Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wurstmarkt w Bad Dürkheim

IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 23.08.02, 12:08
    bedac w niemczech dowiedzialem sie, ze jest to jakoby 'najwiekszy festiwal
    wina na swiecie'. tak sie reklamuje nawet...

czy ktos go odwiedzil? jakies relacje? warto jechac

pytam dlatego, ze odbedzie sie juz za miesiac, a do bad dürkheim (land:
    rheinland-pfalz, niedaleko francuskiej granicy) mam kilkanascie kilometrow...
    Obserwuj wątek
      • Gość: Amsti Re: Wurstmarkt w Bad Dürkheim IP: 149.156.22.* 23.08.02, 12:26
        Gość portalu: pesti napisał(a):

>
        > czy ktos go odwiedzil? jakies relacje? warto jechac
        >
        > pytam dlatego, ze odbedzie sie juz za miesiac, a do bad dürkheim (land:
        > rheinland-pfalz, niedaleko francuskiej granicy) mam kilkanascie kilometrow...

No to problem :)/

Proponuję pojechać i opisać wrażenia

Z tym, że chiba przed marktem powinno być Wein, ale pewnie się mylę

Off Topic: Ostatnio zauważyłem wzmożoną aktywność fanów wina bedących naszymi
        Rodakami w Vaterlandzie :)/ Zapraszam do wyrażania opinii w temacie wina
        reńskie/mozelskie/itd. jak również prośba o polecenie dobrych producentów win

Amsterdam

• Gość: AST Re: Wurstmarkt w Bad Dürkheim IP: 213.54.192.* 23.08.02, 13:31
          Gość portalu: Amsti napisał(a):

>
          >
          > Off Topic: Ostatnio zauważyłem wzmożoną aktywność fanów wina bedących naszymi
          > Rodakami w Vaterlandzie :)/ Zapraszam do wyrażania opinii w temacie wina
          > reńskie/mozelskie/itd. jak również prośba o polecenie dobrych producentów win

Moja osobista opinia: sa to wina nadajace sie bardziej do wypicia w zimowy
          wieczor przed kominkiem, niz do posilku.
          Ale duzego doswiadczenia nie mam, bo jak tu namowic wloskiego meza do picia
          niemieckich win?

Podaje Ci dwa adresy.

www.wein-abc.de (Winzer und Weine in Deutschland)
          www.wein.de (Die Weine der Deutschen Landwirtschaft)
          >
          > Amsterdam
          >
          • winoman Wina z Niemiec a potrawy 23.08.02, 13:46

> Moja osobista opinia: sa to wina nadajace sie bardziej
            do wypicia w zimowy
            > wieczor przed kominkiem, niz do posilku.

Oj, nie tylko. Rowniez w letnie pozne popoludnie w
            ogrodzie (moze byc taki na balkonie :-)) ).
            Z dopasowywaniem win z Niemiec do posilkow rzeczywiscie
            moga byc klopoty, w tym przypadku zdecydowanie lepiej
            sprawdza sie dzialanie odwrotne: dopasowywanie posilku do
            planowanego wina. Glowna przyczyna trudnosci jest czesta
            slodycz tych win (nawet wytrawne sprawiaja wrazenie
            slodkawych), ale prosze kiedys sprobowac makaron z sosem
            z bardzo ostrego sera plesniowego (gorgonzola jest chyba
            zbyt lagodna), no i wszelkie potrawy z grzybami (to chyba
            nie nalezy do kanonu, ale ja lubie).
            Pozdrawiam!
            • Gość: Joe_Stru Re: Wina z Niemiec a potrawy IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 23.08.02, 13:58
              winoman napisał:

>
              >
              >
              > Z dopasowywaniem win z Niemiec do posilkow rzeczywiscie
              > moga byc klopoty, w tym przypadku zdecydowanie lepiej
              > sprawdza sie dzialanie odwrotne: dopasowywanie posilku do
              > planowanego wina

Nie do końca bym się zgodził. Książki które mam i osobiste doświadczenie
              pozwalają sformułować cos w rodzaju zasady: Jeśli już kompletnie nie wiesz
              jakie wino podać do danej potrawy , podaj Rieslinga kabinett halbtrocken.
              Prawie pewne ,że nie chybisz. pzdr.
              • Gość: AST Re: Wina z Niemiec a potrawy IP: 213.54.196.* 23.08.02, 14:07
                Gość portalu: Joe_Stru napisał(a):

> Nie do końca bym się zgodził. Książki które mam i osobiste doświadczenie
                > pozwalają sformułować cos w rodzaju zasady: Jeśli już kompletnie nie wiesz
                > jakie wino podać do danej potrawy , podaj Rieslinga kabinett halbtrocken.
                > Prawie pewne ,że nie chybisz. pzdr.

Zgoda, jezeli sie mowi o daniach niemieckiej kuchni. Ale do ryb (losos, dorada,
                ryba sw. Piotra, sola itp) oraz do skorupiakow wydaje mi sie za ciezkie.
                • Gość: Joe_Stru Re: Wina z Niemiec a potrawy IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 23.08.02, 14:28
                  Gość portalu: AST napisał(a):

>
                  > Zgoda, jezeli sie mowi o daniach niemieckiej kuchni. Ale do ryb (losos,
                  dorada,
                  >
                  > ryba sw. Piotra, sola itp) oraz do skorupiakow wydaje mi sie za ciezkie.

A nie pomyliłaś jednak czegoś? Niemieckie Kabinety są zwykle baaardzo
                  leciutkie. Spatlese robione jako trocken , to co innego. To są dośc pełne wina
                  , ale kabinety???
                  • Gość: Dr.KrisK Re: Wina z Niemiec a potrawy IP: *.eng.fsu.edu 23.08.02, 16:14
                    Właśnie! Juz gdzies pisałem, że bardzo lubię wina niemieckie właśnie do
                    skorupiaków. Ten ich lekko słodkawy smak (mozelskie) dobrze mi się komponuje z
                    delikatnymi smakami owoców morza.
                    Oczywiście, ktoś może mieć inne pomysły - nie upieram się że to jest najlepsze
                    zestawienie.
                    Smacznego!
                    KrisK
                    Do makaronu z gorgonzolą chyba nadaje się tylko woda mineralna..
                  • Gość: AST Re: Wina z Niemiec a potrawy IP: 213.54.192.* 23.08.02, 16:36
                    Gość portalu: Joe_Stru napisał(a):

> Gość portalu: AST napisał(a):

> A nie pomyliłaś jednak czegoś? Niemieckie Kabinety są zwykle baaardzo
                    > leciutkie. Spatlese robione jako trocken , to co innego. To są dośc pełne
                    wina
                    > , ale kabinety???

Przyznam,ze nie jeszcze eksperymentowalam picia niemieckich Kabinetow do
                    skorupiakow, ale sam ich smak nie kojarzy mi sie pozytywnie ze skorupiakami.
                    Dlatego pisalam ze WYDAJA mi sie za ciezkie.
                    Ale, skoro radzicie, musze kiedys sprobowac.
                    Musze sprobowac
      • Gość: tratoria Re: Wurstmarkt w Bad Dürkheim IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.08.02, 14:14
        Proponuję zajrzeć na ich stronę i skontaktować się z tamtejsza informacją
        turystyczną. Są bardzo pomocni.www.bad-duerkheim.de, tel. 4963229566-250
        Nad Renem jest mnóstwo festiwali wina- trwają przez wrzesień i październik. Mam
        sporo adresów netowych, które mogą się przydać.
        tratoria@tratoria.pl
        • Gość: pesti Re: Wurstmarkt w Bad Dürkheim IP: *. / *.MA1.srv.t-online.de 23.08.02, 20:22
          dzieki... a festy sa przez CALY ROK! mam taki maly terminarz. po prostu
          pytalem, bo moze ktos wiedzial...

a nie wybiera sie ktos na ten wurstmarkt? w razie czego sluze noclegiem...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka