Dodaj do ulubionych

Przełykanie śliny mlaskanie

09.07.11, 22:35
Mój synek od 2 lat z małymi krótkimi przerwami, głośno przełyka ślinę podczas snu jakby miał jej za dużo, czasem mlaska. Może krótko opowiem, urodził się nie wiadomo czemu z wada oka bielmo rogówki i z wadą CUN brakiem przegrody przeźroczystej, jest rehabilitowany od urodzenia, udało mi się, chodzi już idealnie( ma 6 lat) nawet jeździ slicznie na hulajnodze i od 2 mies podskakuje, skacze, ( zaśługa integracji sensorycznej) Niestety mowę ma opoźnioną, mówi nie wyraźnie i nie chętnie przy osobach trzecich, chodzimy po logopedach ale nie trafilismy jak dotąd na idealnego który zajął by sie porzadni i polecił cokolwiek ciekawego,dodatkow mały czasem jest nadpobudliwy, wlaściwie coraz bardziej robi się, nawet agresywny,jest leczony często pulmicortem , atrowentem, długo już bierze zyrtec, dicoflor, 2 lata temu wyszły mu drożdże piekarnicze obfite, powtórzyłam badanie po poł roku i już ich nie było, hm,od 3 tyg ma wysypkę na plecach diagnozowaną jako łupież różowy giberta( nie wiadomo skąd to się wzięło) nie wiem jak myslicie czy to wszytsko moze być spowodowane grzybami, pasożytami? jakie badania warto zrobić, iść do parazytologa a może macie inne pomysły, mozńa już zwariować, czytałam o róznych suplementacjach o iQ o methyl B12 itd, o nystatynie, od czego zacząć , pomóżcie-
Marlena
Obserwuj wątek
    • legenda3 Re: Przełykanie śliny mlaskanie 09.07.11, 23:36
      Czy twoj synek ma jakas konkretna diagnoze? Czy oprocz opoznienia i zaburzen mowy ma opoznienie rozwoju? Z jakiego powodu bierze leki antyalergiczne i sterydy?
      • fabianekk Re: Przełykanie śliny mlaskanie 10.07.11, 21:45
        Fabianek ma opóźnienie psychoruchowe, a sterydy bierze na alergię tylko nie wiadomo na co, testy będzie miał we wrześniu ponieważ zawsze ciezko jest mu zrobić jak jest tylko bez zyrtecu to leje sie woda z nosa, zawsze jesienią i wiosną zaczyna sie od kataru a późńiej kaszel po niocach jak dostanie pulmicort odrazu lepiej, kaslzu nie ma, teraz ma już dawkę malutka tylko na noc 0,125 w nebulizaji z 1 mil soli fizjol, jeszcze 4 dni i koniec , potem odstawię zyrtec i będę obserwoać a 13 września testy, ogólnie diagnoztykę to powinien miec drobiazgową cąlościową a to juz jest problem, dobrego lekarza brak który by konkretnie okresłił i pomógł, dlatego tu szukam pomocy, na doświadczeniach innych, mamy często wiedza lepiej
    • legenda3 Re: Przełykanie śliny mlaskanie 10.07.11, 23:55
      Ja bym chyba szła tropem alergii. Możliwe, że syn ma przewlekłe zapalenie zatok na tle alergicznym i zatoki cały czas produkują katar, który spływa też po tylnej ścianie gardła. W dzień nie ma z tym wiekszego kłopotu, bo przełyka ślinę i jest zwykle w pozycji pionowej, więc ten katar go nie zatyka. W nocy dziecko leży i nie przełyka regularnie śliny, więc katar może się gromadzić i stąd te objawy, o których piszesz. To tylko gdybanie, może przyczyna jest inna. Myślę, że powinien coś tu wyjasnić laryngolog.
      Jeśli chodzi o alergie wziewne, z którymi prawdopodobnie syn ma duży kłopot, to w grę wchodzą nie tylko alergeny zewnętrzne takie jak pyłki i pleśnie, ale też wewnętrzne jak roztocza, pleśnie, ale innego rodzaju niż zewnętrzne. Warto się też przyjrzeć takim na pozór nieistotnym rzeczom jak pierze, wełna w pościeli, czy lateks w materacu w łóżeczku, które też mogą być alergizujące.
      Co do nadpobudliwości, to może mieć rózne przyczyny, zarówno może nią być sama alergia jak i skutek uboczny któregoś z leków. Musisz dokładnie obserwować dziecko kiedy jest najbardziej nadpobudliwe czy agresywne, w jakich sytuacjach, o jakiej porze dnia, czy np. w godzinę po podaniu leku itp.
      Jeśli dotychczas nie suplementowałaś, to możesz zacząć, jeśli syn nie ma alergii na ryby, od dobrej jakości tranu (przebadanego na obecność metali cięzkich). Myślę, że nie zaszkodzi też dobra multiwitamina (bez barwników, słodzików i nieotrzebnych dodatków), możesz spróbowac też methyl B12, ale np. mojego syna ta forma pobudza.
      Poszukaj w tym forum, był dłuuugi wątek o suplementach, co pomogło. Najlepiej jednak wprowadzać suplementy pojedynczo, bo nie dojdziesz, co pomaga a co np. alergizuje, jesli wrzucisz wszystko razem.
      • fabianekk Re: Przełykanie śliny mlaskanie 11.07.11, 22:21
        Dziękuję bardzo za obszerną odp. Zmniejszyłam małemu wczoraj pilmicort z 0.25 za 0,125 na noc i dziś jeszcze więcej mlaska jakby mu spływało i pokasłuje :-( Byliśy u 3 laryngologów którzy twierdzą że dzieic nie mają zatok. Gdzie mogę kupić methyl b12? w każdej aptece, a jaki tran nie ma metali ciężkich? mały kicha codziennie kilkanaście razy, za kilka dni odbiorę wyniki z mykologii kału może tam coś ciekawego wyjdzie.Przecież nie może być cały czas n środkach przeciwhistaminowych i sterydach, bierze syrop clemastinum 2 x 5ml, jest smarowany bo ma podobniez łupież różowy gilberta itd, załamać się można
        • legenda3 Re: Przełykanie śliny mlaskanie 11.07.11, 23:21
          Warto sprawdzać co aktualnie pyli, żeby mimo badań rozpoznawać też alergeny objawowo. Ten serwis jest ok., wybierz swój region na mapie, to będzie więcej informacji.
          www.kichacze.pl
          Myslę, że twój syn bierze naprawdę bogaty zestaw leków. Nie będę podważąć decyzji lekarza, który to przepisał, ale skonsultujesz syna też u innego alergologa? Clemastinum to lek starszej generacji, można dobrać jakiś równie skuteczny nowszy lek, mniej obciążający. Jeśli syn ma silną alergię wziewną, to nie unikniesz leków antyhistaminowych, można jednak poprosić lekarza o leki nowszej generacji. Jeśli dajesz sterydy wziewnie i smarujesz maścią też zawierającą sterydy, to może ich być po prostu za dużo. Ja bym szukała do skutku sensownego alergologa. Czy syn ma astmę?
          Methyl b12 kupisz na allegro, ale warto żebyś wcześniej się zorientowała jakie dawki można dać dziecku, ja nie używam tej formy więc ci nie poradzę. Z tranem też ci nie poradzę, bo syn ma silne uczulenie na rybę, stosuję więc olej lniany. Przegrzeb to forum wyszukiwarką bo o tranie i pochodnych suplementach były kilkometrowe wątki.
    • krawcowa03 Re: Przełykanie śliny mlaskanie 12.07.11, 12:19
      Alergię tanio można" znaleźć " przy pomocy testu na alergie Typu bicom lub biorezonans. Co prawda alergolodzy pukają się w głowę i twierdzą że to bzdura i naciągactwo ale w wyniku tych testów można spróbować wyeliminowoć np. wiele alergrnów pokarmowych których normalne metody nie badają. Mó syn jechał na pulmikorcie i sterydach, miał zdiagnozowaną astmę , pomogła rygorystyczna dieta bezmleczna przez 2 miesiące przy której śluz dosłownie wylewał się z niego wszystkimi dziurami.Z biorezonansu wyszło że jest uczulony na laktozę - a ta jest we wszystkich tabletkach jako wypełniacz. Dzisiaj już zapomnieliśmy o alergicznych zapaleniach oskrzeli i innych przygodach a nawet zyrteku nie bierzemy.Warto by było też zrobić badanie kału w Felixie na grzyby i pasożyty, no i poczytać o mleku.
      • fabianekk Re: Przełykanie śliny mlaskanie 12.07.11, 21:56
        krawcowa03 napisała: Dziękuje poszukam tego w moim mieście czyli lodzi

> Alergię tanio można" znaleźć " przy pomocy testu na alergie Typu bicom lub bior
        > ezonans. Co prawda alergolodzy pukają się w głowę i twierdzą że to bzdura i nac
        > iągactwo ale w wyniku tych testów można spróbować wyeliminowoć np. wiele alergr
        > nów pokarmowych których normalne metody nie badają. Mó syn jechał na pulmikorci
        > e i sterydach, miał zdiagnozowaną astmę , pomogła rygorystyczna dieta bezmleczn
        > a przez 2 miesiące przy której śluz dosłownie wylewał się z niego wszystkimi dz
        > iurami.Z biorezonansu wyszło że jest uczulony na laktozę - a ta jest we wszystk
        > ich tabletkach jako wypełniacz. Dzisiaj już zapomnieliśmy o alergicznych zapale
        > niach oskrzeli i innych przygodach a nawet zyrteku nie bierzemy.Warto by było t
        > eż zrobić badanie kału w Felixie na grzyby i pasożyty, no i poczytać o mleku.
      • fabianekk do krawcowej 12.07.11, 22:00

dzięki za ciekawe info, skorzytsam napewno z biorezonasu, a co to jest feliks gdzie to jest i jak sie tam wysyła?
        • legenda3 do fabianekk 12.07.11, 22:25
          Zgadzam się z Krawcową, możliwe jest, że problemy syna biorą się również z alergii pokarmowej na najpopularniejsze produkty czyli mleko lub gluten (albo jedno i drugie). Załozyłam wczesniej, że głowny problem to alergia wziewna, bo napisałaś, że syn ma sezonowe zaostrzenia.
          Co do diagnostyki, to jednak testy z krwi są najbardziej miarodajne, chociaż te najpopularniejsze IgE na poszczególne alergeny nie wykrywają tzw. reakcji opóźnionej, nie wyłapują też nietolerancji pokarmowch, które też są bardzo niekorzystne. Czasem też wykazują słabe uczulenie a w objawach jest silne. I tak z własnego doświadczenia powiem, że najlepszy sposób na alergię to usuwać w miare mozliwości alergeny a nie walić tylko leki. W przypadku pokarmówki - odpowiednia dieta, w przypadku wziewnej - zalecane postepowanie ograniczające ekspozycję na alergeny. Leki tylko w razie konieczności i mądry alergolog, który nie wypisuje wszystkiego, co mu tylko do głowy przyjdzie.
          • krawcowa03 Re: do fabianekk 15.07.11, 13:30
            Na tę stronkę natknęłam się już dosyć dawno. polecam.
            kocia_stronka.republika.pl/alergia.html
            A problem pasożytów - trafiłam kiedyś na alergologa z głową na karku - sam dał skierowanie na badanie krwi ( ponoć podniesione kwasochłonne świadczą o inwazji pasożytniczej). potem przepisał Vermox (bgez badania kału). Córkę mojej koleżanki leczono sterydami na alergię wziewną ( miała napady duszącego kaszlu szczególnie nocą) a okazało sie że to glisty.
            • fabianekk Re: 18.07.11, 01:17
              Doskonały link, mądry i ciekawy. U mojego wysypka okazała się łupiezem rożowym już prawei 4 tyg, jeszcze się drapie ale zaczyna schodzic, wczoraj odstawiłam mu pulmicort i clemastiunu jeszcze 1 raz dzi bierze dicoflor, czekam na wyniki grzybów więc zobaczymy co ciekaweg wyjdzie, mleka mu nie daje, czasem, ser zółty lub jogurt naturalny lub maślankę,ale nawet od slodkniego i innych pokarmów ma wzdęcia i potem lezy z pupa do góry jakby wstrzymywał te gazy. Jak zje ciastka to lata jak nakręcony i piszczy, wg psychologa sie popisuje. ciężko jest o dobrych lekarzy,a tymbardziej alergologa, szukam po całej Łodzi, może do wawy warto jechać. Pozdrawiam i dziękuję
    • rafaleczka Re: Przełykanie śliny mlaskanie 06.09.13, 12:46
      witam, trafilam na Twoj post, poniewaz szukam logopedy z lodzi,
      prosze o info czy udalo Ci sie trafic na dobrego specjalistę
      Moja córka identycznie podczas snu COŚ głośno przełyka, jakby piła duszkiem, testy alergiczne z krwi nic nie wykazały, 3 migdał osunięty, dzisiaj 4 dzień w przedszkolu i już katar, nos zapchany.
      prosze jesli znalazłas o namiary do dobrego alegrologa
    • helutka15 Re: Przełykanie śliny mlaskanie 06.09.13, 23:21
      Polecam udać się do poleconego lekarza homeopaty. Tam gdzie zawodzi medycyna konwencjonalna pomaga leczenie homeopatyczne. Cała moja rodzina od kilku lat nie bierze żadnych leków farmakologicznych. Wyleczyliśmy w ten sposób zatoki, alergie, zapalenie ucha środkowego, anginy, grypy, zbijamy wysoką gorączkę (40,5 stopnia). Lekarz ustawi leczenie, zaleci badania i dietę. Komuś przecież trzeba zaufać.
    • helutka15 Re: Przełykanie śliny mlaskanie 07.09.13, 18:31
      Stawiam na zatoki. Przełyka zapewne katar, który mu ścieka po tylnej ścianie gardła. Pokaż go laryngologowi. Musisz wiedzieć, że nie zawsze chore zatoki wychodzą na rtg. Ja tak miałam i męczyłam się 5 lat będąc leczona na alergię, której nie miałam. Leki zresztą i tak nie pomagały ale cóż mogłam zrobić, kiedy nie było pomysłu. Udałam się do homeopaty i tak już przy nim zostałam. Na zatoki dobre jest kalium bichromicum 9 CH, które podajesz przez kilka dni. Możesz zapytać się na forum homeopatii opisując jego dolegliwości to może pomogą Ci ustawić kulki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka