Dodaj do ulubionych

Mentzen vel Bareja forever

09.05.22, 18:17
Ile to już było wątków gdzie przywoływano filmy Barei?

Ale parafrazujac klasyka:

"Ważne są tylko te bareizmy, których jeszcze nie znamy
Ważnych jest tylko kilka tych bareizmów na które czekamy"

Jak zawsze z pomocą przychodzi niezastąpiony Korwin, jego partia i jego drużyna.

torun.wyborcza.pl/torun/7,48723,28427077,michnika-nie-obslugujemy-czarna-lista-w-pubie-slawomira-mentzena.html

Gdyby decyzje o tym, kto rządzi, zapadały na Facebooku, Instagramie i YouTubie, Sławomir Mentzen, doktor od podatków, byłby zapewne premierem.

W czasie kampanii wyborczej przedstawił swoją strategię: - My robimy te badania, te grupy fokusowe, śledzimy, jaki przekaz trafia do wyborców. Wiemy, co mówić, żeby wyborcy nas słuchali. Korzystamy z danych, to jest podejście naukowe. I w sposób naukowy wyszło nam pięć postulatów. Nazwałem je »piątką Konfederacji« i ogłaszam ją światu po raz pierwszy.

Nie chcemy Żydów, homoseksualistów, aborcji, podatków i Unii Europejskiej. To najlepiej trafia do naszych wyborców, dlatego nasi wyborcy chcą nas słuchać i z tego powodu wyborcy chcą na nas głosować.

W środku knajpy jest Muzeum Memów. – Jesteśmy przygotowani na kolejne lockdowny, do oporu i walk z policją. W końcu działa u nas muzeum, a muzea są otwarte podczas lockdownów. Memy będą aktualizowane na bieżąco, musimy je drukować. Inaczej nie da się tego zrobić, choć to przypomina drukowanie internetu dla Kaczyńskiego – opowiada.

Zaraz przy wejściu jest lista klientów, których pub nie obsługuje. Są tam dziennikarze, politycy i lekarze. Na kolażu „Tych klientów nie obsługujemy" znajdziemy m.in. Mateusza Morawieckiego, Jarosława Kaczyńskiego, Andrzeja Dudę, Antoniego Macierewicza, Przemysława Czarnka, Sylwię Spurek, Roberta Biedronia, Adama Michnika, Monikę Olejnik, Tomasza Lisa, Samuela Pereirę, Jacka Kurskiego i prof. Krzysztofa Simona.

A mnie tam nie ma.

Jesteś pan świnia, panie Mentzen!

choć:

Z głośnika sączy się „A Design For Life" Manic Street Preachers – w prawicowej knajpie, w której leje się piwo z rasistowskimi pretensjami, ktoś śpiewa o walce klas i solidarności z proletariuszami.

Obserwuj wątek
    • dorota_333 Re: Mentzen vel Bareja forever 09.05.22, 21:17
      "znajdziemy m.in. Mateusza Morawieckiego, Jarosława Kaczyńskiego, Andrzeja Dudę, Antoniego Macierewicza, Przemysława Czarnka, Sylwię Spurek, Roberta Biedronia, Adama Michnika, Monikę Olejnik, Tomasza Lisa, Samuela Pereirę, Jacka Kurskiego i prof. Krzysztofa Simona."

Nie widzę żadnego klucza logicznego, który by łączył wymienione osoby. Prócz tego, że jakiś facet ich nie lubi (ale konkretnie dlaczego ich wszystkich?).

Dlaczego chcecie być na liście idiosynkrazji tego głupka, Towarzyszu? On ma poglądy jak niejaki Kononowicz: "żeby nie było niczego".
    • sendivigius Re: Mentzen vel Bareja forever 31.05.22, 20:27
      sendivigius napisał:

> Ile to już było wątków gdzie przywoływano filmy Barei?

Tym razem "Poszukiwany-poszukiwana"

kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,28519270,nowa-akademia-pana-kleksa-wiemy-kto-zastapi-fronczewskiego.html

- Tomasz Kot to nowy Pan Kleks! - ogłosili podczas wtorkowej konferencji prasowej twórcy nadchodzącej adaptacji kultowej książki autorstwa Jana Brzechwy. To nie jedyna rewelacja - tym razem w rolę Adasia Niezgódki wcieli się dziewczynka.

Hm....

• sendivigius Dziś dzień bezwęglowy 01.06.22, 17:49
      sendivigius napisał:

Eh, Bareja - zycie w kapitalizmie to dopiero jaja:

rybnik.wyborcza.pl/rybnik/7,180134,28524895,wegiel-w-pgg-dostepny-dwa-razy-w-tygodniu-na-skladach-bedzie.html

Węgiel w sklepie internetowym Polskiej Grupy Górniczej można kupować tylko dwa razy w tygodniu. Ceny opału u pośredników są wysokie.

No, no - przypomnijcie sobie "Pani tu nie stała"......

Spółka od kilku tygodni wprowadza kolejne rozwiązania, które mają usprawnić kupno węgla. Najnowszy pomysł dotyczy ograniczenia pracy internetowego sklepu do dwóch dni w tygodniu.

Inspiracje z tow. Gomułki aż nadto widoczne....

Nowe zasady sprzedaży węgla dla odbiorców indywidualnych za pośrednictwem sklepu internetowego są odpowiedzią na liczne słowa krytyki i problemy zgłaszana przez mieszkańców. Duża ich część od kilku miesięcy nie jest w stanie nabyć opału. Zainteresowanie jest tak duże, że - co prawda - można podjąć próbę zamówienia, ale wielu nie może go opłacić, bo w międzyczasie towar zostaje wykupiony przez kogoś innego.

A i jeszcze "spekulanci"....

A w PRLu wydobywano 200 mln ton węgla. A potem zlikwidowano PRL i oto rezultat...

• sendivigius Przedpłaty na fiaty 01.06.22, 17:56
      sendivigius napisał:

I jeszcze takie slodkosci z samego serca kapitalizmu i demokracji:

next.gazeta.pl/next/7,151003,28523595,media-na-samochod-spalinowy-trzeba-czekac-nawet-poltora-roku.html

Na samochód z silnikiem spalinowym trzeba czekać ponad pół roku. W przypadku niektórych modeli kolejka sięga półtora roku, za to szybciej można kupić pojazd elektryczny - podaje "Rzeczpospolita". Samochód można kupić szybciej, zamawiając bez dodatkowego wyposażenia.

Taaak, np. bez silnika. Pan Kazio wstawi uzywany od Ursusa i wszystko bedzie grac.

Na odbiór samochodu zamawianego w salonie do produkcji standardowo trzeba już czekać 8-9 miesięcy. Sześć miesięcy "staje się rarytasem", a w przypadku niektórych modeli czas oczekiwania wydłuża się nawet do 18 miesięcy - pisze "Rzeczpospolita". Jak czytamy, powodem są ograniczenia w zaopatrzeniu fabryk aut w części i komponenty, które najpierw spowodowała pandemia, a teraz pogłębiła je wojna w Ukrainie.

A wojna w Wietnamie? To co? Była? Była wiec i byly talony - tak jak teraz. Wszystko gra, wicie-rozumicie.
    • sendivigius Front ideologiczny 01.06.22, 17:59
      sendivigius napisał:

Oczywiscie wojna wojną ale najwazniejszy jest front ideologiczny:

next.gazeta.pl/next/7,151003,28526909,zamiast-rakiet-500-litrow-wina-mszalnego-rumuni-wysmiewaja.html

Węgrzy wysłali do Ukrainy 500 litrów wina mszalnego. "Równie ważne wsparcie jak żywność i lekarstwa"

Węgrzy nadal nie wsparli Ukrainy dostawami broni. Zamiast tego, jak dotąd wysłali na front... 500 litrów wina mszalnego. To prezent od diecezji kościelnych, ale rzad Viktora Obrana również miał wkład w podarunek.

• tapatik Re: Front ideologiczny 01.06.22, 22:07
        Jak by wysłali spirytus, to bym zrozumiał, bo można go użyć do doraźnej dezynfekcji ran, ale wino?
    • sendivigius ['] 01.06.22, 18:11
      sendivigius napisał:

Jaki tam Bareja. Na dzis koncze bo ze smiechu juz nie moge. Zycze dalszych postepow postepu demokracji i kapitalizmu.

next.gazeta.pl/next/7,151003,28525380,emerytura-94-letnia-seniorka-otrzymala-zaskakujace-pismo-ma.html

Emerytka mieszkająca w Wielkiej Brytanii otrzymała z polskiego urzędu pismo, w którym poproszono ją o potwierdzenie, że nadal żyje.

Kobieta w wieku 92 lat postanowiła założyć profil - "Życie zaczyna się po 90.". Traz śledzi ją ponad 80 tys. followersów.

Ale nie takie pewne czy to nie duchy? Sprawa bowiem nie jest taka banalna:

Jak przekazała Kusiak, nie wystarczy wysłać oświadczenia w tej sprawie. To, że kobieta żyje musi potwierdzić jakiś urząd publiczny. "Generalnie wszyscy odmawiają, bo nie potwierdzą dokumentu, o którym nigdy w życiu nie słyszeli" - wyjaśniła.

"Jeśli nie odeśle się tego wypełnionego i poświadczonego formularza do biura emerytalnego, to wypłata świadczeń emerytalnych zostanie wstrzymana"

I bardzo slusznie! Moze dobrze by postraszyc Mateusza po nocy:

Przebacz mi Brunhildo....

youtu.be/1nsFdUGQgwo?t=201

• dorota_333 Towarzyszu, świat ma inne problemy 01.06.22, 20:05
      ...niż dziewczynka w roli Adasia i wiekowa dama musząca potwierdzać, że żyje.

Wybaczcie, Towarzyszu, dosadność, ale to cichutkie popiskiwanie, co z siebie wydajecie tutaj. Tymczasem Orkowie zabijają kolejne miasto.

BTW, mam takie wrażenie, że w ciągu kilku ostatnich lat problemy zaczęły się dramatycznie nawarstwiać. Demolka Polski przez PiS, mordercze upały i susze latem, pandemia, straszna wojna za wschodnią granicą. Aż tęskno za Brunhildą.

• sendivigius Re: Towarzyszu, świat ma inne problemy 01.06.22, 20:20
        dorota_333 napisała:

> ...niż dziewczynka w roli Adasia i wiekowa dama musząca potwierdzać, że żyje.
        >
        > Wybaczcie, Towarzyszu, dosadność, ale to cichutkie popiskiwanie, co z siebie wy
        > dajecie tutaj. Tymczasem Orkowie zabijają kolejne miasto.
        >
        > BTW, mam takie wrażenie, że w ciągu kilku ostatnich lat problemy zaczęły się dr
        > amatycznie nawarstwiać. Demolka Polski przez PiS, mordercze upały i susze latem
        > , pandemia, straszna wojna za wschodnią granicą. Aż tęskno za Brunhildą.
        >

To wybacz Dorotko dosadnosc - ale tak jest jak piszesz to dlatego ze tzw. Zachodem rzadzi kupa durni bez jaj. A cala reszta durni sie na to godzi. Ja tylko podaje przyklady na to.

To teraz tez na serio. Jak wy chcecie stawic czola powaznym problemom jak pierdoly was zajmuja i stanowia problem nie do rozwiazania.
        • dorota_333 Re: Towarzyszu, świat ma inne problemy 01.06.22, 21:46
          Trudno odmówić racji. Ale w normalnym życiu nie ma takiego natężenia absurdu. Media podnoszą takie przypadki, bo z klikalności żyją. Rzeczywistość jest gdzie indziej.
    • dorota_333 To już nawet nie Bareja, a nieme kino 02.06.22, 19:22
      ...bo Marysia co gąski pasała będzie mogła nazbierać chrustu na opał:

wyborcza.pl/7,177851,28532318,rzad-ulatwi-zbieranie-drewna-na-opal-aktywisci-antysmogowi.html#S.main_topic_2-K.C-B.1-L.1.duzy

Aż mnie skorciło, żeby przyłączyć się do towarzysza Sendiego w jego pochwale rządu PiS. Miało być jak przed wojną i jest.
      • snajper55 Re: To już nawet nie Bareja, a nieme kino 03.06.22, 17:24
        dorota_333 napisała:

> ...bo Marysia co gąski pasała będzie mogła nazbierać chrustu na opał:

Muszę Cię rozczarować. Jeśli Marysia nazbiera chrustu, to będzie potraktowana jak każdy inny złodziej. Co się wic zmieniło? Dzięki naszemu kochanemu rządowi Marysia będzie miała pierwszeństwo w kupowaniu chrustu (który sobie nazbiera).

"Według nowego prawa drewno najniższej jakości (chrust) należące do Lasów Państwowych mogą w pierwszej kolejności kupić lokalni mieszkańcy."

Cena? Pół darmo. 300 zł za metr sześcienny.

Sprzeda Marysia dwie gęsi i będzie mogła sobie metr chrustu z lasu wynieść i ognisko zrobić.

[Gęś - ok 8 kg x 20 zł/kg w skupie to 160 zł za jedną gęś]

agronews.com.pl/artykul/ceny-energii-rosna-rzad-zacheca-do-zbierania-chrustu-w-lasach/
        S.
    • dorota_333 Luneta 03.06.22, 16:16
      ...no słowo daję, że nie chcę podbijać tego wątku, ale tematy same się cisną.

"W Wadowicach pojawiła się nowa atrakcja dla mieszkańców i turystów - tężnia solankowa. Wraz z nią postawiona została również luneta do obserwacji pasma Beskid Mały. Niestety, mieszkańcy mogli zobaczyć przez nią drzewa, i co na balkonie porabiają sąsiedzi."

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,28538324,wadowice.html

Gdyby ktoś myślał, że to nieprzypadkowo w Wadowicach, to oczywiście przypadkowo.
    • sendivigius Re: Mentzen vel Bareja forever 02.07.22, 11:29
      sendivigius napisał:

>
      > Ale parafrazujac klasyka:
      >
      > "Ważne są tylko te bareizmy, których jeszcze nie znamy
      > Ważnych jest tylko kilka tych bareizmów na które czekamy"

www.domiporta.pl/informacje/a/deweloper-kazal-mieszkancom-obciazyc-blok-workami-z-piaskiem-by-nie-odplynal-5086#s=BoxLoCpImg4

Tak, tak - juz widze Aternatywy 4 i czyn spoleczny w workami.

Jeden z deweloperów działających we Wrocławiu postanowił zbudować bloki mieszkalne w okolicach wału przeciwpowodziowego. Inwestowanie w tego typu miejscu wiążę się z ryzykiem, bo w przypadku podniesienia wód gruntowych nieruchomości grozi niebezpieczeństwo.

Deweloper kazał mieszkańcom obciążyć blok workami z piaskiem, by nie odpłynął
      Mieszkańcy jednego z nowo powstających wrocławskich osiedli czekają, aż urzędnicy wydadzą zgodę na użytkowanie ich nieruchomości. Wszystko przez to, że w przypadku podniesienia się poziomu wód gruntowych budynki mogą... odpłynąć.

W budynku "odpłyniętym" sa pewne zalety:

1. Darmowa wycieczka krajobrazowa
      2. Zameldowanie z nieustalonym kodem pocztowym
      3. Glosowanie co kadencje w innym okregu

Czekam na wasze propozycje.

Jak widac postep za PRLu to male piwko.
      • dorota_333 Re: Mentzen vel Bareja forever 02.07.22, 19:00
        4. Kiedyś spłynie do Bałtyku, a wtedy przekierować... dowolnie. Można być uchodźcą mocząc nogi przed własnym telewizorem.
    • sendivigius Re: Mentzen vel Bareja forever 02.07.22, 12:29
      sendivigius napisał:

Nie ma konca - ...taki kraj:

wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,28600467,w-gorach-tez-chca-zarabiac-piekny-widok-brzydka-wioska.html

Po drugiej stronie głównej drogi w Siennej stoi apartamentowiec...

- Trzypiętrowy budynek o siedmiu kondygnacjach.

Słucham? Pod ziemią je ma?

- Nie, wszystkie są nad ziemią. Zgodnie z przepisami poddasze to miejsce między gzymsem a szczytem dachu. Gzyms jest na wysokości trzeciej kondygnacji. Ale nie dziwię się, że właściciel wykorzystał przepisy, biznes jest biznes.

youtu.be/aiPmA2cle40

• sendivigius Czy w Holandii oglądali Bareję? 20.07.22, 22:14
      sendivigius napisał:

Czy ogladali nie wiem ale sa wyraznie zainspirowanie "dniem pieszego pasazera"

next.gazeta.pl/next/7,151003,28708559,linie-lotnicze-klm-zamieniaja-polaczenia-czesc-pasazerow-zamiast.html#do_w=52&do_v=303&do_st=RS&do_sid=604&do_a=604&s=BoxBizImg4

Linie lotnicze KLM zamieniają połączenia. Część pasażerów zamiast samolotem pojedzie pociągiem

Linie lotnicze KLM nawiązały współpracę z liniami kolejowymi Thalys. Oznacza to, że podróżni na trasie Bruksela-Amsterdam (w obie strony) będą mogli kupować bilety na ekspresowe pociągi zamiast biletów lotniczych. Pozwoli to zredukować przewoźnikowi jeden lot na tej trasie dziennie.

A ci co mieli jechac pociagiem pojada tramwajem.

A ci co mieli jechac tramwajem pójdą pieszo.

Informatycy nazywaja to downgrading czyli Bareja forever.

youtu.be/Bu2HhX2SNEo
    • sendivigius Mój mąż jest z zawodu dyrektorem 07.12.22, 18:55
      sendivigius napisał:

wyborcza.pl/7,75398,29235066,jak-jacek-kurski-dostal-posade-w-banku-swiatowym-za-1-mln-zl.html

„Potwierdzam: podjąłem zgodną z moim wykszt i dośw menadż. pracę jako alternate executive director w Banku Światowym świadomy że oznacza to rezygn z części aktyw publ czy ambicji polit. Zawsze myślałem że nie ma życia poza polityką. Otóż jest. Wiem że tu też dobrze przysłużę się"

Według komunikatu Narodowego Banku Polskiego Jacek Kurski w grudniu rozpoczął pracę jako alternate executive director szwajcarsko-polskiej konstytuanty w Grupie Banku Światowego w Waszyngtonie. Po raz pierwszy wziął udział w posiedzeniu tego gremium 5 grudnia.

Nagrano nawet sprawozdanie z posiedzenia tego gremium:

youtu.be/vDt0yeiZu0E

• dorota_333 Re: Mój mąż jest z zawodu dyrektorem 07.12.22, 19:38
        Umieściłam Kurskiego w wątku "szczyt żenady", ale do bareizmów nawet bardziej się zalicza. Obawiam się jednak, że Kurski nie włada na tyle angielskim, żeby tak swobodnie przestawiać punktowce.

Tutaj wydrze mi się krzyk z ust: do cholery, czy musimy powtarzać te absurdy!?

• sendivigius "ja to mam bardzo dobry dojazd" 19.01.23, 18:44
      sendivigius napisał:

Jak to w kapitalizmie:

podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,29374919,wlochy-codziennie-pokonuje-ponad-1500-km-absolutna-rekordzistka.html

Giuseppina Giuliano dostała pracę w Mediolanie. Problem w tym, że mieszka w Neapolu. Codziennie w jedną stronę pokonuje ponad 770 kilometrów. Łącznie przemierza ponad 1500 km.

"Myślę, że jestem wielką szczęściarą"

29-latka wstaje o godzinie 3:30. Do pociągu wsiada o godzinie 5:00. Po pięciu godzinach jazdy wysiada w Mediolanie. Pracę zaczyna o godz. 10:30. Kończy o godz. 17. Następnie wraca do domu.

• sendivigius Re: Mentzen vel Bareja forever 19.01.23, 19:00
      sendivigius napisał:

Idea czynow spolecznych wraca:

lodz.wyborcza.pl/lodz/7,35136,29371084,lodzianin-na-wlasny-koszt-postawil-przystanek-mpk-zdit-nie.html

Łodzianin musiał na własny koszt postawić... przystanek MPK. Tak nakazali urzędnicy

I bardzo slusznie, a to zakała. Sie cieszy ze nie musial budowac domu partii (tej co trzeba).
      • dorota_333 Re: Mentzen vel Bareja forever 19.01.23, 19:51
        Towarzyszu, na puszczy wołacie, bo to już nie ten gatunek sztuki filmowej. Świat płonie, Polska sie stacza, a Wy o Barei, o przystankach jakichś.

Bardzo, ale to bardzo bym chciała, żeby mnie to bawiło. Ale już coraz mniej rzeczy w tym kraju śmieszy. Nawet komendant główny policji odpalający granatnik w gmachu komendy wywołuje tylko wzruszenie ramion. Rzeczywistość prześcignęła sztukę.
        • sendivigius Re: Mentzen vel Bareja forever 19.01.23, 20:32
          dorota_333 napisała:

> Bardzo, ale to bardzo bym chciała, żeby mnie to bawiło.

Kabaret, kabaret, lecz śmiechu w nim mało
          I słowa w nim gorzkie, bez blasku i zalet.
          Bo tak, proszę państwa, fatalnie się stało,
          Że życie przerosło kabaret.

Tekst pochodzi z www.tekstowo.pl/piosenka,tadeusz_ross,zycie_przeroslo_kabaret.html

Tej piosenki nie znalazlem ale za to inna, tez dobra. Kiedys nie moglem uwierzyc dlaczego w ciemnych czasach bylo tyle radosnej muzyki. Teraz juz wiem.

youtu.be/2ZpSp2uYi5c

• dorota_333 Klauzula sumienia w pokoju hotelowym 25.01.23, 20:26
      ... czyli jestem tak zmęczona polską polityką, że przyłączam się do szukania peerelowskich bareizmów. Ordo Iuris wtedy nie było, ale to oni najlepiej czują klimat Barei.

"Poradnik "Wolność słowa, sumienia i wyznania w miejscu pracy" przygotowali założyciel Ordo Iuris adw. Jerzy Kwaśniewski i adw. Magdalena Majkowska. Poradnik skierowany jest do pracowników, przedsiębiorców, przedstawicieli zawodów medycznych oraz nauczycieli akademickich.
      (...)
      W poradniku czytamy też m.in., że (...) "hotel może odmówić wynajmowania pokoi z łóżkami dwuosobowymi dla par, które nie są małżeństwami"." *

Dwa odrębne łóżka byłyby więc przez Ordo dopuszczalne; niech cudzołożnicy nie mają zbyt wygodnie. Ciekawi mnie też, czy adw. Majkowska (współautorka) jest tą rozwiedzioną z Ordo (i - jeśli tak - to gdzie cudzołożyła, mogłaby coś ujawnić praktycznie).

*
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29397246,ordo-iuris-wydalo-poradnik-sa-wskazowki-m-in-dla-hoteli-do.html#s=BoxOpImg10
    • sendivigius Re: Mentzen vel Bareja forever 11.03.23, 21:00
      sendivigius napisał:

Gdyby Bareje mianowano do Oskara to bym zrozumial jego miedzynarodwa sławę:

miasta.tokfm.pl/miasta_tokfm/7,185210,29547555,mieszkancy-swinoujscia-nie-beda-musieli-placic-za-oddychanie.html

Mieszkańcy Świnoujścia nie będą musieli płacić za oddychanie niemieckim powietrzem

W Polsce opłatę klimatyczną płaci się przy okazji noclegu w kurorcie. Dla przykładu w Świnoujściu jest to 5,40 zł za osobę, za każdą rozpoczętą dobę. Po stronie niemieckiej natomiast kurtaxe płaci się za pobyt, a nawet za półgodzinny spacer. Przy plażach stoją automaty podobne do parkomatów, w których trzeba uiścić opłatę. Mało tego, po plaży spacerują kontrolerzy, którzy sprawdzają, czy wszyscy to zrobili. Mandatów nie wlepiają, w przypadku braku kurtaxe - pobierają pieniądze od osoby "zapominalskiej" od razu.

Kurtaxe na wyspie Uznam miała od kwietnia wzrosnąć z 2,7 do 3,9 euro, czyli blisko 20 złotych za osobę, o czym pisaliśmy na naszym portalu.

- Sytuacja eskalowała - uśmiecha się Piotr Piwowarczyk ze Świnoujskiej Organizacji Turystycznej. - Świnoujscy radni postanowili zastosować odwet w stosunku do Niemców i chcieli taką opłatę wprowadzić po polskiej stronie. Z kolei mieszkańcy domagali się powrotu słupków granicznych na plaży między Świnoujściem a Albeck, tłumacząc, że jeśli mamy płacić za spacerowanie po niemieckiej plaży, to chcemy wiedzieć, gdzie ona się dokładnie zaczyna - opowiada.

Nie rozumiem. Przeciez to czuc gdzie juz jest niemieckie powietrze. Wiadomo ze lepsze.

A tak oponki wolno w Niemczech napompowac i wywozic bez cla. Czekajcie!

• zimna-wodka Re: Mentzen vel Bareja forever 12.03.23, 20:57
        Jakoś przeszło bez echa że MEN dołożyło do programów sponsorowanych wycieczek Goszczanów czyli rodzinną wieś p. Czarnka. Tam ponoć jest Chatka edukacyjna z wyposażeniem z XIX w i zwierzęta gospodarskie, w tym lamy. Znajomość hodowli lam w XIX wiecznej Polsce znakomicie wpłynie na umysły młodzieży.

Tak jak znakomicie wpłynęła poprzednia sensacja Goszczanowska czyli przekazanie przez p. Czarnka wozu strażackiego. Nie byłoby to niezwykłe gdyby ten wóz nie był na wyposażeniu tamtejszej straży od ponad roku.

Co też nie jest niezwykłe bo Pinokio uroczyście otworzył most otwarty rok wcześniej (miejscowość Szczaw).

Niezapomnianą stępkę i mini lodołamacz sklejony przylepcem przypominam tylko dla porządku.
    • sendivigius Oh, ta komuna 23.03.23, 16:32
      sendivigius napisał:

Wszystkiemu winna komuna i PRL. Na przyklad zabronila wyzysku dzieci.

A teraz "demokracja" i proszę:

opole.wyborcza.pl/opole/7,35086,29590364,licealistka-z-forum-mlodych-pis-na-etacie-u-wojewody-bedzie.html

Licealistka z Forum Młodych PiS na etacie u wojewody. Będzie pomagała w mediach społecznościowych. Pensja: 4260 zł brutto

(wszak wiecej to niz nauczyciel, ktorego tez formalnie zatrudnia wojewoda)

Ale nie pierwszy to przypadek:

Wiktoria Mielniczek rzeczywiście działa aktywnie. W ubiegłym roku pełniła funkcję marszałka Sejmu Dzieci i Młodzieży. W tym roku została pełnomocnikiem Forum Młodych PiS w Opolu i powiecie opolskim. Nieco wcześniej Sławomir Kłosowski, wojewoda opolski zatrudnił uczennicę I Liceum Ogólnokształcące im. Jana III Sobieskiego w Nysie w urzędzie wojewódzkim, na stanowisku doradcy.

Coś sie dzieje z rozumem w PL. Wszak juz sam Balcerowicz, tez niby profesor a mial "doradcow" wsrod studentow II roku. Pewnie w Opolskim to juz "zgredy" wiec trzeba siegnac po zasoby licealistow. A czemu nie gimnazjum?

Taki kraj, taka gmina.

"Spotkasz chłopa gęba sina
      Oj nie wraca ci on z kina
      Taka gmina
      Miast kobiety śpiewu wina
      Wóda czkawka gwiżdż janina
      Taka gmina"

• dorota_333 Re: Oh, ta komuna 27.03.23, 19:34
        Ładny wyzysk 4200 brutto dla licealistki.

Ale właściwie to o czym innym chciałam: cytujesz Przyborę i zaczęło mi to fałszywie brzmieć. Już wyjaśniam: ja się wychowałam na powtórkach "Kabaretu Starszych Panów", te teksty są mi bliskie. Jednak po przeczytaniu kilku książek o rzeczywistej historii 80-90% Polaków ("Ludowa historia Polski", "Pańszczyzna") mam już inny stosunek do tekstów typu "taka gmina".

Kupiłam sobie dwa - trzy lata temu zbiorek Przybory "Piosenki prawie wszystkie" (chyba tak tytuł brzmiał) i powalił mnie wstęp. Tam coś o tych "państwie" (w domyśle jaśnie państwie), co to kiedyś było jakieś inne, lepsze.

No i teraz ta nieszczęsna Gwiżdż Janina inaczej mi brzmi. Nawet "taka gmina" jest "taka" z konkretnych powodów, prawda? Kilkaset lat niewolnictwa ekonomicznego (i faktycznego właściwie) i można wyhodować monstrum z siną gębą, które - o zgrozo - nie uczestniczy w wyższej kulturze.

I tak właśnie, towarzyszu Sendi, nastąpiło moje uświadomienie klasowe smile Mówię to jednak śmiertelnie serio. A tak nawiasem mówiąc: piosenki Przybory przeczytane z sentymentem en masse, w zbiorze, zaczęły mnie nudzić. To tylko popisy sprawności językowej, płytkie jak kałuża.

Jedno jest pewne: vive la Republique!

• sendivigius Agata Christie 27.03.23, 18:43
      sendivigius napisał:

wyborcza.pl/7,75517,29601504,agatha-christie-w-nowym-wydaniu-jest-zneutralizowana-pod-wzgledem.html

Wydawnictwo HarperCollins*, wznawiając dzieła wszystkie Agathy Christie, poddało je istotnym zmianom. Usunęło to, co zbyt drastyczne dla współczesnego czytelnika.

*) dawniej Urząd na ul. Mysiej

Wydawca uznał, że sformułowania zawarte w niektórych powieściach kryminalnych Agathy Christie są nie do zaakceptowania w dzisiejszych czasach. Ich lekturę pod kątem współczesnej wrażliwości powierzono grupie tzw. sensitive readers*, czytelników wprawionych w wyłapywaniu opresyjnych, ksenofobicznych treści opartych na stereotypach rasowych, klasowych i genderowych**.

*) dawniej cenzorów
      **) i innych wrogich klasie robotniczej oraz IV Miedzynarodowce

Wiele z tych poprawek może być mało czytelnych dla polskiego odbiorcy. Z oryginału zniknęły np. słowa „orientalny" i „Orient*".

*) jak juz wyjasnil w swoim filmie Bareja nie ma takiego slowa jak "Orient" jest tylko "ortalion"

Teraz dla rownowagi posluchajmy np. Ziemkiewicza o tym jak podly i glupi byl PRL, a jaka teraz "wolność i demokracja"

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka