Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    14.09.09, 11:43
    witam szanowne grono.
    ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem takiego oto wina.,,HOUSE RESERVE 1944 PORT,.c.da silva,,w związku z tym chciałem się dowiedzieć wszystkiego o tym winie ,nadmienie że w internecie nie znalazłem żadnych konkretnych informacji.Czy data 1944 jest datą rozlania wina?jaka może być jego cena rynkowa?za wszelkie informację będę wdzięczny ,pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Gregor Re: porto1944 IP: 188.33.24.* 14.09.09, 12:49
        Casa da Silva (prawdopodobnie na etykiecie masz duży napis Dalva bo pod taką marką zwykle te wina są dostępne) to producent porto specjalizujący się w bardzo późno butelkowanych LBV (late bottled vintage). Twoje wino najprawdopodobniej jest tego typu Porto. Butelka dość fantazyjna z równie fantazyjną w kształcie brązową etykietą? Jesli tak, to jest to House Reserve z 1944 butelkowane u nich w początkach lat 70tych XX wieku, grona zaś zebrane w 1944.

Jeśli korek jest w dobrym stanie, poziom wina w butelce wysoki i było przechowywane w miarę dobrze, to możesz liczyć na wyjątkowe doznania smakowe. Mimo, że 1944 nie był deklarowany jako "vintage" przez czołowych producentów (także Silva nie robiło w tym roczniku "vintage"), to był to niezły, suchy rocznik.

XIX wieczne roczniki tego producenta wciąż są w nie najgorszej formie, więc jest szansa że twoje wino wciąż żyje. Na rynku to wino pojawia się w cenach od 100-300 Euro, choć zainteresowanie zakupem jest nikłe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka