Ktos im wyraznie chcial przeszkodzic. Putin mowi, ze Polacy. (Bo powiedzial o obozach szkoleniowych w Polsce.) I dla mnie to jest wazna informacja. Moze byc oczywiscie nieprawdziwa, ale jesli jest faktycznie tak jak mowi Putin - to bedzie znaczylo, ze Polska w tym przewrocie uczestniczy. Co jeszcze posrednio wskazuje na to, ze Polska mogla w tym uczestniczyc? No coz, wiele tego nie ma, ale bliskosc geograficzna, zwiazek ze sluzbami krajow NATO i znajomosc jezyka, mozliwosci treningowe. Co swiadczy przeciwko temu uczestnictwu - kompletny brak zrozumienia sytuacji politycznej przez wladze w Polsce.
                        Polska wladza jest wedlug mnie niezdolna do tak abstrakcyjnego myslenia, aby taki plan wymyslec, zaplanowac, wdrozyc. Polacy sa owszem zdolni aby cos takiego wykonac, ale kto im dal takie pomysly? No ale moze sie myle....
                      • sevenseas co zrobi niedzwiedz przycisniety do sciany? 14.03.14, 01:01
                        www.businessweek.com/news/2014-03-05/frackers-may-gain-from-u-dot-s-dot-eu-free-trade-accord-opponents-say
                        'The issue hinges on what’s included in the final draft of the proposed Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership, an accord to remove barriers from agriculture to manufacturing and services and create a free trade area with about $33 trillion in potential annual economic output. U.S. companies already investing in European shale projects include Chevron Corp.'

Cos tam mowilem ze gra bedzie o Tryliony?

www.reuters.com/article/2014/03/13/us-eu-usa-trade-idUSBREA2B11A20140313
                        'U.S. President Barack Obama and European Union leaders will promise to remove all tariffs on bilateral trade at a summit on March 26, an ambitious step towards the world's largest free-trade deal, according to a draft statement seen by Reuters.'

I dla niedoinformowanych wklejam, bo jak napisze to jeszcze ktos nie uwierzy:

www.vision.org/visionmedia/article.aspx?id=81733
                        'An EU-U.S. trade accord, which negotiators aim to finalise by the end of 2014, would make approval of U.S. LNG export licences automatic, ending current restrictions on imports.'

Ceny gazu w USA w gore smile 4$ co najmniej tyle bedzie za tylko transport do Europy. Nie metale, czas wkrotce na surowce - GAZ!!
          • vice_versa Zabawy z bronia 04.03.14, 05:56
            Poniedzialek przyniósł straty na moskiewskiej giełdzie i w kursach walut, większe od kosztów budowy obiektów olimpijskich w Soczi.

<Rosyjski bank centralny sprzedał ok. 10 mld dol., aby powstrzymać spadek rubla. To dwa proc. rezerw w złocie i walutach obcych. Rezerwy banku centralnego Rosji wynoszą ok. 493,4 mld dolarów.>

<Wartość 50 największych spółek w Rosji zmniejszyła się w ciągu jednej sesji giełdowej o 58 miliardów dolarów. To więcej, niż wynosi roczne PKB Chorwacji (56 mld USD), tyle samo, ile wynosi majątek najbogatszego inwestora na świecie Warrena Buffetta.Rosja może co prawda zyskać Krym, ale firmy już straciły równowartość 30 proc. gospodarki Ukrainy.>

Gazprom stracil 11mld, to tak jakby jednego dnia wyparowaly prawie dwa Orleny wink

To powinno troche zmiekczyc Putina.
            Jutro tez jest dzień. I pojutrze tez.
            • sevenseas Re: Zabawy z bronia 04.03.14, 10:05
              Nie zgadzam sie z tym, zapewne zrektyfikuje swoje poglady po jakims czasie ale narazie nie mam powodow. Tak samo jak nie zgadzaja sie z tym rosyjscy ekonomisci, i nie mowie tutaj o zwolennikach Wodza, raczej o tych zwesternizowanych. Ja sie z tym nie zgadzam bo uwazam ze Putin to miliarder i mysli jak miliarder, Versa ty popelniasz taki blad*? Kiedy miliarder robi swoje miliardy jak nie kradnie? Szczegolnie taki miliarder ktory ma dostep do informacji - pamietasz post ktory kiedys napisales - o asymetrii przeplywu informacji? Zastanow sie nad tym? Rosja o pol roku byla w kryzysie (tam jest wieczny kryzys) wedlug ekonomistow, z tymi co rozmawialem to slysze od nich 'ahy i ohy' jaki to Putin sprytny (i mowie o ludziach ktorzy mowia o nim jak o bandycie) ze rubel byl przewartosciowany, a teraz bum. Tak sprzedali 10mld i co ? I nic - dolary nadal beda plynac za gaz i bron. Gieldy spadly, super bedzie okazja do zakupow, rynkom nalezy sie korekta i to wlasnie teraz.
              Nie widze narazie niczego niekorzystnego dla Moskwy, olej poszedl w gore (choc wplywy z tego tytulu do budzetu maja niewelkie, wiekszosc to gaz ktory od lat siedzi na tym samym poziomie - widac golym okiem KTO steruje rynkami jesli tylko jest mu to potrzebne; brakuje zeby teraz wjechal tutaj ktos ze swoimi pogladami o tym ze rynkami nie da sie sterowac - niech to powiedza tym trajderom co probowali sterowac forexem i ich wyjebali na pysk (ale da sie jak sie zna ludzi i rynek - szcegolnie jak sie ustala benchmark kazdego rana, never mind nie na temat)

*to czy to blad to sie okaze wink
              • vice_versa Zielone granaty leca na rynek... 04.03.14, 15:33
                Fakt, pamietam ze pisalem o asymetrii przeplywu informacji, milo ze pamietasz.
                Tylko jeszcze pisalem o tym, ze Ziemia kreci sie W JEDNA strone mimo, ze jest okragla i teoretycznie moglaby sie krecic w druga, co niektorzy zawziecie udowadniaja okazujac sie NIERENTOWNI...

Nie bardzo jednak wiem z czym sie nie zgadzasz.
                Sugerujesz, ze na tych spadkach Putin mogl zarabiac a nie tracic?

Chyba nic Ci lepiej optyki nie wyprostuje niz DZISIEJSZA REAKCJA:

<Moskwa może zrezygnować z dolara jako waluty, w której trzyma rezerwy i odmówić spłacania zadłużenia w amerykańskich bankach - powiedział dzisiaj doradca prezydenta Rosji Siergiej Głazjew.>

Przyznasz, ze to nie jest calkiem zwykly news.
                Rzucaja rezerwy zielonych granatow...
                No i co, zabolalo Putina czy nie zabolalo?

Jesli ktos pompuje 10mld to te 10mld do niego NIE WRACA. To akurat jest proste.
                Jesli sobie odbija na opcjach, to tylko obciaza bilanse... ICH WLASNYCH bankow.
                Dobra, zawsze mozesz powiedziec ze sie wysprycil i obstawial te spadki w jakims ABN Amro czy przez DB, na co ja odpowiem Ci ze nie wierze, ze jakikolwiek bank zagraniczny po Majdanie zgodzil sie sprzedac duze pakiety put jakiemukolwiek oligarsze...
                Wiec jesli chcieli zarabiac to czyim kosztem, swoich bankow?
                A te dostaja jeszcze kilkanascie procent w plecy na spadkach gieldy. No prosze Cie...w ktora strone sie nie odwrocisz d... do wiatru. Tu nie ma miejsca na zarabianie, tu sa realne straty w wycenie aktywow.

Gdyby rubel byl przewartosciowany, to RYNEK by go wyprostowal. Inaczej oznaczaloby to ze KTOS sztucznie podtrzymuje go na wysokim poziomie. To ja sie pytam KTO? Bank centralny wg. Ciebie juz wczesniej pompowal czy inwetorzy zagraniczni by podtrzymac popyt krajowy w Rosji? Przeciez tak nie bylo. Eksporterzy zawsze psiocza na zbyt wysoki kurs, bo to przy niskim kursie wzrasta popyt i maja szanse wiecej opchnac,ja sie uodpornilem na takie gadki o przewartosciowanym kursie.

> Nie widze narazie niczego niekorzystnego dla Moskwy

Seven, prosze Cie... Zrozum, niech nawet Putin sobie rwie te mld na spadajacym kursie, kazdy system wladzy opiera sie na innych ludziach. Wszyscy oligarchowie na tych spadkach zarabiali? Przeciez im z dnia na dzien portfele wyparowuja, a Ty mi mowisz ze Putin nie dostanie czkawki? Ze jego oligarchowie tez zarabiaja a nie beda chcieli przerzucac sie z rubla na twarde waluty? Ty sie zastanow co mowisz.

Ten Glajzew powiedzial dzis wyraznie ze:
                <Moskwa zaleciłaby wszystkim posiadaczom amerykańskich obligacji skarbowych w Rosji, by je sprzedali.>

Hehehehe... Czyli co, biznesmeni i oligarchowie maja sie gremialnie przerzucic na spadajace waluty w imie rozkazu Moskwy i putinowskich wojenek, a nie chronic wartosc swoich aktywow??? To mi probujesz powiedziec Seven?
                Jesli Ty uwazasz, ze oni sa tak glupi ze pojda za swoim wodzem w dym, zamiast te swoje aktywa chronic, to ja mam o nich lepsze zdanie. Wlasnie dlatego ze wiem, ze glownym zadaniem inwestora nie jest polowanie na wzrosty tylko ochrona wartosci aktywow.
                Jak szantazuja odejsciem od USD jako rezerwy i zaprzestaniem placenia dlugow to to sie wlasnie nazywa BANKRUCTWO, drogi Sevenseas. A po bankructwie moga tylko zamknac sie w sobie i robic inflacje na koszt swoich obywateli, przy okazji na wlasne zyczenie obnizajac cene nabywcza wszystkiego co posiadaja... Utrata plynnosci oznacza MASOWE PROTESTY.
                Jak myslisz jak dlugo wytrzymaja w XXIw dzialajac jak Zwiazek Radziecki?
                Przeciez Zwiazek Radziecki wlasnie dlatego upadl bo nie byl w stanie udzwignac obslugi zadluzenia...

Domek z kart sie SYPIE, Sevenseas, wielopietrowo jak detonowane budynki, BUM, BUM, BUM, BUM... Zaraz wszyscy gubernatorzy i oligarchowie skocza Putinowi do gardla za to jego wymachiwanie gnatami... Jak myslisz czemu on sie tak piekli na Majdan? Z powodow imperialnych? Nie, wszystko sie zapada, dlatego wlasnie Z BEZRADNOSCI chwyta po gnaty i straszy... Nerwy mu puszczaja i jedyna reakcja obronna jest wywolac wojne, podniesc poziom mobilizacji...

Olej to sobie moze isc w gore, jak zaczna tankowac do lbow to moze cos ogarna z tych rynkow. Oczywiscie, ze rynkami da sie sterowac, przeciez nie mowie ze po tych 10mld jednego dnia rubel jakos dramatycznie spadl... Nie spadl.

W tym tempie to rezerwy, ktorymi groza dolarowi, starcza im na 45dni, a biorac pod uwage powszechna ucieczke od rubla to i 15dni nie wytrzymaja tej obrony smile
                Nie dotrwaja nawet do tego putilegalnego referendum na Krymie.
                • sevenseas Re: Zielone petardy leca na rynek... 04.03.14, 18:04
                  'Nie bardzo jednak wiem z czym sie nie zgadzasz'

Nie zgadzam sie z tym ze Rosja, oligarchowie cos stracili. Stali sie biedniejsi bo gieldy mialy spadki? Aby miec straty to trzeba te straty zrealizowac. Odczuli to na wlasnej skorze? Putin oczywiscie nie mogl przewidziec ze 'inwestorzy/oligarchowie' beda wycofywac kapital? Co on sie z tym nie liczyl?
                  Oligarchowie placa ciezkie pieniedza doradcom aby sie 'opiekowali' ich miliardami, sprzedarz sie zaczela juz jakis czas temu. Jesli w Rosji nie jestes z Putinem to jestes przeciwko niemu, jesli w Rosji nie masz interesow to uciekasz do Angli. Taki schemat byl i jest grany non stop.

Rubel jak kazda inna waluta ma swoje DNO i wie to kazdy bank, a banki sa po to aby zarabiac. To jest miecz obusieczny nie dziala w jedna strone, banki i inwestorzy nie beda szortowac rubla przy rosnacych kosztach i przy stabilizujacym sie 'rynku spot' bo Obama chce. 'Zaraz' sie wszyscy zaskocza bo rubel osiagnie dno i wroci do dawnego poziomu, a rezerw maja 270mld netto nie wliczajac zlota, SWF i rezerw MFW, na potrzeby importowe kraju wystarczy pewnie na kilka miesiecy. Ruski po tej operacji nie beda bankrutami, bo co stoi na przeszkodzie USA zrobic ta cala masakre wczesniej skoro sa takim zagrozniem? Skoro tego nie zrobili i teraz strasza to maja ku temu swoje powody, USA potrzebuje Ruskich jak pustynia wody .....wroc....Republikanie potrzebuja Ruskich!

Mowisz ze ich zabolalo, zgadzam sie. Ale ja zakladam ze sie liczyli z tym bolem.

Druga sprawa jest ze ten caly 'szum' pochodzi od clijetow retail, zuczkow, a nie od instytucjonalnych bo koszta i ryzyko retailowcom rosna, wiec taniej jest sprzedac, dlug i rubla. Jak sie rusza instytucjonalni to wtedy zaboli naprawde, tyle ze sytuacja wtedy bedzie ODMIENNA - prawdziwa - nie gra wstepna pod posciela dla gawiedzi.

'Przyznasz, ze to nie jest calkiem zwykly news'

Nie jest, ale to powtorka tego co mowili Chinczycy jeszcze jakis czas temu. Ciekawe jakiej walucie mowil? Pewnie Niemcy sie uciesza albo Chinczycy smile A tak na powaznie, strasza znow petardami, przeciez to jest masakryczna operacja. Zrezygnowanie z $ jako waluty ma sens jesli sie z USA i w $ nie handluje. Jesli sa powazni i juz chca zrobic takie rzeczy to bedzie ich to kosztowac, duzy koszt za to ze sie ktos na kogos obrazil.

Wiesz jaki jest problem dzisiejszego swiata? Swiat nie jest i juz nie bedzie stal za soba murem. Nie ma NATO, sa tylko mgliste obiecanki. Sa Anglicy ktorzy POTRZEBUJA rubla ktory plynie do Londynu, sa Niemcy ktorzy kupuja 30-40% oleju i gazu i chca miec udzialy w Rosyjskich firmach, Francuzi chca im sprzedac te Okrety, i USA ktore mowi 'Fuck EU'. I najgorsze jest to ze Rosja to wie. Kazdy chce pieniedzy i wladzy, a to ze podatnik zaplaci..well.. Rosja bylaby glupia gdyby posunela sie za daleko, wiem 'za daleko' to subiektywne pojecie.
                  Pisalem wczesniej: jak daleko moze posunac sie Rosja zanim dojdzie do czegos czego nie bedzie mozna juz zatrzymac? Naprawde sadzisz ze sie do tego posunie? Zamienia wygody lata na plazy na zime i kilka(dziesiat) lat mrozu?

'Sugerujesz, ze na tych spadkach Putin mogl zarabiac a nie tracic?'

Nie sugeruje ze Putin zarabial, ja to stwierdzam smile Panstwo rosyjskie stracilo! Widzisz ja nie patrze juz w kategoriach narodowych, juz nie potrafie.

" co ja odpowiem Ci ze nie wierze, ze jakikolwiek bank zagraniczny po Majdanie zgodzil sie sprzedac duze pakiety put jakiemukolwiek oligarsze..."

A ja uwazam ze wiara nie ma tutaj nic do rzeczy. Sprzedarz opcji to jedno, a koszt tych opcji to drugie. Jesli byla mozliwosc to kupisz i sprzedasz, przeciez chyba nie robi sie tego w swoim imieniu, a bank i tak nie wie komu sprzedal, lata mu to jak zarabia.

'Jak myslisz jak dlugo wytrzymaja w XXIw dzialajac jak Zwiazek Radziecki?
                  Przeciez Zwiazek Radziecki wlasnie dlatego upadl bo nie byl w stanie udzwignac
                  obslugi zadluzenia...'

Ty naprawde w to wierzysz? Dzialaja jak Zwiazek Radziecki? To znaczy ze USA moze posuwac sie swoimi kroczkami na przod, a ruskie nie widza ze ta taktyka dziala, tyle ze sa troche nieudolni i nietaktowni? Do poki czolgi nie zaczna wjedzac na Ukraine i stana przy naszej granicy grozac nam - trzymam swoj kurs.

Co pozostalo Polsce w tej obecnej sytuacji?

- CASA bum
                  - Smolensk Bum
                  - Polityka Bum
                  - Armia bum
                  - Finanse Bum

Teatr dla nas, a oni tylko maja swoje role do zagrania. My mamy sie bac, zeby oni mogli sie bawic nadal.
                • bagracz Re: Zielone granaty leca na rynek... 04.03.14, 21:42
                  vice_versa napisał:

> Hehehehe... Czyli co, biznesmeni i oligarchowie maja sie gremialnie przerzucic
                  > na spadajace waluty w imie rozkazu Moskwy i putinowskich wojenek, a nie chronic
                  > wartosc swoich aktywow??? To mi probujesz powiedziec Seven?

To jest podwójny dowcip miesiąca. "Twarde waluty" to jeden. A drugi to ochrona kapitału za ich pomocą. Widzę, że tu sporo osób żyje w przeszłości.

Poza tym mam wrażenie, że to Putin w/g was jest głównym zagrożeniem. A tu tak łatwo go załatwić giełdą i dolarem. Przydałoby się trochę wiecej konsekwencji w tej narracji.
        • sevenseas Czytamy - teraz Putin mowi o Polsce 04.03.14, 15:21
          'We are not going to fight with the Ukrainian people,” he said. “"I want you to understand me clearly. If we make such a decision, it will only be for the protection of Ukrainian citizens. And God forbid if any of the servicemen tries to shoot their own people, we will be standing behind them - not in front, but behind. Let them try to shoot women and children!"”

"He denied that military personnel in unmarked uniforms who now control much of Crimea are Russian forces, describing them instead as “local defense forces.”
          “Look at the people who were operating in Kiev – they were very well trained at special camps in Poland and Lithuania, they were trained by special structures,” he said. “Why do you think that the self-defense forces in Crimea should be any less professional.”

www.nytimes.com/2014/03/05/world/europe/ukraine.html?hpw&rref=world&_r=0
    • byly-kadi Dokladnie.My was bronic nie bedziemy 02.03.14, 19:57
      Bo my, USA, nie jestesmy zadnym waszym partnerem, ba, nie lubimy was w ogole.
      I jak rosyjski soldat bedzie odrabywal saperka wielki nos ktoremus z waszych glupich politykow , za wsadzenie tegoz nosa do nie swoich spraw, to bedziemy tu sobie "palic fajke", albo maryche .
      • herr7 Re: Dokladnie.My was bronic nie bedziemy 02.03.14, 20:13
        Ty piszesz, że cały ten bajzel to jest wina Polski? A także, że z tego powodu USA nie będą bronić Polski w razie ataku? Dobrze słyszę, czy mi się coś wydaje?
        • przycinek.usa Re: Dokladnie.My was bronic nie bedziemy 02.03.14, 20:43
          Ja sie zgadzam, ze jest sporo winy Polski w tym co sie dzieje. Polska nie reagowala na Yanukowicza. I jest oczywista oczywistoscia, ze USA nie bedzie bronic Polski w przypadku ataku Rosji.

Ale Polska nie jest winna tego, ze Putin zajal Krym.
          Czyli wina jest posrednia, a nie bezposrednia.
          • przycinek.usa gumowy admiral 02.03.14, 20:55
            to jest w gruncie rzeczy niewiarygodne:

wyborcza.pl/1,75477,15553466,Jeden_dzien_z_zycia_admirala__Wczoraj_zostal_mianowany_.html
            He he he he.
            • przycinek.usa jedyny rozsadny 02.03.14, 20:58
              Były doradca G.W. Busha: NATO powinno umieścić swoje siły na polsko-ukraińskiej granicy

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15550994,Byly_doradca_G_W__Busha__NATO_powinno_umiescic_swoje.html
              • vice_versa Re: jedyny rozsadny 02.03.14, 23:18
                A dlaczego nie na granicy Ukrainy i Rosji???
                Czemu ich zapraszac blisko pod granice, oddawac Ukraine i na Bugu robic linie frontu??

Niby lepiej niz nie robic nic, ale powinno sie w koncu robic MAX tego ile mozna, nie?

Zaraz sie okaze, ze S-400 w Kaliningradzie z zasiegiem po Warszawe plus polski sztab po szkoleniach GRU i innych akademiach, oznaczaja ze max tego co mozna to linia Odry i Lysy Nuzyckiej :-0

A tu o dziwo nie... Tu sie MOWI ze nie bedzie Monachum'38 a jednoczesnie zwoluje sie rozne gremia PO TO BY wlasnie zrobic jakas odmiane MONACHIUM '38. Celem gadania jest to zeby zrobic deal, a nie wojne. A i tak wszyscy wiedza, ze nie ma takiego dealu ktorego by nie mozna zlamac...

A ten przewerbowany gen.Bieriezowski?
                24h po nominacji i naglew tyl zwrot!
                Jeszcze bardziej pasuje do wersji realizowania scenariusza dealu, ktorego nie znamy, a widzimy jedynie efekty.

Tu jest zdecydowanie za duzo niewyjasnionych i niewytlumaczalnych zwrotow akcji.
                Teraz zwola sie Monachium i obwiesci swiatu rezultaty dealu zawartego kilka miesiecy wczesniej. Aby ratowac pokoj swiatowy. Znow wjada Ci na bialych koniach i obwieszcza swiatu upragniony pokoj...
          • herr7 Re: Dokladnie.My was bronic nie bedziemy 02.03.14, 21:03
            Przecież Polska realizowała amerykański scenariusz na Ukrainie? Zakładasz że była to jakaś polska "samowolka"? Nie wierzę.

Zgoda, że Ameryka nie będzie umierać za państwa wasalne.
            • przycinek.usa Re: Dokladnie.My was bronic nie bedziemy 03.03.14, 07:55
              Nie sadze. Jesli juz Sikorskiego ktos wyslal - to predzej ktos z Europy.
              USA ma bardzo zadufanych w sobie politykow - nikt od nas nie wysylalby Sikorskiego.
            • byly-kadi ! Polska NIE JEST partnerem USA! 03.03.14, 14:18

Polska nie realiowala zadnego amerykanskiego programu. Skad te glukowate info ? prosze o zrodla .
              Po raz kolejny powtarzam. A przynajniej nie tak jak to wy, Polacy , sobie wyobrazacie. Owszem, fajniscie bylo poslac talibow do Polski, uzyc Polakow to torturowania , waterboardingu, wyrywania paznokci czy wydlubywania oczu abrabstwu. Ale to wszystko.
              USA nie beda polskimi rekami zalatwiac subtelnej dyplomacji, bo Polakow jak mieli, tak nadal maja za tepych glupkow. Czy to jest stereotyp? Oczywiscie ze tak i oczywiscie ze niesluszny , w ogromnej czesci przynajamniej.
              Niestety sami Polsacy nie robia wiele by stereotyp zmienic....yuragajaca zasadom godnosci wszelakiej zebranina o wizy, gadki i partnerstwie o ktorym druga strona nie ma pojecia, niodwznajemniona slepa milosc nieszczesliwa. No i dalej- co widzi Amerykanin? Chocby jadac ( z musu) do Polski? Wlacza TV w hotelu a tam stare amerykanskie sitcomy sprzed 20 lat z niezdarnym dubbingiem, amerykanska muza, amerykanskie nazwy na knajpach w ktorych nikt nie gada nawet w miare po angielsku. Malpiszon typu Rihanna wychodzi na ulice i opowiada pozniej w USA ze czula sie jak w klatce bo na ulicy jej sie nie dali spokojnie przejsc czy dupe na plazy poopalac.
              Co , to ma pomoc usuwac niby stereotyp? Watpie.
              • dorota_333 Re: ! Polska NIE JEST partnerem USA! 03.03.14, 21:04
                Chcesz przez to powiedzieć, że Jankesi (nasi natowscy sojusznicy) są sk....synami nie dotrzymującymi swoich sojuszniczych zobowiązań? To straszne, ale skoro Jankes to mówi, to nie pozostaje nic innego, jak uwierzyć.

PS. I pomyśleć, że to, co powyżej, napisał facet pochodzący z wioseczki Bydgoszcz. Zgrzyt kulturowy.

PS2. Rihanna jako arbiter elegantiarum. Kolejny zgrzyt.
                Pogłupieliście w tej Hameryce. Holiłud wam mózgi wyprało. Tandetny blichtr bierzecie za kulturę.

PS3 (jak już się rozpędziłam). Widzisz, dla mnie na ten przykład Ameryka nie jest warta ubiegania się o wizę. Jak zniosą, to może zaszczycę smile

PS4. Twój post jest na granicy nieregulaminowej antypolskości.
                • byly-kadi Re: ! Polska NIE JEST partnerem USA! 03.03.14, 21:16
                  O, oni dotrzymuja. Tylko nie wszystkich. Czzasem nawet dotrzymuja tych, ktorych w ogole nie maja ......broniac ucisnionych z roponosnych rejonow.
                  Ja sie w Bydgoszczy tylko urodzilem, zreszta z Byddgoczy pochodzi najprzedniejszy kwiat Waszego Narodu- kto by pomyslal, ze facet z Bydzi z grozna mina i stalowym okiem bedzie kiedys grozil przywodczy takiego mocarstwa jak Rosja ???
                  Nie na granicy nieregulaminowej, tylko jest polakozerczy. Tak siem mowilo w slangu UBP: Antykomunista i Polakozerca. To wlasnie ja.
                  Jak Rihanna na ulicy idzie w USA to leca za nia tylko co biedniejsi paparazzi. Czasem jaki Murzyn ze zlotym lancuchem na szyi. Reszta sobie odpuscza. W Polsce bylo inaczej.
                  • dorota_333 Re: ! Polska NIE JEST partnerem USA! 04.03.14, 10:12
                    > Polakozerca. To wlasnie ja

Nie, Kadi, jest gorzej. Jesteś Polakiem, który uparł się, żeby na polskim forum opowiadać polish jokes. Zrób to raczej w jakiejś knajpie blisko miejsca, gdzie mieszkasz: kupisz sobie chwilę pogardliwej uwagi. W Polsce za polish jokes kiedyś w końcu możesz dostać po pysku.
                    • byly-kadi Re: ! Polska NIE JEST partnerem USA! 04.03.14, 13:12
                      No widzisz, Ty nawet nie wiesz co to Polish joke:
                      Ilu Polakow potrzeba zeby wkrecic zarowke? Etc. To jest Polish Joke.....w Polsce te same kawaly importowane kanalami z USA przeflancowywaliscie na milicjantow i juz. Zamiast Polaka byl w kawale milicjant.
                      • dorota_333 Re: ! Polska NIE JEST partnerem USA! 04.03.14, 14:28
                        Kadi, ja oczywiście wiem, co to jest polish joke, i faktycznie żarcików raczej nie opowiadasz. Ale, to co tutaj piszesz jest bardzo zbliżone w swojej agresywnej pogardzie dla polskości do polish jokes właśnie; użyłam skrótu myślowego.

Perwersja sytuacji, na którą chciałam Ci zwrócić uwagę, polega na tym, że robi to Polak i na polskim forum. Musisz się liczyć z niechętną reakcją, bo niektórych ta pogarda może słusznie wkurzać.
                        • byly-kadi Re: ! Polska NIE JEST partnerem USA! 04.03.14, 18:11
                          Niestety wypowiadasz sie zbyt ogolnie. Dla mnie to nie zadna pogarda a tylko obserwacje. A ze to tak czasami wjyglada utoi juz chyba nie moja wina? przeciez to nie ja wierce dziure w brzuchu o zniesienie wiz ani nie ja slamazarnie malpuje w Polsce amerykanskie zwyczaje ?
                • vice_versa ZdRadzio wzywany na dywanik 03.03.14, 21:46
                  > I pomyśleć, że to, co powyżej, napisał facet pochodzący z wioseczki Bydgoszcz. Zgrzyt kulturowy.

Zgrzyt kulturowy to chyba Ty masz dzis, bo Namiestnik podobno wzywa Zdradka na dywanik, dopytujac czemu nie wystosowal pisma o wezwanie Rady Polnocnoatlantyckiej, co zapowiadal juz w SOBOTE... Bydgoszcz nie Bydgoszcz, szpiony dzialaja nadal.

Uch.. alez awans spoleczny musial Cie kopnac, ze tej Warszawy dostapilas !!!
                  Wioseczka antykulturnaja, hehehe. Ile Ty masz tych pokolen wstecz w tej Warszawce?
                  • sevenseas Re: ZdRadzio wzywany na dywanik 03.03.14, 21:57
                    Chodzi juz nawet kawal:

Pyta Bronek Donka: Ty Donaldo, a z kim ta Rosja tak naprawde graniczy?
                    Na to wchodzi ZdRadzio ( smile zdradzio) i mowi: Podobno Z kim chce!!
                    • vice_versa Immigration 04.03.14, 00:42
                      remarok.net/card/view/9487
                      Stare, ale jare
    • herr7 będziemy się zbroić 03.03.14, 07:42
      czyli czekają nas armaty zamiast masła. Takie są konsekwencje wydarzeń na Ukrainie. Niewiadomą jest jedynie zakres cięć w innych dziedzinach oraz jaki te zbrojenia będą mieć wpływ na gospodarkę. Tzn. raczej jest pewne że do rozkwitu kraju się nie przyczynią. A ogłosił to nam człowiek o kamiennej twarzy czyli premier RP.
    • xystos Re: Tusk sie poci! 03.03.14, 08:31
      www.se.pl/wydarzenia/swiat/jasnowidzka-baba-vanga-przewidziaa-iii-wojne-swiatowa_383988.html
      gdy takie wiesci publikatory wroga Rosji publikuja-boja sie jak Diabli.

a mi sie Cesarstwo Wszechslowianskie sni , cz dozyje tej szczesliwej chwili ?

ZEN

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka