Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Chablis 2001?

29.05.04, 21:11
    Co sądzicie Państwo o tym winie? Wydaje się bardzo szlachetne. Czy nazwa
    sugeruje jeden unikalny szczep winny z winnic Leonce Bocqeta czy też rodzinę
    win tej klasy?
    Andrzej
    Obserwuj wątek
      • Gość: docg Re: Chablis 2001? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 21:41
        zawsze przy tego rodzaju pytaniach mam watpliwości, czy forum jest odpowiednim
        miejscem na wypisywanie podstawowych informacji, które 99% osób tu bywających
        ma już przyswojone, ale niech będzie. Najkrócej: Chablis to rejon produkcji
        wina w północnej Francji. Produkuje się tam białe wina ze szczepu Chardonnay.
        Wina Chablis są przeważnie kwasowe, "zimne", niektórzy wyczuwają w nich
        metaliczny posmak.To zapewne dlatego, że nie stosuje się tam dojrzewania w
        drewnianych beczkach, a wino jest fermentowane i dojrzewane w stalowych
        kadziach, i tak się niektórym kojarzy. Za najlepsze uważane są Chablis z
        oznaczeniem "premier cru", dobre powinny być też "grand cru", a
        zwykłe "Chablis"a tym bardziej "petit chablis" mogą być różne. Jak to
        przeważnie bywa z Burgundami (bo rejon Chablis zaliczany jest do szeroko
        rozumianej Burgundii),cena tych win jest wygórowana i przeważnie nie odpowiada
        ich jakości.
        To pisałem ja, Deo :-))
        • winersch Re: Chablis 2001? 29.05.04, 22:24
          Bardzo dobrze Deo, ale najlepsze są Chablis Grands crus. Siedem winnic. Potem
          idą Premiers crus siedemnaście winnic. Poza tym wiele Chablis obecnie,
          niestety "poprawia" się beczką, a co jest dobre dla mocno zbudowanych burgundów
          z Montrachet np to marnie wychodzi na winach mocno kwasowqych i dość wiotkich w
          konstrukcji. Wspomniana przez qubraq'a firma to dość solidny ale przeciętny
          negociant. Wina średniośrednie.
          pozdrawiam
          • wojtekes Re: Chablis 2001? 30.05.04, 11:40
            winersch napisał:

> Bardzo dobrze Deo, ale najlepsze są Chablis Grands crus. Siedem winnic.

jest jeszcze jeden obszar, choć nie stanowi grand cru, ze względu na jakość
            win, jest powszechnie traktowany na równi z pozostałymi - to La Moutonne

Potem
            > idą Premiers crus siedemnaście winnic.

W latach 90 z istniejących 17 obszarów wydzielono parcele, którym nadano status
            premier cru - w sumie jest ich teraz 40 - teoretycznie, bo wielu nie uznaje
            tego podziału.

W.
      • qubraq Re: Chablis 2001? 29.05.04, 23:05
        Serdecznie dziękuję. Smutno mi, że nie znam podstawowych rzeczy ale - no, co
        zrobię? - Jest jak jest. Dziesiątkami lat zajmowałem się problemami obróbki
        elementów polskich samochodów, żebyście przyjaciele mogli bezpieczniej jeździć
        po ulicach i szosach świata, nie było czasu na samokształcenie w dzieninie
        winoznawstwa. Stąd na starość moje naiwne pytania... Ale zawsze dziękuję za
        okazanie mi serca!
        Andrzej
        • Gość: docg Re: Chablis 2001? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 23:21
          Ju ar łelkam, jak mówią Polacy wracający z Ameryki ;-)) tu nie chodzi oto, że
          się komuś (np. mi) nie chce pisać o sprawach dla większości oczywistych, tylko
          o to, że te informacje są w każdej książce o winie, a na forum nie będziemy
          przecież przepisywać książek, a jak się pisze z głowy, czyli z niczego, to się
          można pomylić, tak jak ja z tymi premier - i grand cru. No ale jeśli Cie nie
          zraża to, że możesz przypadkiem zostać wprowadzony w błąd to nie ma sprawy.
          pozdrawiam
          p.s. Winersch - dzięki za poprawkę, ja myślałem,że Premier jest zawsze
          najważniejszy, ale okazało się, że niekoniecznie ;-))
          Deo
          • winersch Re: Chablis 2001? 30.05.04, 00:04
            Premier grand cru najważniejszy w Bordeaux.
            Grand cru w Burgundii.
            Eh, kiedy ja Cię wyciągnę z tego Wrocławia? A takiego wina bym poszukał?
            pozdrawiam na odległość
          • Gość: Marek Re: Chablis 2001? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.05.04, 11:05
            ja myślałem,że Premier jest zawsze
            > najważniejszy, ale okazało się, że niekoniecznie ;-))

no właśnie, w Burgundii w przeciwieństwie do Bordeaux premier oznacza wino
            drugiej klasy.
            Proste prawda? :))
            • joe_stru Re: Chablis 2001? 31.05.04, 11:39
              A jest Waszym zdaniem u nas jakieś Chablis , które nie będąc przerazająco
              drogim jednocześnie nadawałoby się do picia? Jeszcze na takie nie trafiłem.
              Piłem parę z przedziału 70 - 120 i wszystkie były beznadziejne.Chwilowo
              experymentów zaprzestałem , ale idzie lato , więc może warto byłoby coś
              znaleźć...pzdr.
              • Gość: Marek Re: Chablis 2001? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.05.04, 13:19
                No cóż nie wiem jakie jest twoje podniebienie, moż dużo bardziej wyrafinowane
                niż moje :))
                W zeszłum roku piłem Premier Cru rocznik chyba 2001 i było niezłe, kupiłem je
                za ok. 120 zł w WineHouse w Warszawie.
                To że ci nie smakowało może być spowodowane różnymi przyczynami, może wina z
                Chablis w ogóle ci nie odpowiadają, może piłeś tylko zwykłe chablis a nie
                próbowałeś od premier w zwyż. Jeśli piłeś premier to może było od mniej
                uznanego producenta, powinineś może spróbować chablis premier cru ze
                spółdzielni Le Chablisiene, podobno tylko ich Chablis mają "oryginaly" smak.
                A może powinieneś spróbować mocniejszego czyli Grand Cru?
                Pozdrawiam
              • winersch Re: Chablis 2001? 31.05.04, 13:37
                Bardzo polecam Domaine Grossot, porządne chablis sprzedawane przez Vinariusa.
                Ponadto od Laroche'a zwykłe Saint-Martin, a zwłaszcza Premier Cru Vaudevey,
                jedno z lepszych jakie piłem (PWW), ale to ponad 130 zł z pewnością. Niezłe
                jest też zwykłe chablis ze spółdzielni La Chablisienne, to chyba z LPdV.
                pozdrawiam
              • sstar Re: Chablis 2001? 31.05.04, 17:06
                Ja chyba z obecnych u nas pilem tylko Drouhina ale jakos nie moge znalezc w
                notatkach choc z tego co pamietam bylo ok - choc kupione za mniejsze pieniadze
                niz u nas moglo bardziej smakowac

A tak w ogole to po co ci Chablis - wiadomo przeciez, ze najlepsze sa czeskie
                Chardonnay ;-)

Pozdrawiam
                star
              • Gość: panowca Re: Chablis 2001? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.06.04, 15:26
                moge polecić to z WINOFRANCE - christian Adine - Domaine da la Conciergerie -
                i to bardziej nawet podstawowe jego chablis aczkolwiek Vieiles Vignes niż
                premier cru, które ciekawostka jest tańsze od podstawowego o 2 zł
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka