Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Atlantika - Portugalia

IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 22.05.05, 12:15
    Z pewnoscia wieksza ilosc osob byla na degustacji.

Poziom z roku na rok coraz wyzszy.

W tym roku krolowal z pewnoscia Niepoort
    (nie tylko swietne czerwone ale i Porto w tym '03 - wow~!),
    choc pojawilo sie sporo innych ciekawych firm.

Zapraszam do wynurzen uczestnikow - jak sie ogarne to tez cos dorzuce.

Pozdrawiam fanow Atlantiki i Portugalii
    star
    Obserwuj wątek
      • Gość: docg Re: Atlantika - Portugalia IP: 212.160.147.* 23.05.05, 10:49
        Gość portalu: star napisał(a):

> Z pewnoscia wieksza ilosc osob byla na degustacji.

• sstar Re: Atlantika - Portugalia 23.05.05, 10:55
          Gość portalu: docg napisał(a):

> Gość portalu: star napisał(a):
          >
          > > Z pewnoscia wieksza ilosc osob byla na degustacji.
          >
          >
          • Gość: anjo - Portugalia IP: 83.240.140.* 23.05.05, 13:26
            no to widze, ze nawet kilka prawdziwych perel i zadkosci pozwolono wam
            skosztowac !
            Oby tak dalej !

pozdrowienia z ojczyzny Niepoorta....
          • winoman Re: Atlantika - Portugalia 23.05.05, 13:43
            > Muros Antigos Vinho Verde Anselmo Mendes 2003

Świetne, jedno z najlepszych białych win z Portugalii (wersja z beczki, Muros de
            Melgaco, też jest świetna, choć przez tę beczkę kontrowersyjna). Właściwa nazwa
            apelacji to Vinho Verde Alvarinho, z typowym vinho verde nie ma w zasadzie nic
            wspólnego.

>
            > Ensaios Beiras Filipa Pato 2003

Właściwie FP Ensaios, to jedno z moich ulubionych win w cenie do 50 zł.

> Vinha Pan Beiras Luis Pato 2001

Trochę zamknięte było, dłuższa dekantacja pozwoliłaby mu się w pełni rozwinąć,
            co sprawdziłem po południu.

> Batuta, Barrel Sample (BS) Douro Niepoort 2003

Już teraz fenomenalne, do tego dużo łatwiejsze do picia niż Batuta 2001, której
            star też trochę wysączył, tylko się nie przyznaje :-))

> Touriz Estremadura Casa Santos Lima 2002

Świetne wino bardzo dobrego producenta.

> Leo d'Honor Palmela Ermelinda Freitas 2001

Bardzo smaczne, choć nie w moim stylu, ale są osoby gotowe paść przed nim na kolana.

> Colheita Seleccionada Terras do Sado Adega de Pegoes 2001

W pewnym sensie podobne do poprzedniego, bo i ta sama odmiana i ten sam enolog.

> Garrafeira Alentejo Herdade do Esporao 2001

Zdaniem kilku osób najlepsze wino wytrawne degustacji popołudniowej, ja jednak
            wolałem Niepoorta.

> Porto, BS Douro Niepoort 2003

Trochę porto w życiu wypiłęm, ale lepszego chyba nie. Fantastyczna koncentracja
            owocu, głębia, nie czuć alkoholu, którego jest 21% Sam Dirk Niepoort
            powiedział, że to najlepsze porto jakie w życiu zrobił i najlepsze jakie jego
            rodzina zrobiła od 1945. Żeby nie było za różowo, Jancis Robinson to wino (ale
            z innel próbki) nie za bardzo smakowało:

"Niepoort 2003 14 ? (although see note below)

Dark purplish crimson. Sweet treacle toffees on the front palate then
            cripplingly severe tannins – the fruit just doesn’t stand a chance!
            Over-extracted is what I would call a table wine like this.
            A second taste a week later also revealed extremely dry tannins though masses of
            luscious blackberry fruit too.
            This may have been a poor sample from this thoughtful and dynamic wine producer
            so I shall be fascinated to follow the progress of this wine over the decades to
            come. "

> BS Estremadura Casa Santos Lima 2004

To było castelao.

> BS Estremadura Casa Santos Lima 2004

A to sousao.

> Batuta Douro Niepoort 2003

To pewnie miała być Batuta 2001.

>
            > Potem byly jeszcze dwie - o nich pozniej ...

No więc z późniejszych przede wszystkim Niepoort, i to zarówno w wersji
            wytrawnej, jak i słodkiej. Dobre Vertente 2001, choć gaśnie przy czerwonej
            Redomie z tego samego roku, świetna różowa Redoma 2001 i zwłaszcza wybitne wino
            białe, Redoma branco 2003. To moje trzecie podejście do tego wina, za każdym
            razem było świetne, ale tym razem wprost mnie poraziło, strukturą, głębią,
            świetną kwasowością.

Porto Niepoorta nie są jeszcze dostępne w Polsce (choć mają być!), więc może na
            razie nie będe się nad nimi dłużej rozwodzić, w każdym razie 10-letnie tawny jak
            zwykle u tego producenta znakomite, LBV 1999 bardzo dobre, a i oba podstawowe,
            ruby Junior i tawny Senior wśród najlepszych w swojej klasie.

Pozdrawiam!
            • winoman jeszcze o Vintage 2003 Niepoorta 23.05.05, 23:32
              Jamie Goode (www.wineanorak.com) o tym samym porto 2003 Niepoorta pisze tak:

Niepoort Vintage 2003
              Quite structured and dense. The spicy nose shows rich fruit. The palate is dense
              and spicy with a wonderful tannic structure. A massive wine: structured and
              dense with lovely purity of fruit. Very serious. Excellent 97/10

Zdecydowanie zgadzam się z nim, a nie z Jancis Robinson.

Pozdrawiam!
              • Gość: anjos jeszcze o Vintage 2003 Niepoorta IP: *.dsl.telepac.pt 24.05.05, 00:24
                Wedlug lokalnych informacji rok 2003 nie byl szczegolnym rokiem w producji win
                w okolicy Douro, wiec i porto.
                Wibitne roczniki to niby 1964, 1963, 1970, 1977, 1985, 1994, 1997, 2000, 2004?
                i chyba 2005 zwazywszy na doskonale wrecz warunki klimatyczne w tym roku.
                Oczywiscie prawie wszystko ze holenderskiej "stajni " Niepoorta jest dobre,
                nawet Quinta de Passadouro:)
                Ja osobiscie milem okres "zauroczenia i zakochania" w starych porto colhetach
                MARTINEZ GASSIOT. Znacie ?
                .
                Obecnie najbardziej smakuja mi wina porto " no name" ( tak je sobie nazywam
                hehehe ), czyli baaardzo stare roczniki ( nigdy dobrze nie wiadomo jak stare,
                mozna to jedynie przypuszczac po stopniu nieregularnego przejasnienia butelki w
                ktorej bylo przechowywane :), bez etykietek i produçao caseira, czyli domowej
                roboty z okolic Mirandeli....
                .
                Winoman- gratuluje dostkonalej znajomosci tematu i ....smaku !
                • sstar Re: jeszcze o Vintage 2003 Niepoorta 24.05.05, 08:04
                  Gość portalu: anjos napisał(a):

> Wedlug lokalnych informacji rok 2003 nie byl szczegolnym rokiem w producji win
                  > w okolicy Douro, wiec i porto.

Z tego co mowiono (chyba nawet Dirk Niepoort tak twierdzil) 2003 byl swietnym
                  rokiem dla Porto, natomiast rzeczywiscie trudnym dla Douro.

Wczoraj Filipa Pato zwrocila uwage ze dobry rok dla Douro niekoniecznie jest
                  dobry dla Porto i odwrotnie. Takze eskpozycja dla winnic Porto raczej
                  poludniowa, a dla Douro (czerwonoe, wytrawne:-) polnocna nawet aby zapewnic
                  bardziej rownomierne dojrzewanie.

Pozdrawiam
                  star
            • pawelpp Re: Atlantika - Portugalia 24.05.05, 01:10
              winoman napisał:

> > Muros Antigos Vinho Verde Anselmo Mendes 2003
              > Świetne, jedno z najlepszych białych win z Portugalii (wersja z beczki, Muros
              > de Melgaco, też jest świetna, choć przez tę beczkę kontrowersyjna).
              2003 Muros Antigos tez oceniam bardzo wysoko. Natomiast 2003 Muros de Melgaco
              po zastosowaniu 6-9 miesięcy starzenia w nowej francuskiej beczce nabiera
              cukierniczego charakteru i jest dość mocno waniliowe. Mimo to ma pewną
              mineralność i... może smakować.

> > Ensaios Beiras Filipa Pato 2003
              > Właściwie FP Ensaios, to jedno z moich ulubionych win w cenie do 50 zł.
              Częściowo (50%) z czterdziestoletnich krzewów, starzone w nienowych beczkach
              zarówno amerykańskich, jak i francuskich. Nie z własnych winnic, ale owoce były
              poddane rygorystycznej selekcji i efekt jest niesamowity. Czekam z
              niecierpliwością na wina z pojedynczych parcel - mają być wkrótce. Powinny być
              znakomite, tak jak... sama Filipa Pato.

> > Vinha Pan Beiras Luis Pato 2001
              > Trochę zamknięte było, dłuższa dekantacja pozwoliłaby mu się w pełni rozwinąć,
              > co sprawdziłem po południu.
              Niech się Winoman nie obrazi, że potwierdzę. Kiedy je piłem, sprawiało
              wrażenie "wycofanego". Piłem tylko raz.

> > Touriz Estremadura Casa Santos Lima 2002
              > Świetne wino bardzo dobrego producenta.
              Mocny smak beczki podobny w stylu do riojy - takie miałem wrażenie.

> > Leo d'Honor Palmela Ermelinda Freitas 2001
              > Bardzo smaczne, choć nie w moim stylu, ale są osoby gotowe paść przed nim na
              > kolana.
              Na początku pozornie zamknięte, wymagające ciepliwości, jak wiele win z tej
              degustacji. Duża beczkowa słodycz. Beczki nowe, połówkowe, czyli 200% nowego
              dębu. Winogrona były deptane stopami.

> > Colheita Seleccionada Terras do Sado Adega de Pegoes 2001
              Bardzo mocny bukiet ziół, ale oprócz tego oryginalny i przyjemny niuas
              chemiczny, który trudno mi określić (środki opatrunkowe, sic!). Jakby pieprzne.
              Pięknie zrównoważone, ale nie za długie.
              Piłem też 2003, moim zdaniem lepsze, z mocno nasyconą nutą owocową, piękną
              strukturą całości, z czasem spotykanym w winach niuansem zupy ogórkowej w
              bukiecie. Ogólna ocena obu win bardzo dobra.

> > Garrafeira Alentejo Herdade do Esporao 2001
              > Zdaniem kilku osób najlepsze wino wytrawne degustacji popołudniowej, ja jednak
              > wolałem Niepoorta.
              Świeże ciastka maślane petit beure i zapachy cytrusowe. Pięknie wkomponowany
              alkohol (14%). Wino cudowne i nietypowe, jak na Portugalczyka przystało.

> > Porto, BS Douro Niepoort 2003
              > Trochę porto w życiu wypiłęm, ale lepszego chyba nie. Fantastyczna
              > koncentracja owocu, głębia, nie czuć alkoholu, którego jest 21% Sam Dirk
              > Niepoort powiedział, że to najlepsze porto jakie w życiu zrobił i najlepsze
              > jakie jego rodzina zrobiła od 1945.
              > Porto Niepoorta nie są jeszcze dostępne w Polsce (choć mają być!), więc może
              > na razie nie będe się nad nimi dłużej rozwodzić, w każdym razie 10-letnie
              > tawny jak zwykle u tego producenta znakomite...
              Mało porto w życiu wypiłem, więc dodam tylko, że zwróciłem uwagę na niebywały
              ekstrakt, ciężkość i kosmiczną długość wina z rocznika 2003. Wcale nie było
              jakoś zatrważająco garbnikowe. Bardzo smakowało mi również Niepoort 10 Anos.

> No więc z późniejszych przede wszystkim Niepoort, i to zarówno w wersji
              > wytrawnej, jak i słodkiej. Dobre Vertente 2001, choć gaśnie przy czerwonej
              > Redomie z tego samego roku, świetna różowa Redoma 2001 i zwłaszcza wybitne
              > wino białe, Redoma branco 2003. To moje trzecie podejście do tego wina, za
              > każdym razem było świetne, ale tym razem wprost mnie poraziło, strukturą,
              > głębią,świetną kwasowością.
              Vertente 2001 dobre, ale nic szczególnego nie zwróciło mojej uwagi.

Redoma czerwona 2001 o bardzo mocnym bukiecie, kolosalnej strukturze i pięknej
              równowadze, ale nie rzuca na kolana.

Styl Redomy różowej 2001 jakoś mnie nie przekonuje, brakowało jej świeżości
              koniecznej w winie różowym, może jest już za stara.

Redoma biała 2003 bardzo szczególna. Pięknie wbudowana wanilia i wino nie ma
              przy tym ma tak cukierniczego charakteru jak wspomniane wyżej Muros de Melgaco
              2003. Ma rzeczywiście dymne posmaki, jak mówił Winoman. To wino mnie poruszyło.

CDN.
      • pawelpp Atlantika, Portugalia - cd. 24.05.05, 01:32
        Niektóre inne ciekawe wina:

2000 Calheiros Cruz Touriga Nacional DOC Douro
        Bardzo pełne, a przy tym pięknie zrobiony, słodki garbnik. Dobra kwasowość. To
        jest to.

2001 Quinta de Bacalhoa VR Terras do Sado
        90% CS + merlot
        Wino ma to coś, za co lubię Portugalię - niesamowicie czyste bukiety ziół.
        Piękny owoc. Dość lekkie. Finezyjna, koronkowa budowa.

2004 Quinta da Alorna Rose VR Ribatejo
        100% touriga nacional
        Bardzo pełne, jak na różowe. Mniej słodkie niż wyraźnie półwytrawne 2003.
        Niemniej 2003 miało lepszy, czysto truskawkowy bukiet, który nie jest zachowany
        w ostatnim roczniku.

2003 Merlot/Tinta Miuda Casa Santos Lima VR Estremadura
        Pachnie pięknie jak sok z czarnej porzeczki. Pyszne wino codzienne.

2003 Syrah/Castelao Casa Santos Lima VR Estremadura
        Bardzo oryginalny, zaskakujący dla mnie bukiet. Pieprzne nieco w smaku. Również
        czarna porzeczka. Doskonałe w swojej klasie.

PS. Ogólny poziom win wystawionych do degustacji był bardzo wysoki. Może
        dlatego moje notki mają charakter bardziej wartościujący niż opisowy.
      • Gość: star Atlantika - Wroclaw - Wina & Specjaly IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.05.05, 07:53
        Portugalia dotarla takze do Wroclawia:-)
        Przy wspolpracy sklepu W&S na Krupniczej odbyla sie bardzo zgrabna degustacja,
        poprowadzona z wdziekiem przez urocza Filipe Pato (moze jakis fan club zalozymy?:-).
        Ja tradycyjnie (to taka nowa tradycja:-) ogranicze sie do zapodania win - niech
        sie inni wypowiedza - a byli i joe, i deo, i pnwca i pniwca ... wiec sama
        smietanka:-) stad tez merytoryczny poziom degustacji byl bardzo wysoki - nie
        umniejszajac zaslug Filipy Pato rzecz jasna:

Luis Pato, Maria Gomes, 2004
        Casa Santos Lima, ... das Setencostas, 2003
        Ermelinda Freitas, Dona Ermelinda, 2002
        Dirk Niepoort, Vertente, 2001
        Luis Pato, QdRibeirinho, 2000
        Luis Pato, Vinhas Velhas, 2000

Ladnie pasowaly do porownan 2 i 3 wino - obydwa oparte na Castelao
        oraz 5 i 6 gdzie krolowala Baga. Nt win na pewno sie wypowie najwiekszy
        spec od win portugalskich docg:-) Stwierdzono to publicznie w ramach konkursu:

1) Pierwsze wino nowoswiatowe to ...?
        2) Niepodleglosc swietowano madera w ...?
        3) W 2002 na obiedzie przy okazji wreczania nagrod Nobla serwowano ...?

Mozecie tez sie pobawic odpowiadajac - deo bedzie ocenial poprawnosc odpowiedzi:-)

Pozdrawiam
        star
        • Gość: docg Re: Atlantika - Wroclaw - Wina & Specjaly IP: 212.160.147.* 24.05.05, 08:45
          trudno się wypowiadać w tym samym wątku, gdzie były wymienione i opisane wina
          serwowane na degustacji warszawskiej, bo jak widać we Wrocławiu mieliśmy
          zaledwie jej blady cień, poza niewątpliwie jasnym punktem, którym była obecność
          Filipy (oczywiście wstępuję do fan-clubu ;-) ).
          Niemniej spotkanie było bardzo udane, wina świetne, chociaż mało zróżnicowane
          jakościowo. Porażką (jednak) dla mnie był Niepoort z ceną 120 zł za dość proste
          wino - wolę jednak pić wino, niż epatować się nazwiskiem właściciela wytwórni.
          Bardzo fajne dwie bagi od Pato (pierwsza z 25% dodatkiem tourigi nacional, o
          ile pamiętam), przyjemne też było białe wino Maria Gomez (szczep) od tegoż -
          muskatowe zapachy, spora kwasowość, wino nieskomplikowane, ale "asertywne".
          Przy okazji (ponieważ nie bardzo jest co więcej pisać o winach) warto wspomnieć
          o ciekawej technice zmniejszania plonów stosowanych w winnicach Pato - w końcu
          sierpnia zbiera się połowę winogron i robi z nich wino musujące, pozostała
          część zostaje na krzewach i dalej dojrzewa; daje to w sumie wydajność ok. 30 -
          35 hl/ha wina "docelowego".
          Jeszcze jedna ciekawostka - przy okazji dyskusji z Filipą na temat trudności z
          wydobywaniem się aromatów z win w warunkach nieco ciężkiego piwnicznego
          powietrza wzbogaconego aromatami z kuchni [niemal od początku dominowały w
          winach zapachy mięsno - boczkowe, ale szczytem było, kiedy obaj z Joe
          wyczuliśmy w winie zapach czosnku :-) - i przepraszam za dygresję w dygresji,
          ale już chyba wiem, w jakich warunkach degustuje wina jeden z członków panelu
          MW :) ] okazało się, że sa jakieś maszynki produkujące ozon, które neutralizują
          obce zapachy i to podobno nadaje się do pomieszczeń degustacyjnych - podobno u
          Pato sala degustacyjna sąsiaduje z kuchnią i taka maszynka rozwiązuje związane
          z tym problemy zapachowe.
          pozdrawiam
          • joe_stru Re: Atlantika - Wroclaw - Wina & Specjaly 24.05.05, 10:31
            Mnie to proste wino Niepoorta smakowało, natomiast relacja ceny do jakości
            rzeczywiście jest nienajlepsza. Dwa wina castelao faktycznie fajnie pokazywały
            wpływ terroir na , jak mówią handlowcy , produkt. Z tym ,że pierwsze to jednak
            był kupaż z przewagą castelao a drugie varietal, więc może jednak nie do końca
            sama gleba itd wpływała na smak. To białe Maria gomes średnie jak dla mnie.
            Jedno pytanie, czy ostatnie wino było "wypasione" sprężyste krwiste i giętkie,
            bo musialem wyjść?
            A przy okazji, bo dużo piszecie o Filipie (piękne imię) można sobie ją obejrzeć
            tu:
            www.wineanorak.com/filipapato.htm
            Dodam jednak ,że wczoraj wyglądała korzystniej. Bardzo miła Pani. pzdr.
            • docg Re: Atlantika - Wroclaw - Wina & Specjaly 24.05.05, 11:51
              joe_stru napisał:

> Jedno pytanie, czy ostatnie wino było "wypasione" sprężyste krwiste i
              giętkie,
              > bo musialem wyjść?

• Gość: star Re: Atlantika - Wroclaw - Wina & Specjaly IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.05.05, 12:03
                > joe_stru napisał:
                >
                > > Jedno pytanie, czy ostatnie wino było "wypasione" sprężyste krwiste i
                > giętkie,
                > > bo musialem wyjść?
                >
                >
                • Gość: docg Re: Atlantika - Wroclaw - Wina & Specjaly IP: 212.160.147.* 24.05.05, 12:46
                  Gość portalu: star napisał(a): > masywne i taniczne to bylo dzieki odmianie Baga

• Gość: anjos Re Niepoort IP: 83.240.140.* 24.05.05, 13:00
                    kurcze zazdroszcze wam wszystkim doskonalego podniebienia i dziekuje za
                    informacje.
                    .
                    Tak mi wasze wypowiedzi i opinie o winkach z tej degustacji "smakowaly ", ze
                    otworze sobie dzis wieczorem buteleczke tinto Niepoort z 1999 roku :)

pozdro
                    • Gość: docg kto komu powinien zazdrościć... IP: 212.160.147.* 24.05.05, 14:22
                      ... dostępności win portugalskich? ;-))
                      a kto może sobie podejść do Solar do Vinho do Porto i za marne parę euro wypić
                      kieliszek 20-letniej colheity? (tak lepiej zrób zamiast sie katować jakimś
                      Niepoortem) :-)
                      pozdrawiam
            • docg Maria Gomez 25.05.05, 08:13
              tego białego wina Maria Gomez będę jednak bronił jak niepodległosci. Przyznam
              się, że skroiłem pół butelki pozostałe po degustacji i zrobiłem je na spokojnie
              w domu wczoraj. Wino jest bardzo aromatyczne (kwiaty), przy tym porządnie
              kwasowe i lekko garbnikowe. Nowy świat, jak powiedziała Filipa, ale w dobrym
              stylu portugalskim. W warunkach piwnicznych nie było tego czuć aż tak dobrze.
              Polecam - Luis Pato, Maria Gomez 2004.
              • sstar ja wiedzialem ze tak bedzie:-) 25.05.05, 10:16
                docg napisał:

> tego białego wina Maria Gomez będę jednak bronił jak niepodległosci. Przyznam
                > się, że skroiłem pół butelki pozostałe po degustacji i zrobiłem je na
                > spokojnie w domu wczoraj.

niespotykanie spokojny czlowiek z ciebie;
                dobra robota bo nawet nie zauwazylem:-)

> Wino jest bardzo aromatyczne (kwiaty), przy tym porządnie
                > kwasowe i lekko garbnikowe. Nowy świat, jak powiedziała Filipa, ale w dobrym
                > stylu portugalskim. W warunkach piwnicznych nie było tego czuć aż tak dobrze.
                > Polecam - Luis Pato, Maria Gomez 2004.

Probowalem je trzykrotnie i rzeczywiscie ladne jest polaczenie kwasowosci z
                goryczka i nawet lekka slodycza.

Co do aromatow to pamietac nalezy o chalky-clay soil ktora dodaje temu winu
                nieco mineralnosci:-)

Pozdrawiam
                star

PS. A jak tam QdSetencostas (to juz skrojone nie bylo lecz wygrane w meskim
                pojedynku - co prawda nie w samo poludnie, a raczej w piwinicznym mroku...)
                • Gość: docg Re: ja wiedzialem ze tak bedzie:-) IP: 212.160.147.* 25.05.05, 10:26
                  sstar napisał:
                  > dobra robota bo nawet nie zauwazylem:-)

• Gość: star Castelao IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 25.05.05, 11:04
                    ktos tam gdzies napisal o podbienstwie Castelao do Grenache - nuty cukiernicze,
                    maliny, przewaznie mala kwasowosc, dobry owoc, nieco tanin - b. przyjemne wina
                    choc wielkosci raczej nie osiagna - mimo ze sa powazne proby jak np opisywane
                    Leo d'Honor od Ermelindy Freitas

co do roznorodnosci to moglismy sie ostatnio przekonac jak inne jest np Castelao
                    z Estremadury od Casa Santos Lima - wieksza swiezosc, spora jak na te odmiane
                    kwasowosc (gleby pewno nie piaskowe jak to zwykle w ojczyznie Castelao czyli
                    okoliach Setubal - Palmela, Td Sado),

pozdrawiam
                    star
                    • Gość: anjos Re.Maria Gomez IP: 83.240.140.* 25.05.05, 13:22
                      Oczywiscie o gustach sie nie dyskutuje, jednak ten produkt Pana Ludwika Kaczki
                      z Beiras nigdy mi nie smakowal ( probowalem dwukrotnie ).
                      Wedlug "Revista dos melhores vinhos portugeses" z 2004 i 2005 wino Maria Gomez
                      branco regional 2004 otrzymalo 14 p. na 20 mozliwych.

• docg Re: Re.Maria Gomez 25.05.05, 13:55
                        Gość portalu: anjos napisał(a):

> Oczywiscie o gustach sie nie dyskutuje, jednak ten produkt Pana Ludwika
                        Kaczki ...

• Gość: anjos Re: Re.Maria Gomez IP: 83.240.140.* 25.05.05, 14:18
                          Masz racje !
                          Szkoda tylko, ze ta buteleczka w Polsce kosztuje 40 PLN ???!!!!!!
                          Za 10 Euro kupuje sie tutaj Redoma branco !!!!
                          Czerowna Redoma kosztuje ok. 15 Euro. Chriseia ( chyba jedno z najlepszeych win
                          w Portugalii obecnie ) ok. 35 Euro, Peramanca.....moje marzenie to ok. 50 Euro.
                          .
                          Ale np. Barca Velha 19.5 p. na 20 punktow mozliwych kosztuje tutaj ok. 120
                          Euro, w Polsce widzialem za 399 PLN, czyli taniej !

pozdro
                          • Gość: star Barca IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 25.05.05, 14:43
                            > Ale np. Barca Velha 19.5 p. na 20 punktow mozliwych kosztuje tutaj ok. 120
                            > Euro, w Polsce widzialem za 399 PLN, czyli taniej !

moze inne roczniki?, ale faktycznie inne wino od tegoz producenta bodajze
                            Fereirinho bylo w Dyspensie (Wa-wa) za ok. 200zl. Pozdrawiam, star.
        • spol Re: Atlantika - Wroclaw - Wina & Specjaly 30.05.05, 09:46
          Gość portalu: star napisał:

> Portugalia dotarla takze do Wroclawia:-)
          > Przy wspolpracy sklepu W&S na Krupniczej odbyla sie bardzo zgrabna degustacja,
          > poprowadzona z wdziekiem przez urocza Filipe Pato (moze jakis fan club zalozymy
          > ?:-).

Moi drodzy, a dalibyście czasem znać jak się co fajnego u Was dzieje, co...? Bo
          takie notki to dla mnie tak jak musztarda po Filipie (niej, nie nim ;-) )

Pozdrawiam!
          • Gość: star Re: Atlantika - Wroclaw - Wina & Specjaly IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 30.05.05, 10:12
            Jasne:-) Choc po Filipie zostalo nieco wiecej niz musztarda

Podrzuc swoj tel na e-mail gazetowy - w czwartek bede przelotem w Katowicach.

Pozdrawiam,
            star
            • ducale Re: Atlantika - Wroclaw - Wina & Specjaly 30.05.05, 10:19
              Gość portalu: star napisał(a):

>
              >
              > Podrzuc swoj tel na e-mail gazetowy - w czwartek bede przelotem w Katowicach.
              >
              > Pozdrawiam,
              > star

Ten Star to juz naprawdę latający degustator :))
              kiedy bedziesz przelotem w Lodzi? wpadłbym na chwile na Lublinek
              • sstar Re: Atlantika - Wroclaw - Wina & Specjaly 30.05.05, 10:52
                ducale napisał:

> Gość portalu: star napisał(a):
                >
                > >
                > >
                > > Podrzuc swoj tel na e-mail gazetowy - w czwartek bede przelotem w Katowic
                > ach.
                > >
                > > Pozdrawiam,
                > > star
                >
                > Ten Star to juz naprawdę latający degustator :))
                > kiedy bedziesz przelotem w Lodzi? wpadłbym na chwile na Lublinek

a potem sie dziwisz jak Marceli Szpak, ze kojarzysz mi sie z Mistrzem Cietej
                Riposty;-) Na Lublinku bywam czesto choc zwykle przejezdzam samochodem opodal
                wyznacz termin stawie sie - chocby w samo poludnie! Co do Katowic to dojazd
                niestety PKP II kl, a jedynie wylot z Pyrzyc:-(

Pozdrawiam
                star
                • spol Re: Atlantika - Wroclaw - Wina & Specjaly 30.05.05, 10:58
                  Nie z Pyrzyc, tylko z Pyrzowic :-) Nr tel. posłałem

Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka