Dodaj do ulubionych

ale numer! Redukuj

24.11.15, 13:05
Ileż tutaj nasza dorcia włosów sobie z głowy wyrwała przez lata lejąc krokodyle łzy nad SKOKami(całosc ok20mld aktywów), ileż ona pomstowała na pisiorów przez opór/głupotę, przez których KNF nie mógł zaradzic problemom narosłym w kasach i...szast prast mamy upadek banku. Banku objętego wszystkimi normami i wymogami, pod stałym nadzorem...wszystko fikcja. A do tego w grę wszedł Wołomin (znowu kilka ciekawych smaczków=wałków)

2mld prysło...powiem więcej...poszło w 3,14zdu!

Dawno mnie nie było na Forum, to ciekawi mnie czy dorcia poinformowała Was o tym fakcie? Czy nawoływała do bojkotu banków? Może pisała że to wina PiSu...bo rządzi przecież od tygodnia, to już można zwalic winę, prawda?

Ale ja nie o niej bo nei ma o czym, a o tym ile kasy kto stracił: tutaj zestawienie kto i ile musi wpłacic pbs.twimg.com/media/CUkxxi6UEAUqxEQ.png aby pokryc straty.
63%zysku za 2015 BPHu, 37%zysku Getin, 10% Alior, mBank, Millenium i PKOBP. Kolejny cios dla WIG Banki.

Obserwuj wątek
    • dorota_333 Przestępstwo versus słabość nadzoru 24.11.15, 13:46
      świetna tabelka, dzięki za zlinkowanie.

Pytanie, jak wiele może zrobić nadzór, jeżeli jest celowo wprowadzany w błąd. BTW - znowu Wołomin...

PS. Po co taka agresywność, Leny? Chcesz zwrócić na siebie uwagę? smile
    • zimna-wodka Re: ale numer! Redukuj 24.11.15, 14:23
      Lenny, bardzo Cię proszę - możesz nie lubić Doroty ale to nie ona zbankrutowała ten bank.
      Czy już wszystko Ci się z Dorotą kojarzy (jak małemu Jasiowi z dupą)?
      Potrafisz być niegłupim facetem ale takie strzały to aż przykro czytać.
      • leny20-4-7 Re: ale numer! Redukuj 24.11.15, 14:47
        dlaczego przykra?co dokładnie przykro czytac?

pojawił się przecież njus, to zaczęła się zabawa=można wreszcie "konkretem" jebnąć w PiS i nie chwaląc się, to jam ci uprzedził Dorotę...skąd ten PiS? ot tak z sufitu...KASY NIE MA!!! a zapłaci Pani Dorota, Pan Zimny...no i niestety ja. Njus jest od soboty...czy był omawiany na Forum?
        Bo to jest KONKRET o którym zawsze tutaj mówię! to jest cos namacalnego! ulotniło się 2.000.000.000zł pół miliarda dolarów! a ty mi piszesz o smaku, o Dorocie...

dlaczego ją akurat dodałem do njusa? bo ona kieruje się specyficzną logiką(tylko tutaj na tym Forum), i szukałem figury, dzięki której mogłem jej(tutaj) pokazac:
        1. jak nieskuteczną instytucją jest/może byc KNF,
        2. że jak jest wałek, to nie ma mocnych,
        3. że jak się chce uderzyc psa, to kij się zawsze znajdzie,
        4. że albo rybki, albo akwarium = albo NAGŁASNIAMy każdy przypadek i robimy z tego regułę, bo liczymy na zonk...DUŻY ZONK, albo jesteśmy ODPOWIEDZIALNI w naszym przekazie i nie robimy RUNu na banki/instytucje,
        bo BFG to
        a. nei jest manna z nieba, i rachunek został wystawiony (patrz tabelka)
        b. aktywów wystarczy mu do obrony max 8 w kolejce banku w "tym kraju",
        c. całe SKOKI to koszty 10x większe! i jak dalej będzie robic, to co chyba (nie czytałem od roku) robi, to będzie jeszcze większy płacz. dlatego z głową! mam nadzieje, że do niej dotarło.

a co może zrobic Nadzór? w takim przypadku w zasadzie nic. Ludzie "ze środka" zawsze mają niestety przewagę.

• dorota_333 Re: ale numer! Redukuj 24.11.15, 15:36
          Tylko że w sprawie SKOK jest pewien smaczek, Leny.

Tym zaśmierdłym smaczkiem jest senator Bierecki, prezes Kasy Krajowej, która a) obsadzała stanowiska, b) szkoliła i c) nadzorowała system SKOK-ów (nadzór KNF był dużo krótszy niż KK i to KK jest architektem systemu).

No i Bierecki ponownie zostaje senatorem - dzięki poparciu PiS - i zostaje mianowany przewodniczącym senackiej komisji finansów publicznych. Także taka sytuacja (podoba mi się ten greps).
          • leny20-4-7 Re: ale numer! Redukuj 24.11.15, 16:22
            To prawda, że Bierecki moralnie przegiął i to bardzo (jak na mój gust), ale wydaje się, że wszystko na granicy prawa niestety się odbyło. Teraz dwa, Bierecki od razu dostał czapę w PiSie od KAczafiego.
            i najważniejsze TRZY: nawet taki szaszka wirażka nie mógł przewidziec kilku wałków tzw inside job, które zrobili "szemrani" ludzie w kilku kasach. Ty zaś wszystko i wszystkich wrzuciłaś do jednego wora, a wór do jeziora. Tylko dlatego, że taka była potrzeba chwili. SKOKi nie są AmberGoldem, ani tym bardziej komercyjnym bankiem. Sam nie wiem (tutaj za Zimnym) czy to dobrze że tak ochoczo podratowano bankrutów z NASZYCH pieniędzy. Ale to nie usprawiedliwie z 100postów, które napisałaś w tym temacie. Jak mówię 20mld to 10xwięcej niż obecne wydane dwa. a widac jak bolesne będzie ich zebranie.
        • zimna-wodka Re: ale numer! Redukuj 24.11.15, 15:44
          Nie do końca wiem dlaczego w PiS. Może doprecyzujesz.
          Zapłacimy wszyscy
          Nie ma 100% pewnej metody na złodzieja. Ale to nie znaczy żeby rozwalać KNF albo wyjmować instytucje spod jego nadzoru. Jak wychodzisz z domu to zamykasz drzwi choć wiesz, że każdy zamek można otworzyć. Z resztą - osobiście ja bym wolał, żeby żeby KNF nie brał się za SKOK-i. 3 mld by zostały a ludzie może by się czegoś nauczyli.

Nikt nie ma obowiązku omawiać na tym (czy innym) forum WSZYSTKIEGO. Dorota też. Jak ciebie ten bank tak bulwersuje - mogłeś sam pisać.

Albo Twoje tłumaczenie - dlaczego przykleiłeś to do Doroty - jest cokolwiek mętne albo ja dzisiaj nie jestem w formie. Bo nie rozumiem. Albo nie wiem - w jakim zakresie Dorota jest odpowiedzialna za system bankowy w RP.

Mnie wygląda na to, że chciałeś przywalić Dorocie to przywaliłeś. Tylko po cholerę dorabiać do tego jakieś teorie?
          • dorota_333 To może być dla PiS pretekst 24.11.15, 15:53
            dla jakiejś formy ograniczenia kompetencji KNF, obawiam się. Zarzucą "nieskuteczność".

Co do personaliów - proponuje temat definitywnie zakończyć.
            • zimna-wodka Re: To może być dla PiS pretekst 24.11.15, 16:00
              dorota_333 napisała:

> dla jakiejś formy ograniczenia kompetencji KNF, obawiam się. Zarzucą "nieskutec
              > zność".

Myślę, że jest to materia zbyt złożona (jak dla nich) A poza tym - dopóki BFG płaci to cała przyjemność po stronie Biereckiego.
              > Co do personaliów - proponuje temat definitywnie zakończyć.
              Twoja wola.
          • leny20-4-7 Re: ale numer! Redukuj 24.11.15, 16:24
            Dlaczego PiS? a dlaczego nie?! Przecież rządzą już od tygodnia i to jest pierwszy konkret! Upadł za ich rządów bank. Ciekawy timing przy okazji.

Niezgadzam się z tym, że jest jakiś obowiązek lub go nie ma. Jeśli ktoś KFNu używał ze 100x razo batu na dópę pisiorków, ten dla przywoitości powinien był napisac chcoiaż raz, że to mrzonki były.

• zimna-wodka Re: ale numer! Redukuj 24.11.15, 16:33
              leny20-4-7 napisał:

> Dlaczego PiS? a dlaczego nie?! Przecież rządzą już od tygodnia i to jest pierws
              > zy konkret! Upadł za ich rządów bank. Ciekawy timing przy okazji.

Jesteś dzisiaj o jedno piwo za daleko?

I tyle w temacie.
    • robisc a powaznie 24.11.15, 19:40
      ok, mialem o tym napisac w swoim watku o kredytach, ale poniewaz mnie uprzedziles z newsem, to napisze tu; cala sprawa ma posmak fraudu na duza skale z wyludzeniami wielosetmilionowych kredytow; KNF dal ciala na calego moim zdaniem, co tylko utwierdza mnie w przekonaniu, ze likwidacja GINB-u byla duzym bledem; stalo sie jednak i to bankructwo moze miec duzo powazniejsze nastepstawa dla sektora bankowego niz upadlosc Skokow, obawiam sie bowiem o kondycje pozostalych bankow spoldzielczych; jezeli KNF nie byl w stanie na czas wykryc nieprawidlowosci w najwiekszym banku spoldzielczym, to co moze dziac sie w pozostalych? konieczny jest wiec natychmiastowy, niezalezny audyt calego sektora bankow spoldzielczych, tym bardziej ze kondycaja tego sektora moze ulec szybkiemu pogorszeniu; akcja przenoszenia depozytow do bankow komercyjnych juz sie bowiem rozpoczela; mysle, ze minister Szalamacha powienien przygotowac sie na koniecznosc bail-outu tego sektora, poniewaz w przeciwnym razie kryzyz rozleje sie na banki komercyjne, ktore juz teraz mocno ucierpialy przez gigantyczne wplaty na BFG; w tej sytuacji o podatku bankowym minister finansow powinien szybko zapomniec; a przeciez wciaz SKOK-i sa nierozbrojona bomba, ktora w kazdym momencie moze wybuchnac....
      • leny20-4-7 Re: a powaznie 24.11.15, 20:04
        To niestety jest prawda o czym napisałeś. Cały sektor jest w niewesołej kondycji i z jeszcze czarniejszymi perspektywami. Nie wiedziałem, że aż tak "komercyjne banki" mogą potencjalnie oberwac jak ruszy się domino. Chyab za mocno chciałem nauczyc rozumu Dorotę przez jej nawalanie w SKOKI i nei opisałem wszystkich ryzyk, oraz sam case okroiłem w zasadzie do tego ile i kogo w pierwszym rzucie będzie kosztowac. Problem na pewno jest poważny.

A ten Wołomin to był sensu strice.

To ma byc (podobno) siedziba firmy, któa robiła audyt tego banku www.google.pl/maps/place/Saks+Audit+Sp.+z+o.o./@53.026661,18.5867888,3a,75y,346.25h,90.38t/data=!3m6!1e1!3m4!1sCoDXyLJlDa2R3Eoh5t48DQ!2e0!7i13312!8i6656!4m2!3m1!1s0x0:0xdd0f48de43d46c8d!6m1!1e1

Udzielanie kredytów pod to samo zabezieczenie.
        Kosmiczne wyceny np pewna rudera o rynkowej wycenie 20Kpln wycenia hipotecznie na 5mln pln. WAŁEK. KLASYCZNY WAŁEK!!!
        • sevenseas Re: a powaznie 24.11.15, 20:14
          A ja myslalem ze my jestesmy zielona wyspa. A na powaznie jaka szansa na QE w polsce na papierach bankowych i obligacjach??

Wiecie w jakim momencie sie po prostu KRADNIE i to bez rekawiczek?? Wyglada na to ze Ci co maja wiedziec wiedza co nadchodzi...dostalem dzis email ze BoA dalo rekomendacje - s&p500 na 3500pkt...brzmi znajomo wink
          • wodnik_jancio Re: a powaznie 24.11.15, 22:03
            Finałowe naganianie na 3500... ? ktoś jeszcze się złapie na to? a może 350? wink
          • robisc Re: a powaznie 25.11.15, 00:25
            sevenseas napisał:

> A ja myslalem ze my jestesmy zielona wyspa. A na powaznie jaka szansa na QE w p
            > olsce na papierach bankowych i obligacjach??

Morawiecki to zapowiedzial, ale najpierw PiS musi odzyskac NBP, co stanie sie bodajze w polowie przyszłego roku. Na następce Belki typowany jest podobno Glapinski. Szykuje się ostry credit crunch po wprowadzeniu dla bankow nowych wymogow kapitalowych, podatku bankowego, ustawy frankowej i drastycznie podwyzszonych oplat na BFG jednoczesnie, wiec NBP bedzie musial wlaczyc drukarki, aby miec cien nadziei na podtrzymanie wzrostu gospodarczego.
        • robisc powtorka z Lehman Brothers? 25.11.15, 07:28
          Na polska skale oczywiscie. K...wa, nie powinni byli za wszelka cene dopuscic do bankructwa. Uzyles leny slowa "domino". Obawiam sie sie, ze wlasnie ktos popchnal pierwszy klocek.
          • leny20-4-7 to najważniejszy post w tym roku na Forum 25.11.15, 11:57
            jak w temacie. reszta to quasi analizy lub zabawy.

ps. jak możesz to pozbieraj parę faktów i zacznij swój wątek w tym temacie.
            • robisc Re: to najważniejszy post w tym roku na Forum 25.11.15, 12:34
              Bez przesady z ta waznoscia, to tylko moje obawy w przypadku negatywnego scenariusza. Nie mam zielonego pojecia jaka jest kondycja pozostalych bankow spoldzielczych. Na razie w kazdym razie jest w miare spokojnie, jak na skale biezacych strat.

Jezeli rzad planuje zastosowanie technik rodem z Rezerwy Federalnej, to mogl przynajmniej rozwazyc bail-out dla SK Banku, chociazby po to, aby rozwiac watpliwosci, co do stabilnosci sektora. Wowczas i podatek bankowy mialby zdecydowanie bardziej merytoryczne uzasadnienie.
              • poszi Re: to najważniejszy post w tym roku na Forum 25.11.15, 12:46
                > Jezeli rzad planuje zastosowanie technik rodem z Rezerwy Federalnej, to mogl pr
                > zynajmniej rozwazyc bail-out dla SK Banku,

Bailout to rzadko jest dobry pomysł, ale jeśli już to można go zastosować do sensownie zarządzanego podmiotu, który poleciał z powodu jakiś zbiegów okoliczności. Bank, który posypał się z powodu skrajnej niekompetencji i oszustw jest powinno się załatwić tak, jak to jest robione.

Jeśli reszta banków spółdzielczych jest zdrowa, to nic się nie stanie. A jeśli rak jest dużo szerzej to bez Wołomina czy z Wołominem i tak wszystkie się posypie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka