peter.steele 15.03.03, 23:50 Kochani potrzebami kołysanki prosze wpisujcie je. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
orissa Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 00:05 Janina Porazińska Bajka Iskierki Z popielnika na Wojtusia iskiereczka mruga: - Chodź, chodź... bajkę ci opowiem. Bajka będzie dłu...ga: Była sobie Baba Jaga, miała chatkę z masła. A w tej chatce straszne dziwy!... Pst!... Iskierka zgasła. Z popielnika na Wojtusia iskiereczka mruga: - Chodź, chodź... bajkę ci opowiem. Moja będzie dłu...ga... Odpowiedz Link Zgłoś
wywar.z.przywar Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 04:25 Na Wojtusia z popielnika (dluzsza wersja) Z popielnika na Wojtusia iskiereczka mruga. Chodź opowiem ci bajeczkę. Bajka będzie długa. Była sobie raz królewna, pokochała grajka, król wyprawił im wesele i skończona bajka. Była sobie Baba Jaga, miała chatkę z ciasta, a w tej chatce same dziwy, cyt! iskierka zgasła. Patrzy Wojtuś, patrzy, duma, łzą zaszły oczęta, czemu żeś mnie oszukała? Wojtuś zapamięta. Już ci nigdy nie uwierzę iskiereczko mała. Najpierw błyśniesz, potem zgaśniesz, ot i bajka cała. Był sobie król, był sobie paź i była też królewna. Żyli wśród mórz, nie znali burz, rzecz najzupełniej pewna. Kochał się król, kochał się paź, kochali się w królewnie. I ona też kochała ich, kochali się wzajemnie. Lecz stała się pewnego dnia rzecz straszna niesłychanie, króla zjadł pies, pazia zjadł kot, królewnę myszka zjadła. Lecz żeby ci nie było żal dziecino ukochana, z cukru byl król, z piernika paź, królewna z marcepana. Odpowiedz Link Zgłoś
w.kwiatuszki moja ulubiona 16.03.03, 00:09 Ewa Szelburg-Zarembina Idzie niebo Idzie niebo ciemną nocą, Ma w fartuszku pełno gwiazd. Gwiazdki świecą i migocą, aż wyjrzały ptaszki z gniazd. Jak wyjrzały - zobaczyły i nie chciały dalej spać, kaprysiły, grymasiły, żeby im po jednej dać! - Gwiazdki nie są do zabawy, tożby nocka była zła! Ej! Usłyszy kot kulawy! Cicho bądźcie!...A,a,a... :) Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: Kołysanki 16.03.03, 00:28 Na Wojtusia z Internetu Na Wojtusia z Internetu Modem diodą mruga Kusi, korci - chodź zobaczysz, Nie poczekasz długo... Była sobie Baba Tepsa Miała Peceema, W Internecie same dziwy... Połączenia nie ma. Popatrz jeszcze - mruga modem Popatrz na te cuda! Patrzy Wojtuś, patrzy, czeka... Modem już nie mruga. Bajał modem, bajał, kusił, Że jest gdzieś świat lepszy... Zamiast cudów ma dziś Wojtuś Rachunek od TEPSY. P.S. Peter, wiem, że nie w takim stylu potrzebujesz ale właśnie mi to kolega przysłał mailem i nie mogłam się powstrzymać...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
peter.steele Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 00:51 Orisa takie tez mi potrzeba ale to maja byc tez kolusanki na dobranoc takie ktore moga utulic dziecko lub ukochana osobe do snu Ale i za te bardzo dziekuje i prosze o nastepne :)))))))) Zaśnij Zaśnij, moja kruszynko Pośród swoich pluszaków. Przytul misia i lalkę Szepnij słówko do skrzatów. Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 01:00 Peter, mysle, ze tutaj znajdziesz wszystko co jest Ci potrzebne w tym temacie :) www.bajecznik.pl/index.php Pozdrawiam :) Ela Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 00:59 Już ciemna noc za oknem wiatr skarży się szumem wśród liści, zamknij oczy, ja Cię kołysanką do snu utulę niechaj sen Twój się ziści. Przyłóż głowę do poduszki. Za rękę Cię potrzymam, dopóki nie uśniesz a Ty w podziękowaniu delikatnie me usta swoimi muśniesz. Kraina snu otwarła podwoje a może ja też już śnię i jesteśmy tam oboje? Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 01:00 KOŁYSANKA (Jeszcze śpisz...) Jeszcze śpisz, jeszcze drżysz, Jesteś kruchy jak liść. Rozburzona oddechem garść puchu Miękka noc, miękki dzień lepki sen, mleczny sen. Ciepły wir mgły matowych okruchów. A ja czuwam gdy śnisz by nie zmącił tej mgły żaden dźwięk, żaden ruch niepotrzebny. Bo nie miejsce w Twych snach na ten strach, swojski strach- -chłodny Bóg naszych spojrzeń powszednich. Śnisz, a za snów bezpiecznym progiem ślepy przypadek rządzi światem. Któż wie kim w życiu tym być możesz ? Czy królewiczem, czy żebrakiem ? Jaka Ci przyszłość będzie dana gdy z bieli mlecznych snów się zbudzisz ? Czy zedrzesz łokcie czy kolana szukając miejsca w tłumie ludzi ? Jaką Ci rolę los wyznaczy w teatrze ludzkich upokorzeń ? Zażyjesz śmiechu czy rozpaczy jadąc na wozie czy pod wozem ? Czy harfy dźwięk, czy jęk wystrzałów będzie dla Twoich dni refrenem ? Czy idąc ku swym ideałom nie wkroczysz na nieswoją ziemię ? Jeszcze śpisz, jeszcze drżysz jesteś kruchy jak liść Rozburzona oddechem garść puchu Miękka noc, miękki dzień Lepki sen, mleczny sen Ciepły wir mgły matowych okruchów. A ja czuwam u drzwi by nie wpełzły w Twe sny żadne łzy, żadne troski, ni lęki By nie zmącił tych snów żaden dźwięk, żaden ruch by ten sen był puszysty i miękki. Śnij snem spokojnym, śnij snem mlecznym a kiedy pójdziesz własną drogą tych pierwszych jasnych marzeń strzępy na zawsze pozostaną z Tobą. I nic nie zmyli Twojej drogi gdy do rozstai dróg dalekich doniesiesz w sercu garstkę drobin bezpiecznych snów pachnących mlekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 01:01 Dookoła noc się stała, księżyc się rozgościł, Jeszcze Ci nie powiedziałam wszystkich słów miłości, Jeszcze z Toba nie zdążyłam na najdalsze gwiazdy, Jeszcze Ci nie wymyśliłam najpiękniejszej nazwy, Ale teraz z moich ramion zrobię Ci kołyskę, Niech Cię miły nie poranią leśnie trawy niskie... A Ty śpij, a Ty śpij zanurz się w noc ciemną, A Ty śnij, a Ty śnij, ze jesteś ze mną... Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 01:01 KOŁYSANKA Kochanie moje, kochanie, dobranoc już jesteś senny, Widzę twój cień na ścianach, i noc jest taka wiosenna! Jedyny mój na świecie, jakże wysławię twe imię? Ty jesteś mi wodą w lecie i rękawicą w zimie. Tyś szczęście moje wiosenne, letnie, zimowe jesienne, Lecz powiedz mi na dobranoc, wyszeptaj przez usta senne, Za cóż to taka zapłata, ten raj przy tobie tak błogi? Ty jesteś światłem świata i pieśnią mojej drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 01:01 Leśna kołysanka Dziś do ciebie przyjść nie mogę, Zaraz idę w nocy mrok, Nie wyglądaj za mną oknem, W mgle utonie próżno wzrok. Po cóż ci, kochanie wiedzieć, Że do lasu idę spać, Dłużej tu nie mogę siedzieć, Na mnie czeka leśna brać. Księżyc zaszedł hen, za lasem, We wsi gdzieś szczekają psy, Ą nie pomyśl sobie czasem, Że do innej tęskno mi. Kiedy wrócę znów do ciebie, Może w dzień, a może w noc, Dobrze będzie nam jak w niebie.. Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 01:02 Śpij maleńki śpij ja jestem przy tobie aż do dnia Śnij kochany nich twój sen nie zna smutku ani zła Póki śpisz nie wiesz że wszystko wokół mija Mijasz ty mijamy, pierwsza mijam ja Nie budź się, uwierz, nie wszystko wokół mija Jesteś ty jesteśmy, tylko my... aż my Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 01:10 Kołysanka dla żaby Wtuliła się żaba pod zielone listki, żabula-brzydula, najbrzydsza ze wszystkich. A te listki śpiewają: - Zaśnij, zaraz wszystko będzie jak w baśni. Księżyc błysnął podkową na niebie, to królewicz już jedzie po ciebie. Pocałuje, do serca przytuli, żabia skórka spadnie z brzyduli. Zaraz będziesz królewną z baśni, tylko zaśnij już żabko, zaśnij... Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 01:16 Kołysanka dla okruszka Królu mój, ty śpij, ty śpij a ja, królu mój, nie będę dzisiaj spał. Kiedyś tam, będziesz miał dorosłą duszę, kiedyś tam, kiedyś tam... Ale dziś jesteś mały jak okruszek, który los rzucił nam. Skarbie mój, ty śpij, ty śpij a ja, skarbie mój, do snu Ci będę grał. Kiedyś tam, będziesz spodnie miał na szelkach, kiedyś tam, kiedyś tam... Ale dziś jesteś mały jak muszelka, którą los zesłał nam. Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 01:18 Dam Ci kolysanke na dobranoc Dam Ci kolysanke niewyspiewana Dam Ci kolysanke,ktora jest prawdziwa Dam Ci kolysanke wiecznie zywa Dam Ci melodie sposrod gwiazd Dam Ci to,co mi w duszy gra Te piesn czarodziejska Poplyniesz wraz ze mna w aksamitna noc Poznasz zaczarowanych melodii moc A kiedy swit nas zlapie w tej podrozy To wtedy wroce z toba,ze snu sie zbudzisz Wybrzmi sie melodia sposrod gwiazd Umilknie to,co mi w duszy gra Ta piesn czarodziejska Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 01:26 "Kołysanka" Śpij, już śpij. Przyszła pora snów. Tysiąc gwiazd na niebie świeci, Złotem błyszczy nów. Otwórz do snów złote wrota - Tam jest bajek świat: Smok trójgłowy, piękny książę I ukryty skarb. Może, gdy się zbudzisz rankiem, Spełnią się twe sny Książę z tym bajkowym skarbem Stanie u twych drzwi. Smok trójgłowy was poniesie Poprzez jawy świat I już zawsze żyć będziecie Jak się żyje w snach. Odpowiedz Link Zgłoś
wywar.z.przywar Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 02:51 z kabaretu starszych panow aaa, kotki dwa, szarobure obydwa aaa, kotki dwa, szarobure szarobure obydwa ach spij, kochanie, jesli gwiazdke z nieba chesz, dostaniesz. czego pragniesz daj mi znac, ja ci wszystko moge dac wiec dlaczego nie chcesz spac... aaa, kotki dwa, szarobure obydwa aaa, kotki dwa, szarobure szarobure obydwa ach spij, gdy noca gwiazdy sie na ciemnym niebie zloca wszystkie dzieci, i te zle, pograzone sa we snie a ty jeden tylko nie… aaa, kotki dwa, szarobure obydwa aaa, kotki dwa, szarobure szarobure obydwa ach spij, bo wlasnie ksiezyc ziewnal i za chwile zasnie a gdy blady wstanie swit, ksiezycowi bedzie wstyd Ze on zasnal a nie ty aaa, kotki dwa, szarobure obydwa aaa, kotki dwa, szarobure szarobure obydwa Odpowiedz Link Zgłoś
ewka5 Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 10:16 jacyscie ładni - łomatko. To miłe. ewka_co_z_radoscia_poczytala_nie_na_dobranoc_a_na_dobry_dzien Odpowiedz Link Zgłoś
de_molka Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 11:10 Jak mi dziecko usypia ,a ma nosie kołysanki to śpiewam taki dwuwers,aż padnie ze zmęczenie Śpij już,zamknij oczkabo jak nie zamkniesz to przyleci sroczka i wydrapie Ci te oczka. A jak nie przyleci sroczka,to kanarek i zabierze Ci 100 marek. Póki co skutkuje,ale tylko przy ciężkich przypadkach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
paiha Kołysanka 16.03.03, 12:43 Kołysanka, kołysanka słodka. Kołysanka .... Śpij maleńka, po troszeńku do bialego ranka Kołysanka, kołysanka, senna kołysanka, Niebo całe się zamknęło i Ty oczka zamknij. Kołysanka, kołysanka cicha, kołysanka. Na bielutkich prześcieradłach, puchowych posłankach. Kołysanka, kołysanka, śliczna kołysanka. Różowiutkie maciupinko, jak słoneczka ziarnko. Kołysanka, kołysanka, senna kołysanka. Schowaj się pod powiekami, snu głębokiej jamce. Kołysanka, kołysanka, nocna kołysanka. Naokoło cała ciemność kładzie się do spanka. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka5 Re: Kołysanka 16.03.03, 15:32 Paiho! Pronko ulubiona przywolalas. Dzieki. Slow - poza kilkoma - nie pamietalam, a byl taki czas, kiedy bardzo bardzo, nade wszystko. mmmmmmmmmmm. ewka_z_nutka_rzewna Odpowiedz Link Zgłoś
ewka5 Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 15:34 de_molka napisała: > Jak mi dziecko usypia ,a ma nosie kołysanki to śpiewam taki dwuwers,aż padnie > > ze zmęczenie > Śpij już,zamknij oczkabo jak nie zamkniesz to przyleci sroczka i wydrapie Ci te > > oczka. > A jak nie przyleci sroczka,to kanarek i zabierze Ci 100 marek. > Póki co skutkuje,ale tylko przy ciężkich przypadkach ;) Demolko! Boj sie Boga! Nigdy wiecej! aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! ewka_co_ze_strachu_oczy_zamyka Odpowiedz Link Zgłoś
de_molka Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 16:44 Oj,to tylko wersja stateczna i dla dzieci niepolskojęzycznych,hihi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ita Re: Kołysanki - potrzebne IP: 80.48.140.* 16.03.03, 14:59 słowa: Jeremi Przybora piosenka z Kabaretu Starszych Panów śpiewała ją także Magda Umer Już czas na sen Dobranoc dobranoc mężczyzno zbiegany za groszem jak mrówka dobranoc niech sny ci się przyśnią porosłe drzewami w złotówkach złotówki jak liście na wietrze szeredą unoszą się całą garściami pakujesz je w kieszeń a resztę taczkami w PeKaO aż prosisz, by rząd ulżył tobie i w portfel zapuścił ci dren dobranoc, dobranoc mój chłopie już czas na sen. Dobranoc dobranoc niewiasto skłoń główkę na miękką poduszkę dobranoc nad wieś i nad miasto jak rączym rumakiem wzleć łóźkiem niech rycerz cię na nim porywa co piękny i dobry jest wielce co zrobił zakupy, pozmywał i dzieciom dopomógł zmóc lekcje a teraz tak objął cię ciasno jak amant ekranów i scen dobranoc dobranoc niewiasto juz czas na sen Dobranoc dobranoc ojczyzno juz ksieżyc na czarnej lśni tacy dobranoc i niech ci się przyśnią pogodni zamożni Polacy że luźnym zdążają tramwajem wytworną konfekcją okryci i darzą uśmiechem się wzajem i wszyscy do czysta wymyci i wszyscy uczciwi od rana od morza po góry aż hen dobranoc ojczyzno kochana juz czas na sen Pozdrawiam -ita Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: she dziekuje Ci, ita :)... IP: *.pai.net.pl 17.03.03, 09:40 Od jakiegoś czasu szukałam pełnej wersji tej cudnej piosenki, ktora we fragmentach gdzieś mi się po zakamarkach patałętała. Szukalam w swojej niedouczonej półświadomości u Osieckiej - a to Przybora...?! Dobranoc, ita, śnij cudnie, co noc :). Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 16:22 Kołysanka Na rozstaju polnych dróg skrzy się w słońcu siana stóg Ty - zmęczona zasłuchana w ciszę Teraz śpisz Słodko śnisz Niech cię trawa we śnie ukołysze Ścichły dale w letni skwar A w zieleni szum i gwar Czas jak woda płynie od niechcenia A ty śpisz Słodko śnisz Niech obłoki użyczą ci cienia Chrzęści siana suchy chrust Blady motyl twoich ust Taki bliski - myśl przeszywa dreszczem A ty śpisz Słodko śpisz Z snów szczęśliwych nie budź mi się jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 16:23 Kołysanka Ja napoję usta twoje dźwiękiem i potęgą Czoło twoje przyozdobię jasności wstęgą I matki miłością obudzę w tobie Wszystko co ludzie na ziemi A anieli w niebie nazwali pięknością O synku mój by ojciec twój kochał ciebie Luli luli laj Wszystko co ludzie na ziemi A anieli w niebie nazwali pięknością O synku mój by ojciec twój kochał ciebie Luli luli laj Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 16:25 KOŁYSANKA DLA MALEŃKIEJ Śpij, maleńka. Mocno śpij. Śpij, maleńka, bo jak nie, czarownica przyjdzie zła, schwyci w szpony swoje cię. I zabierze ciebie stąd do pałacu czarnych łez: będziesz krzyczeć z całych sił, będziesz z bólu zwijać się. Potem wywar da ci pić z czarodziejskich strasznych ziół, który uśpi wolę twą i nie będziesz sobą już. I robiła będziesz to, co okrutne jest i złe... Śpij, maleńka. Mocno śpij. Śpij, maleńka, bo jak nie... Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 16:27 Kołysanka Moja panno truskawkowa kiedy wzejdzie blade ciało osaczone pajęczyną gwiazd do poduszki przytul głowę Zło szpecące absolutnie nie przekroczy barier nocy strumień wina wątpliwości ktoś przemieni w wody kadź Z czyichś ust wieczorem słowa płynąć będą słonym szeptem przemienione w próśb-modlitwę o głęboki i spokojny sen Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 16:29 Kołysanka Zaśnij. Noc puka w okno już. Zaśnij. Do snu oczęta zmruż. Zaśnij. Wiatr ucichł, cisza w krąg. Przyszła pora na sen. Zaśnij. Gwiazdy na niebie lśnią. Zaśnij. Mgła szepcze bajkę swą. Zaśnij. Zaraz nadejdzie sen. Minął kolejny dzień. Zaśnij. Zamilkł już ptaków chór. Zaśnij. Śpią dawne echa gór. Zaśnij. Świat w mroku rozwiał się. Jutro też będzie dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 16:32 KOŁYSANKA Uśnij już, oczka zmruż, Przytul się do moich myśli. Niech zielonooki bóg, Da Ci baśń, której nie wyśnisz. W zatokę wszedł statek, co biegł Tu na rączych skrzydłach wiatru. Uśnij już, oczka zmruż, aCdG Przytul się do moich myśli. Pieśń daleka jak marzenie, Każe nam wyruszyć w drogę. Jak motylich skrzydeł czar, Łopot żagli i szum fal. Uśnij już, oczka zmruż, Przytul się do moich myśli. Niech zielonooki bóg, Da Ci baśń, której nie wyśnisz. Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Kołysanki - potrzebne 16.03.03, 16:33 Kołysanka Nad twą poduszką, mój miły, Aniołów gromada skrzydlata. Już im się trochę znudziły Jęki umarłych w zaświatach. Bóg ma uśmiech na twarzy, Spoglądając na ciebie. Nawet Siedmiu Żeglarzy Świeci jaśniej na niebie. Całuję twe drobne usteczka, Lecz wzdycham przy tym żałośnie. Zabraknie mi ciebie, syneczku, Kiedy wreszcie dorośniesz. Odpowiedz Link Zgłoś