parki 03.08.02, 23:16 Wygrałam zakład..:)) mogę wybrac Chablis..jakie chcę.. ale jakie?? mam nadzieje,ze cos mi doradzicie.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
walet Re: Help!!!!! 05.08.02, 14:16 parki napisał(a): > Wygrałam zakład..:)) mogę wybrac Chablis..jakie chcę.. ale jakie?? mam > nadzieje,ze cos mi doradzicie.. Ja sie na Burgundii slabo rozumiem ale skoro nikt z szanownych kolegow nie spieszy z pomoca to pomoge jak umiem : powinno to byc wino za stowe ze specjalistycznego sklepu z winem (ale tylko z winem , nie z jakichs Alkoholi Swiata czy Swiata Alkoholi czy takich tam podobnych smiesznych sklepow gdzie ceny wina sa ustalane czesto w oparciu o aktualne kierunki wiatrow .......lub inne takze samo preceyzyjne parametry ) Ale , poniewaz piszesz " wygralam " to jestem prawie pewny ,ze wieksza przyjemnosc sprawi Ci zamiana wygranego Chablis na alzacki "Gewuerztraminer" w cenie i ze sklepu jw. (u nas osiagalne na pewno: Hugel, Pierre Sparr) Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
parki Re: Help!!!!! 10.08.02, 13:11 Hej no dziekuję.. za dobre serce..:)) i radę .. hmm skorzystam w takim razie podwójnie.. bo Chablis otrzymam, a sobie kupię to polecone..:))THX Odpowiedz Link Zgłoś
parki Re: Help!!!!! 10.08.02, 13:14 Och soorki:)) wszystkim (słownie dwóm) osobom :)) które mi pomogły dziekuję.. a opinię o Chablis i nie tylko przekaze po urlopie.. ( o ile to kogos zainteresuje.. oczywiście hihi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amsti Re: Help!!!!! IP: 149.156.22.* 05.08.02, 15:58 A coś więcej - ile możesz wydać, kupujesz w Polsce, czy nie? Dlaczego akurat Chablis, a nie coś innego? Chablis to generalnie trudne wino, poza tym w zależności od tego czy jest robione w dębie, czy w stali smakuje inaczej. W swoim najlepszym wydaniu tj. wina grand i premier cru od takich producentów jak Laroche, R&V Dauvissat, J.Drouhin czy L. Michel, to jedno z najbardziej złożonych białych win, kosztujących góra 30 - 50 Euro (z wyjątkiem wina roku 1998 WS - Chablis Les Clos 1996 Domaine Laroche). Ale ze względu na klimat, u większości producentów ważny jest rocznik - wielu producentów (takich jak np. J.Moreau & Fils - te wina są w Polsce), potrafi robić zarówno znakomite jak i podłe wina. Amsterdam Odpowiedz Link Zgłoś
parki Re: Help!!!!! 10.08.02, 13:08 Hej.. thx..generalnie nie ja będe wydawać.. a skoro trudne wino.. to hmm chyba lepiej.. no bo jak spadać to z wysokiego konia..;) Za rady dziękuję.. i czy ewentualnie.. mogę jeszcze kiedys skorzystać..?? hmm lubie wina.. ale jeszcze koneserem nie jestem..no ale kiedys trzeba zacząć sie uczyc..:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amsti Re: Help!!!!! IP: 149.156.22.* 12.08.02, 17:18 parki napisała: > Hej.. thx..generalnie nie ja będe wydawać.. a skoro trudne wino.. to hmm chyba > > lepiej.. no bo jak spadać to z wysokiego konia..;) > > Za rady dziękuję.. i czy ewentualnie.. mogę jeszcze kiedys skorzystać..?? hmm > lubie wina.. ale jeszcze koneserem nie jestem..no ale kiedys trzeba zacząć sie > uczyc..:)) No to zapraszamy na forum. Ja uczę sie cały czas i to chyba najfajniejsze, to poznawania ciągle nowych rzeczy. Napisz wrażenia po wypiciu tego Chablis, bo jestem bardzo ciekaw. Przepraszam za to określenie o trudnym winie, po prostu Chablis jest trochę inne niż reszta win zrobionych z Chardonnay, no zresztą zobaczysz, jak dobrze pójdzie to będziesz zachwycona. Co do Gewurztraminera to hm, może być jeszcze trudniejszy w odbiorze, bo oprócz tego, że generalnie powinno być to dobre wino, to jeszcze musi się charakteryzować określonym bukietem i korzennym smakiem, a to nie zawsze udaje się uzyskać wielu producentom. Wiele razy piłem Gewurztraminer, który byłby dobry jako wino zrobiony z każdej innej odmiany - cóż z tego, skoro nie zachowywał cech charakterystycznych dla tej odmiany. Tym niemniej z całą pewnością warto spróbować - to chyba najbardziej niezwykłe białe wino. Powodzenia Amsterdam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr.KrisK Gewurtztraminer z krainy kangurów.. IP: *.eng.fsu.edu 12.08.02, 17:40 Polecam australijski Gewurtztraminer robiony przez Rosemounta. Piłem właśnie wczoraj, w ramach odrabiania zadania domowego zleconego przez GiorgiaP. Całkiem dobry - od razu przypomniał mi się smak tego wina pitego we Wiedniu, gdzieś w winiarni koło Katedry... Chociaż ten australijski był według mnie trochę za słodki. KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maćko Re: Help!!!!! IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 22.08.02, 22:44 Chablis Boucharda polecam min.200 pln. Odpowiedz Link Zgłoś