aga29krakow 27.10.09, 12:17 Witam,czy jakieś mamy chodziły ze swoimi dziećmi do psychologa,jak wygląda wizyta?Mam synka 3,5 roku,nie chce mówić logopeda dała skierowanie do psychologa .. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baskokvet Re: jak wygląda wizyta u psychologa? 28.10.09, 14:27 Ja byłam wczoraj. Wizyta trwała 1 godzinę. głównie wywiad z rodzicami i obserwacja bawiacego sie dziecka9przytulny gabinet z mnóstwem zabawek).Pytania bardzoszczególowe-czasem musielismy się z mężem nieźle zastanowić nad odpowiedzią. Na następnej wizycie maja byc jakieś testy dla dziecka. Jakie-zobaczę za 2 tyg. Odpowiedz Link
miska2002 Re: jak wygląda wizyta u psychologa? 28.10.09, 15:41 My zaczelismy obchod po lekarzach gdy nasz synek mial 3,5 roku. Wczesniej pediatra nas uspokajala ze ma czas, ze chlopcy mowia pozniej i takie tam. W koncu nie dalam za wygrana. Zaczelismy od psychologa. Pierwsza wizyta to wywiad...i obserwacja dziecka...zabawy z nim. Wywiad szczegolowy np. na temat przebiegu ciazy, stresow w tym okresie, chorob przebytych, i dokladnie ile dziecko mialo jak siedzialo, raczkowalo, chodzilo. Na kolejnej wizycie (najlepiej rano jak dziecko nie jest zmeczone i chetnie wspolpracuje) testy rozwojowe. Glownie to zabawy, rysowanie, ukladanie kolorow, ksztaltow, rozsypywanek. Na tej podstawie stwierdza sie czy dziecko jest/nie jest opoznione w stosunku do wieku. Ile rozumie. My mielismy takie testy robione dwa razy. 1. test 3 latka (kiedy maly mial 3,5 roku - malo miarodajny bo dziecko pomiedzy 3-4 latka bylo). 2. test juz dla 4 latkow gdy skonczyl 4 lata. W testach wyszlo niewielkie opoznienie w rozwoju ale o kilka miesiecy. Nie umial np. narysowac kwadratu...co powinno umiec juz 4 letnie dziecko. Natomiast kolka i kreski..(test dla 3 latka) przeszedl w wieku 3,5 bez problemu. Zalecenia: gry i zabawy rozwijajace(np. malowanie rekami, przesypywanie roznej grubosci fasoli, grochu) rozsypywanki, puzzle, kolory, ksztalty. Bedzie chodzil na zajecia wczesnego wspomagania wlasnie do Pani psycholog (zabawy i wspolpraca, zabawa w role). Generalnie...psycholog nie stwierdzila zadnych anomalii w zachowaniu (sugerowalam autyzm). Wedrowka po lekarzach trwa! Odpowiedz Link
kasia123m Re: jak wygląda wizyta u psychologa? 09.11.09, 21:13 widze ze jestes z krakowa...ja bylam kilka dni temu w prokocimiu...pani ze mna pogadala...oobserwowala dziecko...zrobila mu test rozowjowy w polowie..dzien w czesniej skonczyl 3 latka...druga polowa w grudniu....narazie nic niewyszlo..niby wszystko adekwtne do wieku..nie ulozyl jej mostu i nienawlekl koralika...wiec mamy rece cwiczyc..nawlekac...przesypywac drobne elenety do butelki np..cwiczyc chwyt...i tyle...zadnych cech autystycznych niewykryla...skierowanie mielismy od rehabilitanta ze niby nie patrzyl w oczy...jak mu dala zabawki a pozniej kazala na siebie popatrzyc to ja olal...psyholog powiedziala ze nie mozna dziecku kazac patrzec w oczy bo zrobi odwrotnie..wiek przekory...i tyle...bardzo mila Pani... Odpowiedz Link
aga29krakow do kasia123m 10.11.09, 10:10 Ja też się wybieram do prokocimia,a u jakiej pani byłas?Mój mało mówi i dlatego dostaliśmy skierowanie.pozdrawiam. Odpowiedz Link
kasia123m Re: jak wygląda wizyta u psychologa? 20.11.09, 17:34 pani mgr Nitecka...bardzo sympatyczna pani....i jakie podjescie do dziecka....polecam serdecznie Odpowiedz Link