amisie 19.04.10, 21:50 Czy powinno mnie to niepokoić. Córka karmiona cały czas piersią. Rozumie wszystko, ładnie juz chodzi-biega. Ale z mową:( mówi tylko Amm jak chce jeść i po swojemu coś w rodzaju kiiii, aaaa,eee.geee. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marian770 Re: 13msc i nic:((((( 19.04.10, 23:07 do 2 lat nie ma szans aby rozpoznać problemy z mową gdyż faktycznie niektóre dzieci naturalnie zaczynają mowę troche później i nie jest to żadną negatywną oznaką jeśli będziesz szczepić dziecko to zwiększasz ryzyko autyzmu u dziecka. nikt nie ma prawa zmusić Twoje dziecko do szczepień i nie jest to w żadnym razie karalne. mówisz poprostu nie i juz. szczepiąc je drastycznie zwiekszasz szanse na autyzm. u mojej siostry 4 miesiecznej córki właśnie zaczeły się powikłanias poszczepienne, zaburzenia jelitowe ( non stop biegunki ) zaczeły się od szczepień i trwają już miesiąc czasu. lekarze rozkładają ręce. a ja prosiłem i tłumaczyłem jej aby tego nie robiła, no ale ona wie lepiej to teraz już ma problemy. Odpowiedz Link
jagodaaa27 Re: 13msc i nic:((((( 21.04.10, 08:54 marian770 napisał: > > jeśli będziesz szczepić dziecko to zwiększasz ryzyko autyzmu u > dziecka. nikt nie ma prawa zmusić Twoje dziecko do szczepień i nie > jest to w żadnym razie karalne. mówisz poprostu nie i juz. > szczepiąc je drastycznie zwiekszasz szanse na autyzm. > A jesli dziecka nie zaszczepisz to drastycznie zwiekszasz ryzyko zachorowania na odrowe zapalenie mozgu. Odpowiedz Link
marian770 Re: 13msc i nic:((((( 21.04.10, 18:16 nie chrzań głupot, które wciskaja lekarze o wszystkiego i niczego ( bo zwykły pediatra nawet niewiele wie o autyzmie ) popatrz sobie na kraje zachodnie to zobaczysz ,że np. w takiej Francji pierwszą szczepionkę dzieci otrzymuja po skonczeniu 3 roku życia..a w Polsce w kilka godzin po narodzeniu ( na wirusowe zapalenie wątroby, słynne Euvaksy ) gdyby te zachorowania były takie częste to zapewniam Cię ze szczepili by dziecko odrazu. Odpowiedz Link
marian770 Re: 13msc i nic:((((( 21.04.10, 18:19 a tak na marginesie mój chrześniak pomimo szepionki zachorował na świnkę, a moj syn na ktrzusiec. normalnie skutecznośc tych szczepionek jest porażająca. Odpowiedz Link
jagodaaa27 Re: 13msc i nic:((((( 21.04.10, 22:32 Nie chcesz nie szczepisz - twoja sprawa, ale dla mnie to ty chrzanisz glupoty jak sie wyraziles uwazajac , ze autyzm jest wywolywany przez szczepienia. A zreszta dziewczyna nie pisze na forum autyzm tylko na forum opoznienie mowy. Na szczescie nie kazde dziecko z opoznieniem mowy w wieku 13 !!! miesiecy ma lub bedzie mialo autyzm. Odpowiedz Link
jinx83 Re: 13msc i nic:((((( 21.04.10, 23:42 spoko, twoje prawo tak uwazac jagoda. ale przynajmniej marian pdoal sensowny argument, za tym co powiedzial. ty podalas jakis? unioslas sie emocjonalnie bo uzyl marian slowa "chrzanic". no to chraznic to ze uzyl chrzanic, ale odpowiedz czemu Twoim zdaniem szczepienia nie powoduja autyzmu. a to ze to jest forum opoznienia mowy, a nie autyzmu,a wiec nie mozna mowic o szczepieniach, to bez znaczenia. a jesli nie wiesz dlazcego, to nie rozumiesz sedna problemu tego czym jest autyzm. wiec poddawaj innych krytyce. jagodaaa27 napisała: > Nie chcesz nie szczepisz - twoja sprawa, ale dla mnie to ty chrzanisz glupoty > jak sie wyraziles uwazajac , ze autyzm jest wywolywany przez szczepienia. A > zreszta dziewczyna nie pisze na forum autyzm tylko na forum opoznienie mowy. Na > szczescie nie kazde dziecko z opoznieniem mowy w wieku 13 !!! miesiecy ma lub > bedzie mialo autyzm. Odpowiedz Link
jinx83 Re: 13msc i nic:((((( 21.04.10, 23:47 i zgodze sie ze trzeba poczekac jeszcze z wnioskami czy to zwyczajne opozniene mowy czy cos powazniejszego - wszak to dopiero 13 miesiecy. ale lepiej tez byc przezornym, wiec nie zaszkodzi zapytac o pewne rzeczy, jak np szczepionka. bo co jesli to doproadzi do autyzmu? Odpowiedz Link
jinx83 Re: 13msc i nic:((((( 21.04.10, 23:49 ps. wisisz przeposiny narodowi Francuskiemu. tj, jesli sie nie ustosunkujesz. Odpowiedz Link
marian770 Re: 13msc i nic:((((( 22.04.10, 00:29 autyzm MOŻE być wywołany przez szczepienia i dowodzi tego prof. Majewska , która prowadzi badania naukowe z ramienia Uni Europejskiej nad toksycznością rtęci w szczepionkach na układ nerwowy człowieka www.youtube.com/watch?v=6qauuiKyNbs www.youtube.com/watch?v=Ny7hixjWRds&feature=related www.box.net/shared/1uh22ho566 forum.gazeta.pl/forum/w,17669,102366869,102651790,Ciekawy_wywiad_z_prof_MAJEWSKA.html rozumiem że też jesteś naukowcem z tytułem profesora i prowadzisz badania nad zdrowotnymi właściwościami rtęci na organizm człowieka Odpowiedz Link
jagodaaa27 Re: 13msc i nic:((((( 22.04.10, 23:25 Ja widze, ze i tak cokolwiek bym nie napisala to sensu to nie ma zadnego, poniewaz tak czy inaczej niekorzy tutaj uwazaja, ze racja jest bezwzglednie po ich stronie. Na szczescie kazdy robi jak uwaza. Moim zdaniem powinno sie bezwzglednie szczepic dzieci, poniewaz szczepienia chronia przed chorobami, a szereg badan , ktore byly prowadzone na temat tego czy autyzm jest wywolywany przez szczepienia nie potwierdzily tego. No chyba, ze to jest zmowa koncernow famaceutycznych, bo taka opinie tez gdzies przeczytalam. Ja mieszkam w Wielkiej Brytanii, tutaj tez jest obowiazek szczepienia dzieci. Fakt pierwsza szczepionka jest podawana w wieku 8 tygodni i szczepionki, ktorymi objete sa dzieci w Wielkiej Brytanii od 2004 r nie zawieraja thimerosalu. Odpowiedz Link
marian770 Re: 13msc i nic:((((( 23.04.10, 21:02 > Ja widze, ze i tak cokolwiek bym nie napisala to sensu to nie ma zadnego, poniewaz tak czy inaczej niekorzy tutaj uwazaja, ze racja jest bezwzglednie po ich stronie. i vice viersa. ja Ci podaje fakty naukowe o toksyczności rtęci i jego wpływie na rozwój autyzm, a Ty piszesz że to samo zdrowie. >Moim zdaniem powinno sie bezwzglednie szczepic dzieci, poniewaz >szczepienia chronia przed chorobami a ja uważam że powinno się szczepić dzieci tylko na choroby bardzo niebezpieczne typu Heinego-Medina ( Polio ) jeśli natomiast ktoś podejmuje się szczepień to powinnien wybrać szczepionkę bez Thimerosalu, jesli natomiast nie ma wyjścia to nie dawać do konsumpcji w okresie 1 miesiąca nabiał, gdyż te utrudnia metylacje rtęci i jego wydalenie. w przeciwnym razie Thimerosal ( posiada 50 % Etylortęci ) zostanie rozłozony do rtęci nieogranicznej i może przedostać się do mózgu i wywołać właśnie autyzm. >szereg badan, ktore byly prowadzone na temat tego czy autyzm jest >wywolywany przez szczepienia nie potwierdzily tego. to są stare badania. najnowsze badania, w których uczestniczny m.in. prof. Majewska ( podkreślam że prowadzi te badania z ramienia Uni Europejskiej ! ) dowodzą że szczepionki mogą wywołać autyzm. w tym trzeba zastrzec jedną rzecz- szczepionki nie byłyby tak groźne gdyby nie środki konserwujące, w której najgroźniejszą jest timerosal ( 50 % etylortęci ), ale także aluminium, glin, skwalen i inne. > No chyba, ze to jest zmowa koncernow famaceutycznych, bo taka >opinie tez gdzies przeczytalam wyprodukowanie jednej szczepionki kosztuje 2 centy, a dochód z jej sprzedaży około 50 dolarów. wybrażasz sobie lepszy biznes ? niektórzy piszą , że to jest bardziej opłacalne niż handel narkotykami. przypomnij sobie też kampanię koncernów tytoniowych które uparcie przez dziesięciolecia twierdziły że papierosy nie powodują raka. powoływały się na własne badania naukowe.. dziś na 100 % wiemy że jest ścisła korelacja mięzy rakiem a papierosami. ale ile settysięcy ludzi musiało umrzeć przez to ? > Ja mieszkam w Wielkiej Brytanii, tutaj tez jest obowiazek >szczepienia dzieci. Fakt pierwsza szczepionka jest podawana w wieku >8 tygodni i szczepionki, ktorymi objete sa dzieci w Wielkiej >Brytanii od 2004 r nie zawieraja thimerosalu. nie wiem jak jest w Wielkiej Brytani , ale w USA Urząd do Spraw leków POPROSIŁ w 2001 r. ( na wniosek poszkodowanych rodziców ) o niestosowanie timerosalu w szczepionkach. podkreślam że POPROSIŁ, ALE NIE ZAKAZAŁ! tymczasem z informacji Polskiego Urzędu Rejestracji Leków spis szczepionek konserwowanych thimerosalem ( czyli etylortęcią ) na dzień disiejszy jest następujący ( TIM skrót od timerosalu ) * Euvax (Wzw B, Life Sciences, prod. koreańska) – 0,01 % THIM * Engerix B (Wzw B, Glaxo) – 0,005% THIM * Hepavax - 0,01% * D.T.COQ (DTP, Sanofi) – 0,01 % THIM * DTP (Biomed, Kraków) – 0,01 % THIM * TETRAct-HIB (DTP+Hib) (Sanofi) – 0,01% THIM * D - Szczepionka błonicza (Biomed) – 0.01% THIM * DT – Szczepionka błoniczo-tężcowa (Biomed) - 0,01% THIM * DTP - Szczepionka błoniczo-tężcowo-krztuścowa (Biomed) – 0,01% THIM * Szczepionki przeciw grypie (opakowania wielodawkowe) – 0,01 % THIM 0,01% thimerosalu dostarcza jednorazowo 25 mikrogramów rtęci w dawce szczepionki. Rtęci nie powinny mieć następujące szczepionki: Infanrix Imovax Poliorix Act-Hib Hiberix Pedvax Hib Procpomvax Pentaxim HBVaxPro Tripacel ps. oczekuje od Ciebie merytorycznej odpowiedzi, a nie haseł typu Nie bo.... NIE i już Odpowiedz Link
jagodaaa27 Re: 13msc i nic:((((( 23.04.10, 23:23 Nie chodzi o to , ze "nie, bo nie", ale z jednej strony sa badania prof. Majewskiej (przeczytalam, brzmi bardzo sensownie), a z drugiej strony szczepienia sa nadal obowiazkowe, a poza tym istnieja wszystkie inne badania i wnioski, ktore pokazuja, ze nie ma zwiazku pomiedzy autyzmem a szczepieniami. Wklejam pierwsza lepsza strone ( a jest ich cale mnostwo) wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,4479167.html. I wybacz, ze wierze wiekszosci, a szczerze powiedziawszy nie slyszalam wczesniej o prof. Majewskiej i jej badaniach. Moim zdaniem tak samo jak wsrod lekarzy znajdziesz tych , ktorzy wierza np. w leczenie homeopatyczne i bardzo ostroznie wypisujacych antybiotyki jak i tych , ktorzy uwazaja i robia cos zupelnie odwrotego. Takze wsrod naukowcow zawsze beda Ci , ktorzy "znajduja" rozwiazania, czy lekarstwa jak i Ci ktorzy beda podwazac i udowadniac , ze cos nie dziala lub szkodzi. Ja jako osoba , ktora nie za bardzo wglebia sie w temat autyzm- szczepionki , szczepie dziecko nie tylko dlatego , ze robi tak caly cywilizowany swiat, ale takze dlatego, ze wierze w ich skutecznosc. Nie wiem moze sie myle, ale podejrzewam, ze gdyby u Twojego dziecka nie wystapily powiklania, czy choroby, ktore wiazesz z podaniem szczepionki byc moze takze nie tak bardzo wnikalbys w ten temat. Jesli chodzi o moje dziecko to juz zostalo zaszczepione, takze nie ma o czym dyskutowac.Podejrzewam , ze dziecko autorki watku takze. No fakt czeka mnie jescze MMRII w wieku okolo 5 lat ( tak jest w UK). Fakt jest taki, ze autorka postu zapytala o rozwoj mowy u 13 miesiecznego bobaska i w sumie jesli jest osoba , ktora duzo sobie do serca bierze to zacznie wyszukiwac u swojego dziecka objawy autyzmu zamiast cieszyc sie macierzynstwem. A ze swojego doswiadczenia wiem , ze u tak malego dziecka moga wystepowac zachowaia, ktore mozna przypisac dziecku autystycznemu. Nie musze daleko szukac - moja siostra w wieku okolo 2 lat zajmowala sie sama soba przez dlugie godziny, dodotakowo namietnie walac glowa w sciane. A teraz 30 letnia, bardzo ineteligentna kobieta bez cienia autyzmu. Odpowiedz Link
marian770 Re: 13msc i nic:((((( 23.04.10, 23:46 po pierwsze, nie jest moim celem kogooś odzwodzić od szczepien, a jedynie zwrócić uwage, na to aby patrzeć czy szczepionki posiadają timerosal czy nie ( ta informacja jest zawarta na opakowaniu ). stąd lepiej jest samemu spytać się w aptece czy dana szczepionka ma timerosal czy nie i ewentualnie samem kupić w aptece ( to chyba jest na recepte ). przynajmniej wiemy co dajemy! po drugie, jak napiałem, nie dawac w okresie szczepień nabiału przez około 1 miesiąc ( tyle mniej więcej potrzebuje organizm na usunięcie rtęci ), to utrudnia znacznie usuwanie rtęci z organizmu. rtęc nie usunięta może przemieścić się do mózgu i spowodować jego dysfunkcje, w tym auutyzm. po trzecie, nie szczepić jeśli nie trzeba , uważam że szczepionka na odre, świnkę, rózyczka ( DTP ) jest zbędna. dzieci i tak na nie często chorują pomomi szczepień ( vide mój chrześniak ), a jest potencjalnie jedna z najbardziej niebezpiecznych po czwarte, wiekszośc obecnie dzieci autystycznych w Polsce była szczepiona Euvaxem produkcji koreańskiej ( w tym mój syn ). ta szczepionak spowodowała kilka przypadków śmiertelnych wśród dzieci, i mnóstwo udokumentowanych powikłan poszczepiennych Odpowiedz Link
agnieszka_o_m Re: 13msc i nic:((((( 24.04.10, 00:27 Mój synek też wali głową w ścianę...podłogę..ale byłam z tym problemem u lekarza bo że tak powiem śmierdziało mi to jakimś choróbskiem.Lekarz powiedział że jest to po prostu wymuszanie....zwracanie na siebie uwagi.Kazał przestać zwracać na to uwagę i najlepiej w ogóle na niego nie patrzeć gdy tak robi.Ustąpiło ale do dziś jak powiem mu "nie" to tak robi. Odpowiedz Link
jinx83 Re: 13msc i nic:((((( 24.04.10, 10:30 jagoda, > Ja widze, ze i tak cokolwiek bym nie napisala to sensu to nie ma zadnego, poniewaz tak czy inaczej niekorzy tutaj uwazaja, ze racja jest bezwzglednie po ich stronie. racja jest po stronie tych ktorzy maja wieksza ilosc informacji na ten temat i sensownie wyciagaja z nich wnioski odnosnie rzeczywistosci. >szereg badan, ktore byly prowadzone na temat tego czy autyzm jest >wywolywany przez szczepienia nie potwierdzily tego. gdybys cokolwiek wiedziala o zatruciu retcia, to bys wiedziala ze bardzo trudno wykazac zwiazek pomiedzy zatruciem, ktore faktycznie jest, a jego ew. nastepstwami jak autyzm, bo taka jest natura samego zatrucia - to wynika z wlasciwosci rteci. dlatego tak trudno jednoznacznie dowiesc zwiazek, choc ejsli zapozna sie z inforomacjami to ten zwiazek jest b jasny. i na tmy polega wiekszosc badan - "nie wykazano zwiazku" co NIE JEST tym samym co "wykazano brak zwiazku" choc czesto stawia sie znak rownosci pomiedzy jednym i drugim. > No chyba, ze to jest zmowa koncernow famaceutycznych, bo taka >opinie tez gdzies przeczytalam po1) - nie ze zmowa "chodzcie zatrujmy dzieci i ludzi" tylko nieodpowieidzialnie dano kilkadziesiat lat temu konserwanty do szczpionek bez sprawdzenia ich dzialania, i gdyby wyszlo na jaw jak szkodliwe sa konserwanty w szczepionakch, nastepstwa finansowe bylyby dla koncernow ogromne - odszkodowania itp. zastanow sie. w inteesie koncernow jest bronic sie. nie badz naiwna ze swiat rkeci sie wokol pieniedzy po2) - jak mozna po zeszlorocznej akcji na ptasia grype miec watpliwosci co do uczciwosci kompani farmaceutycznych kiedy nawet komisje europejskie i wysocy ranga urzednicy jak sama minister mowia o tym? >I wybacz, ze wierze wiekszosci, a szczerze powiedziawszy nie >slyszalam wczesniej o prof. Majewskiej i jej badaniach. wiele badan pro-szczepiennych zawiera szereg bledow i sa nienajlepsze jakosciowo, ale wszystkim oredownikom bezpieczenstwa szczepien wystarcza same wnioski choc sami sie nie zaglebaiaja w temat. ida na ilosc a nie jakosc. typowe. >Ja jako osoba , ktora nie za bardzo wglebia sie w temat autyzm- >szczepionki czyli tkwi w niewiedzy ale nie przeszkadza jej to w wyciaganiu wnioskow. Odpowiedz Link
jinx83 Re: 13msc i nic:((((( 24.04.10, 10:43 sorry, male poprawki, jeszcze raz moj post: jagoda, > Ja widze, ze i tak cokolwiek bym nie napisala to sensu to nie ma zadnego, poniewaz tak czy inaczej niekorzy tutaj uwazaja, ze racja jest bezwzglednie po ich stronie. racja jest po stronie tych ktorzy maja wieksza ilosc informacji na ten temat i sensownie wyciagaja z nich wnioski odnosnie rzeczywistosci. >szereg badan, ktore byly prowadzone na temat tego czy autyzm jest >wywolywany przez szczepienia nie potwierdzily tego. gdybys cokolwiek wiedziala o zatruciu retcia, to bys wiedziala ze bardzo trudno wykazac zwiazek pomiedzy zatruciem, ktore faktycznie jest, a jego ew. nastepstwami jak autyzm, bo taka jest natura samego zatrucia - to wynika z wlasciwosci rteci. dlatego tak trudno jednoznacznie dowiesc zwiazek, choc ejsli zapozna sie z informacjami to ten zwiazek jest b jasny. i na tym opiera sie wiekszosc badan - "nie wykazano zwiazku" co NIE JEST tym samym co "wykazano brak zwiazku" choc czesto stawia sie znak rownosci pomiedzy jednym i drugim. > No chyba, ze to jest zmowa koncernow famaceutycznych, bo taka >opinie tez gdzies przeczytalam po1) - nie ze zmowa "chodzcie zatrujmy dzieci i ludzi" tylko nieodpowieidzialnie dano kilkadziesiat lat temu konserwanty do szczpionek bez sprawdzenia ich dzialania, i gdyby wyszlo na jaw jak szkodliwe sa konserwanty w szczepionakch, nastepstwa finansowe bylyby dla koncernow ogromne - odszkodowania itp. zastanow sie. w interesie koncernow jest bronic sie. nie badz naiwna ze swiat nie kreci sie wokol pieniedzy po2) - jak mozna po zeszlorocznej akcji na ptasia grype miec watpliwosci co do kwestii uczciwosci kompani farmaceutycznych kiedy nawet komisje europejskie i wysocy ranga urzednicy jak sama minister mowia o tym? >I wybacz, ze wierze wiekszosci, a szczerze powiedziawszy nie >slyszalam wczesniej o prof. Majewskiej i jej badaniach. wiele badan pro-szczepiennych zawiera szereg bledow i sa nienajlepsze jakosciowo, ale wszystkim oredownikom bezpieczenstwa szczepien wystarcza same wnioski choc sami sie nie zaglebaiaja w temat. ida na ilosc a nie jakosc. typowe. >Ja jako osoba , ktora nie za bardzo wglebia sie w temat autyzm- >szczepionki czyli tkwi w niewiedzy ale nie przeszkadza jej to w wyciaganiu wnioskow i krytykowaniu osob ktorym szczepinia zycie zrujnowaly, i ktorego dlatego AKURAT W TEMAT SIE WGLEBILY. Odpowiedz Link
jagodaaa27 Re: 13msc i nic:((((( 24.04.10, 15:23 Ja nikogo nie krytykuje, ja mam po prosu inne zdanie na ten temat. Nie chcesz- nie szczepisz proste. Na szczescie w tej kwestii kazdy ma wolny wybor. Jesli chodzi sensowne wyciaganie wnioskow to oczywiscie skoro tak napisales to pewnie jestes ekspertem. I mimo , ze mnie nie znasz juz pewnie wiesz, ze ja takowej zdolnosci nie posiadam, poniewaz nie przestudiowalam odpowiedniej ilosci stron w internecie na tan temat i co gorsza mam inne zdanie. Odpowiedz Link
jinx83 Re: 13msc i nic:((((( 24.04.10, 19:04 > Ja nikogo nie krytykuje, no jest to krytyka wnioskow w dyskusji i sek walsnie w tym ze nieuzasadniona, bo w oparciu o niepelna wiedze. >ja mam po prosu inne zdanie na ten temat. Nie chcesz- > nie szczepisz proste. Na szczescie w tej kwestii kazdy ma wolny wybor. na szczescie w dykusji, na nieszczescie w realnym zyciu dla tych, np malych dzieciakow ktore zachorowaly w wyniku ignorancji swoich rodzicow (ale ich najmniej akurat winic). a zycie i choroba to niestety nie demokracja. > Jesli chodzi sensowne wyciaganie wnioskow to oczywiscie skoro tak napisales to > pewnie jestes ekspertem. w ktorym miejscu powiedzialem ze ekspertem? po prostu pewna wiedze mam ktora pozwala mi na wyciaganie wnioskow, ktorej ty nie masz, co sama przyznalas. >I mimo , ze mnie nie znasz juz pewnie wiesz, ze ja > takowej zdolnosci nie posiadam, nie mowie ze nie posiadasz - nawet nie pisalem o zdolnosci(!). napisalem tylko o tym co sie robi czy nie: albo sensownie wyciaga wnioski albo nie. >poniewaz nie przestudiowalam odpowiedniej ilosci > stron w internecie na tan temat A wiedza jest wlasnie kluczem do sensownego wyciagnia wnioskow na dany temat, czyz nie? Jak nie masz tej wiedzy, nie masz klucza, to jak sensownie mozesz na *dany temat* (a o tym pisalem) wyciagac wnioski? >i co gorsza mam inne zdanie. - twoja spekualcja i przykra bo zaklada jakas zlosliwosc z mojej strony i brak szacunku dla wolnosci slowa. Odpowiedz Link
kobietoniewariuj Re: 13msc i nic:((((( 06.07.10, 08:36 jagodaaa27 napisała: tutaj tez jest obowiazek szczepienia dzieci. F > akt pierwsza szczepionka jest podawana w wieku 8 tygodni i szczepionki, ktorymi > objete sa dzieci w Wielkiej Brytanii od 2004 r nie zawieraja thimerosalu. LOL czy ty w ogóle myślisz??? poczytaj sobie jeszcze raz te dyskusję POWOLI. może dotrze. Odpowiedz Link
kayala Re: 13msc i nic:((((( 20.04.10, 13:35 1. A czy Twoja córka gaworzyła? chodzi o powtarzanie ciągów sylab np.: bababa tatata etc. 2. czy wskazuje palcem np. na spacerze gdy coś ją zainteresuje czy pokazuje Ci to i czy wskaże gdy ją poprosisz np. przy oglądaniu książeczki: pokaż pieska etc? 3. Jeżeli na oba pytania odpowiadasz tak to nie musisz się jeszcze martwić. Najlepiej stymulować mowę dziecka w znany wszystkim sposób: mówić i mówić, ale nie długie skomplikowane zdania, tylko: O, piłka. Piłka robi hop, hop. zobacz jak skacze hop, hop. Ale wysoko. itd. Jeśli skończy 1,5 roku i nadal nie ruszy to zdecydowanie zaczynaj sprawdzanie u specjalistów, choćby po to żeby usłyszeć, że wszystko jest w porządku i niestety trzeba jeszcze czasu pozdrawiam P.S. Jeśli masz czas i chęć możesz zacząć ćwiczyć z nią samogłoski metodą prof. Cieszyńskiej, możesz kupić pierwszą książeczkę z serii Kocham Czytać i pokazywać jej i nazywać. Gwarantuję, że prędzej czy później powtórzy a to będzie początek sukcesu. Tylko nigdy nie każ jej: powiedz/powtórz bo to zazwyczaj wywołuje blokadę i efekt jest odwrotny od zamierzonego powodzenia Odpowiedz Link
amisie Do kayala 24.04.10, 20:06 Córka gurzyła, ale bardzo mało, po swojemu, ale nie powtarzała i nie powtarza:( Jak jest w dobrym humorze gada po swojemu, am, be ejjj.kii Na spacerach intersesują ją pieski, kotki, samochody0 pokazuje na wszystko palcem! umie pokazać części ciała,robi kosi kosi, pa,pa, jaka duża będzie, zanosi pieluszki do kosza jak jej każe. Jak jest głodna podchodzi do szafek i je szarpie!!! Bardzo lubi się przytulać. Wszystko jest w najlepszym porządku tylko.....no może aż z tą mową:(((( jak pytam gdzie mama-pokazuje na mnie, ale nie powtórzy tylko mu nie powtórzy żadnych dzwięków. Odpowiedz Link
kayala Re: Do kayala 26.04.10, 13:18 Amisie, z tego co piszesz jest świetnie! Najlepszym sposobem na stymulowanie mowy malucha jest mówienie do niego - prosto, dużo i w kółko to samo. Używając jak największej ilości powtórzeń, ale "podsuwając" dziecku bardzo proste słowa. Możesz sobie wymyślić, że np. różne zabawki, takie lubiane przez Twoją córeczkę wydają dźwięki np. piłka spada po schodkach i za każdym razem słychać BA BA BA albo coś podobnego. Nie proś o powtarzanie, wystarczy że będzie Ciebie słuchać aż któregoś dnia powtórzy. Możesz w zabawie, czy na spacerze "gaworzyć" do niej, mówić wierszyki do jednego i drugiego ucha. Proponuję naukę samogłosek, bo wiem że to działa - sama nauczycłam tak mojego synka mówić (ma prosty opóxniony rozwój mowy i też nic nie mówił). Zaczynasz od pokazywania obrazka że ktoś ziewa i pokazujesz "zobacz pan mówi: A, o jaki śpiący A" etc. Albo bawcie się usypiając lalkę, albo gdy ona idzie spać wciąż to powtarzaj. Aż któregoś dnia zapytasz, a co robi lala? i usłyszysz aaa... Z odgłosów zwierzątek najłatwiejsze jest: MU, BE i PI PI. Przygotuj się, że to może potrwać i przez długi czas nie będzie efektów, ale zdarza się, że potrzeba trochę czasu aż w mózgu wytworzą się odpowiednie połączenia. Życzę powodzenia i wytrwałości, gdybyś miała jakieś pytania chętnie odpowiem. P.S. Ale jeżeli do 1,5 roku nie zauważysz efektów to radzę specjalistów: psycholog, logopeda i foniatra. Odpowiedz Link
amisie Re: Do kayala 31.05.10, 16:19 Jeszcze miesiąc temu moja córeczka nic nie mówiła, dziś już troszkę jest lepiej bo mówi: tata baba mia am dada bebe i dużo po swojemu. Odpowiedz Link
kayala Re: Do kayala 31.05.10, 16:27 gratuluję! życzę dalszych postępów - wiem jaka to radość gdy Twoje dziecko w końcu zaczyna mówić ;-) Odpowiedz Link
binkaa Re: 13msc i nic:((((( 15.06.10, 16:03 ło matko 13 mcy moj zaczął mówić jak miał 3,5 roku !!! wcześniej tylko tatatata teraz ma lat 7 i nie ma problemów :) Odpowiedz Link
emma_me Re: 13msc i nic:((((( 28.07.10, 11:00 no właśnie dyskusja o trzynastomiesięcznym dziecku, które nie mówi - a co może powinno już płynnie czytać. Odpowiedz Link