Dodaj do ulubionych

Zespół Otella

27.02.16, 10:09
Auguscie, czy w czasach swojego picia cierpiałes na zespol Otella lub ktoś z Twojej grupy terapeutycznej? Być może temat już był, nie znalazłem jednak by się dopisać. Za powtórzenie wątku/tematu przepraszam:

(zaraz będzie opis. Muszę wpisy ciąć inaczej ucieknie górny zapis)
Obserwuj wątek
    • kardiolog Re: Zespół Otella 27.02.16, 10:11
      Zespół Otella, inaczej obłęd alkoholowy lub obłęd zazdrości, to psychoza urojeniowa zwykle spowodowana użyciem alkoholu. Chorzy, podobnie jak bohater tragedii Szekspira, od imienia którego pochodzi nazwa choroby, odczuwają patologiczną zazdrość o partnerkę i stale podejrzewają ją o zdradę, mimo że nie ma żadnych racjonalnych podstaw do podejrzeń. Stan ten jest bowiem wynikiem urojenia. Choroba najczęściej dotyka mężczyzn-alkoholików. Nie wiadomo jednak, dlaczego część nadużywających alkoholu zapada na zespół Otella.
      Istnieją także rzadkie przypadki zachorowania na obłęd zazdrości wśród kobiet i osób w podeszłym wieku, które cierpią na psychozę starczą w wyniku zmian neuronalnych w OUN.
      Zespół Otella: przyczyny

Nieuzasadnione podejrzenia o zdradę i patologiczna zazdrość wynikają z obniżonej samooceny alkoholika. Jednocześnie ma on świadomość, że swoim zachowaniem zniechęca do siebie partnerkę. Wówczas pojawia się lęk przed odejściem lub zdradą.
      Dodatkowo ryzyko pojawiania się zespołu Otella zwiększa się, jeśli alkoholik ma osobowość paranoiczną - zaburzenie osobowości, którego głównym objawem jest chorobliwa podejrzliwość.
      Zespół Otella: objawy

Alkoholik cierpiący na zespół Otella jest przekonany, że jest zdradzany, dlatego notorycznie oskarża partnerkę o posiadanie kochanków, którymi zwykle są sąsiedzi, przyjaciele, a nawet obcy ludzie. Wobec domniemanych kochanków, lub osób, które według niego uczestniczą w spisku i "ukrywają" przed nimi zdradę, potrafi być bardzo niemiły, a nawet agresywny. Należy pamiętać, że pijany alkoholik nie potrafi kontrolować swoich emocji i wówczas staje się bardzo niebezpieczny. A domniemane zdrady i emocje z nimi związane są pretekstem do częstszego sięgania po alkohol, co zwiększa ryzyko pojawienia się agresywnych zachowań.

W przebiegu choroby umysł mężczyzny z zespołem Otella zostaje zdominowany przez myśli o niewierności partnerki, dlatego wkłada bardzo dużo wysiłku w udowodnienie partnerce zdrady ? podejmuje własne śledztwa w celu znalezienia dowodu niewierności (np. regularnie przegląda rzeczy osobiste partnerki, billingi, instaluje podsłuchy w domu, wynajmuje detektywów). Oczywiście zebrane dowody są bardzo wątpliwe lub wręcz absurdalne (np. awizo z poczty). Jednak mimo ich braku i zapewnień partnerki o wierności, stan chorego nie zmienia się. Co ciekawe, chory może nawet odczytywać brak dowodów jako przebiegłość partnerki.
      W związku z tym niejednokrotnie domaga się przyznania się partnerki do wyimaginowanej zdrady, jednak co zaskakujące, przyznanie się do niej nic nie zmienia. Może tylko pogorszyć sytuację, ponieważ wówczas paranoik czuje, że ma jeszcze większe przyzwolenie na prześladowanie fizyczne i psychiczne partnerki. Może również nastąpić eskalacja podejrzeń o kolejne zdrady. Wszystko dlatego, że osoba z zespołem Otella, jak wszystkie osoby cierpiące na psychozę urojeniową, nie dostrzega absurdalności swojego zachowania. Nie zdaje sobie sprawy z tego, że jest chora, dlatego swoje urojenia uznaje za rzeczywistość.
      Psychoza alkoholowa rozwija się powoli, jednak im dłużej trwa, tym ryzyko gwałtownych, niekontrolowanych zachowań jest większe.
      Zespół Otella - leczenie. Jakie leki stosuje się w leczeniu chorych z zespołem Otella?

W przypadku zespołu Otella zazdrość towarzysząca uzależnieniu od alkoholu nie mija po utrzymaniu abstynencji i terapii alkoholowej. Konieczne jest leczenie psychiatryczne, które polega na podawaniu leków przeciwpsychotycznych. Jest jednak ono bardzo trudne z powodu braku krytycyzmu chorego i spożywania przez niego alkoholu. Dlatego leczenie może wynikać z nakazu sądowego.
      Leczenie zespołu Otella może trwać do końca życia. Ryzyko to zwiększa się, im później choroba zostanie zdiagnozowana.
      Bibliografia:
      Bogacz P., Zespół Otella, ?Moje zdrowie? 2012, nr 4
    • aaugustw Re: Zespół Otella 27.02.16, 12:05
      kardiolog pyta (A...): Auguscie, czy w czasach swojego picia cierpiałes na zespol Otella
      lub ktoś z Twojej grupy terapeutycznej?
      ______________________________________________________________________.
      Jezeli chodzi o mnie bylem bardzo zazdrosny, do tego stopnia, ze kiedy np. zona miala
      druga zmiane w pracy ja chyba z dwa razy poszedlem sledzic, czy tam nie ma jakiegos
      kochanka, ale to chyba nie byl u mnie kompleks Otella, a raczej moj "charakterek", gdyz
      po pijaku nie stronilem od wiadomych przelotnych przygod... - Mialem natomiast sasiada
      pijaka, ktory gdy wracal do domu na gazie krzyczal do zony ze sie pier... z calym plutonem
      wojska, a ona byla poczciwa, pracowita kobiecina... - Oboje zreszta byli fajni ludzie, gdy on
      byl trzezwy...
      A...
      • kardiolog Re: Zespół Otella 28.02.16, 15:20
        Najważniejsze że z tego wyszedłes i dziś jesteś tym, kim jesteś:.. WSPANIAŁYM CZLOWIEKIEM i PRAWDZIWYM MĘŻCZYZNĄ ORAZ GENTELMENEM.
        • aaugustw Re: Zespół Otella 28.02.16, 15:45
          Kardiolog napisal (o A...): " ... jesteś:.. WSPAN............"
          _____________________________________________.
          Potrafie zalezc za skore nietrzezwym i pijanym na sucho...! ;-)
          A...
          • kardiolog Re: Zespół Otella 01.03.16, 00:14
            Jak w scenariuszu 2:0 dla nas! www.zeitknall.de/sites/default/files/lachendes_baby_ohne_zaehne.jpg
            • kardiolog Re: Zespół Otella 01.03.16, 09:26
              Jednego jeszcze nie dopisalem do wątku.
              Otóż jak podają źródła naukowe (psychiatria, forensic), ktorymi posilkuja się beletrystyka czy filmografia, zespół Otella może doprowadzić do śmierci. Nie tyle jest ważne w jaki sposób, ile czyjej.
              Kłaniam się,
              Kardiolog
            • aaugustw Re: Zespół Otella 01.03.16, 12:50
              Kardiolog napisal: "Jak w scenariuszu 2:0..."
              ___________________________________.
              Brzmi zawsze lepiej anizeli 0:2...! ;-)
              A...
              • kardiolog Re: Zespół Otella 01.03.16, 13:01
                Nie dla mnie. Dla mnie nie emusi brzmieć lepiej. Na tym polega cały wic. Bis bald
                • aaugustw Re: Zespół Otella 01.03.16, 13:16
                  Kardiologu, kiedy ostatni raz sie usmiechales...!?
                  A...
                  • kardiolog Re: Zespół Otella 01.03.16, 15:02
                    Augustusie, ja cały czas się uśmiecham, a zwłaszcza kiedy czytam Twoje wpisy. Czy mam zamieszczać emotikon na znak wiary słów? Jeśli czujesz potrzebę, to tak zrobię.
      • wiesj23 Re: Zespół Otella 01.03.16, 21:01
        z obserwacji
        Jeżeli zespól otella ma czynny alkoholik,to lepiej żeby miał paraliż nogi i ręki.
    • atram_n Re: Zespół Otella 29.03.16, 22:33
      Mam pytanie, czy zespół otella moze wystepowac u osob nie będących alkoholikami, siegajacymi po alkohol rzadko, ale niestety występuje brak umiaru w piciu? Pytam, ponieważ moj partner w momencie kiedy się upije, posadza mnie o zdrade, począwszy od osób bedacych w poblizu, jak i tych ktorych nawet nie zna. Dopóki bylo to tylko gadanie, konczylo sie kłótnia i tyle. Niestety parę dni temu, znów się upil. Tym razem zostalam pobita, bo nie chcialam przyznac sie do zdrad. Pobil mnie pięściami, na szczęście skonczylo sie na zlamanym nosie. Zabralam dziecko i ucieklam z domu. Wszystko co pisza na temat zespolu otella jest jakby z moich przeżyć opisane, tylko ten alkoholik mi tu do konca nie pasuje. Proszę o rade, gdzie można ta chorobe prawidłowo zdiagnozować? Jesli znacie jakiegoś lekarza, którego mozecie polecic to proszę o namiary. Wiem, ze powiecie mi ze powinnam spakowac siebie i dzieci i uciekac jak najdalej. Ale jesli to jest ta choroba to chce spróbować mu pomoc.
      • 7zahir Brak umiaru w piciu - to objaw alkoholizmu. 30.03.16, 10:06
        Nie okłamuj się.
        Poczytaj w wątku HALT oraz w tym:
        forum.gazeta.pl/forum/w,176,139943480,139943480,Wspoluzaleznienie_choroba_rodziny_uzaleznionego.html
        Znajdziesz tam też adresy placówek leczniczych
        • atram_n Re: Brak umiaru w piciu - to objaw alkoholizmu. 30.03.16, 14:38
          Bardzo Ci dziękuję, za te linki. Oczywiście masz rację. Pomalu biore sie w garść i zaczynam działać. Umowilam sie na spotkanie w centrum interwencji kryzysowych oraz wizyte u psychiatry dla partnera, zeby potwierdził lub wykluczył zespół otella. Mam nadzieję, ze będzie to schorzenie możliwe do wyleczenia, ze da mu się pomóc. Choć z drugiej strony obawiam sie, co będzie gdy psychiatra powie, ze jest on zdrowy?! Masakra, natlok myśli jakie placza mi sie w głowie jest nie do opisania.
          • aaugustw Re: Brak umiaru w piciu - to objaw alkoholizmu. 30.03.16, 15:35
            Nie dziwota, ze w glowie twojej tyle szmerow, ktore powstaja po takich urazach fizycznych
            i gdy sie ma chora psychike (chora dusze).
            Podziwiam te kobiety, ktore dostaja regularnie wciry i dalej, jak w tej starej piosence:
            "Choćbym se jeno w gnoju społ
            Choćbym cie ciągiem w morde loł
            Ja cie bede kochała, bom ja twoja stara baba
            Więc nie odchodź ode mnie
            Nie każ czekać nadaremnie..." itd...
            Wszystko byloby ok, bo i glupota musi byc na tym swiecie, (inaczej nie byloby madrosci),
            ale gdy na to wszystko patrzy dziecko, wtedy to juz dla mnie zakrawa na pomste do nieba,
            bo to juz jest patologia i z takiego dziecka nic dobrego nie wyrosnie... - Jezeli to chlopczyk
            bedzie lał swoja połowice tak jak nasz Otello, bo przeciez nie zna on innego ukladu rodziny,
            a jezeli to dziewczynka takze bedzie lgnela do znanego jej ukladu domowego i bedzie takze
            szukala takiego jak pokazuje jej to dziasiaj mama z polamanym nie tylko nosem....
            Moja sugestia: Do psychiatry powinnas pojsc najpierw ty - sama ze soba...!
            Aby siebie uzdrowic, a potem zaraz pojsc tam ze swoim dzieckiem...!
            A Otella to ty zostaw w spokoju.
            A...
          • 7zahir Re: Brak umiaru w piciu - to objaw alkoholizmu. 30.03.16, 18:33
            W wątku HALT znajdziesz link do testów alkoholizmu.
            Daj mu je do zrobienia.
            Tobie pomogą mityngi Al Anon - namiary znajdziesz w linkach, które Ci podałam.
      • europa2772 Re: Zespół Otella 30.03.16, 22:45
        co to ma znaczyć? na szczescie skonczyło się na złamanym nosie, czy Ciebie nie nauczono szacunku dla siebie, nie znasz walki samoobrony , takiego Gada trzeba zostawić samego ze soba i scianami, jak by tego nie nazywac jest to sadyzm połączony z tchórzostwem , jest to przemoc i w dzisiejszych czasach nie ma mowy ,by dzieci patrzyły na taką przemoc, nie łudz sie nie bedzie dobrze, sam musi sobie pomóc ,jesli to jest możliwe jeszcze , a Ty zajmij się sobą i dziecmi , nie pozwól zniszczyć zycia dzieciom Kobieto !
        • aaugustw Re: Zespół Otella 31.03.16, 10:10
          Europa zapytala atram_n: "co to ma znaczyć? na szczescie skonczyło
          się na złamanym nosie, czy Ciebie nie nauczono szacunku dla siebie...
          ______________________________________________________________.
          atram_n nie odpowiada, wiec ja domyslam sie (wg. jej opisu), ze latwiej jest
          zmieniac innego i dostawac przy tym pięściami po nosie, anizeli siebie sama zmienic...
          A...
          • europa2772 Re: Zespół Otella 31.03.16, 10:37
            nie masz co robić z tymi myslakami - czy Tobie też trzeba na szczeście nos złamać !?
            • aaugustw Re: Zespół Otella 31.03.16, 11:01
              Cos innego zlamac - tak. ale nosem ja tego nie nazywam...!
              A...
              • deoand Re: Zespół Otella 31.03.16, 11:07
                Hm ostatnio w Kwidzyniu czy w czyms podobnym jedna odeszła 3 tygodnie temu to ja zasztyletował -co prawda złapali go i siedzi ale jaka to satysfakcja dla zasztyletowanej na śmierć byłem konkubiny ?
                • europa2772 Re: Zespół Otella 31.03.16, 18:43
                  Wiesz co Deo takie historie się zdarzaja ,tylko najgorsze w tym wszystkim jest takie szczekanie o tym!? Lubisz wywoływać strach to
                  uważaj na siebie by Ciebie nie trafiono !
                  • deoand Re: Zespół Otella 31.03.16, 20:25
                    Wejdź sobie w internet to takich historii znajdziesz wiele - podałem przykład pierwszy z brzega - sam znam historie kobiety , która broniła swojego partnera jak lwica po czym ten ja za dwa lata zamordował . Dowodzi to tylko tego , ze w związku dwojga ludzi ktos jest osoba dominujaca i ta druga strona boi sie po prostu fizycznie przeciwstawic swojemu dominujacemu partnerowi i trwa w z góry skazanym na niepowodzenie zwiazku .Nigdy nie wiesz co siedzi w głowie drugiej osoby a tym nardziej zranionej wg własnego ogladu ... Wniosek prosty z pijakami nie zadawac sie , z idiotami równiez a wybierać spokojnych , spolegliwych i grzecznych
                    • europa2772 Re: Zespół Otella 31.03.16, 21:49
                      Madra Kobieta nie pozwoli sobie od poczatku na zadną dominację.
                      dzięki za rade, czym jestem starsza , tym bardziej zaczynam podejrzewać ze meżczyznom brakuje ciała migdałowatego w mózgu ;-)
                      • aaugustw Re: Zespół Otella 01.04.16, 10:50
                        europa napisala: "Madra Kobieta nie pozwoli sobie od poczatku na zadną dominację ..."
                        ______________________________________________________________________.
                        Madra kobieta tak, ale nie w taki sposob, jak ty to opisujesz.. - W slabosci jest jej Sila..!
                        A...
                        • europa2772 Re: Zespół Otella 01.04.16, 15:37
                          Sa nieprzekraczalne granice w zwiazkach
                          w kontaktach miedzyludzkich , pozostań przy swoich , a ja przy swoich!
                          • aaugustw Re: Zespół Otella 02.04.16, 08:55
                            Teoretyzowanie - bez pokrycia w praktyce...!
                            A...
                            • europa2772 Re: Zespół Otella 02.04.16, 09:36
                              Aaugustw dalej to nie twoja bajka!
                              • aaugustw Re: Zespół Otella 03.04.16, 12:35
                                Europa napisala (do A...): "Aaugustw dalej to nie twoja bajka!"
                                __________________________________________________.
                                Ale chetnie bym jej wysluchal na takim Forum jak to...!
                                A´propos: Widzisz jak trudno tutaj "z ukrycia" mowic o
                                swoich wadach, mimo ze nikt ciebie tu nie zna a coz dopiero
                                "na zywo" - np. na Mityngu przed pewnym gronem ludzi,
                                gdyz to tylko nas wyswobadza.
                                A...
                                • europa2772 Re: Zespół Otella 03.04.16, 22:34
                                  Wyobraż sobie ze ja do tyłu nie chodzę! proste :-)))))
                                  • aaugustw Re: Zespół Otella 04.04.16, 15:40
                                    Europa napisala do (A...): "Wyobraż sobie ze ja do tyłu nie chodzę!"
                                    ____________________.
                                    Wiem... - Ty sie krecisz..!
                                    A...
                                    • europa2772 Re: Zespół Otella 04.04.16, 18:16
                                      wWedle prawa Fizyki , jak Ziemia , lubię Cię ;-)))
              • europa2772 Re: Zespół Otella 31.03.16, 14:50
                idz do chirurga to Ci pomoże !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka