dorota_333
27.04.25, 13:42
...czyli a to Polska właśnie w jej najbardziej skatologicznej odmianie.
Zbyt wiele o Polakach (przynajmniej części) mówi nagonka na doktor Gizelę Jagielską, żeby nie wspomnieć o tym i nie śledzić, jak ta sprawa się rozwija (mam nadzieję, że już się nie rozwinie dalej).
Dr Jagielska miała pecha, że dokonała u pacjentki koniecznej terminacji ciąży w czasie kampanii prezydenckiej. Kiedy emocje są podwyższone i niektórzy - bardziej zaburzeni - kandydaci skorzy są do bitki. W grę weszły także ambicje części środowiska lekarskiego.
Osobną kwestią jest, jak sprawa dr Jagielskiej zarezonowała na tym forum. Mamy tutaj kuriozalny wątek z fotografią zbrodniarza Mengele, założony przez konfederatę, zwolennika Brauna i wspierany przez dwa rosyjskie trolle (co nie dziwi). Dziwi mnie jednak (opinia subiektywna), że możliwe są takie fikołki jak zastanawianie się, czy "Żydówka robi to samo Żydówkom". Po przeczytaniu powyższego we wspomnianym wątku osłupiałam. Roześmiać się? Rozpłakać?
Cytując Lema: przed dobą internetu nie miałam pojęcia, że tylu głupców na świecie. Przed pojawieniem się kandydata Brauna nie miałam pojęcia o granicach tolerowanego przez państwo oszołomstwa.
Tak więc sprawa lekarki z Oleśnicy rozszerza naszą wiedzę o Polsce. Mam nadzieję, że to szaleństwo nie będzie eskalować.