Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    03.08.02, 23:16
    Wygrałam zakład..:)) mogę wybrac Chablis..jakie chcę.. ale jakie?? mam
    nadzieje,ze cos mi doradzicie..
    Obserwuj wątek
      • walet Re: Help!!!!! 05.08.02, 14:16
        parki napisał(a):

> Wygrałam zakład..:)) mogę wybrac Chablis..jakie chcę.. ale jakie?? mam
        > nadzieje,ze cos mi doradzicie..

Ja sie na Burgundii slabo rozumiem ale skoro nikt z szanownych kolegow
        nie spieszy z pomoca to pomoge jak umiem :
        powinno to byc wino za stowe ze specjalistycznego sklepu z winem
        (ale tylko z winem , nie z jakichs Alkoholi Swiata czy Swiata Alkoholi czy
        takich tam podobnych smiesznych sklepow gdzie ceny wina sa ustalane czesto
        w oparciu o aktualne kierunki wiatrow .......lub inne takze samo preceyzyjne
        parametry )

Ale , poniewaz piszesz " wygralam " to jestem prawie pewny ,ze wieksza
        przyjemnosc sprawi Ci zamiana wygranego Chablis na alzacki "Gewuerztraminer" w
        cenie i ze sklepu jw. (u nas osiagalne na pewno: Hugel, Pierre Sparr)

Smacznego.

• parki Re: Help!!!!! 10.08.02, 13:11
          Hej no dziekuję.. za dobre serce..:)) i radę .. hmm skorzystam w takim razie
          podwójnie.. bo Chablis otrzymam, a sobie kupię to polecone..:))THX
        • parki Re: Help!!!!! 10.08.02, 13:14
          Och soorki:)) wszystkim (słownie dwóm) osobom :)) które mi pomogły dziekuję.. a
          opinię o Chablis i nie tylko przekaze po urlopie.. ( o ile to kogos
          zainteresuje.. oczywiście hihi)
      • Gość: Amsti Re: Help!!!!! IP: 149.156.22.* 05.08.02, 15:58
        A coś więcej - ile możesz wydać, kupujesz w Polsce, czy nie?

Dlaczego akurat Chablis, a nie coś innego? Chablis to generalnie trudne wino,
        poza tym w zależności od tego czy jest robione w dębie, czy w stali smakuje
        inaczej. W swoim najlepszym wydaniu tj. wina grand i premier cru od takich
        producentów jak Laroche, R&V Dauvissat, J.Drouhin czy L. Michel, to jedno z
        najbardziej złożonych białych win, kosztujących góra 30 - 50 Euro (z wyjątkiem
        wina roku 1998 WS - Chablis Les Clos 1996 Domaine Laroche). Ale ze względu na
        klimat, u większości producentów ważny jest rocznik - wielu producentów
        (takich jak np. J.Moreau & Fils - te wina są w Polsce), potrafi robić zarówno
        znakomite jak i podłe wina.

Amsterdam
        • parki Re: Help!!!!! 10.08.02, 13:08
          Hej.. thx..generalnie nie ja będe wydawać.. a skoro trudne wino.. to hmm chyba
          lepiej.. no bo jak spadać to z wysokiego konia..;)

Za rady dziękuję.. i czy ewentualnie.. mogę jeszcze kiedys skorzystać..?? hmm
          lubie wina.. ale jeszcze koneserem nie jestem..no ale kiedys trzeba zacząć sie
          uczyc..:))
          • Gość: Amsti Re: Help!!!!! IP: 149.156.22.* 12.08.02, 17:18
            parki napisała:

> Hej.. thx..generalnie nie ja będe wydawać.. a skoro trudne wino.. to hmm
            chyba
            >
            > lepiej.. no bo jak spadać to z wysokiego konia..;)
            >
            > Za rady dziękuję.. i czy ewentualnie.. mogę jeszcze kiedys skorzystać..??
            hmm
            > lubie wina.. ale jeszcze koneserem nie jestem..no ale kiedys trzeba zacząć
            sie
            > uczyc..:))

No to zapraszamy na forum. Ja uczę sie cały czas i to chyba najfajniejsze, to
            poznawania ciągle nowych rzeczy. Napisz wrażenia po wypiciu tego Chablis, bo
            jestem bardzo ciekaw. Przepraszam za to określenie o trudnym winie, po prostu
            Chablis jest trochę inne niż reszta win zrobionych z Chardonnay, no zresztą
            zobaczysz, jak dobrze pójdzie to będziesz zachwycona.
            Co do Gewurztraminera to hm, może być jeszcze trudniejszy w odbiorze, bo
            oprócz tego, że generalnie powinno być to dobre wino, to jeszcze musi się
            charakteryzować określonym bukietem i korzennym smakiem, a to nie zawsze udaje
            się uzyskać wielu producentom. Wiele razy piłem Gewurztraminer, który byłby
            dobry jako wino zrobiony z każdej innej odmiany - cóż z tego, skoro nie
            zachowywał cech charakterystycznych dla tej odmiany. Tym niemniej z całą
            pewnością warto spróbować - to chyba najbardziej niezwykłe białe wino.
            Powodzenia

Amsterdam
            • Gość: Dr.KrisK Gewurtztraminer z krainy kangurów.. IP: *.eng.fsu.edu 12.08.02, 17:40
              Polecam australijski Gewurtztraminer robiony przez Rosemounta. Piłem właśnie
              wczoraj, w ramach odrabiania zadania domowego zleconego przez GiorgiaP. Całkiem
              dobry - od razu przypomniał mi się smak tego wina pitego we Wiedniu, gdzieś w
              winiarni koło Katedry... Chociaż ten australijski był według mnie trochę za
              słodki.
              KrisK
      • Gość: Maćko Re: Help!!!!! IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 22.08.02, 22:44
        Chablis Boucharda polecam min.200 pln.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka