09.06.14, 12:56
wczoraj przyszedl do mnie sasiad i powiedzial, zebym uwazal bo on podczas koszenia trawy natknal sie na swoim podwórku na żmije ! Ostrzegł mnie ponieważ u mnie na podwórku bawią się dzieci. Nie wiem co o tym myśleć, możliwe jest aby to była żmija ? Nie daj boże jeszcze ta jadowita zygzakowata ! Mieszkam niedaleko lasu, a przez te ogólne podwyższenia poziomu wody w Kobyłce zrobiło się tu grząsko i wilgotno, a to sprzyja takim gadom. Co o tym sądzicie ? Mieliście może podobne spotkania z jakimiś takimi nieproszonymi goścmi, które wdarły sie do Was na plac ?
Obserwuj wątek
    • ikonopis01 Re: żmije ! 09.06.14, 13:52
      Pierwsza sprawa - czy to była żmija ? Bardzo podobny i zupełnie niegroźny jest zaskroniec , preferujący miejsca wilgotne.Żmije raczej miejsca suche i słoneczne. U mnie na ogrodzie mieszka coś 4 zaskrońce tyle udało mi się zobaczyć.
    • damyk1 Re: żmije ! 09.06.14, 15:03
      W okolicach Grabicza jest tego multum. Czy są jadowite? Nie wiem, ale zarówno ryzyko że samolot spadnie w stosunku do jadu jest podobne.
      www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/mysliwiec-spadl-na-domy-w-usa,436047.html
      • ikonopis01 Re: żmije ! 09.06.14, 15:42
        Znaczy które? Żmije są jadowite ale wystarcz założyć gumiaki. Dzieci owszem powinny uważać. Zaskroniec jest bezbronny o ile nie liczyć smrodu który wydziela jak się przestraszy. Wszystkie gady i płazy w Polsce są pod ścisłą ochroną.
        • closh Re: żmije ! 09.06.14, 16:09
          W Ggrabiczu są zaskrońce i żmije zygzakowata. Z tego co na własne oczy widziałem większość to na szczęście nie groźne zakrońce.
          Pi razy drzew jeden na 7 to żmija. :) chociaż nie robiłem naukowych statystyk więc mogę się mylić.

A tak na marginesie to bardzo ładne zwierzęta. Szczególnie fajnie wyglądają jak pływają, albo wystawiają głowę z wody

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka