beka.smiechu-w.sali.obok
24.09.13, 01:13
AA tak skutecznie usuwa glowne wady charakteru: egocentryzm, egoizm, nieuczciwosc i lekkomyslnosc, ze:
- modelowy Aowiec taki jak August jest skrajnym egocentrykiem i uwaza, ze skoro AA pomaga jemu, to musi pomagac wszystkim dookola
- modelowy Aowiec jest egoista i nie interesuje go, co ktos inny mysli, czuje, jak na niego naprawde 'dziala program', liczy sie tylko ja, ja, ja
- modelowy Aowiec jest nieuczciwy i przemilcza wszystkie kontrowersje zwiazane z ruchem i programem AA a eksponuje przeinaczenia i klamstwa
- modelowy Aowiec lekkomyslnie serwuje ten sam 'lek' wszystkim, nie interesujac sie co stanie sie z tymi, ktorym 'lek' nie pomogl.
Kontrowersje zwiazane z AA:
1. Do AA nalezy ok 1% procent osob z problemem alkoholowym dla dowolnej populacji, z wyjatkiem USA gdzie nalezy ok 5%
2. AA nigdy nie przedstawia zadnych badan dotyczacych skutecznosci, poza liczba czlonkow (marny wskaznik, p. punkt 1 i liczba wydanych medali z liczba lat trzezwych, wielokrotnie mniejsza niz liczba czlonkow AA, wiec dotyczaca nie 1 i 5% populacji ale wielokrotnie mniej.
3. AA bedac ruchem religijnym, gdzie w wiekszosci z 12 krokow wystepuje slowo Bog, reklamuje sie jako ruch swiecki.
4. Program AA (wielka ksiega, 12 krokow, 12 tradycji) od niemal 100 lat, mimo postepow medycyny, postepu w nauce, zmian cywilizacyjnych- nigdy nie zostal zmodyfikowany.
5. Sady stanowe w USA zakazaly sadom podleglym wysylania podsadnych na mityngi AA, bowiem stoi to w sprzecznosci z zasada rozdzialu religii od panstwa i wolnosci religijnej.
6. AA pomimo deklaracji, ze nie jest zwiazany z zadna organizacja i nie otzymuje dotacji, jest aktywne w wielu panstwowych i prywatnych klinikach leczenia alkoholizmu a takze uprawia intensywny lobbing.