Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    IP: *.chello.pl 28.02.04, 01:41
    Czy ktos moze udzielic blizszych informacji
    o nastepujacym winie:
    Dalva Porto
    Late Botled Vintage 1990

Nestety nie pamietam wiecej szczegolow z etykiety
    Moja przygoda z winami dopiero sie zaczyna
    Obserwuj wątek
      • winoman Re: Porto 28.02.04, 10:24
        > Dalva Porto
        > Late Botled Vintage 1990

O samym winie pewnie niewiele, bo go nie piłem, ani nie widziałem, chyba, że
        chodzi Ci o pojęcie Late Bottled Vintage (LBV). Dalva jest jedną z serii win
        robionych przez firmę C. da Silva, mniej znaną, choć ma kilka ciekawych win w
        dorobku.
        LBV oznacza wino rocznikowe, ale niższej klasy niż typowe porto rocznikowe
        Vintage. To ostatnie stosunkowo któtko leżakuje w beczkach, przez co wymaga
        długiego leżakowania w butelkach zanim nabierze pełni walorów (i w ogóle stanie
        się pijalnym, choć to się ostatnio zmienia, i w Porto robi się coraz więcej win
        do stosumkowo szybkiego picia). LBV dużo dłużej leży w beczkach (typowo 5-6
        lat, w przeciwieństwie do 2 lat Vintage), dzięki czemu można je pić od razu po
        wypuszczeniu na rynek, nie rozwija się w butelce, za wyjątkiem win oznaczonych
        na etykiecie "Unfiltered" albo "traditional", te mogą poleżeć. Różnicę między
        dwoma rodzajami LBV widać też po korku, zwykłe LBV ma krótki korek z plastokową
        nakładką, niefiltrowane LBV ma długi, tradycyjny korek i wymaga korkociąga.

Pozdrawiam!
        • Gość: ?? Re: Porto IP: *.chello.pl 28.02.04, 17:10
          Dziekuje bardzo - wspomniane wino bylo walsnie "unfiltered" i bardzo przyjemne
          Jakie niezbyt drogie porto dostepne w Polsce
          warte jest sprawdzenia?
          • winersch Re: Porto 28.02.04, 17:31
            Z przyzwoitych najlepszy i najtańszy chyba jest Graham's.
            Za Late Bottled Vintage trzeba dać od 100 do 120 zł w różnych sklepach,
            ale bardzo interesujące jest ich porto 10-letnie za ok.130 do 160 zł. Zwykłe
            ruby to ok. 80-90 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka