Dodaj do ulubionych

ale numer! KUPUJ

24.11.15, 17:15
Cały świat i okolice(według umysłów niesPiSowanych-cokolwiek to oznacza) żyją dziś tym, że Pani Premier Beata Szydło wystąpiła na swej konfie wśród flag biało-czerwonych (brak unijnych!). Zrobiono z tego skandal międzynarodowy, podobno Guy Verhojgen już odniósł się do tego słowami: nasza kasa się wam podoba, a flaga nie...i można mowic, że PiS zrobił kolejny ZAMACH...tym razem na UE.

Tymczasem njusem dnia (jeszcze niepotwierdzonym) jest: AKCJC CHINA RAILWAY ROLLING STOCK CORPORATION (CRRC) CHINA RAILWAY GROUP i CHINA RAILWAY CONSTRUCTION mocna drożeją na giełdzie w Szanghaju, po plotkach o możliwych kontraktach w Polsce, które miał przegadac podczas swej wizyty Pan Prezydent Andrzej Duda (widział ktos njusy w mediach?)

Ploty głoszą, że Chiny i Polska "przegadały" i mają podpisac umowę o budowie kolei wielkich prędkkości nad Wisłą oraz energetyce jądrowej.

Mówi się, że Polska otrzyma od Nowego Roku zgodę na EXPORT DO CHIN warzyw, owoców i mięsa.

Te umowy mają byc podpisane podczas kolejnej wizyty PADa w CHRL!!!

ok pożyjemy zoabczymy...ale to jest HUGE njus.

ps. tym którzy ewentualnie będą chcieli mnie czelendzowac tą flagą UE, to a. nie uważam jej za "szmaty", b. przypomnę o tym że Donaldu Tusku jak była potrzeba to wręcz owijał się w biało-czerwoną. pbs.twimg.com/media/CUlUbXWWwAA5cPT.jpg
ps2. i quiz dnia: na poniższych fotkach wskaż który z obecnych szefów rządów jest SZMACONY w swym kraju, przez swoje media za brak flagi UE podczas swoich przemów;
1. pbs.twimg.com/media/CUljYB1UkAAHNJe.jpg
2. pbs.twimg.com/media/CUljXwDU8AUGTg8.jpg
3. pbs.twimg.com/media/CUljXltUwAAsfRV.jpg
4. pbs.twimg.com/media/CUljX4ZU8AE2lav.jpg

Wybór jest prosty. Albo piaskownica, albo KONKRETY!
Obserwuj wątek
    • sevenseas Skoro Chiny to i ja cos wkleje... 24.11.15, 17:22
      wiadomosci.onet.pl/kraj/szefowie-msz-polski-i-chin-polska-korytarzem-miedzy-ue-a-panstwem-srodka/vxzt46
      Ten pomysl sie bardzo nie podoba Niemcom, za to Chinczyki nie chca ich Hubu na EU gdzie indziej niz w Polsce...

forsal.pl/artykuly/887402,polska-na-nowym-jedwabnym-szlaku-czy-wspolpraca-z-chinami-uczyni-nas-gospodarcza-potega.html
      "Polska ma być hubem przeładunkowym dla całej Europy Środkowo-Wschodniej, co oznacza m.in. nowe miejsca pracy, ale jeśli by nie chciała brać udziału w projekcie, stosunkowo łatwe jest, by tę rolę przejął ktoś inny"
    • dorota_333 Chińczycy zbudują nam elektrownię atomową? 24.11.15, 17:25
      no strach się bać, jak się weźmie pod uwagę chińskie standardy technologiczne. Oraz te doświadczenia z chińskimi przedsiębiorstwami (patrz: Covec), jakie już mamy.

Popatrzymy, co prezydent "pozałatwia" w Chinach, ale nie spodziewałabym się dużych korzyści dla Polski - to rynek dla desperatów.
      Chyba , że Kitajce urabiają sobie nową administrację pod kątem przyszłej korupcji. W tym akurat są bezkonkurencyjni.
      • sevenseas Re: Chińczycy zbudują nam elektrownię atomową? 24.11.15, 17:45
        Chinczycy BUDUJA w UK, tam gdzie standardy bezpieczenstwa sa najwyzsze na swiecie, szczegolnie jesli chodzi o energie atomowa, i ciezko jest dostac jakiekolwiek licencje i pozwolenia w na takie projekty, wiec nie pisz na tematy na ktorych sie nie znasz.

"to rynek dla desperatów"

No pewnie dlatego KAPITAL CHCE do Chin DZRWIAMI I OKNAMI. Niech wysla ich do Ciebie, wytlumaczysz im jak sie NAPRAWDE inwestuje.

Ale jak sie chce uderzyc ZNOW w PIS, albo Dude, to wiadomym jest za jak Duda pojechal do Chin to ...musi byc to "rynek desperatow"..
        • sevenseas Re: Chińczycy zbudują nam elektrownię atomową? 24.11.15, 17:52
          Maly przyklad, China telecom - 800 milionow abonentow..."rynek dla desperatow".....
      • leny20-4-7 Re: Chińczycy zbudują nam elektrownię atomową? 24.11.15, 17:46
        1. ile znasz awarii elektrowni atomowych zbudowanych przez Chińczyków?
        2. jak uważasz, kto jest dla nas preferowanym budowniczym: RosAtom czy Francuzi, bo obje zakładamy że ci z Fukuszimy lepiej aby u nas nie budowali, prawda?

Teraz Covec. Wiesz, ja znam bardzo dobrze case Coveca. Jakbyś wiedziała dlaczego musieli się zwinąc, to byś takich farmazonów nie wypisywała.

Z tym chwaleniem dnia przed zachodem słońca masz rację. Chiny to specyficzny partner. Piszesz o rynku desperatów...nawet nie wiesz ile polskich firm prosi aby cokolwiek od nich wprowadzic na ten rynek. Nawet nie wiesz ile kasy są gotowi wydac aby tylko uchylic drzwi i wepchnąc tam stopę! Teraz drzwi OFICJALNIE zostaną otwarte na roścież. TO JEST HUGE NJUS! tzn to BĘDZIE huge tutaj.

Generalnie kolejny twoj koment, który gdyby nie powstał, to świat nawet by nie zauważył braku.
        • leny20-4-7 Re: Chińczycy zbudują nam elektrownię atomową? 24.11.15, 17:50
          Seven widzę, że się zgraliśmy w czasie z odpwoiedzia do pani "wiem wszystko chcoiaz nic nie wiem naprawdę".

Stary to byłby HUGE njus. Ja z powodów zawodowych ten export przed wszystkim rozpatruję...ale ten ATOM, te koleje...generalnie to pozotywne nastawienie Pekinu w naszym kierunku. To oczywiście nie jest tak, że PAD pojechał powiedział coś i szast prast...to jest wiele miesięcy bardzo cięzkich negocjacji, podchodów, etc pod chińską stronę. Ale PADa nie ma co deprecjonowac. Jasny sygnał, mocne demonstracje...oni lubią jak się ich traktuje poważnie. Oni niby sa pępkiem świata, ale miewają wieksze kompelxy od Polaków.

ps. mamay na Forum niezłego sinologa. Zapomniałem jakim nikiem się posługuje. Byłoby super gdyby on ze swej strony to opisał też.

• zimna-wodka Re: ale numer! KUPUJ 24.11.15, 17:50
      To podaj jakiegoś linka do tych sukcesów Dudy. Bo w mediach widziałem tylko jak obwieścił nadzieję, że chińskie dzieci będą jadły polskie jabłka.
      PS. Jeśli tak bedzie to faktycznie sukces. W końcu to Chińczycy są największym producentem jabłek.
      • leny20-4-7 Re: ale numer! KUPUJ 24.11.15, 17:59
        Zimny,a co Ty wiesz o chinskich jabłkach...że tak ci powiem.
        Nie zrozum mnie źle, ale mam wrażenie, że też chciałeś się przypierdolic z darma racji.

W temacie powiem tylko tyle:
        Polska jedyny kraj który ma w swej ofercie "dwukolorowe jabłka"i to w ulubionych przez Chińczyków kolorach! oraz wizytacja "wszystkich świętych" zza Wielkiego muru po takich pipidówach raptem dwa miesiące temu, że Ty nawet nie wiesz, że one znajdują się w granicach Polski.
        • zimna-wodka Re: ale numer! KUPUJ 24.11.15, 18:19
          Mam prośbę - nie zgaduj moich myśli. Nawet moja żona tego nie robi.
          Zobacz sobie ile jabłek produkują chinole a ile my. Owszem jest to ogromny rynek ale sprzedaż tam naszych jabłek to prosta nie będzie. Bo jak do produkcji dołożysz koszty transportu, pewnie jakieś cła.... A jak faktycznie to się uda to czemu by nie mieli zacząć produkować własnych? I to nawet w 5 kolorach. Jakieś bariery technologiczne czy klimatyczne?

Ale pal diabli. Tylko daj poczytać o tych sukcesach - wrzuć jakieś źródło. Jak już się mam podniecać to chciałbym wiedzieć czym.
          • zimna-wodka Re: ale numer! KUPUJ 24.11.15, 18:22
            Przypomniało mi się.
            Znam dużą firmę która robi duże obroty z branży FMCG z północną afryką i bliskim wschodem. Pod koniec ubiegłego roku nakupili jabłek i chcieli je upchnąć w tych kierunkach. Wyszła kicha.
            A to chyba lepsze kierunki.
            • leny20-4-7 kupuj plotki, sprzedawaj fakty 24.11.15, 18:30
              działa to w biznesie, na giełdzie, w polityce.
              także się okaże (tutaj Dorota miała rację) jak podpisy się pojawią, a granice otworzy.

Zimny, gdybyś ty wiedział ILE KONTENERÓW polskich jabłek zgniło na chińskiej granicy, to byś tylko głową pokiwał jacy amatory biorą się za biznesy.

Zresztą granica będzie otwarta (ciekawe czy wieprzowinę dopuszczą z racji APSu) i drugie tyle zgnije, bo jak sam piszesz:otwarta granica niczego nie gwarantuje. Ale ja mógłbym tutaj bardzo dużo napisac JAK BARDZO ZAMKNIĘTA GRANICA przeszkadza....tylko po co.

Gdy to wejdzie, to będzie to realna sukces, którym PiS, PAD będą mogli się pochwalic. I to nie będzie dęte w żadną stronę.

Generalnie z tego co dochodza do mnei różne głosy, to Pekin bardzo mocno szuka "przyjaciół" w naszej części globu. Dotychczas myślałem, że wygrają Niemcy, lub Czesi...a tu może byc że wypadnie na nas. To efekt wielomiesięcznej pracy ludzi takich jak m.in. Sławomir Majman i jego zespołu.
              • sevenseas Re: kupuj plotki, sprzedawaj fakty 24.11.15, 18:52
                "Generalnie z tego co dochodza do mnei różne głosy, to Pekin bardzo mocno szuka "przyjaciół" w naszej części globu. Dotychczas myślałem, że wygrają Niemcy, lub Czesi...a tu może byc że wypadnie na nas. To efekt wielomiesięcznej pracy ludzi takich jak m.in. Sławomir Majman i jego zespołu."

Leny, mowie Ci. Chinczycy chca robic biznes TYLKO z polakami. Nasze negocjacje to tylko "puder". Skosne oczy nie chca Niemcow, ani Czechow, ani nikogo innego. Oni widza Polske jako "Potege w zawieszeniu"..."and we can wait next decade or more for THE RIGHT people in your government to see what we see"... Oni znaja doskonale polska historie, lepiej niz niejeden Polak. Dlatego Polska powinna siedziec cicho i nie skakac, bo mamy Rosje, Niemcy i Ameryke nie po drodze - i Chinczycy dobrze o tym wiedza.

Jesli odniesiemy jakis sukces, to bedzie to sukces Polski, a nie partyjnych BUCY!
                • leny20-4-7 Re: kupuj plotki, sprzedawaj fakty 24.11.15, 19:10
                  to fakt. ale każdy sukces ma wielu ojcówsmile

najważniejsze aby była wola z drugiej strony, bo bywa tak, że ty bardzo chcesz i starasz, a nie ma odzewu. Z Pekimen jest.
              • zimna-wodka Re: kupuj plotki, sprzedawaj fakty 24.11.15, 18:56
                Nie wiem. Ci ludzie, którzy nie upchnęli jabłek to raczej nie amatorzy. Owszem - firma ma dopiero 2,5 roku ale pojęcie o handlu chyba mają. 500 mln rocznego obrotu to nie jest może szczyt ale na początek....

Szczegółów ich porażki nie znam. O sprawie dowiedziałem się dopiero wtedy jak już w firmie nie wolno było wymawiać słowa jabłko.

Ale nie uciekaj od tematu. MIAŁEŚ DAĆ LINKA do tekstu o sukcesach Dudy. Bo jak nie - to póki co Twój entuzjazm może przypominać rozdawanie rowerów na Placu Czerwonym.

Być - był. Jak był to o czymś rozmawiał. Jak o CZYMŚ rozmawiał to MOŻE COŚ KIEDYŚ z tego będzie. Ciut przymało na klękanie przed i całowanie po.

I Ty apelujesz o konkrety.
                • leny20-4-7 Re: kupuj plotki, sprzedawaj fakty 24.11.15, 19:19
                  Link dostałeś poniżej, bo widzę że wzrost cen akcji to za mało dla Ciebie...może Ty masz na imię Tomasz? smile

a w kwestii nieudanych biznesów. bardzo wiele osób/firm (nawet poważnych 500mln to dużo) robi biznes na tzw partyzanta. W stylu, ktoś coś tam usłyszy, ktoś coś się dowie, ktoś coś doradzi, a do tego ktoś inny JUŻ coś takiego włąśnie robi i...KOKODZAMBO...bo my tego nie zrobimy...a póxniej ZONK i płacz.

Zapewniem Cię, że jeszcze wiele kontenerów zgnije zanim niektórzy pójdą po rozum do głowy i dadzą zarobic takim ludziom jak ja...którzy mają możliwości zrobic to czy owo. ale zanim to nastąpi, to broń Boże...przecież nie ma za co płacic...za wiedzę? skoro wszyscy tacy mądrzy, to po co?
                  • leny20-4-7 Re: kupuj plotki, sprzedawaj fakty 24.11.15, 19:25
                    Ty swego czasu dałeś tutaj case wyceny przedwojennych obligacji i ja skonsultowałem się ze swoim radcą prawnym, który powiedzial mi wprost...twój znajomy, może sobie wycenic co chce, a dopóki nei zapłaci takim ludziom jak ja, to gówno warte będą te jego obligi.

i tak samo jest w handlu, szczególnie międzynarodowym. bo rozkecic coś na starcie, gdy się ma przewagi po swojej stronie, nie jest trudno. problemy zaczynają się od pewnego momentu, czy też gdy "przewagi" spotykają się z "granicą" szeroko rozumianą.
                  • zimna-wodka Re: kupuj plotki, sprzedawaj fakty 24.11.15, 19:28
                    leny20-4-7 napisał:

> Link dostałeś poniżej, bo widzę że wzrost cen akcji to za mało dla Ciebie

Jaki wzrost cen akcji? Coś przegapiłem?

...może Ty masz na imię Tomasz? smile

Nie, Roman jestem. A Ty?
    • leny20-4-7 www prezydent pl 24.11.15, 19:08
      www.prezydent.pl/aktualnosci/wizyty-zagraniczne/art,36,europa-srodkowo-wschodnia-ma-ogromne-znacznie-dla-rozwoju-stosunkow-z-chinami.html
      • zimna-wodka Re: www prezydent pl 24.11.15, 19:18
        I są te KONKRETY? Ten SUKCES? Te parę okrągłych formułek to ma być jakiś przełom w stosunkach polsko-chińskich? Mam podziwiać - ale za co? Że nie wszedł na krzesło albo nie wycierał nosa rękawem (a przynajmniej się tym nie chwali?

Lenny - miej litość. Wiem, że szukasz rozpaczliwie sukcesów nowej, kaczowłazidupnej władzy ale musisz trochę bardziej się postarać.
        • leny20-4-7 Re: www prezydent pl 24.11.15, 19:21
          to jest Oficjalna Strona Prezydenta RP, "te okrągłe słówka" to i tak nadto co poszło w ich komunikacji.
          celowo ich wybrałem, bo skoro oni TAKIE rzeczy piszą, to sprawy muszą byc MOCNO ZAAWANSOWANE.
          przecież to elementarne Watsonie!
          • zimna-wodka Re: www prezydent pl 24.11.15, 19:24
            To podaj (celowo!) coś gdzie jest KONKRET, którym tak szermujesz.
            • leny20-4-7 Re: www prezydent pl 24.11.15, 19:38
              Daję ci text z "jutrzejszej gazety", a ty mi mówisz...daj mi ją do ręki. No to takie cuda, to tylko Donaldu mógł robic, ja jestem jednak z normalnego świata.
              Będziesz bardzo chciał to sobie sam znajdziesz, a jak nie będziesz chciał, to poczekasz trochę i weźmiesz gazetę do ręki. Po tym Szczycie 16+1, PAD poleci jeszcze raz do Chin...podpisac umowy.

• zimna-wodka Re: www prezydent pl 24.11.15, 20:01
                leny20-4-7 napisał:

> Daję ci text z "jutrzejszej gazety", a ty mi mówisz...daj mi ją do ręki. No to
                > takie cuda, to tylko Donaldu mógł robic, ja jestem jednak z normalnego świata.

Skoro wiesz co będzie to chyba jesteś nie gorszy niż Donaldu. I nawet wiesz, że będzie sukces.
                Wielki sukces. Osobiście sukces Du*dowłaza bo przecież nikt inny by TEGO nie osiągnął.
                TEGO czego jeszcze nie ma i nie wiadomo co TO jest ale Ty wiesz, że będzie i będzie wspaniale.
                Jak jesteś taki dobry to nie bądź świnia i podrzuć jutrzejsze wyniki totka.

> Będziesz bardzo chciał to sobie sam znajdziesz, a jak nie będziesz chciał, to p
                > oczekasz trochę i weźmiesz gazetę do ręki. Po tym Szczycie 16+1, PAD poleci jes
                > zcze raz do Chin...podpisac umowy.

Rozumiem, że wiesz to od samych zainteresowanych. To zazdroszczę znajomości.
                Oj, leny, leny.... Zejdź na ziemię, chłopcze.
                I szukaj dalej sukcesów. To nie jest trudne. Weź dzisiaj -
                1. wywaliliśmy unijne flagi "bo polskie są ładniejsze" (cytat z p. premier).
                2. Przymierzamy się do wywalenia szefa CBA. Co prawda nie możemy go wywalić bo go nie lubimy to zabierzemy mu certyfikat bezpieczeństwa.
                3. Wicepremier NIE SPONIEWIERAŁ dzisiaj dziennikarki. I to z TVN. Co więcej wygłosił oświadczenie, że niczego nie zakazywał ale cieszy się, że jego zakaz okazał się skuteczny. Sam miód.
                4. Kaczoprezydent NIE UŁASKAWIŁ Dubienieckiego.
                itd, itp.

Jest tego od cholery a Ty wyszukujesz jakieś sensacje typu "może kiedyś może coś może właśnie z tego będzie".
                Carpe diem. lenny.
                • leny20-4-7 Re: www prezydent pl 24.11.15, 20:28
                  czy ty miałeś zajęcia z protokołu dyplomatycznego?
                  czy wiesz jakim afrontem byłoby na Szczycie 16+1 , gdzie oficjalnie wszyscy ramię w ramię, i z dzióbków sobie spijamy, a za plecami innych podpisujemy coś bilateralnie?
                  czy ty wiesz kiedy jest ZAPLANOWANA WCZEŚNIEJ kolejna wizyta PAD w Pekinie?
                  to jest p. Ryszardzie jutrzejsza gazeta...jej tresc.
                  prawdopodobieństwo tego, ze się Polska odniesie sukces - bo w takich kategoriach trzeba to rozptrywac się DUŻE...skoro oficjalne media piszą o "zacieśnienia", o "wspólpracy", o "szansach", o...tym, że Duda przyleci raz jeszcze.

Ty zaś zamiast się pocieszyc wolisz smęty zupełnie bez znaczenia. sam zoabcz
                  1. flaga - poszi mnei już nią czelendzuje, ale ciekawe czy sam ma pojęcie o czym mówi...sprawdzam go, to orientuj się, jak chcesz.
                  2. ooo CBA sam nie odszedł? nie podał się do dymisji jak szefowie pzoostaych służb na które to niby PiS zrobił ZAMACH w minionym tygodniu? a przypomnij mi ...linkiem np... jakie to konsultacje przeprowadził PDT z "hamlucowym" przed odwołaniem KAmińskiego z CBA? Wojtyniuk myślał, że taki mądry...do tego tak łądnie zgrał się z aresztowaniem Burego...a tu zonk. mówię ci nie płacz za tym panem, bo to xxxxa.
                  3. wicepremier zwolił/zawiesił kogokowliek bo może coś mnie ominęło? jakies szczegóły może bo widzę, że masz dojscia do utajanych przed normalnymi obywatelami njsuów. (to że się wcześniej zbałźnił i dał podejsc jak dziecko to faktycznie sromota dla niego)
                  4. KAczoprezydent? o kim tak pięknie się wyrażasz? kogo masz na myśłi, bo nie wiem? o Tusku, co to Europrezydentem jest? o ma takie prerogatywy? Oj chyba nie piwo a butelkę wina obaliłeś piszac do mnie takie farmazony. konkretysmile na stół mociumpanie.
                  • leny20-4-7 Chociaż po namyśle przypomnaiłem sobie 24.11.15, 20:37
                    KAtarskiego inwestora, z którym Tusk wyskoczył za 5 dwunasta i cały tydzień media grzały SUKCES...stocznie miały zostac uratowane.

Albo Tusk wyskoczył na pewnym Forum i zpowiedział że do 2011 czy też 12 wprowadzi w Polsce Euro...ooo to z miesiąc było jako sukces rozgłaszane...

itp itd. masz i Dorota rację...poczekajmy. ale "coś" mi mówi, że duża szansa na pewne podpisy jest.
                    • zimna-wodka Re: Chociaż po namyśle przypomnaiłem sobie 24.11.15, 20:53
                      leny20-4-7 napisał:

> KAtarskiego inwestora, z którym Tusk wyskoczył za 5 dwunasta i cały tydzień med
                      > ia grzały SUKCES...stocznie miały zostac uratowane.
                      >
                      > Albo Tusk wyskoczył na pewnym Forum i zpowiedział że do 2011 czy też 12 wprowad
                      > zi w Polsce Euro...ooo to z miesiąc było jako sukces rozgłaszane...
                      >
                      > itp itd. masz i Dorota rację...poczekajmy. ale "coś" mi mówi, że duża szansa na
                      > pewne podpisy jest.

To akurat wszyscy pamiętamy (chyba). Tylko dlaczego jest to sukces Dudy? To on tego inwestora pogonił?
                      • leny20-4-7 Re: Chociaż po namyśle przypomnaiłem sobie 24.11.15, 20:56
                        Bo to jest takie przypomnienie/zobowiązanie, jak nic nie wyjdzie, to będziesz mi te Chiny latami wypominał, a jak wyjdzie, to napijesz się za moje zdrowie. a ja za Twojesmile
                        • zimna-wodka Re: Chociaż po namyśle przypomnaiłem sobie 24.11.15, 21:11
                          leny20-4-7 napisał:

> Bo to jest takie przypomnienie/zobowiązanie, jak nic nie wyjdzie, to będziesz m
                          > i te Chiny latami wypominał, a jak wyjdzie, to napijesz się za moje zdrowie. a
                          > ja za Twojesmile

Bzdury gadasz. Nie będę Ci wypominał. I CHCĘ, żeby wyszło. Bo żyję w tym kraju i nie mam zamiaru się przeprowadzać.
                          I , żeby było jasne:

- nigdy nie głosowałem na PO
                          - nigdy nie broniłem działań PO, chyba, że faktycznie uważałem je za słuszne
                          - wrogiem PiS jestem tylko dlatego, że pamiętam lata ich rządów. Nie podobały mi się jak cholera.
                          - ale to co teraz się dzieje to mnie po prostu przeraża. I dlatego piszę to piszę.
                          Przysięgam Ci na kota prezesa - gdyby PiS dotrzymał obietnic (tych ustrojowych, nie ekonomicznych) , gdyby utrzymał wizerunek tworzony w czasie kampanii, gdyby Kaczodupowłaz nie zachowywał się jak Kaczodupowłaz a choćby starał się zachować pozory obiektywizmu i suwerenności w decyzjach - wtedy cieszyłbym się z DOBREJ ZMIANY.
                  • zimna-wodka Re: www prezydent pl 24.11.15, 20:50
                    Nie miałem zajęć, nie wiem kiedy wizyta, nie wiem jakie prawdopodobieństwo sukcesu. I o ten sukces zapewne chodzi - bo Ty piszesz jakbyś wiedział.

Nie jestem Ryszard tylko Roman. Ty się nie przedstawiłeś.

Szef CBA jest kadencyjny. Jego (niby) odwołać nie można. Ale można uniemożliwić mu funkcjonowanie. Nie chodzi o człowieka - tylko o mechanizm.

Z p. Glińskim jest tak, że razi mnie kiedy wicepremier nie zna prawa. I w związku z tym uważa, że może wszystko. To wydaje się symptomatyczne dla tego towarzystwa. Prawa nie znamy bo nie musimy. Wiemy co jest słuszne i to będziemy robić. Jak komisarze ludowi.
                    A pogróżki pod adresem dziennikarzy sam oceń.

Kaczoprezydentem pojechałem z sympatii dla Ciebie. Na codzień używam określenia Kaczodupowłaz. Jak nie wiesz o kogo biega to pozostań w nieświadomości,

Flaga mi powiewa. Właśnie od tego - czyli od powiewania - są flagi. Ale fajne jest uzasadnienie p. premier.

I niestety to są konkrety. Zawłaszczanie państwa, próby cenzury, zamach na niezależność ale przede wszystkim deprecjonowanie władzy sądowniczej.

Ty dajesz konkret w postaci MOŻLIWEGO sukcesu. Fakt - jakiś sukces mu się przydał. Ale - jak już musisz - to pokaż coś co było lub jest a nie to co MOŻE KIEDYŚ PRAWDOPODOBNIE BĘDZIE.

Bo tak to ja mogę wykombinować, że za 4 lata Tusk wróci do władzy, od razu zafunduje nam 15% wzrostu PKB rocznie (a co tam - 30%), każdy dostanie 50.000 na bachora, każdy bez bachora 150.000, odkupimy od USA Alaskę i odzyskamy wrak.
                    • leny20-4-7 Szef CBA Paweł Wojtunik podał się do dymisji. 24.11.15, 21:02
                      To jeden punkt sam nam się rozwiązał.

Z tym Ryśkiem, to fo pa...ja jestem Leny przez jedno "n". Syna też tak chciałem nazwac, ale "reżym Tuska" - pani z USC - nie pozwoliła, chociaż powowływałem się na gender, rónouprawnienie i inne "świętości" - powiedziałą, że LenA to i owszem, że od biedy nawet LeNNy bo przy mnie na guglu sprawdzałą...mozę to znajoma poszego byłą?

Pogróżki oceniłem -sromota -klarownie/dosadnie, prawda?

aa to tensmile to on przecież nie mógł tego zrobic będąc w Chinowie! Zimny ogarnij się!

Flaga wisiała sobie....na wpół legalnie. To czas skonczyc tę fikcję. Pytanie czy pójda po rozum do głowy, czy na całosc. A już tłumaczenie decyzji o kant potłuc!

To proroctwo ode mnie, Tusk wróci...ale do celismile Amenbig_grin
    • poszi Flagi (trochę googlowania udowodni dowolną tezę). 24.11.15, 19:25
      Proszę bardzo
      Angela Merkel
      https://nimg.sulekha.com/others/original700/angela-merkel-2011-7-19-10-0-51.jpg
      Victor Orban
      https://multimedia.pol.dk/archive/00509/Hungary_EU_509828a.jpg
      a nawet David Cameron:
      https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2011/11/05/article-2058086-0EAE693900000578-0_468x528.jpg

Ale przepraszam, jaka to była teza?
      • leny20-4-7 Re: Flagi (trochę googlowania udowodni dowolną te 24.11.15, 19:41
        Jaka teza? Ano taka, że przymusu występowania z flagą UE nie ma i w/w politycy występuja sobie z nią i bez niej. Nikt nie robi rabanu, ale jest taki kraj, "dziki kraj", w którym robi się z tego Bóg wie co. Tzn są tacy, który robią...ZAMACH na UE. polemizujesz z tym? czy też chciałeś pokazac mi, że potrafisz guglac? bo jak poguglac chciełes to poszukaj sobie Tuska bez flagi UE.
        • poszi Re: Flagi (trochę googlowania udowodni dowolną te 24.11.15, 20:06
          > Jaka teza? Ano taka, że przymusu występowania z flagą UE nie ma i w/w politycy
          > występuja sobie z nią i bez niej. Nikt nie robi rabanu, ale jest taki kraj, "dz
          > iki kraj", w którym robi się z tego Bóg wie co. Tzn są tacy, który robią...ZAMA
          > CH na UE. polemizujesz z tym? czy też chciałeś pokazac mi, że potrafisz guglac?
          > bo jak poguglac chciełes to poszukaj sobie Tuska bez flagi UE.

Oczywiście, ze nie ma przymusu wystawiania flagi UE, ale sporo krajów UE ma to w swoich protokołach i skasowanie tego z protokołu byłoby wiadomością dnia np. w Niemczech i byłoby komentowane zagranicą. Nie chodzi o to, że Szydło stanęła tylko na tle polskich flag, ale że powiedziała, że taką wprowadzili zmianę.
          • leny20-4-7 a nie zastanowiłeś się głębiej nad tym? 24.11.15, 20:17
            Bo jest takie coś 12008E/AFI/DCL/52 - Dziennik Urzędowy 115 , 09/05/2008 P. 0355 - 0355 - tam jest wykaz państwa, które dobrowolnie przyjmują na siebie pewne zobowiązanie. Żeby sprawdzic jaki z Ciebie jest....guglarz, to nie powiem ani jakie to państwa, ani jakie to zobowiązanie. Powiem tylko...wiele hałasu o nic. I ta decyzja - według mnie błędna wizerunkowo - jest jak najbardziej prawidłowa! Tylko, że wymagac ona MOŻE konsekwencji...na która nie wiem czy rząd PiS stac. Bo wówczas DOPIERO BĘDZEI HAŁAS.

Tego typu sprawy pokazują dopiero w jakim "dzikim kraju" żyjemy. Że prawo nie ma w zasadzie żadnego znaczenia, a rządzi się przez precedensy, "praktykę",....wizerunek.

The floor is your. Poguglaj trochę lub rusz szarymi komórkami.
            • zimna-wodka Re: a nie zastanowiłeś się głębiej nad tym? 24.11.15, 20:31
              leny20-4-7 napisał:

> Tego typu sprawy pokazują dopiero w jakim "dzikim kraju" żyjemy. Że prawo nie m
              > a w zasadzie żadnego znaczenia, a rządzi się przez precedensy, "praktykę",....w
              > izerunek.

Post chyba nie do mnie. Ale myśl dobra i zasługuje na rozwinięcie. Przymierz ją dzisiejszej rzeczywistości i pochwal się co Ci wyszło.
              Proszę - nie zajmuj się Przeszłością. Bo to już było (stety czy niestety) i tego nikt nie zmieni. A z teraźniejszością możesz powalczyć. Choć sukcesów Tobie (ani sobie) nie wróżę.
              • leny20-4-7 czyli co proponujesz? samowolkę? 24.11.15, 20:40
                albo słynne hasło o mało co magistra "wybierzmy przyszłosc"?

Bo ja Ci/Wam prawie daje wszystkie informacje. Jest sobie pewne prawo i ono jest stosunkowo proste do interpretacji. i jest sobie życie na Wisłą. Pytanie czym się kierowac.

Zimy proponujesz widzę kokodzambo, czy też róbta co chceta?
                • zimna-wodka Re: czyli co proponujesz? samowolkę? 24.11.15, 21:02
                  Definicja jest prosta. Nie pamiętam skąd to znam więc mnie nie męcz.

1. Obywatel może robić wszystko to co nie jest zakazane.
                  2. Władza (najbardziej ogólnie pojęta) może robić tylko to co jest dozwolone. Czyli każde działanie władzy musi być usankcjonowane w prawie.

I tylko tyle. Dotyczy to KAŻDEJ władzy i KAŻDEGO obywatela.

Oczywiście - to tylko schemat. Trzeba to jeszcze skorygować o tworzenie prawa, które ma usankcjonować łajdactwo. I np dlatego tak ważny jest TK. Bo jest to JEDYNA instytucja, które takie zakusy może powstrzymać. Nie mam złudzeń, że to są święci ludzie bez sympatii politycznych. Ale z tym jest jak z demokracją - może to i kiepskie ale nic lepszego nie ma.
                  • leny20-4-7 Re: czyli co proponujesz? samowolkę? 24.11.15, 21:05
                    Brawo JAsiu (Wiem że Roman) i wężykiem to!

Zobacz poszi mi napisał, że coś tam w wielu krajach byłoby niezgodne z protokolem w związkuz tymi flagami i byłby krzyk. To ja mu grzecznie podsunąłem pod nos PRAWO, które pewne państwa SAME wzięły na siebie i od tego momenty ich protokoły też "wzięły". i wyobraź sobie, że Tusk - tak tak TEN SAM DONALD TUSK - przeoczył i nie zobowiązał nas - Polski - literą prawa!

No ale czekam na Posziego,. łądnie się rozkręcał.
                    • zimna-wodka Re: czyli co proponujesz? samowolkę? 24.11.15, 21:14
                      leny20-4-7 napisał:

> Brawo JAsiu (Wiem że Roman) i wężykiem to!

Jasiem to mnie nie częstuj bo mi się z durnotą kojarzy. A teraz bywaj. Mam od cholery roboty a bawię się.... sam nie wiem w co.
            • poszi Prawo do bycia chamem 24.11.15, 23:22
              > e zobowiązanie. Żeby sprawdzic jaki z Ciebie jest....guglarz, to nie powiem ani
              > jakie to państwa, ani jakie to zobowiązanie. Powiem tylko...wiele hałasu o nic
              > . I ta decyzja - według mnie błędna wizerunkowo - jest jak najbardziej prawidło
              > wa! Tylko, że wymagac ona MOŻE konsekwencji...na która nie wiem czy rząd PiS st
              > ac. Bo wówczas DOPIERO BĘDZEI HAŁAS.

Gubię się w tych aluzjach i szaradach. Może jaśniej?

Nie rozumiem zresztą tych wszystkich insynuacji. Czy to jest powtarzanie za Pawłowicz, że wieszanie w Polsce flagi Unii jest nielegalne? I że rząd nomen omen Prawa i Sprawiedliwości wreszcie wprowadza praworządność w tym względzie?

Nie jestem prawnikiem i nawet nie próbuje udawać takiego na forach i nie mam pojęcia dlaczego Polska nie przyjęła protokołu 52. Może dlatego, że wiązałoby się to z koniecznością zmiany Konstytucji. Znalazłem jednak taką oto ekspertyzę:
              orka.sejm.gov.pl/wydbas.nsf/0/8150E0032E76A102C1257C6000451A64/$File/25.pdf
              Dotyczy co prawda Sejmu, a nie Rady Ministrów, ale idea jest taka sama: nie ma ani zakazu, ani obowiązku wywieszania flagi unijnej.

Zatem Premier ma prawo te flagi skasować i wystawiać tylko polskie. Ale musi się liczyć z tym, że wizerunku to Polski nie poprawi.

Dla tych wszystkich megapraworządnych mam pytanie, czy gdzieś jest jakieś prawo, które zakazuje premierowi żucia gumy i dłubania w nosie w czasie oficjalnych spotkań. Czy chcecie, żeby premier to robił?
              • leny20-4-7 Wolnosc Tomku w swoim domku 25.11.15, 11:11
                Przypomnę, co napisałeś: "Oczywiście, ze nie ma przymusu wystawiania flagi UE, ale sporo krajów UE ma to w swoich protokołach i skasowanie tego z protokołu byłoby wiadomością dnia(...)".

Do czego zatem się odnosiłem?
                Po pierwsze: Zobowiązanie do używania symboli jest w krajach, które się tego podjęły. Stąd i te protokoły.
                Po drugie: Tak się akurat złożyło, że "w ten kraj" "ktoś" nie zauważył, następny "ktoś" nie pomyślał, a jeszcze inny "ktoś" nie podjął decyzji. W związku z tym co ty chciałeś kasowac i z czego?
                Po trzecie: masz rację, że to byłby njus dnia w kraju sygnatariuszu 52jki.

Bo chciałem Ci nakreślic, "oczywistą oczywistość": Ekipa PiSu podjęła taką, a nie inną decyzję. Jest to suwerenna decyzja, która nie "gwałci" żadnych zobowiązań, prawa, etc. Podniósł się z tego taki gwałt, oraz pojawiły się texty "ZAMACH na łunię". Dodatkowo "życzliwi" poinformowali wszystkich świętych z Zachodu jacy to niewdzięcznicy dorwali się do władzy.
                Liczyłem, że się połapiesz.

Teraz pytasz mnie, czy wywieszenie flagi UE jest w RP nielegalne. To jest dobre pytanie, ja odpowiem na nie swoim pytaniem. Pamiętasz wprowadzenie Święta Flagi w Polsce? Kiedy to było? Z jakiego powodu? Żebyś nie guglał, to przypomnę: 2004 r.. Powód: umożliwianie obywatelem LEGALNEGO wywieszenia flagi RP! Na deser(ale juz we własnym zakresie) sprawdź ile mandatów wystawiono za "samowolkę". Mnie p. Pawłowicz mało interesuje, to nawet nie wiedziałem, że z takimi postulatami wyszła. Ale temat ciekawy...byc może jeden, czy dwa wyroki WYMUSIŁBY przystąpienie Warszawy do grona 52.

Ja też nie jestem prawnikiem, to nie podejmuję się przedstawiac tutaj żadnej wykładni. Wiem, że na każda expertyzę znajdzie się min dwie w kontrze...tylko to nas do niczego nie doprowadzi. Temat flagi zainteresował mnie za rządów Tuska, który zmieniał tła swoich wystąpień i trochę sobie szperałem o co kaman. Wyszło, że jesteśmy w specyficznym zawieszeniu i flagi wiszą sobie, bo...powiewały od 2004 r zupełnie tak, jakby nie było Lizbony w międzyczasie. Taki to "dziki kraj" z tej Polski...zupełnie jak z postem na Wigilię, którego może nie byc według litery prawa, ale duch, czy też PRZYZWYCZAJENIE, TRADYCJA silniejsza.

Tutaj jest ciekawy problem, czy 10 lat to już stanowi o tradycji? Pamiętam flagi ZSRR aż za dobrze..niby nei to samo, ale.

Zgadzam się, że to "kasowanie"(nie wiem po co używasz tego czasownika kolejny raz?) wyrządzi więcej szkód niż pożytku, bo ludożerka ma podejście neutralne do symboli UE i podejrzewam, że nawet Ty nie wiedziałeś jeszcze przedwczoraj o co kaman z tymi symbolami. Gdyby nie ten wrzask, to szkody wizerunkowe miałby tylko PiS, a teraz łatkę dostaniemy wszyscy...hurtem.

ps. Ostatni twój akapit uznaję, za retoryczny i omijam, bo nei wiem o co ci chodzi. BEz sensu to porównanie, chcoiaż w miarę obrazowe.
    • frusto Zdjęcie Merkel, inne ujęcie 25.11.15, 08:34
      leny20-4-7 napisał:
      > 1. pbs.twimg.com/media/CUljYB1UkAAHNJe.jpg

https://static.prsa.pl/images/7d0ea751-b151-45dd-bdd0-effb30585ada.jpg
      • leny20-4-7 Re: Zdjęcie Merkel, inne ujęcie 25.11.15, 11:18
        ładne ujęcie...tylko co nim udowadniasz?
        chcesz dam ci inne www.spacedaily.com/images-lg/angela-merkel-german-flags-afp-lg.jpg

widzisz, to nei jest temat na wrzutki z gugla. jest prawo w RFNie i zapewniam Cię, że to prawo jest tam przestrzegane. zapewne są enumerowane przykłady obowiązku użycia,zapewne są pewne swobody...np konwencja wyborcza partii matki, etc.

jak chcesz mi cos pwoiedziec, to przyjdź z konkretem.

ps. przepraszam, że może obcesowo zabrzmiało, nei miałem złego na myśli. dziś mniej czasu na dobór słówek. przesłanie jasne...konkrety na stół.
    • dorota_333 Deus ex machina. Natychmiastowy sukces. 25.11.15, 10:06
      Tak, wszyscy chcą być na rynku chińskim.
      Tak, 800 mln abonentów (a niby ile ma być na takim rynku).

Tylko jeden drobiazg - nikomu nie udaje się tak naprawdę na rynek chiński wejść. Z tego co wiem - NIKT nie ma dodatniego salda handlu z Chinami (z powodów oczywistych).

No i teraz mamy njus: prezydent Duda pojechał i podbił Chiny. Tak od razu, od niechcenia, wziął i zrobił.
      Ręce opadają, że propagandę ktoś próbuje robić tak prostacko.

PS. Fukuszima to był czarny łabądź. Jeśli nie jesteśmy w strefie sejsmicznej (chyba, że o czymś nie wiem), to nam się to nie zdarzy. Nie można oceniać technologii na podstawie takiego zdarzenia.
      • leny20-4-7 Re: Deus ex machina. Natychmiastowy sukces. 25.11.15, 11:42
        JAkaś ty naiwna! SZOK, że tak bez skrępowania piszesz takie texty. Szczególnie, gdy Zimny naprawdę dobrze wczoraj kontrował...

Piszesz: Tylko jeden drobiazg - nikomu nie udaje się tak naprawdę na rynek chiński wejść
        Wniosek: róbmy nic. siedźmy w domach i ścigajmy się w wyścigu kto będzie mógł się pochwalic większym deficytem, tak?

Piszesz: Z tego co wiem - NIKT nie ma dodatniego salda handlu z Chinami (z powodów oczywistych).
        Odpowiem WPROST: NIC NIE WIESZ! i się tym jeszcze chwalisz!!! Znasz takie państwa jak Korea Poł? Japonia? Tajwan? Brazylia? Rosja? różnie to się w danym roku układa ale jest MASA PANSTW które więcej do CHRL exportują niż importują...dzisasss jak pierdolę!

Piszesz: prezydent Duda pojechał i podbił Chiny. Tak od razu, od niechcenia, wziął i zrobił.
        Odpowiedz: czasem tak się układa, że małym kosztem osiąga się duże sukcesy, a czasem jest tak, że latami walisz głową w nomem omen mur i...nic nie masz. Duda pojechał chociaz nie musiał. Był najwyższym rangą politykiem ze strony 16stki. Oni lubią takie gesty...przemawiają do nich mocniej niż słowa. Nie przypierdalaj PADowi za to co robi dobrze! Zresztą nikt nie podważą tego, że z Chinami relację budowała "Sztafeta" a Duda przejął po prostu pałeczkę na końcu. Jeśli komukolwiek ręce opadają, to mi po takich twoich postach.

Piszesz: Fukuszima to był czarny łabądź. Jeśli nie jesteśmy w strefie sejsmicznej (chyba, że o czymś nie wiem), to nam się to nie zdarzy.
        Odpowiedź: wpisz sobie w gugla strefy sejsmiczne w Polsce i się już nie kompromituj. pół roku temu było sporawe trzęsienie...2 ofiary śmiertelne. Dzizasssss
        • dorota_333 Re: Deus ex machina. Natychmiastowy sukces. 25.11.15, 12:12
          OK, nie sprawdziłam:
          en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_largest_trading_partners_of_China

Jednak porównania z Koreą Płd. czy Japonią nie mamy - póki co nie produkujemy dóbr na takim poziomie zaawansowania technologicznego, prawda? (bo to jest pewnie przyczyna nadwyżki). Ani nie jesteśmy tak dużym dostawcą surowców jak Brazylia.

Więc o nadwyżce marzyć nie mamy co - a to znaczy: Chiny szukają rynku zbytu. Wyłącznie.

Co do Fukuszimy: aż taką strefą, żeby nam miało wywalać elektrownię atomową jednak NIE jesteśmy.
          Oczywiście nie twierdzę, że mamy stamtąd technologię brać - ale nie podawaj jako negatywnego przykładu czegoś, co było klasycznym czarnym łabędziem.
          • dorota_333 a, i jeszcze jedno: chińskie inwestycje 25.11.15, 12:25
            W kilku miejscach spotkałam się z takim opisem chińskich inwestycji, że realizują je przy maksymalnym własnym udziale siły roboczej. Tak że nawet na przysłowiowe montownie nie ma co liczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka