aprox99 27.01.08, 20:01 Czy nie lepiej pasuje:Kapitalizm to system dla zlodzieji,dla robotnika nie ma w nim nadzieji.Albo:Ta tzw.Demokracja to wrzod na dupie robotnika.Niech zyje socjalizm(ten prawdziwy).Klaniam sie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bush_w_wodzie nie pasuje - przycinku czytasz? 28.01.08, 11:36 aprox99 napisał: > Czy nie lepiej pasuje:Kapitalizm to system dla zlodzieji,dla > robotnika nie ma w nim nadzieji.Albo:Ta tzw.Demokracja to wrzod na > dupie robotnika.Niech zyje socjalizm(ten prawdziwy).Klaniam sie takie motto pasowaloby raczej do forum komunistow. nota bene - pamietajac czasy prl - pamietam doskonale ze w swojej praktycznej implementacji ideologia podsumowana zaproponowanym przez ciebie mottem wyprodukowala system ktory systematycznie gnoil wszystkich od robotnika poczynajac na `inteligencie pracujacym' konczac z tej perspektywy slowa epigramatu hrabiego fredry byly zaiste prorocze. nota bene - slowa kieruje do naczelnego i kolegium adminow - motto jest zdaje sie nieco zdeformowane wedle mojej wiedzy oryginal wygladal tak: >> Socjalizm Socjalizm nierówności wszelkie prędko utrze: Szlachtę powiesi jutro, nieszlachtę pojutrze. << www.poezja.org/index.php?akcja=wierszeznanych&ude=3987 Odpowiedz Link
klip-klap Re: nie pasuje - przycinku czytasz? 28.01.08, 12:08 To skad sie wziela ta wersja? Ktos musial przetworzyc ta ze szlachta, moze sam Fredro ? Tak czy inaczej motto jest dobre. Odpowiedz Link
bush_w_wodzie Re: nie pasuje - przycinku czytasz? 28.01.08, 22:51 klip-klap napisał: > To skad sie wziela ta wersja? nie mam pojecia. ona wrecz dominuje w internecie. zapewne ktos ja tworczo zaadaptowal > Ktos musial przetworzyc ta ze szlachta, moze sam Fredro ? > Tak czy inaczej motto jest dobre. motto jako takie jest dobre choc odrobine mi przeszkadza deformacja pierwotnej (jak sadze) wersji autora Odpowiedz Link
sendivigius A ja czytam 29.01.08, 17:31 I nadziwic sie nie moge. Zwroce uwage szanownych panow ze rewolucja burzuazyjna czyli kapitalistyczna byla skierowana wlasnie przeciwko szlachcie. To burzuazja ja wieszala nie komunisci. Komunisci z kolei powiesili paru burzui. Ale sie cofnelo, teraz to wlasnie burzuazja jest zachowawcza i pragnie utrzymania systemu koncesji i przywilejow klasowych. I teraz rozumiemy skad u burzuazji taka milosc do szlachty, podobnie jak u redaktora naczelnego do Kiszczaka. Odpowiedz Link