Dodaj do ulubionych

Totalitaryzm finansowy.

18.06.23, 22:24
Ah, Towarzysz Stalin by sie uśmiał.

Poczytajcie:

wyborcza.biz/biznes/7,147582,29865801,za-kilka-miesiecy-nie-bedzie-mozna-zaplacic-gotowka-w-sklepie.html

- Santander zablokował mi wszystkie środki do życia, bo kolega zwrócił mi za paliwo - skarży się Mirek i na potwierdzenie, że nie może się zalogować do systemu banku, pokazuje zrzut ekranu. Mirek jeździ ze znajomymi do pracy do Szwajcarii. Zrzucają się na paliwo lub auto z wynajmu. On jest skarbnikiem.

- W piątek 2.06. podsumowałem wydatki i jeden z kolegów przelał mi na konto 288 CHF [1323 zł] tytułem "zwrot za auto". Następnego dnia (sobota) udałem się na zakupy, nie zaglądając na konto, skasowałem wszystkie produkty w kasie samoobsługowej i okazało się, że obie karty odrzuca - opowiada.

Spróbował się zalogować na konto w aplikacji banku, ale wyskakiwał mu tylko komunikat "wybrana opcja jest obecnie niedostępna, prosimy spróbować później". A gdy zadzwonił na infolinię, konsultant powiedział mu, że nie wie, jaki jest powód blokady, nie może jej zdjąć i jedynym wyjściem jest złożenie reklamacji, na którą bank odpowie w ciągu 15 dni.

Tym samym pozbawili mnie wszelkich środków do życia w momencie przebywania w Szwajcarii, jedynie z drobnymi w portfelu i świecącą rezerwą w aucie. Gdyby nie pomoc kolegów, to nie byłoby tak kolorowo

- Santander zablokował mi wszystkie środki do życia, bo kolega zwrócił mi za paliwo - skarży się Mirek i na potwierdzenie, że nie może się zalogować do systemu banku, pokazuje zrzut ekranu. Mirek jeździ ze znajomymi do pracy do Szwajcarii. Zrzucają się na paliwo lub auto z wynajmu. On jest skarbnikiem.

Po dalszych próbach (300 zł za połączenia telefoniczne ze Szwajcarii do Polski) udało się ustalić, że Mirek jest podejrzany o malwersacje finansowe. Ma dostarczyć dokumenty potwierdzające legalność zakwestionowanego przychodu, czyli 288 franków. - To chyba zmierza w kierunku, że niedługo ktoś będzie stał przy kasie i pytał: a skąd ma pan te 50 zł - ironizuje Mirek.

Pytanie. Czy to juz sie zaczelo czy na razie system wypuszcza balony probne. Po 1000 sprawie tego typu ludzie zobojetnieja. I nawet beda nie beda pytac. To przeciez oczywiste ze panstwo musi wiedziec - co nie?

Tylko nie sadzcie ze gotowka was uratuje. Panstwo moze zakazac w kazdej chwili obrotu gotowkowego. Po prostu zakazac czyli uniewaznic te "bank-noty".

I jeszcze zwroćcie uwage na poziom praw obywatelskich i konsumenckich. Bank sobie zamyka konto i gwiżdże. Bank (konsultant) nie wie jaki jest powod blokady. I juz. To system - nikt nie jest winien. Martw sie sam. AI tylko to nasili.
Obserwuj wątek
    • monalisa2016 Re: Totalitaryzm finansowy. 19.06.23, 00:04
      Juz dawno przed latami sie zaczelo, pelzajaco, krok po kroku pelzajaco przegotowywali nieswiadome spolecznosci do przyszlej calkowitej kontroli. Co niezdajaca sobie sprawy spolecznosc na to? Bo to jest wygodnie, tu jest przyklad przyszlych sklepow, no jeszcze nie tak idealnych jakie mozna juz spotkac w Holandii gdzie nie musisz scannowac towarow przy kasie. W takich sklepach scannowana jest twarz klienta i kazdy jego ruch w sklepie, rachunek dostaje sie automatycznie na komorke z automatycznym potraceniem sumy z twojego konta w banku. Klienci bojkotuja takie markiety.

Sklep bez personelu:

www.youtube.com/watch?v=PYTcmyrWNqs
      www.youtube.com/watch?v=UhBf9D_9ypI

Najpierw wprowadzono:

- karty kredytowe
      - online Banking
      - likwiduje sie filiale bankow
      - lkwiduje sie bankomaty by ograniczyc dostep do papierowego pieniadza
      - (...)
      - wprowadza sie smart urzadzenia ktore zdalnie sie oczytuje (per funk) czy to prad, czy ogrzewanie, czy zurzycie wody, czy ...
      - wprowadza sie tak zwane smart-miasta (15 minutowe) na wzor wyprobowanego chinskiego wzoru
      - w urzedach nie jestes czlowiekiem, jestes numerem (Identifikationsnummer) ktory dostajesz na zawsze od urzedu

Jaki jest cel? Ano scoring system taki jaki wyprobowano w Chinach, czyli jak nie bedziesz grzecznym wobec dyktatu dyktatury popadasz w nielaske do tego stopnia ze mozesz miec trudnosci z przezyciem.

Chyba w Nigerii zaprowadzono niedawno system bezgotowkowy, powstal niesamowity bunt ze przwrocono obrot gotowkowy.

Fazit, placcie dale kartami kredotowymi, bedzie wesolo. Ja osobisce nigdy nie placilam i nie place karta kredytowa, place zawsze gotowka poniewaz jest to dla mnie moja ochrona osobowosci, ochrona moich zwyczaji czyli chronie moja prywatna sfere.

Bargeld trägt also zum Schutz der Privatsphäre bei. / Gotówka przyczynia się zatem do ochrony prywatności
      • monalisa2016 Re: Totalitaryzm finansowy. 19.06.23, 02:00
        monalisa2016 napisał(a):

> Chyba w Nigerii zaprowadzono niedawno system bezgotowkowy, powstal niesamowity
        > bunt ze przwrocono obrot gotowkowy.
        >

Jednak pamiec mn ie nie zawiodla, byla to jednak Nigeria.

report24.news/krieg-gegen-das-bargeld-fehlgeschlagen-nigerias-zentralbank-gouverneur-wurde-verhaftet/?feed_id=31372
    • kadilak Przeciez lubisz komunizm? 19.06.23, 05:07
      To co tu piedrolisz? Dawno ci powinni zabrac wszystkie pieniadze i jeszcze dac po pysku w kazamatach.
      Buahahahaha.

• dorota_333 Re: Totalitaryzm finansowy. 19.06.23, 08:34
      Dwie uwagi. Pierwsza dotycząca Polski, co do USA nie wypowiadam się.

1. Wskaźnik ubankowienia w Polsce bardzo szybko wzrasta* (i jest już wysoki), zaskoczyło mnie to szczerze mówiąc. Więc teoretycznie możliwe byłoby zmuszenie ogółu populacji do płatności bezgotówkowych. Jednak w praktyce nie wyobrażam sobie tego; opór społeczny byłby zbyt duży. Jak dawno robiłeś zakupy w sklepie w Polsce? Większość klientów płaci gotówką, starsze osoby niemal wszystkie. Zmusić babcie do płatności kartą?

2. uwaga praktyczna: pan opisany w artykule powinien po prostu mieć drugie konto bankowe. W ogóle nie wyobrażam sobie w rodzinie operowanie na jednym koncie. Każdy ma osobne (czasem dwa), z udostępnianiem pinów i kodów.

Jeśli nie każdy w rodzinie, to osoba prowadząca biznes MUSI mieć więcej niż jedno konto. Dla wygody, bezpieczeństwa. A poza tym: dlaczego facet pracujący w Szwajcarii nie założył sobie konta szwajcarskiego? Logiczne chyba byłoby.

*
      www.obserwatorfinansowy.pl/bez-kategorii/rotator/szybko-otwieraja-sie-bankowe-okna-na-swiat/

• cojestdoktorku Re: Totalitaryzm finansowy. 19.06.23, 09:02

> 1. Wskaźnik ubankowienia w Polsce bardzo szybko wzrasta* (i jest już wysoki), z
        > askoczyło mnie to szczerze mówiąc. Więc teoretycznie możliwe byłoby zmuszenie o
        > gółu populacji do płatności bezgotówkowych. Jednak w praktyce nie wyobrażam sob
        > ie tego; opór społeczny byłby zbyt duży.

opór Glapińskiego również:

"„Gotówka wciąż jest jednym z najpowszechniejszych instrumentów płatniczych w Polsce: gwarantuje poczucie bezpieczeństwa w sytuacjach kryzysowych, chroni naszą prywatność, pomaga kontrolować własne wydatki, daje nam swobodę i niezależność, dlatego pomimo zmieniających się preferencji płatniczych powinna być powszechnie dostępna i akceptowana
        ...
        Dyrektor Departamentu Emisyjno-Skarbowego NBP podkreśliła, że „powszechna akceptacja i dostępność gotówki to najważniejsze filary narodowej strategii bezpieczeństwa obrotu gotówkowego, która została opracowana przez NBP we współpracy z uczestnikami rynku obrotu gotówkowego”.
        www.tvp.info/68800254/euro-czy-zloty-platnosci-bezgotowkowe-czy-gotowka
        "Adam Glapiński zachwala gotówkę i mówi, że Polacy chcą więcej gotówki. Zmniejszenie tradycyjnych pieniędzy, byłoby zdaniem Glapińskiego, wbrew interesowi społecznemu. Prezes NBP mówił też o to, że w trakcie pandemii przybyło gotówki na rynku.
        ...
        - Gotówka odgrywa kluczową rolę w systemie ekonomicznym, w tym w jego podsystemach: monetarnym i finansowym. Jest tak, ponieważ gotówka, fizyczny pieniądz emitowany przez bank centralny, jest prawnym środkiem płatniczym, co oznacza, że posiada moc uwalniania od zobowiązań, czyli z mocy prawa nie można odmówić jej przyjęcia – mówił Glapiński.
        ...
        Adam Glapiński uważa, że zaspokajanie popytu na gotówkę przez bank centralny stabilizuje gospodarkę zarówno w mikro, jak i w makroskali i jest kluczowe w sytuacjach awaryjnych, gdy np. systemy płatności bezgotówkowych z jakichś powodów zawodzą.

- Jak powiedziałem, bezpieczeństwo obrotu gospodarczego, jaki zapewnia gotówka, jest kluczowe dla funkcjonowania każdego współczesnego systemu ekonomicznego. Z tym poczuciem wolności, jakie daje gotówka, wiąże się też kwestia anonimowości dokonywania rozliczeń pieniężnych. To bardzo ważne w gospodarce rynkowej, opartej przecież na swobodzie wyboru ekonomicznego, tak przez przedsiębiorców, jak i konsumentów – powiedział prezes NBP.
        ...
        Prezes NBP przypomniał, że w zakresie akceptacji gotówki podjęto już działania legislacyjne w postaci nowelizacji ustawy o usługach płatniczych, która wprowadza prawny obowiązek akceptacji płatności z wykorzystaniem banknotów i monet emitowanych przez Narodowy Bank Polski."
        www.money.pl/pieniadze/adam-glapinski-o-mocy-gotowki-mamy-jej-nieprzebrane-ilosci-6698394747271904a.html
        • dorota_333 Re: Totalitaryzm finansowy. 19.06.23, 09:55
          Zgadzam się z nim. Gotówka to wolność. Anonimowość to moje prawo jako obywatelki - jeśli państwo chce przeciwdziałać praniu pieniędzy, to ma do tego cały wachlarz środków.

Co do bezpieczeństwa obrotu gotówkowego - w tym sensie, że bank (ani władza) nie zablokuje nikomu konta - to tak. W tym sensie jest bezpieczniejsza.
          • sendivigius Re: Totalitaryzm finansowy. 19.06.23, 16:16
            dorota_333 napisała:

> Zgadzam się z nim. Gotówka to wolność. Anonimowość to moje prawo jako obywatelk
            > i - jeśli państwo chce przeciwdziałać praniu pieniędzy, to ma do tego cały wach
            > larz środków.
            >
            > Co do bezpieczeństwa obrotu gotówkowego - w tym sensie, że bank (ani władza) ni
            > e zablokuje nikomu konta - to tak. W tym sensie jest bezpieczniejsza.

Ale przy dzisiejsiej technologii bank moze ci uniewaznic (zablokowac) banknot XX 01010101010 i co wtedy. Przy dzisiejszej technologii nie ma zadnego problemu ze skanowaniem wszystkich banknotow ktore dajesz w sklepie automatycznie i kontrolowanie kto je ma. Snij dalej. Zero anonimowosci dzisiaj.

Ponadto najwiekszy nominal to 200. Wyobraz sobie placisz 10 tys. czyli nosisz walizki z banknotami. Ostatecznie aby byc anonimowym pozostaja monety. Kupujesz lodowke z 2000 i placisz 400 monetami po 5, czyli, sprawdzilem, 2,6 kilograma. Super pomysl. A monety tez mozna oczipowac.

Nie ma ucieczki - jestescie w czarnej d....
            • dorota_333 Re: Totalitaryzm finansowy. 19.06.23, 20:13
              > przy dzisiejsiej technologii bank moze ci uniewaznic (zablokowac) banknot XX

Ciekawa uwaga, nie pomyślałam o tym. Przyznasz jednak, ze łatwiej uderzyć w konkretną osobę blokując konto niż banknoty. Jak ustalić, jakimi banknotami dysponuje? smile
              • kadilak Brednie 19.06.23, 21:26
                dorota_333 napisała:

> > przy dzisiejsiej technologii bank moze ci uniewaznic (zablokowac) banknot
                > XX
                >

Jak??? Widzialas kiedys zeby w kasie Biedry ktos skanowal jakikolwiek banknot?
                On poza tym napisal ze najwiekszy banknot to 200.
                Gosciu nie odroznia dupy od lokcia.

> Ciekawa uwaga, nie pomyślałam o tym. Przyznasz jednak, ze łatwiej uderzyć w kon
                > kretną osobę blokując konto niż banknoty. Jak ustalić, jakimi banknotami dyspon
                > uje? smile
              • monalisa2016 Re: Totalitaryzm finansowy. 19.06.23, 23:14
                dorota_333 napisała:

> > przy dzisiejsiej technologii bank moze ci uniewaznic (zablokowac) banknot
                > XX
                >
                > Ciekawa uwaga, nie pomyślałam o tym. Przyznasz jednak, ze łatwiej uderzyć w kon
                > kretną osobę blokując konto niż banknoty. Jak ustalić, jakimi banknotami dyspon
                > uje? smile

Nie tylko blokowac ale tez zlikwidowac czyli jednostronnie zerwac umowe miedzy bankiem a klientem, jest masa przykladow czy to w Niemczech, czy w Szwajcarii, czy Austrii, czy ..., nazwisk z wzgledow ochronny danych personalnych nie bede wymieciac. Nacisk polityczny na banki, na zaklady pracy, na uczelnie jest przeogromny.
        • sendivigius Re: Totalitaryzm finansowy. 19.06.23, 16:22
          cojestdoktorku napisał:

>
          Jest tak, ponieważ gotówka, fizyczny pieniądz emi
          > towany przez bank centralny, jest prawnym środkiem płatniczym, co oznacza, że p
          > osiada moc uwalniania od zobowiązań, czyli z mocy prawa nie można odmówić jej p
          > rzyjęcia – mówił Glapiński

To niech pojdzie do Biedry. "Nie mam wydac" i co mi pan zrobi. Teoretycy lojerzy siem znalezli.
          • dorota_333 Re: Totalitaryzm finansowy. 19.06.23, 20:39
            Robię zakupy regularnie (także w Biedronce) i takiej sytuacji nie pamiętam. W braku drobnych pani kasjerka biega po innych kasach.
          • cojestdoktorku Re: Totalitaryzm finansowy. 20.06.23, 17:59
            > Jest tak, ponieważ gotówka, fizyczny pieniądz emi
            > > towany przez bank centralny, jest prawnym środkiem płatniczym, co oznacza
            > , że p
            > > osiada moc uwalniania od zobowiązań, czyli z mocy prawa nie można odmówić
            > jej p
            > > rzyjęcia – mówił Glapiński
            >
            > To niech pojdzie do Biedry. "Nie mam wydac" i co mi pan zrobi. Teoretycy lojerz
            > y siem znalezli.

bo to jest obowiązek przyjmowania gotówki a nie wydawania reszty tongue_out
            uwolniłeś się ze zobowiązań wobec Biedry za pomoca gotówki, nic wiecej glapa nie obiecał
      • sendivigius Re: Totalitaryzm finansowy. 19.06.23, 16:08
        dorota_333 napisała:

Jak dawno robiłeś zakupy w sklepie w P
        > olsce?

Moje wrazenie bylo dokladnie odwrotne, za przyczyne uwazam chroniczny brak drobnych, ktory przyspieszyl proces ukartowienia. Jak nie mieli wydac drobnych tak nie maja i zadna zmiana ustroju nie pomoze na polskie ekspedientki.

> 2. uwaga praktyczna: pan opisany w artykule powinien po prostu mieć drugie kont
        > o bankowe. W ogóle nie wyobrażam sobie w rodzinie operowanie na jednym koncie.
        > Każdy ma osobne (czasem dwa), z udostępnianiem pinów i kodów.

A od kiedy tak wolno. Ja wiem ze w PL sa miliony praw ktorych nikt nie egzekwuje, ale jeszcze nie tak dawno nie bylo wolno miec dwoch kont. Od kiedy wolno?

A poza tym to po co? Bezpieczenstwo przed czym. Bankiem oszustem. To moze problem jest z bankiem a nie z ludzmi. Ale polskie podejscie do rozwiazywania problemu jest inne. Zawsze winna jest ofiara, "bo czeba było..."

A poza tym: dlaczego facet pracujący w Sz
        > wajcarii nie założył sobie konta szwajcarskiego? Logiczne chyba byłoby.

Dlatego ze aby posiadac konto w obcym banku potrzeba miec zezwolenie ministra finansow. Nie wiesz? To kolejny z miliona nierealnych i nieegzekwowalnych przepisow.
        • dorota_333 Re: Totalitaryzm finansowy. 19.06.23, 20:46
          > jeszcze nie tak dawno nie bylo wolno miec dwoch kont. Od kiedy wolno?

Trudno mi powiedzieć "od kiedy" wolno mieć wiele kont bankowych. Kilkanaście lat co najmniej, nie wiem, jak było wcześniej. Dziwne pytanie, tak nawiasem. W tej chwili można mieć nawet dwa odrębne konta w tym samym banku: firmowe i osobiste.

No a konta w różnych bankach służą także do tego, żeby chronić depozyty. Bankowy Fundusz Gwarancyjny refunduje sumę do 100k euro dla jednej osoby w jednym banku.

> aby posiadac konto w obcym banku potrzeba miec zezwolenie ministra finansow. Nie wiesz?

Hm, faktycznie nie wiem smile Jestem przekonana, że na terenie Unii Europejskiej mogę otworzyć konto w dowolnym miejscu. Ale tego nie sprawdzałam osobiście.

Sendi, Ty chyba bardzo dawno nie byłeś w Polsce smile
    • cojestdoktorku Re: Totalitaryzm finansowy. 19.06.23, 09:14
      wygląda na to ze powinni rozliczać się gotówkowo, bo obecny szef NBP lubi "anonimowość jaką daje gotówka"

p.s. to jednak na razie nie zła wola ale tylko błedy systemu niczym nie różniące sie od awarii silników, i jedno i drugie coraz bardziej skomplikowane wiec i awarie coraz bardziej zaskakujace
    • kadilak Ten artykul to idiotyzm. Kropka. 19.06.23, 12:52
      Artyykul prawi o znoszeniu gotowki w obrocie a za przyklad podaje TRANSFER miedzybankowy, ktory w konsekwencji zablokowal gosciowi konto w banku? Bo srodki byly jekies "lewe"?
      Chyba poszaleli do imentu.
      To oznaczaloby, ze bank ktory te pieniadze przyjal od tego, co zrobil tranfer, przyjal kase nielegalna, "brudna" , z przestepstwa..
      Przykkad: Kadi transferuje do Polski $100 000 to ta kasa z zalozenia jest legalna i czysta.
      Jezeli Kadi ma jakis nieuregulowany jeszcze obowiazek podatkowy odnosnie tych peiniedzy, to musi go uregulowac w USA. ( Kadi sprzedal akcje , nie zaplacil jeszcze podatku kase poslal juz do Polski)
      Jezeli bank w Polsce Kadiemu zablokuje pieniadze zakladajac ze powchodz z nielegalnego zrodla lub jakiegos przestepstwa, to oznaczaloby w odniesieniu do banku w USA? Ze wzial od Kadiego pieniadze z rabunku albo narkotykow? Nieopodatkowane? Skad, kurvvva, polski bank mialby to po 15 minutach niby wiedziec ?
      Z tym ,ze tak bylo do niedawna. Teraz swiatem rzadza LEWE. Moglo sie pozmieniac.
      • sendivigius Re: Ten artykul to idiotyzm. Kropka. 19.06.23, 16:20
        kadilak napisał:

Skad, kurvvva, polski bank mialby to po 15 minutach niby wiedziec ?

Wujek google potrzebuje znacznie mniej, wystarczy ze ma dostep, choc to oczywiscie inna sprawa ale do rozwiazania.

> Z tym ,ze tak bylo do niedawna. Teraz swiatem rzadza LEWE. Moglo sie pozmieniac

Nie, Kadi - rzadzi WallStreet, mozesz sobie ich nazywac lewe albo zielone albo powabne.
        • kadilak Re: Ten artykul to idiotyzm. Kropka. 19.06.23, 17:00
          sendivigius napisał:

> kadilak napisał:
          >
          > Skad, kurvvva, polski bank mialby to po 15 minutach niby wiedziec ?
          >
          > Wujek google potrzebuje znacznie mniej, wystarczy ze ma dostep, choc to oczywis
          > cie inna sprawa ale do rozwiazania.

Jak sprzedam akcje z zyskiem 2 stycznia, to mam czas na zaplacenie podatku do 15 kwietnia nastepnego roku.
          Ponad 15 miesiecy. Te pieniadze moga sobie legalnie spoczywac w tym czasie na koncie w dowolnym banku na calym swiecie.
          Wujek google sprawdzi poprzez ten bank, ze jestem winien podatek, ktorego nie jestem winien?
          Kompletnie juz postradales zmysly w tej czerwonej glowie?
    • kadilak Santander Polska 19.06.23, 17:01
      Siostra mi tak poza wszystkim donosi, ze to bank w ktorym pracuja najglupsi Polacy.
      Serwis i obsluga kompletnie ponizej jakichkolwiek standardow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka