Dodaj do ulubionych

logopeda-jak sie przygotowac

13.04.07, 10:08
Moj syn 2 tygodnie temu skonczyl 2 lata. Mowi naprawde niewiele zrozumialych
wyrazow (a wlasciwie to sylab). Za 2 tygodnie ide z nim pierwszy raz do
logopedy, jak wyglada taka wizyta? Czy mam cos przygotowac? Jedyne co mi
przychodzi do glowy to spisanie na kartce tych wszystkich "wyrazow" ktore
Mlody mowi...Mlody w stusunku do nowo poznanych osob jest bardzo niesmialy i
wydaje mi sie ze nie powie nic na tej wizycie...To jak logopeda cokolwiek
zdiagnozuje...
Obserwuj wątek
    • mama_zosi5 Re: logopeda-jak sie przygotowac 13.04.07, 10:49
      My dzisiaj mamy logopedę, jak wrócę to Ci napiszę jak to wyglądało:-)
      • ageminix super,czekam na relacje :) n/t 13.04.07, 11:24

• wewska Re: logopeda-jak sie przygotowac 13.04.07, 14:16
      Dobry pomysł z tym wypisaniem wyrazów, które Twój synek mówi. Dla logopedy ważne
      będzie też to, jakie dźwięki synek wydaje, nasza logopeda sprawdziła na
      pierwszej wizycie tez jak syn je i pije, ale to była wizyta u nas w domu. Może
      sprawdzić też, jak układa usta np przy wydmuchiwaniu świeczki, może sprawdzic
      wiązadełko czy nie jest przyrośnięte.
      A-ha, i nie wiem, czy tak na pierwszej wizycie wystawi jakąś diagnozę, nie
      nastawiaj się na to (chociaż moze i tak być), może będzie potrzebować więcej czasu.
      Pozdrawiam, wewska.
      • mama_zosi5 Re: logopeda-jak sie przygotowac 13.04.07, 18:03
        A u nas wyglądało tak: otworzyła uśmiechnięta pani w w fartuchu lekarskim a jak zobaczyła z jak małym dzieckiem ma doczynienia szybko go zdjęła, zaprosiła Zosię do pokoiku, a że jest troche niesmiała to wysypała jej na dywan zabawki z kinderków to się zaraz nimi zajęła, potem pytała co Zosia umie mówić i obserwowała ją cały czas. Spisanie słówek rzeczywiście się przydaje bo potem nie można sobie wszystkiego przypomnieć. Potem spytała małej czy chce z nia porysować no i sobie rysowały, pytała ją o kolory, czy narysuje deszcz itp. Sprawdziła jej też wędzidełko. Pytała o wiele rzeczy: o czas ciąży i porodu, pobyty dziecka w szpitalu jakieś urazy, jak je, śpi czy używa smoczka...Stwierdziła że jest bardzo inteligentna jak na swój wiek,i póki co nie ma jej nic do zarzucenia ale konieczna jest jeszcze jedna wizyta żeby mogła sprawdzić jeszcze inne rzeczy a jeśli wszystko okaże się ok. to odpuszczamy do września a jak nie no to trzeba więcej wizyt. Nie wiem czy Ci w czymś pomogłam ale starałam sie ująć wszystko, jak coś to pytaj.Pozdrawiamy!!
        • ageminix Re: logopeda-jak sie przygotowac 13.04.07, 18:42
          Bardzo Ci dziekuje za opis wizyty :)
          Zawsze dobrze wiedziec co mniej wiecej nas czeka :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka