Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

termowinifikacja

IP: *.open.pl 22.05.12, 09:32
    pytanie do znawców:
    jeśli w opisie jest napisane że wino zostało poddane termowinifikacji to oznacza że jest gorszej jakości? ile lat może poleżeć takie wino? pytam bo mam okazję kupić takie wino za naprawdę nieduże pieniądze..wypiłem juz pare but. i smakowalo mi i zastanawiam sie czy kupić kilkanascie szt. na poleżenie...dodam ze rocznik 2010 i wino czerwone
    Obserwuj wątek
      • Gość: janusz Re: termowinifikacja IP: 151.82.70.* 03.06.12, 12:29
        termowinifikacja to technika produkcji win o bardzo intesywnym kolorze, ktore czesto sluza do mieszania z innymi winami w celu poprawy koloru, albo kiedy moszcz nie jest najlepszej jakosci i chce sie zatrzymac aktywnosc grzybow czy enzymow (winogrona zostawia sie na ok 20 min w temp ok 60 st), w wiekszosci przypadkow nie sa to wina szczegolnie cenione i nie nadaja sie do lezakowania, ale mlode i swieze potrafia byc sympatyczne, dobre na wakacje...
        • Gość: cava Re: termowinifikacja IP: *.open.pl 04.06.12, 16:29
          dzięki:)
          czyli kupic i pić
      • Gość: życzliwy Re: termowinifikacja IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.12, 00:20
        Witam!
        Termowinifikacja to podgrzanie soku winnego wraz ze skórkami aby uzyskać więcej koloru, tracąc przy tym smak. Wina takie są do bierzącego spożycia. Dobrym przykładem jest Beaujolais Noveau. To powinno podpowiedzieć ile można je trzymać.
        • Gość: janusz Re: termowinifikacja IP: 151.71.179.* 16.06.12, 09:29
          Beaujolais jest winem zrobionym za pomoca maceracji węglowej a nie termowinifikacji. Stąd jego specyfika, przyjemne lekkie mało taniczne i bardzo owocowy zapach i smak, ta jak włoskie novello. W każdym razem kupić i pić.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka