Dodaj do ulubionych

Zapowiedź "przypisania" kopalni do elektrowni

10.04.24, 12:47
... należących do spółek energetycznych.

Kiedyś już były takie pomysły, z tego, co pamiętam. Wydaje się, że to jedyny sposób na wymuszenie restrukturyzacji/likwidacji kopalń.

Pierwsza reakcja rynku jest negatywna, ale to oczywiste. Ministra z Katowic weszła w temat mocno.

https://stooq.pl/c/?s=wig_energ&c=1d&t=l&a=lg

next.gazeta.pl/inwestycje/7,186594,30874856,mocne-tapniecie-na-gieldzie-spolki-energetyczne-traca-po-zapowiedzi.html#s=BoxOpMT
Obserwuj wątek
    • dorota_333 Związkowcy zdają się popierać to rozwiązanie 10.04.24, 14:34
      ... ale nie mam pewności, czy poprą zwijanie kopalń, co wydaje się nieuniknione:

www.wnp.pl/gornictwo/musimy-polaczyc-gornictwo-z-energetyka-minister-czarnecka-mowi-o-planie-rzadu,823382.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=wnp10-04-2024
      • dorota_333 Re: Związkowcy zdają się popierać to rozwiązanie 10.04.24, 14:36
        jeszcze to:

www.wnp.pl/finanse/gieldowa-masakra-spolek-energetycznych-ekspert-wyjasnia-jak-do-niej-doszlo,823388.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=wnp10-04-2024
    • dorota_333 Ministerstwo przemysłu zmienia zdanie 07.05.24, 12:44
      "Minister Przemysłu: skarb państwa jest zainteresowany nabyciem aktywów węglowych od spółek energetycznych".

stooq.pl/n/?f=1612313

... co się odzwierciedla z kursach spółek energetycznych:

stooq.pl/mol/?id=2198

https://stooq.pl/c/?s=wig_energ&c=1d&t=l&a=lg

Generalnie to nie jest źle, że rząd (bo przecież nie jest to decyzja samej pani minister) zmienił zdanie. Tylko obawiam się, że jest tak dramatycznie w sektorze węglowym, że nie miał innego wyjścia.
    • pepe49 Samochwała w kącie stała. 07.05.24, 18:50
      Likwidację kopalń węglowych w Polsce zadecydował rząd PiS.

"Przyjęta przez rząd Polityka Energetyczna Polski do 2040 r. jest dokumentem otwartym, który może jeszcze podlegać zmianom, zaś wynegocjowany w ubiegłym roku harmonogram zamykania kopalń do 2049 r. pozostaje aktualny – ocenił po rozmowach ze stroną rządową szef śląsko-dąbrowskiej "Solidarności" Dominik Kolorz."

www.money.pl/gospodarka/zamykanie-kopaln-szef-zwiazkowcow-komentuje-polityke-energetyczna-polski-6606439323474592a.html

Swoją drogą, odpowiedzialność ponoszą władze okupacyjne U. E. Ale na decyzje krajowe przełożył polecenia U. E. rząd PiS.

Dyrektywa metanowa ... dobicie
      smile
      • dorota_333 Re: Samochwała w kącie stała. 07.05.24, 20:53
        Dramatyczna sytuacja branży górniczej spowodowana jest częściowo przez to, że rząd PiS pozwolił na sprowadzenie do Polski milionów ton węgla. To jest ten gwóźdź do trumny. Obecny rząd musi coś z tym zrobić.
        • pepe49 oj, no, no, no 07.05.24, 22:16
          Kochaniutka, najpierw znany agent wywiadu rosyjskiego na stanowisku marszałka polskiego Senatu, pan Grodzki, wystąpił z apelem do Ukraińców, w którym powiedział, że rząd polski od PiS finansuje armję rosyjską, bo sprowadza węgiel z Rosji.

Potem niedobry pepe sprawdził, i okazało się, że rząd polski nie sprowadzał węgla z Rosji.
          Prywatne firmy – owszem.

Potem głupole z PiS wzięły sobie rosyjską kampanję dezinformacyjną do serca, bo leciała przez wszystkie kanały bandytów jak TVN, ZET, GW etc. i ludzie temu wierzyli.
          Głupole z PiS zablokowały import węgla z Rosji. Jako pierwsze państwo podległe U. E.

Potem medja bandytów ruszyły do ataku – zabraknie węgla!
          - Zamarzniemy!

Potem rząd polski pod PiS uratował sytuację.

Już to oszustwo tutaj omawialiśmy. Skoro Pani ma życzenie wracać, to trudno.

*

U. E. musi być zakończona.
          Wcześniej opłaca się i warto, żeby Polska z tego wyszła.
          • dorota_333 Re: oj, no, no, no 08.05.24, 10:08
            > znany agent wywiadu rosyjskiego na stanowisku marszałka polskiego Senatu, pan Grodzki

To jest łajdactwo, prócz tego że popełniłeś przestępstwo.
            • pepe49 Zdanie, jakie mam. 08.05.24, 11:20
              Dlaczego? Moja żona np. uważa, że pan G. jest typowym przedstawicielem bandytów, który uderza we własne państwo, jeżeli jego kumple nie rządzą.
              Ja to myślenie odrzucam. Jeżeli ja mogłem błyskawicznie sprawdzić, że rząd polski nie importował węgla z Rosji, to posiadający wsparcie Kancelarji Senatu jego szef mógł zrobić to samo lepiej.

Poza tym - marszałek Senatu nie uderza we własne państwo. Nigdy.

Nawet niedojdy z pisowskiego rządu nie rozgłaszały, zwłaszcza na Wschód wiadomości, że premjer polskiego rządu, p. Tusk, na prośbę p. Putina postawił się USA i zablokował budowę amerykańskiej bazy przeciwrakietowej w Polsce.
              Człowiek, który nigdy nikomu z za granicy się nie przeciwstawia. Nawet panu Trampowi tylko palce wstawił w plecy ale w twarz nic mu nie powiedział. A panu Buszowi (Młodszemu)- odmówił.

Druga sprawa - rząd polski pod PiS zainicjował międzynarodową akcję pomocy Ukrainie przeciwko ros. najazdowi. Bez niego byłoby nic, przynajmniej przez pierwsze miesiące. Plus 300 czołgów i masa sprzętu plus logistyka. W porównaniu wtedy - 500 kasków od niemiec.

Ja uważam, że marszałek polskiego Senatu wiedząc to wszystko mógł po ukraińsku wygłaszać orędzie oskarżające rząd polski o finansowanie rosyjskiej armji tylko a) za pieniądze FSB, b) na skutek szantażu FSB. Rosyjskiego wywiadu.
              To jest moje zdanie i będę przy nim pozostawał.

*

U. E. musi zostać zakończona.
              Wcześniej opłaca się i warto, żeby Polska z tego wyszła.
    • pepe49 Kursy akcji 08.05.24, 11:42
      Usłyszałem w radjo Wnet, że po oświadczeniu ministerjalnym o połączeniu spółek akcje tych energetycznych spadły. Po kilku dniach poszło oświadczenie ministerjalne, że połączenie jednak może nie i ceny akcji wzrosły.

Pan Przycinek coś zarobił?

*

U. E.
      .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka