Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dobre, tanie PORTUGALSKIE wino....

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 16:21
    Szukam dobrego, ale też taniego PORTUGALSKIEGO wina, które powala swoim
    smakiem a nie procentami.
    Obserwuj wątek
      • winnicacieplice Re: Dobre, tanie PORTUGALSKIE wino.... 04.03.05, 22:00
        tanie równa się nie najlepsze, chociaż jeśli ktoś kupiłby beśprośrednio od
        chłopa, z botegi to czasami właśnie "powala"
        z półki sklepowej to trudna sprawa, chyba że mówisz o wysokości 30zł - to
        jeszcze nawet się nie rozczarujesz
        • Gość: kotti Re: Dobre, tanie PORTUGALSKIE wino.... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.03.05, 12:53
          Dziekuje za porady. Sądze ze "tanie" wino mieści się między 30 a 50 zł i w tych
          granicach szukam.
          • Gość: ae Re: Dobre, tanie PORTUGALSKIE wino.... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 15.04.05, 06:19
            portugalskie jest tylko dobre porto
            reszta zapomnij
            • pawelpp Re: Dobre, tanie PORTUGALSKIE wino.... 16.04.05, 01:02
              Gość portalu: ae napisał(a):

> portugalskie jest tylko dobre porto
              > reszta zapomnij

Ty chyba nie wiesz, co piszesz.

• Gość: g Re: Dobre, tanie PORTUGALSKIE wino.... IP: 81.15.226.* 28.07.05, 18:23
          jak portugalskie to raczej z adegi :)
      • Gość: KuFeL Re: Dobre, tanie PORTUGALSKIE wino.... IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.05, 15:54
        proponuje odwiedzenie strony firmy Atlantika. Pare lat temu Portugalczyk Manuel
        Maioral zalozyl ta firme w Polsce i do tej pory praktycznie sam pracuje na jej
        sukces importujac wina portugalskiej. Podczas ostatniego In Vino Veritas w
        Krakowie mialem okazje sprobowac wielu naprawde bogatych win ktrorych cena
        oscylowala kolo 30 pln.

Naprawde polecam.

P.
      • pawelpp Re: Dobre, tanie PORTUGALSKIE wino.... 05.03.05, 23:21
        2003 Quinta de Bons-Ventos - ok. 32 zł (rewelacyjne nie tylko w tej kategorii
        cenowej)
        2003 Quinta de Espiga - ok. 25 zł (znakomite za tę cenę)
        Obydwa możesz kupić w sklepach, które sprzedają wina od importera Atlantika.
        • Gość: look_ash Re: Dobre, tanie PORTUGALSKIE wino.... IP: 193.28.230.* 07.03.05, 08:04
          > 2003 Quinta de Espiga - ok. 25 zł (znakomite za tę cenę)
          niestety za 32pln - ale potwierdzaw - swietne wino
        • Gość: magda Re: Dobre, tanie PORTUGALSKIE wino.... IP: 217.98.105.* 27.07.05, 16:28
          poproszę o adresy sklepów w warszawie.
      • Gość: Safir Re: Dobre, tanie PORTUGALSKIE wino.... IP: 217.96.0.* 10.03.05, 15:40
        Dzien dobry,

Z portugalskich polecam na apritif Primavera, rozowe lekko perliste
        delikatne wino (cena 20,oo zl) lub slynne Vinho verde (biale) wysmienite
        w cenie podobnej.
        Pozdrawiam
        Wielbicielka portugalskich win
        • winnicacieplice VINTED & BOTTLED IN PORTUGAL(Cieplice) 10.03.05, 20:56
          no widać ożywiła się żyłka sommelierska w niektórych
          potwierdza się jednocześnie fakt 30 złociszy
      • Gość: star Re: Dobre, tanie PORTUGALSKIE wino.... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.03.05, 16:34
        W rozncy sklepach: Ensaios, Pato (imp. Atlantika) ok. 40 zl

Pozdrawiam
        star

PS. Jak tam z procentami to nie pamietam ;-( ale dobre bylo ;-)
        • Gość: kotti Re: Dobre, tanie PORTUGALSKIE wino.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 13:20
          Dziekuję za rady. Dobre rady. Na początku spróbowałam Vinho verde (33 zł - w
          nietypowej butelce z zielonym kotkiem na etykiecie). Niesamowity smak!
          dodatkowo polecam sklep na ul. Pańskiej - świetna obsługa i znają się na rzeczy
          i sprzedaja wina dystrybuowane właśnie przez firmę Atlantika. Zatem wyruszam po
          kolejne,portugalskie, winko.
      • Gość: ziomek Re: Dobre, tanie PORTUGALSKIE wino.... IP: *.pism.pl 12.04.05, 16:03
        w biedronkach widzialem portugalskie wino z regionu alentejano za 10 zeta.
        nazywa sie TAMARA 2004 i jest z gron castalao (a nie z biedronek hi hi hi).
        to proste owocowe wino, z duza dawka "zielonej papryki", troche goryczkowej
        taniny. do jedzenia.
        • Gość: docg Tamara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 16:27
          u nas tez jest Tamara, ale z Ribatejo (Vinho Regional Ribatejano) i kosztuje 8
          zyli. Tez z Castelao. Kupilem, a jakze, ale na razie boje sie otworzyc ;-)
          pozdrawiam
          p.s. region "Alentejano" to wymysl LPdP, naprawde nazywa sie po prostu Alentejo
          • Gość: ziomek Re: Tamara IP: *.pism.pl 14.04.05, 14:14
            faktycznie mea culpa. przepraszam za wprowadzenie w blad. ale otworz je, jest
            slabe ale za ta cene??? leprze niz sofie i inne paskudztwa. generalnie jest
            pijalne ale bardzo przeszkadza "zielona papryka" i niedojrzala, gorzka tanina.
            • Gość: docg Tamara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 21:50
              wlasnie otworzylem i popijam. Najpierw popijalem nim pizze, a teraz pije samo.
              Nie czuje zielonej papryki ani gorzkich tanin, prawde mowiac na poczatku nie
              czulem nic, a teraz pojawiaja sie aromaty i charakter podobne do castelao od
              Quinta da Alorna, ale wszystkiego mniej. Troche pieprzu jakby. Nie bede
              ryzykowal tezy, ze to wino sie rozwija - moze raczej ja sie rozwijam. W sumie
              tak jak piszesz - co by nie powiedziec, w odroznieniu od np. sophii, jest to
              wino.
              pozdrawiam
              • Gość: kapusta Re: Tamara IP: *.pism.pl 15.04.05, 12:32
                nie wyczowasz tej zielonej papryki i goryczkowej taniny? dziwne
                ale degustacja win jest materia subiektywna
          • Gość: star Re: Tamara IP: *.skierniewice.sdi.tpnet.pl 16.04.05, 14:00
            Alentejo to owszem region (prawda ze w LPdV swego czasu nalegali ze Alentejano
            to region) ale Vinho Regional Alentejano to jak najbardziej alenteżańskie:-)
            wino regionalne,
            star
            • Gość: docg uderz w stół... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 19:59
              dzisiaj patrze, a w Biedronce cały zapas Tamary wykupiony... :-)
              pozdrawiam
              • Gość: star Re: uderz w stół... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 13:45
                wybierz sie do Nicolas, bo tez bedzie za pozno :-(
                star
          • spol Re: Tamara 26.04.05, 08:17
            Biedronki chyba czytują nasze forum, bo Tamara podskoczyła do dychy bez grosika,
            ale nadal za tę cenę jest ok. No chyba, że się trafi trafione, jak mnie :-)

Pozdrawiam!
            • Gość: docg Trafiona Tamara :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 21:26
              dyche to ona chyba normalnie kosztuje, nie wiem, jak mi sie udalo kupic za 7,99
              bo przeciez na stoisku monopolowym w Biedronce nie uznaja kart klubowych CV ani
              nie maja rabatow dla stalych klientow :-) moze byla jakas promocja.
              W kazdym razie na drugi dzien po tym, jak zawiadomilem Stara o tej Tamarze,
              wszystkie butelki z Biedronki znikly, na szczescie zostalo troche Sofii Melnik
              (mniam mniam).
              pozdrawiam
              • sstar Re: Trafiona Tamara :-) 27.04.05, 12:50
                ja nawet nie pamietam co to Tamara:-)

zawiadamiales chyba wszystkich forumowiczow??

pozdrawia
                star
                ktoremu Tamara jest ideologicznie obca
                • Gość: docg zawrotna kariera Tamary c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 18:23
                  nie wiem jak w innych miastach, ale we Wroclawiu Tamara jest regularnie
                  wykupywana, niedlugo chyba bedzie na zapisy :-) W sumie to pocieszajace, ze
                  tzw. "ludzie" docenili to nielatwe wino, drozsze badz co badz od Sofii.
                  pozdrawiam
          • Gość: g Re: Tamara IP: 81.15.226.* 28.07.05, 18:26
            alentejano to nie region, tylko przymiotnik od "alentejo" - powiedzielibysmy
            "alentejański"
      • pawelpp Re: Dobre, tanie PORTUGALSKIE wino.... 15.04.05, 01:05
        W przypadku win portugalskich stosunek ceny do jakości jest chyba najbardziej
        korzystny.
      • Gość: Sofi Re: Dobre, tanie PORTUGALSKIE wino.... IP: 193.178.167.* 18.04.05, 13:30
        Mam taki fajny sklep na ul.Pańskiej 81/83, nazywa się Remy Martin Ekskluzywne
        Alkohole, jestem ich klientem i byłam ostatnio na degustacji win portugalskich,
        i znalazłam tam kilka naprawde dobrych i nie drogich, wspaniałe słynne Vino
        Verde(Langosta) jak orzeżwiający napój z egzotycznych cytrusów coś
        wspaniałego!!! Polecam ten sklep, duża półka win portugalskich jest w czym
        wybierac
        • Gość: anjos MOZE SIE KOMUS TO PRZYDA...... IP: 62.48.154.* 27.07.05, 18:50
          Dla wielbicieli winek portugalskich ( do ktorych sie zaliczam...hehe )
          moja stronka

wina.no.sapo.pt/
          pozdro
          • Gość: docg super! duży postęp... IP: 212.160.147.* 28.07.05, 09:07
            ... od czasu, kiedy ostatnio zaglądałem. Ale dlaczego omijasz Ribatejo?
            Spróbowałbyś choćby czegoś z Quinta da Alorna (dostępne w Polsce), to byśmy
            wyskalowali podniebienia ;-)
            pozdrawiam
            • giorgio_primo Pytanie. 28.07.05, 12:32
              A co to takiego jest producent UNICER? Na pryzklad jego Planura (Vinho Regional
              Alentejano)...
              • joe_stru Deo, widziałeś? 28.07.05, 12:44
                Strasznie tam zjechali Twoją Porkę de Murkę. Ja mam o niej zdanie zgoła inne.
                Wytrzymała wtedy z tymi wszystkimi potworami. Ona kosztuje tylko 2e? Ale my
                chyba mieliśmy inny rocznik, nie?
                • docg widziałem, 28.07.05, 13:23
                  tam jest całkiem inny rocznik porkademurki, nasz był chyba 2003 i kosztował coś
                  ok. 7 euro u producenta w Pinhao (w Porto też jest siedziba producenta, ale
                  wszystko droższe). Etykieta też całkiem inna.
                  • docg P.S. albo... 28.07.05, 14:02
                    albo była trafiona butelka, bo tegoż producenta trochę tańsza ale podobna
                    Quinta dos Aciprestes dostała dobrą opinię i 16 punktów. Ale ta cena, 3 euro,
                    znowu do niczego nie pasuje - u producenta chyba pod 5 euro.
              • Gość: biglo Re: Pytanie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 16:31
                www.unicer.pt
                Jest wersja angielska strony. wychodzi na to że to była kompania piwowarska,
                która rozszerzyła działalność na wino, soki, wode i kawę. Kto wie, czy czasem
                wszystko co sprzedawane jest w sieci ADEGA nie pochodzi od nich.
                Z win piłem Quinta da Pedra, Quinta do Minho, Planura, Vihna das Garcas białe
                i czerwone. Te ostatnie zważywszy na cenę około 15 złotych, są dość atrakcyjne
                przy swojej jakości. Osobiście trochę rozczarowała mnie Quinta da Pedra jak na
                50zł. Planura (w promocji po 23zł) podobała się żonie i mi trochę też.
                • Gość: anjos Unicer... IP: 82.155.138.* 28.07.05, 22:51
                  to taka wielka grupa finansoa, co kupuje wszystko co sie da, obniza koszty
                  produkcji i unifikuje. Niestety w branzy winiarskiej ma to swoje dobre i zle
                  strony..
                  Co do Quinta dos Aciprestes , ja kupuje tutaj w sklepiku po 3.20 Euro...
                  • Gość: anjos Moje obserwacje z Waszej dyskusji o winkach port IP: *.dsl.telepac.pt 28.07.05, 23:16
                    1. Zaciekawiony bardzo Wasza dobra ocena Porca de Murça ( czyli swinka z
                    miejscowosci Murça) przejrzalem od 1999 roku 2 grupy ksiazek portugalskich
                    autorow o winach: wino biale oceniane jest zawsze na ok. 16 p. ( w skali do
                    20 ). Czerwone wino tej marki nie wystepuje NIGDZIE ( z wyjatkiem roku 2002,
                    gdzie tinto RESERVA ocenione jest na 16 p. ). Fakt, ze nigdzie nie jest
                    cytowane, w wiekszosci przypadkow swiadczy niestety na niekorzysc tego wina.

2.Oczywiscie znam Quinta de Aldorna ( z zapiskow wiem , ze pokochalem to winko
                    pite w 2002 roku rocznik 1998 tinto), niestey nie dysponuje zdjeciem , wiec na
                    stronke nie wstawilem.
                    Ribatejo od konca lat 90 tych rzyma rowny, choc nie za wysoki poziom jakosci
                    win. Trudno bedzie tu znalezc winko powalajace na kolana, ale z drugiej strony
                    co sie nie kupi, jest srednio - dobrej jakosci.

3. Dzis pilismy Quatro Castas ze stajni Esporao ( alentejo ) 10 Euro i bylo
                    baaardzo dobre, juz w weekend wstawie na stronke

Pozdrowienia

PS: Musze sprobowac kupic tutaj wyslawiana przez Was Tamare , wg moich
                    przewodnikow branco ma 14.5p., tinto 14.5 p.....ale nie bede zapeszac !

pozdro
                    • Gość: docg Anjos, IP: 212.160.147.* 29.07.05, 08:12
                      spróbuj znaleźć nowszy rocznik tej porki... (nawiasem mówiąc - Anjos oczywiscie
                      to wie - to jest porkademursa, a nie ~murka) to było bardzo porządne wino, na
                      pewno nie gorsze od zbliżonych cenowo produktów od Real Companhia Velha, jak
                      Grantom czy Aciprestes. Zresztą dziwią mnie niskie oceny, bo nawet najtańszy
                      Evel (2,80) od nich był bardzo przyzwoity - może firma zmienia image i poprawia
                      jakość?
                      Z Tamarą daj sobie spokój, to nie jest dobre wino, ale jest wyjątkowo tanie jak
                      na nasze warunki.
                      Ceny które podajesz są zadziwiająco niskie - następnym razem jak będę jechał do
                      Portugalii to poproszę Cię o adresy sklepów ;-)
                      pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka