speni 12.01.05, 20:47 Mam kilka przepisów, każdy mówi co innego. Raz że na ostatnie płaty sypie się ser, inny że sos, a jeszcze inny że beszamel. Podpowiedzcie coś sprawdzonego. Dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: co na górę lasagne ? 12.01.05, 20:49 Beszamel+ser przeważnie.Można tez sam beszamel jak sera zabraknie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: co na górę lasagne ? 12.01.05, 20:50 Ja daje beszamel, ser zdazylby sie przypalic przez ten czas kiedy lasagne sie zapieka, ewentualnie posypuje jakies 10 min. przed wyjeciem z piekarnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: co na górę lasagne ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 20:53 zrob 3 wersje - nastepna bedzie ta ktorą uznasz za najlepsza :) Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: co na górę lasagne ? 12.01.05, 21:13 Ja daję sos, ser i beszamel :D Kiedyś próbowałam sam ser i beszamel, ale to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: co na górę lasagne ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 21:35 Speni! Chyba ze 100 lat Cie tu nie bylo.... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
speni do Cynamoonka 14.01.05, 13:15 Jak miło, że ktoś mnie jeszcze pamięta. Pozdrawiam serdecznie, będę wpadac częściej :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: co na górę lasagne ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 21:43 ja wlewam beszamel, posypuje serem. naczynie w ktorym zapiekam przykrywam folia alu i do piekarnika. na kilka ostatnich minut zdejmuje folie zeby sie przyrumienilo. wychodzi dobre, makaron miekki bez wstepnego gotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeewa Re: co na górę lasagne ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 22:18 która strona folii? ( jest na górze) oczywiście . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: co na górę lasagne ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 22:40 zawsze sie waham w tym momencie :) czytalam gdzies, ze to bez znaczenia, ale zwykle daje matowa na zewnatrz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bynight Re: co na górę lasagne ? IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.05, 22:14 Mozna tez beszamel + jajko + ser zolty (wszystko razem wymieszac) Z tego powstaja fajna przyrumieniona skorupka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: co na górę lasagne ? 12.01.05, 22:56 Na lasagne ze szpinakiem i ricotą na ostatnie płaty wlewam beszamel z parmezanem i kładę parę wiórków masła, żeby się góra nie zeschła. Na lasagne z mięsem: sos pomidorowy i mozarellę. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:Z perspektywy 12.01.05, 23:32 lasagne - to widać moją paszczękę...))) Ale beszamel i sos to to samo - a na wierzch qruca bomba ino ser...;D Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re:Z perspektywy 12.01.05, 23:37 a ja ser w ostatniej prawie chwili kładę.. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:I słusznie 12.01.05, 23:39 jakieś 5 minut przed...powstrzymaniem się od wchłonięcia...))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: co na górę lasagne ? IP: *.we.client2.attbi.com 13.01.05, 00:22 sos .. w zaleznosci od tego , jaki jest uzyty w lazanii . Beszamel jesli jest beszmelowa a pomidorowy - gdy wlasnie ten jest zastosowany.. ser - zgadzam sie.. mozna podsypac pod sam koniec aby sie nie spiekl, ale w lazagnie juz wszystko w zasadzie jest "ugotowane" wiec az tak dlugo jej w piecu nie trzeba trzymac.. chyba , ze nie gotujecie platow makaronu poprzednio.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: susie Re: co na górę lasagne ? IP: 212.97.52.* 13.01.05, 09:27 Do lasagni daje sie zaròwno sos beszamelowy jak i ragù. A na ostatnia warstwe makaronu daje sie, tak jak poprzednio, ragù, sos beszamelowy i parmezan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annarea Re: co na górę lasagne ? IP: 213.140.8.* 13.01.05, 11:48 Witam wszystkich i sie przedstawiam bo czytam was od dawna ale pierwszy raz tu pisze. A na gore lasagne moje tesciowa neapolitanka ( ta sie pisze? ) kladzie zawsze beszamel, ragù i wszystko posypuje obficie parmezanem. Piecze lazagne w 220 °C przez 25 min i na wierzchu robi sie taka smakowita delikatna skorupka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qcharzowa do Speni IP: *.ryder.krakow.pl 13.01.05, 12:24 wg mnie chodzi o to, że jak nie obgotowujesz wcześniej płatów lasagne, to na wierzch musisz położyć coś, co je rozmiękczy podczas pieczenia, czyli sos beszamelowy, na to ser starty. jeśli zaś masz obgotowane płaty, to możesz od razu serem posypać. Tak naprawdę chodzi też o to, zeby się łatwiej kroiło, więc na ostatni płat nie rzucaj zbyt dużo, bo on "trzyma" lasagnę w całości. pzdr, Aneta Odpowiedz Link Zgłoś