chomik_waldek Re: to ty ziomie? ;)) n/t 16.12.04, 10:23 bo ja mam kolegę endriu i myślałam, że to on. bo on mój ziom z chomikowa. i myslałam, że jakąś furę ma nową, szybką taką. więc ewentualnie wybatsz. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
binka chomik:-) 16.12.04, 10:31 wypizgło mnie i nie mogiem wejść:-( żeby nie było, że bez pożegnania polazłam:-( ps mandat na podstawie rejestracji się dostaje (z tego co słyszałam) Odpowiedz Link Zgłoś
czatmistrz Re: to ty ziomie? ;)) n/t 16.12.04, 16:20 endriu lepper czy endriu golota? Odpowiedz Link Zgłoś
czatmistrz Re: Fotoradary 16.12.04, 16:22 aktualnie sie fotoradary wypozycza w zamian za czesc kasy z mandatow Odpowiedz Link Zgłoś
kleszczo Re: Fotoradary 16.12.04, 19:36 Mandaty na podstawie zdjecia twarzy kierowyc? :)))) Hehe. Dobre. Bardzo dobre :)))) K.K. Odpowiedz Link Zgłoś
ailija Re: Fotoradary 19.12.04, 23:59 Nie znam cen radarów, obawiam się, że zwykły śmiertelnik nie może ich kupić ani nawet wypożyczyć. Co do mandatu: Policjantom wystarczy nr rejestracyjny samochodu, jeśli dodatkowo widać twarz kierowcy, jest to dla nich dodatkowy argument. Informuję jednak, że według polskiego prawa takie egzekwowanie mandatów na podstawie zdjęcia cyfrowego, jest nielegalne i nie jest dowodem w sądzie. Osobiście zajmuję się ochroną prawną klientów w tym zakresie i jeszcze ani jednej sprawy nie przegraliśmy. Są sposoby i patenty na to, aby nawet takiego mandatu nie płacić, wręcz jeszcze dostać odszkodowanie za poniesione z tym koszty. Ale z tego co się domyślam, Tobie jednak chodziło o "udupienie" kogoś, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
nonstop Re: Fotoradary 20.12.04, 11:54 Pozostaje mieć nadzieję, że akuta51 nie uczy w owej szkole języka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
nonstop Re: Fotoradary 20.12.04, 13:24 Przykro mi, niestety i teraz nie jest poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
chomik_waldek Re: Fotoradary 20.12.04, 13:32 Przykro; mi niestety teraz nie; jest poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
akuta51 Re: Fotoradary 21.12.04, 11:08 Nie znam nonstop, nie wiem kim jest ale chciałbym wiedzieć co znaczy dum spiro, spero. Proszę. Endriu Odpowiedz Link Zgłoś
nonstop Re: Fotoradary 21.12.04, 15:42 ok, niech już będzie :) dum spiro, spero - póki oddycham, póty mam nadzieję (Cycero w "Epistulae ad Atticum" IX, 10,3 pisał podobnie: "Aegroto, dum anima est, spes esse dicitur") hyhy Odpowiedz Link Zgłoś
nonstop Re: in: 22.12.04, 10:52 hehe szi, Cycerona słów tam nie ma :) ale służę tłumaczeniem: : "Mówi się, że dopóki jest dusza (tzn. człowiek oddycha), jest nadzieja." Odpowiedz Link Zgłoś
akuta51 Re: Fotoradary 22.12.04, 06:39 Z deszczu pod rynnę. Jak słyszałem wg prawa polskiego produkty oferowane na polskim rynku powinne być tłumaczone na j. polski. Czyżby to forum nie było polskim produktem? dum spiro, spero że tak. A co z (aegroto, dum anima est, spes esse dicitur)? Może i tego się nauczę. Endriu Odpowiedz Link Zgłoś
annuszka Re: Fotoradary 20.12.04, 16:30 nonstop napisał: > Pozostaje mieć nadzieję, że akuta51 nie uczy w owej szkole języka polskiego. Na moja pania z informatyki tez nie wyglada...nasze gimnazjum jest daleko od szosy... > Odpowiedz Link Zgłoś
ailija Re: Fotoradary 21.12.04, 00:29 Na opisaną przez Ciebie sytuację widzę następujące rozwiązanie: Petycja do prezydenta/burmistrza (czy kogo tam macie) o odpowiednie zabezpieczenie. Dlaczego zastanawiacie się na zebraniu szkolnym nad rozwiązaniem tej sytuacji? To radni biorą pieniądze za myślenie w takich kwestiach. Niech postawią np. ekrany wygłuszające (dodatkowo zabezpieczy dzieci przed hałasem), czy choćby żywopłot, które jednocześnie będą zabezpieczeniem przed wybieganiem dzieci na drogę. Albo niech postawią jakiegoś bezrobotnego ubranego w pomarańczowy mundurek, który z ogromnym znakiem "stop" będzie przeprowadzał dzieci przez jezdnię (w mojej miejscowości sprawdza się to rewelacyjnie). Ewentualnie stały dozór policji w godzinach lekcyjnych. Oczywiście fotoradar też nie jest złym pomysłem. Większość kierowców jednak automatycznie zdejmuje nogę z gazu na sam widok skrzynki. Ale, na Boga, to nie są koszty, które powinni ponieść rodzice! Zwróćcie się z tym do tych, którzy biorą pieniądze na tego typu inwestycje; ewentualnie znajdźcie sponsora. Natomiast jeśli chodzi o szkody komunikacyjne, to może rzeczywiście mogłabym pomóc. Jeśli zależy Ci na dyskrecji, możesz pisać na mail. PS. Panie psorze nonstop, proszę, przymknij lekko oko na ewentualne niepoprawne sformułowania i literówki. Z góry dziękuję ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
l3pp4 Re: Fotoradary [ot] 20.12.04, 14:39 Jak możesz, to nie używaj w teksćie dwóch minusów i spacji. Jest to interpretowane jako początek sygnatury i niektóre aplikacje internetowe mogą "zgłupieć" Pzdrw. Odpowiedz Link Zgłoś
zbwaszczuk Re: Fotoradary 20.12.04, 20:05 Witam . Fotoradary to zwykłe radary (w wiekszosci rapid 2 ka) czyli zwykłe "suszarki" połączone z aparatura do robienia i przechowywania zdjeć . Taki fotoradar może kupić każdy . Np. w firmie Rawar service RADWAR w Warszawie ale koszt takiego zestawu to ok 150 tys zlotych. pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Fotoradary 22.12.04, 09:09 Najprościej i najtaniej byłoby zamontować na jezdni tzw sleeping policemana. W mojej miejscowości szkoła znajduje się przy głównej ulicy, naturalnie obowiązuje ograniczenie prędkości, a obok szkoły jest nawet posterunek policji. Nic to, w ciągu ostatnich 10 lat, jedno dziecko zostało potrącone ze skutkiem śmiertelnym, a drugie wylądowało na wózku. Miejscowi radni wciąż dumają, jak zapewnić uczniom bezpieczeństwo i wymyślali rzeczy najbardziej cudne, np zatrudniali osoby, które przeprowadzały dzieci przez ulicę. Po zakończonych lekcjach problem jednak powracał, o wakacjach nie wspomnę. Takie wybrzuszenia na jezdni, jakkolwiek się one nazywają, ostudziłyby zapał coniektórych rajdowców. Odpowiedz Link Zgłoś
akuta51 Re: Fotoradary 22.12.04, 10:46 W mojej miejscowości radny jest owszem, ale od podnoszenia ręki na głosowaniach (robieniu co mu karzą)i brania pieniędzy. Dlaczego on został wybrany chyba dlatego, że jest najzamożniejszym w tej miejscowości prawdopodobnie tym się kierowali ludzie wybierający, uważając, że jak sam posiada to potrafi zorganizować również dla innych. Takich wszędzie jest dużo. Wg tłumaczeń władz "różnej maści" na drodze krajowej nie można stosować tak drastycznych obciążeń w ruchu drogowym jak owe wybrzuszenia i ograniczenia prędkości bądź sygnalizacja świetlna i inne. Jestem zwolennikiem zdecydowanych działań, które znajdują zastosowanie. Lubię drogę najprostszą i skuteczną. A może najlepiej zamknąć szkołę i nie będzie problemu? Endriu Odpowiedz Link Zgłoś
nonstop Re: Fotoradary 22.12.04, 10:56 widzę poprawę - "najzamożniejszy" bezbłędnie! tylko nie rozumiem za co "karzą" tego radnego? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
akuta51 Re: Fotoradary 22.12.04, 11:33 Ok. Robi to co jemu każą. Dzięki. Czy wszyscy są tacy "poprawni" czy tylko ja? To przykre ale nie tylko ja. Och ta Nasza Piękna Polszczyzn. Plugawimy ją nieświadonie trochę z pośpiechu, trochę z niedbalstwa, niewiedzy i nie umiejątności szybkiego posługiwania się tym co mamay (techniką), przykre to jestem tego świadomy. Endriu Odpowiedz Link Zgłoś
maggy Re: Fotoradary 22.12.04, 11:10 no teraz to nie rozumiem; skoro jak piszesz jest znak ograniczenia predkosci, to znaczy, ze mimo "krajowosci" drogi zdecydowano, ze szybciej tu [kolo szkoly] jezdzic nie wolno; nie ma zatem uzasadnienia stanowisko, iz nie mozna w tym miejscu montowac urzadzen zapewniajacych przestrzeganie tegoz ograniczenia; albo "odnosne wadze" tego nie wiedza [i wtedy trzeba im to uswiadomic z paragrafem], albo tez licza na to, ze inni nie wiedza [i wtedy tez warto im to uswiadomic z paragrafem]; jesli zas rzeczywiscie jest to fragment "przelotowy" drogi krajowej, to "wadze" musza zainwestowac w tunel lub kladke a zlikwidowac znak ograniczenia predkosci; tertium non datur pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
elsevier Re: Fotoradary 22.12.04, 11:48 W on czas już próżny rozmysł, bo już abo się bić, Abo uciekać trzeba: trzeciego nic nie masz. [Jan Kochanowski; Odprawa posłów greckich, w.490,491] Odpowiedz Link Zgłoś