qubraq 29.05.04, 21:11 Co sądzicie Państwo o tym winie? Wydaje się bardzo szlachetne. Czy nazwa sugeruje jeden unikalny szczep winny z winnic Leonce Bocqeta czy też rodzinę win tej klasy? Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: docg Re: Chablis 2001? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 21:41 zawsze przy tego rodzaju pytaniach mam watpliwości, czy forum jest odpowiednim miejscem na wypisywanie podstawowych informacji, które 99% osób tu bywających ma już przyswojone, ale niech będzie. Najkrócej: Chablis to rejon produkcji wina w północnej Francji. Produkuje się tam białe wina ze szczepu Chardonnay. Wina Chablis są przeważnie kwasowe, "zimne", niektórzy wyczuwają w nich metaliczny posmak.To zapewne dlatego, że nie stosuje się tam dojrzewania w drewnianych beczkach, a wino jest fermentowane i dojrzewane w stalowych kadziach, i tak się niektórym kojarzy. Za najlepsze uważane są Chablis z oznaczeniem "premier cru", dobre powinny być też "grand cru", a zwykłe "Chablis"a tym bardziej "petit chablis" mogą być różne. Jak to przeważnie bywa z Burgundami (bo rejon Chablis zaliczany jest do szeroko rozumianej Burgundii),cena tych win jest wygórowana i przeważnie nie odpowiada ich jakości. To pisałem ja, Deo :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
winersch Re: Chablis 2001? 29.05.04, 22:24 Bardzo dobrze Deo, ale najlepsze są Chablis Grands crus. Siedem winnic. Potem idą Premiers crus siedemnaście winnic. Poza tym wiele Chablis obecnie, niestety "poprawia" się beczką, a co jest dobre dla mocno zbudowanych burgundów z Montrachet np to marnie wychodzi na winach mocno kwasowqych i dość wiotkich w konstrukcji. Wspomniana przez qubraq'a firma to dość solidny ale przeciętny negociant. Wina średniośrednie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekes Re: Chablis 2001? 30.05.04, 11:40 winersch napisał: > Bardzo dobrze Deo, ale najlepsze są Chablis Grands crus. Siedem winnic. jest jeszcze jeden obszar, choć nie stanowi grand cru, ze względu na jakość win, jest powszechnie traktowany na równi z pozostałymi - to La Moutonne Potem > idą Premiers crus siedemnaście winnic. W latach 90 z istniejących 17 obszarów wydzielono parcele, którym nadano status premier cru - w sumie jest ich teraz 40 - teoretycznie, bo wielu nie uznaje tego podziału. W. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Chablis 2001? 29.05.04, 23:05 Serdecznie dziękuję. Smutno mi, że nie znam podstawowych rzeczy ale - no, co zrobię? - Jest jak jest. Dziesiątkami lat zajmowałem się problemami obróbki elementów polskich samochodów, żebyście przyjaciele mogli bezpieczniej jeździć po ulicach i szosach świata, nie było czasu na samokształcenie w dzieninie winoznawstwa. Stąd na starość moje naiwne pytania... Ale zawsze dziękuję za okazanie mi serca! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: Chablis 2001? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 23:21 Ju ar łelkam, jak mówią Polacy wracający z Ameryki ;-)) tu nie chodzi oto, że się komuś (np. mi) nie chce pisać o sprawach dla większości oczywistych, tylko o to, że te informacje są w każdej książce o winie, a na forum nie będziemy przecież przepisywać książek, a jak się pisze z głowy, czyli z niczego, to się można pomylić, tak jak ja z tymi premier - i grand cru. No ale jeśli Cie nie zraża to, że możesz przypadkiem zostać wprowadzony w błąd to nie ma sprawy. pozdrawiam p.s. Winersch - dzięki za poprawkę, ja myślałem,że Premier jest zawsze najważniejszy, ale okazało się, że niekoniecznie ;-)) Deo Odpowiedz Link Zgłoś
winersch Re: Chablis 2001? 30.05.04, 00:04 Premier grand cru najważniejszy w Bordeaux. Grand cru w Burgundii. Eh, kiedy ja Cię wyciągnę z tego Wrocławia? A takiego wina bym poszukał? pozdrawiam na odległość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Chablis 2001? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.05.04, 11:05 ja myślałem,że Premier jest zawsze > najważniejszy, ale okazało się, że niekoniecznie ;-)) no właśnie, w Burgundii w przeciwieństwie do Bordeaux premier oznacza wino drugiej klasy. Proste prawda? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
joe_stru Re: Chablis 2001? 31.05.04, 11:39 A jest Waszym zdaniem u nas jakieś Chablis , które nie będąc przerazająco drogim jednocześnie nadawałoby się do picia? Jeszcze na takie nie trafiłem. Piłem parę z przedziału 70 - 120 i wszystkie były beznadziejne.Chwilowo experymentów zaprzestałem , ale idzie lato , więc może warto byłoby coś znaleźć...pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Chablis 2001? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.05.04, 13:19 No cóż nie wiem jakie jest twoje podniebienie, moż dużo bardziej wyrafinowane niż moje :)) W zeszłum roku piłem Premier Cru rocznik chyba 2001 i było niezłe, kupiłem je za ok. 120 zł w WineHouse w Warszawie. To że ci nie smakowało może być spowodowane różnymi przyczynami, może wina z Chablis w ogóle ci nie odpowiadają, może piłeś tylko zwykłe chablis a nie próbowałeś od premier w zwyż. Jeśli piłeś premier to może było od mniej uznanego producenta, powinineś może spróbować chablis premier cru ze spółdzielni Le Chablisiene, podobno tylko ich Chablis mają "oryginaly" smak. A może powinieneś spróbować mocniejszego czyli Grand Cru? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
winersch Re: Chablis 2001? 31.05.04, 13:37 Bardzo polecam Domaine Grossot, porządne chablis sprzedawane przez Vinariusa. Ponadto od Laroche'a zwykłe Saint-Martin, a zwłaszcza Premier Cru Vaudevey, jedno z lepszych jakie piłem (PWW), ale to ponad 130 zł z pewnością. Niezłe jest też zwykłe chablis ze spółdzielni La Chablisienne, to chyba z LPdV. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Chablis 2001? 31.05.04, 17:06 Ja chyba z obecnych u nas pilem tylko Drouhina ale jakos nie moge znalezc w notatkach choc z tego co pamietam bylo ok - choc kupione za mniejsze pieniadze niz u nas moglo bardziej smakowac A tak w ogole to po co ci Chablis - wiadomo przeciez, ze najlepsze sa czeskie Chardonnay ;-) Pozdrawiam star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panowca Re: Chablis 2001? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.06.04, 15:26 moge polecić to z WINOFRANCE - christian Adine - Domaine da la Conciergerie - i to bardziej nawet podstawowe jego chablis aczkolwiek Vieiles Vignes niż premier cru, które ciekawostka jest tańsze od podstawowego o 2 zł Odpowiedz Link Zgłoś