Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Vinho Verde - gdzie w PL ?

IP: *.class144.petrotel.pl 15.06.04, 15:07
    Witam
    Ciesze sie, ze istnieje forum dot wina.
    Czy wiecie, PT Szanowni Formumowicze gdzie w naszym kraju-raju mozna kupic
    wino verde? Wrocilem z Portugalii, ale niestety nie moglem zabrac ze soba
    odpowiedniego zapasu :(
    Pawel
    Obserwuj wątek
      • Gość: Oozie Re: Vinho Verde - gdzie w PL ? IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 15.06.04, 15:41
        W zasadzie - wszędzie.
        Ot - choćby tu....

www.waldipol.pl/index.php?catid=22&pid=826
        Uzi
      • panowca Re: Vinho Verde - gdzie w PL ? 16.06.04, 10:58
        Gość portalu: Pawel napisał(a):

> Witam
        > Ciesze sie, ze istnieje forum dot wina.
        > Czy wiecie, PT Szanowni Formumowicze gdzie w naszym kraju-raju mozna kupic
        > wino verde? Wrocilem z Portugalii, ale niestety nie moglem zabrac ze soba
        > odpowiedniego zapasu :(

w zasadzi e wszędzi emy tez mamy w Vinotece dwa rodzaje
        choć w spisie win na stronie internetowej nie ma - skąd jesteś jeśli z
        Wrocławia to zapraszam

> Pawel
        • joe_stru Re: Vinho Verde - gdzie w PL ? 16.06.04, 11:04
          Hej!
          Akurat w przypadku VV pisanie ,że jest wszędzie to chyba lekka przesada , bo to
          wino jest w PL słabo reprezentowane. Przynajmniej we Wrocławiu. Panowca ma
          chyba dwa gatunki , w Nicolasie jest jeden , a w supermarketach nie ma ich
          wcale , albo pojawiają się meteorytowo. Od Owcy nie piłem , to z Nic. jest
          przeciętne , można kupić. pzdr.
          • panowca Re: Vinho Verde - gdzie w PL ? 16.06.04, 13:12
            joe_stru napisał:

> Hej!
            > Akurat w przypadku VV pisanie ,że jest wszędzie to chyba lekka przesada , bo
            to
            >
            > wino jest w PL słabo reprezentowane. Przynajmniej we Wrocławiu. Panowca ma
            > chyba dwa gatunki , własciwie to mogłoby być więcej ale jest małe
            zainteresowanie z tego co wiem to Atlantika ma w ofercie przynajmnie 6 różnych
            rodzajów Vinho Verde - btw lidador powodzenia w dzisiejszym meczu!
            • joe_stru Owca... 16.06.04, 13:43
              panowca napisał:

> joe_stru napisał:
              >
              > > Hej!
              > > Akurat w przypadku VV pisanie ,że jest wszędzie to chyba lekka przesada ,
              > bo
              > to
              > >
              > > wino jest w PL słabo reprezentowane. Przynajmniej we Wrocławiu. Panowca ma
              >
              > > chyba dwa gatunki , własciwie to mogłoby być więcej ale jest małe
              > zainteresowanie z tego co wiem to Atlantika ma w ofercie przynajmnie 6
              różnych
              > rodzajów Vinho Verde - btw lidador powodzenia w dzisiejszym meczu!
              >
              ---->mam taki katalog portugalski , z Jumbo chyba , mają tam ze 30 różnych V
              V , a najdroższe kosztuje 10 e. jest to więc prawdopodobnie wino nadające się
              na 1szy Wrocławski Festiwal...a u nas , sam wiesz. Piłeś już te Wasze?? Bo jak
              się ciepło zrobi , to możnaby...pzdr.
              • panowca Re: Owca... 16.06.04, 19:28

> >
                > ---->mam taki katalog portugalski , z Jumbo chyba , mają tam ze 30 różnych V
                >
                > V , a najdroższe kosztuje 10 e. jest to więc prawdopodobnie wino nadające się
                > na 1szy Wrocławski Festiwal...a u nas , sam wiesz. Piłeś już te Wasze?? Bo
                jak
                > się ciepło zrobi , to możnaby...
                piłem ale ja jakos taki jestem bezkrytyczny wobec Vinho Verde prze tyle lat go
                szukłaem w polsce że teraz smakuje mi kazde i ciesze się ze jest
                tych naszych próbowałem zdecydowanie bardziej "pasi mi " Casal Garcia, które
                jest bardziej VV niż Sao Rosendo, ktróre ma dla mnie zbyt "półwytrawny "
                charakter - ale moze zamówimy z Atlantiki reszte i rzeczywiście w upalny
                wieczór zrobimy Pierwszy Wrocławski Festiwal Win <<<<<censored-by-ownself>>>>>
            • Gość: Lidador Re: Douro vs. Rioja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.04, 20:40
              Dziękuję za życzenia. Tym razem akurat się udało!!
              I teraz będze wielka walka Douro przeciwko Rioja... a ja już wiem kto wygra! ;-)

P.S. Atlantika ma 9 rodzajów Vinho Verde w swojej ofercie.
        • Gość: kalino Re: Vinho Verde - gdzie w PL ? IP: *.plwaw.energis.pl 16.06.04, 12:18
          w Wwie dostaniesz całkiem niezłe Vinho Verde w Piwnicach Prohibicji.

powodzenia,
          kalino
      • Gość: Pawe Re: Vinho Verde - gdzie w PL ? IP: *.class145.petrotel.pl 16.06.04, 14:49
        Dziekuje za wskazowki, szczegolnie te dot. firmy Atlantika ...
        Ceny "troche" inne, tam w cenie do 3euro mialem wiekszy wybor w jednym sklepie
        niz w calej Polsce za jakakolwiek cene :(
        pozdrawiam
        Pawel
        • panowca Re: Vinho Verde - gdzie w PL ? 16.06.04, 19:24
          Gość portalu: Pawe napisał(a):

> Dziekuje za wskazowki, szczegolnie te dot. firmy Atlantika ...
          > Ceny "troche" inne, tam w cenie do 3euro mialem wiekszy wybor w jednym sklepie
          > niz w calej Polsce za jakakolwiek cene :(

i vice versa pewnie w w slepie w Portugalii nie było zbyt wiele na przykład
          (przepraszam za przykład) gorzały, polskich miodów itd
          trudno, żeby w POlsce był taki sam wybór - wiesz ile Vinho Verde sprzedałe w
          ciągu trzech lat - ale sie nie poddaję
          • Gość: Pawel Re: Vinho Verde - gdzie w PL ? IP: *.class145.petrotel.pl 16.06.04, 20:03
            > trudno, żeby w POlsce był taki sam wybór - wiesz ile Vinho Verde sprzedałe w
            > ciągu trzech lat - ale sie nie poddaję

wiem, wiem ale ... troche naiwnie myslalem, ze w sklepach, ktore pisza sobie na
            szyldach "Wina swiata" czy podobnie bede mial jednak wybor czy w ogole szanse...
            I jeszcze .. niestety do Warszawy mam duzo blizej niz do Wroclawia ;)
            pozdrawiam
            Pawel
            • czteryporyroku Re: Vinho Verde - gdzie w PL ? 16.06.04, 21:13
              Chyba ,że do Krakowa masz bliżej, tu też można dostać. Lecz , niestety
              zapewniam, że "zielone wino" w cenie 3 euro to tylko w macierzystym kraju.
            • waza101 Re: Vinho Verde - gdzie w PL ? 16.06.04, 23:23
              Myślę,że Atlantika to najlepszy trop. Ich strona jest co prawda w budowie
              <www.atlantika.pl> ale przynajmniej są namiary, a z tego co wiem jest chyba
              szansa na realizację indywidualnych zamówień i informację o ofercie. Osobiście
              polecam Casal Garcia. Dla mnie "niezwykła pienista rześkość bytu" idealna na
              letnie wieczory. Mam nadzieję ,że się takowych doczekamy. Dla Panowcy ukłony za
              niezłomność w promocji win portugalskich - tradycyjny kącik z lewej strony!!!
              A Pawłowi się nie dziwię- kto był w Portugalii od razu odczuwa saudade za
              tamtejszymi winami. Pozdrawiam.
              • Gość: Pawel Re: Vinho Verde - gdzie w PL ? IP: *.class145.petrotel.pl 17.06.04, 00:27
                > ...Osobiście polecam Casal Garcia. Dla mnie "niezwykła pienista rześkość
                > bytu" idealna na letnie wieczory. Mam nadzieję ,że się takowych doczekamy.

.. i dokladnie to przywiozlem i tego szukam.
                "niezwykła pienista rześkość bytu" ... no, nie potrafie tak opisac swoich doznan
                :) po prostu mi odpowiada. W Portugalii, tam gdzie bylem to wydaje sie
                podstawowe wino zielone; w supermarketach sprzedawali je w kartonach, nawet nie
                wystawiali na polki, za ..... 2,80Euro :(
                Pawel
      • winoman Re: Vinho Verde - przypomnienie wątku 17.06.04, 01:46
        Przypominam wątek sprzed niemal roku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=7059725&a=7059725
        Pozdrawiam!
      • nie.my Re: Vinho Verde - gdzie w PL ? 17.06.04, 07:51
        Gość portalu: Pawel napisał(a):

> Witam
        > Ciesze sie, ze istnieje forum dot wina.
        > Czy wiecie, PT Szanowni Formumowicze gdzie w naszym kraju-raju mozna kupic
        > wino verde? Wrocilem z Portugalii, ale niestety nie moglem zabrac ze soba
        > odpowiedniego zapasu :(
        > Pawel
        W Warszawie w sklepach Alkohole i Wina Swiata (Panska, Teligi-Marki i Trakt
        Brzeski-Wesola), maja pelna oferte Atlantiki (choc rozowego Quinta da Alorna nie
        uswiadczysz od miesiaca ;-( ).
        Tez lubie Vinho Verde, ostatnio pilem Quinta da Pena 31pln, dobre ale bez
        przesady. Niestety pozostale VV kosztuja w okolicach 50pln a to juz troche duzo
        jak na ten rodzaj wina, choc ja sie latwo nie poddaje i bede je kupowal nadal
        jak sie tylko ociepli (czyli nie w tym roku ;-)))

pozdrawiam

NieMy
        • Gość: kalino Re: Vinho Verde - gdzie w PL ? IP: *.plwaw.energis.pl 17.06.04, 09:17
          Parę rodzajów VV od Atlantiki mają w sklepie Piotr & Paweł w al. jerozolimskich.
          ceny od dwudziestu paru do 40.

nie.my - mają też różowe Quinta da Alorna. przynajmniej wczoraj jeszcze stało na
          półce.

pozdrowienia,
          kalino
      • Gość: Piotrek Re: Vinho Verde - gdzie w PL ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 12:54
        Tak wiem gdzie mozna kupic portugalskie vino verde
        w sklepach Grand Cru
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka