Dodaj do ulubionych

Absurd roku.

22.09.06, 10:38
Gdyby kiedykolwiek ktos mi powiedzial, ze przyjdzie taki dzien, ze z rzadu
wywala czlowieka o, ktorym mowi sie, ze jest warcholem i populista i tego
samego dnia do rzadu przyjdzie osoba, o ktorej mowi sie ze chce wprowadzic
odwazne reformy finansow panstwowych oraz, ze w tym dniu zloty bedzie tracil
a obligacje beda sprzedawac to nigdy bym nie uwierzyl. Nigdy. Swiat zwariowal.
Obserwuj wątek
    • bush_w_wodzie no nie... 22.09.06, 13:13
      budzet jest juz skonstruowany i gilowska nic nie zmieni w propozycji rzadowej

przyczyna niepewosci na rynkach nie jest odejscie leppera per se tylko utrata
      wiekszosci sejmowej przez rzad i grozba wczesniejszych wyborow
      • franzmaurer Re: no nie... 22.09.06, 15:45
        Spoko, spoko...
        Myślę że Kaczyński będzie wyciągał z różnych partyjek, głownie PSL i PO różnych
        ludzi i w ten sposób, krok po kroku utrzymywał a nawet budował sprzyjającą mu
        większość.
        • bush_w_wodzie Re: no nie... 22.09.06, 15:50
          franzmaurer napisał:

> Spoko, spoko...
          > Myślę że Kaczyński będzie wyciągał z różnych partyjek, głownie PSL i PO
          > różnych ludzi i w ten sposób, krok po kroku utrzymywał a nawet budował
          > sprzyjającą mu większość.

partyjek w rodzaju po? niezle smile)))

taka holote jaka stanowia dotychczasowi rozlamowcy trzeba ciagle przekupywac i
          nigdy nie mozna byc pewnym jak zaglosuja. jesli kaczynski chce stac sie
          zakladnikiem tych ludzi - to bedziemy miec niezly ubaw
          • franzmaurer Re: no nie... 24.09.06, 13:26
            w sumie od ponad pol roku mamy juz taki ubawsmile

nowa zagrywka z proba podejscia do zmiany ordynacji wyborczej tak aby
            wprowadzic zasade 'the winner takes it all' jak dla mnie jest ok - moze
            przyczynic sie do sensownej rekonstrukcji polskiego systemu wyborow - znikna
            partie kanapowe stanowiace 'opozycje pozaparlamentarna' w rodzaju demokraci.pl -
            sila rzeczy matoly w rodzaju Frasyniuka i Onyszkiewicza dostana wtedy wybor:
            przylaczyc sie jako frakcja do silnego ugrupowania albo calkowicie dac sobie
            spokoj z politykierstwem.
            • bush_w_wodzie Re: no nie... 28.09.06, 12:59
              franzmaurer napisał:

> w sumie od ponad pol roku mamy juz taki ubawsmile

jak u hitchcocka - ubaw sie rozkreca

>
              > nowa zagrywka z proba podejscia do zmiany ordynacji wyborczej tak aby
              > wprowadzic zasade 'the winner takes it all' jak dla mnie jest ok - moze
              > przyczynic sie do sensownej rekonstrukcji polskiego systemu wyborow - znikna
              > partie kanapowe stanowiace 'opozycje pozaparlamentarna' w rodzaju
              demokraci.pl
              > -
              > sila rzeczy matoly w rodzaju Frasyniuka i Onyszkiewicza dostana wtedy wybor:
              > przylaczyc sie jako frakcja do silnego ugrupowania albo calkowicie dac sobie
              > spokoj z politykierstwem.

to nie jest takie pewne. system winner takes all wymaga tego by partie sie
              blokowaly w czasie kampanii - co powoduje ze nawet male partie zapraszane sa do
              blokow - przy czym po wyborach wcale niekoniecznie te male partie musza
              pozostawac w koalicji... przynjamniej tak jest we wloszech. jesli juz zmieniac
              ordynacje wyborcza - to tylko na jow

no ale cala dyskusja jest na razie bezpredmiotowa - bo okazalo sie ze wbrew
              swoim slowom sprzed tygodnia - najwyrazniej kaczynski bedzie blokowal nowe
              wybory nawet jesli zostanie z rzadem mniejszosciowym
      • wolo Re: no nie... 22.09.06, 20:32
        Masz rację. Zyta, jeżeli rynek chciał ją wyceniać, już była w cenach. Nowy
        news, dyskontowany dzisiaj, to wybory.
        Ale w takim symbolicznym wymiarze to jednak dziwnie wyszło.
    • meller.pl Re: Absurd roku. 22.09.06, 16:34
      Ten rząd to rząd absurdów! Po nich można się spodziewać wszystkiego, co nie
      zmienia faktu, że ich dni są policzone!
      • wolo Re: Absurd roku. 22.09.06, 20:33
        Tego nie wiem. Dla mnie niestety to nie jest oczywiste, nawet jeżeli chciałbym
        wierzyć, że tak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka