Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ulubione wino

20.08.10, 20:59
    Temat może się wydać trywialny, ale chodzi mi o to byście napisali
    co lubicie i co kupujecie, niech to będzie wskazówka dla młodych
    winiarzy (nie myliś z wioślarzami ;-)
    Ja uwielbiam Sauternes - piłam za 300 zł a udało nam się kupić
    kiedys chyba w Carefuorze za 40 było znakomite.

Pozdrawiam serdecznie
    Obserwuj wątek
      • takapustka Re: Ulubione wino 06.10.10, 10:48
        A ja zakochalem się w Reservach...
        Np: dotrzechdych.pl/reserva-czyli-szkola-zycia/
        • manonthemon Re: Ulubione wino 07.10.10, 10:59
          Na półce może być 5000 win aja i tak sięgnę po rieslinga
      • jeepwdyzlu Re: Ulubione wino 07.10.10, 11:34
        Sautern..
        brawo
        ja na co dzień pijam wina za kilka (4-7) euro
        Najczęściej włoskie, które kupuję w czasie wakacji
        Albo niedrogie wina z Nowego Świata kupowane zwykle w Niemczech. Plus niemieckie wina białe, przeróżne...
        Porządne wina z wyższych półek - czy to supertoskany, czy barolo albo Nobile czy np burgundy - to raz na jakiś czas z okazji większych spotkań z przyjaciółmi i rodziną... A Grand cru - może ze dwa razy w roku...
        jeep
        • Gość: cava Re: Ulubione wino IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.10, 09:19
          ja mam fazy: najpierw nowy swiat, głównie chile, później hiszpania, teraz włochy, a juz rozglądam sie za australią
          • Gość: aga.t. Re: Ulubione wino IP: *.chello.pl 25.10.10, 15:02
            Bardzo lubię alzackie Muscat - nie wszystkie, jak to z winem, ale zdarzało mi się pić znakomite. Dobre Pinot Blanc, Gris i Noir (najchętniej również alzackie). Ostatnio wrażenie zrobiło na mnie Sancerre, Domaine Bailly-Reverdy. Lubię Dolinę Loary w ogóle. Poza Francją - Rioję (w jej najbardziej charakterystycznym wydaniu). To tylko kilka z ulubionych...
      • Gość: Axa Re: Ulubione wino IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.10, 21:21
        Moje ostatnie odkrycie to białe, południowo-afrykańskie wina z chenin blanc :) Ciekawe aromaty....
        • alfajet-777 Re: Ulubione wino 02.11.10, 08:20
          Ostatnio piłem wyjątkowo łagodne EDEN CREST Merlot 2009 , jeśli ktoś lubi słodkie i smakuje mu Torres Moscatel oro , to powiem że na rynku jest Muscat Nectar z Mołdawii import przez WGM cana za 0,7 tylko 18 zł , piłem też świetny Sauvignon Blance choć nie jestem smakoszem tych gron Misiones de rengo z Chile polecam
          • Gość: Hanka Re: Ulubione wino IP: *.ip.netia.com.pl 03.01.12, 15:34
            Blagam - tylko nie Moldawia i Gruzja. No nie mogę tego pic poprostu. Nie wiem co ludzie w tych winach widzą. A znacie to: www.winakonesera.pl/index.php?act=3&&id=470 ??? Zarabista crianza. Dostalam w prezencie i smakowala nawet tym ktoryz nie pija normalnie wina wytrawnego. POeezjaaa
        • zenobi11 Re: Ulubione wino 29.06.15, 09:56
          mmm... brzmi doskonale....
      • Gość: Joseffo Re: Ulubione wino IP: 89.72.64.* 26.11.10, 13:25
        Nie siedzę długo w tej dziedzinie, i dopiero zaczynam poznawać sekrety tego wspaniałego trunku.
        Próbuje więc czegoś nowego jak tylko mam okazję. Staram się nie kupować drugi raz tego samego wina, do póki nie będę miał dość doświadczenia, i możliwości porównania, aby stwierdzić w końcu że któreś wino jest doskonałe, wyśmienite i moje ulubione :)

Zacząłem od półsłodkiego czerwonego wina Chateau Baglas. Potem zacząłem pić wina wytrawne. W między czasie przewijały mi się wina białe, różowe i słodkie - ale zdecydowanie pozostanę przy wytrawnych. Ogólnie najbardziej posmakowały mi Shirazy. Podejrzewam, że to się nie zmieni. Z kilkunastu, może i dwudziestu lub więcej (nie liczę przecież) Najbardziej zasmakował mi Rosemount Diamond Label Shiraz z rocznika 2008. Nie był drogi. Kosztował chyba nawet mniej niż 60 zł za butelkę. Jeśli ktoś lubi Shirazy to polecam, warto spróbować. Najlepiej jakby odpisał jego opinię.
        • Gość: Rybus kolejne wykorzystanie wina IP: 87.207.59.* 26.11.10, 14:22
          dla fanatyków wina kolejny sposób wykorzystania tego boskiego trunku
          polecam ciekawy artykuł
          Sposoby inwestycji w wino
        • Gość: Hania Re: Ulubione wino IP: *.ip.netia.com.pl 03.01.12, 15:31
          Chyba każdy zaczyna od półwytrawnych. Ja już raczej tylko wytrawne i to ze wskazaniem na czerwone. Mam kilku faworytów, ze szczególnym wskazaniem na wina kupażowane. Ja zwykle wybieram takie do 40zł za butelkę. Polecam szczegolnie Hiszpanię. Mam taki jeden sklep w necie. Sa mili, solidni i mają spory wybór. Szczególnie lubię Vino Jokin (Navarra), tylko 23zł! i Vitulia Barrica (Ribera del Duero) - 39zł - zobaczcie sami: www.winakonesera.pl/index.php?act=3&&id=531
          www.winakonesera.pl/index.php?act=3&&id=490
      • Gość: konefk Re: Ulubione wino IP: 84.10.157.* 27.11.10, 08:50
        Ja bardzo lubię Trapiche Septiembre Rojo - półwytrawne, lekko musujące, ładnie pachnie (trochę brzoskwiniowo).
      • Gość: Maciek Re: Ulubione wino IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.10, 14:54
        Moje ulubione jak do tej pory to
        - Rioja Crianza od El Coto...
        - Barbera d'Alba od Prunotto.
        - gruzińskie białe Tvishi od Marani - bardzo dobre, ale to jedyny dobry wyjątek.
        No i uwielbiam niemieckie rieslingi spatlese, ale te dobre są dosyć drogie.

Ogólnie staram się nie wydawać na butelkę więcej jak 50, 60 zł.
        Do tej pory ze znanych producentów piłem:
        - Chile: Concha y Toro - Frontera (już nie pamiętam jaka) - ale nie dobre, nigdy więcej.
        - Concha y Toro - Casilerro del diablo - troche lepsze, ale takie sobie.
        - Montepulciano d'Abruzzo od Masciarelli - ok. ale takie sobie
        - Rosso Conero - Piancarda od Garofoli - ok. ale takie sobie.
        - Rosso Piceno - Farnio od Garofoli - tańsze i nie dobre
        - Chcianti Classico od Felsiny - dobre, ale jakoś nie zachwyciło mnie i za drogie...
        - Crozes Hermitage od Jaboulet - całkiem dobre
      • takapustka Re: Ulubione wino 16.12.10, 21:11
        Zapraszam do opowiedzenia o swoich winach, swoich zwyczajach. Chcemy poznać kto i jakie wino pije w Polsce - badanie dotyczące wina

A o winach do 30 PLN można poczytać na dotrzechdych.pl
      • Gość: Julia Re: Ulubione wino IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 12:30
        Młodym, niedoświadczonym winarzom polecam np zestawy startowe czy abonamenty z winnic.:) Można poznać dzięki temu różne rodzaje - kolory, smaki wina. Ja sama wyprobowalam zestaw startowy z Winezji.pl, teraz mam abonament.:) Polecam wszystkim, którzy chcą nabrać "obejścia" z winem.:)
        • bazylia81 Re: Ulubione wino 18.01.11, 23:09
          ja jeszcze nie ma swojego ulubionego. Wciaz testuje. Wspomagam sie strona sklepu Vinationale bo takowy mam potem po drodze z pracy. Wybieram raczej wina czerwone półsłodkie...te najbardziej mi odpowiadaja.
      • mymanta Re: Ulubione wino 25.01.11, 09:31
        Ja preferuje przede wszystkim wina koloru białego... jeśli chodzi o ceny - zazwyczaj wybieram te do 60-90 zł, choć nawet wśród tych tańszych mam swoich faworytów.
      • halinnam Re: Ulubione wino 19.05.15, 21:08
        Także kocham wyrazisty smak Sauternes. Ostatnio urzekło mnie także wino Cava Kripta o lekko owocowym smaku.
      • karmelove76 Re: Ulubione wino 29.06.15, 22:34
        Ostatnio bardzo smakuje mi Glaetzer Bishop
        ____
        wino
        • Gość: Hermon Re: Ulubione wino IP: *.google.com 30.07.15, 08:35
          Ciekawe co autorka watku pije dzis. Moje wina to te jak w nicku, czerwone, od czasu do czasu biale.
      • nataliii.j Re: Ulubione wino 03.08.15, 13:16
        Po rocznym pobycie w Burgundii stałam się fanką wszelkich pinot noir. Ale nie pogardzę też Chardonnay.
        • Gość: JustynaP Re: Ulubione wino IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.15, 15:25
          A ja po powrocie z Cypru przywiozłam kilka butelek wina Agios Onoufrios
      • cheeserka Re: Ulubione wino 15.08.15, 16:31
        Osobiście bardzo lubię wina szczepu Muscat. Najczęściej słodkie, lekko musujące. Jak dla mnie idealne do wszystkiego! :-)
      • grumpyfemale Re: Ulubione wino 22.09.15, 19:04
        Ja pewnie zostanę zjechana, ale najbardziej smakuje mi wino aromatyzowane i słodkie, takie w stylu jeżynowe David Mogen czy poziomkowe Fragolino ;)
      • mietowa.89 Re: Ulubione wino 30.10.15, 13:28
        Osobiście uwielbiam wina wytrawne czerwone i półwytrawne białe :)
        staram się nie wydawać więcej niż 40zł za butelkę.
        Aktualnie próbuje win bułgarskich :)
        • czez8 Re: Ulubione wino 30.11.15, 15:38
          Do obiadu zdecydowanie półwytrawne albo wytrawne. Ostatnio moim faworytem jest hiszpańskie Rioja, chociaż z bardziej egzotycznych nowozelandzkie, na Dekanter.pl
      • tuja87 Re: Ulubione wino 04.11.15, 12:44
        Polecicie jakieś dobre różowe wino w rozsądnej cenie?:)
        ________
        wino
        • alkohol.malinowy Re: Ulubione wino 10.11.15, 19:09
          Czytam kolejne wypowiedzi i trochę smuci mnie fakt, że nikt nie wymienił wina własnej roboty. Jasne, że trunki nastawione własnymi siłami nie będą smakowały jak supertoskany, ale to wspaniałe hobby, które należy propagować. Nie musimy od razu zakładać własnej winnicy, bo domowe wino możemy zrobić z wielu innych owoców (i nie tylko), ale warto bliżej zainteresować się tym tematem. Uzyskanie pożądanego smaku to ogromna satysfakcja, której nie zastąpi nawet droga butelka wina światowej marki.
      • Gość: goska Re: Ulubione wino IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.11.15, 17:15
        Sauternes to naprawdę świetne wina ja ostatnio kupowałam w Lublinie na chodźki 25 w Cantinie fajne tam maja wina alkoholecantina.lublin.pl
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka