Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Luis Pato - czerwone 2003

IP: *.dsl.telepac.pt 20.10.05, 21:32
    Wrazenia na goraco :
    portugalskie wino z Beiras ( nie wiem czy dostepne w PL ) z 2003 roku, cena 5
    Euro
    wino krotkie
    bardzo rozne od innych win portugalskich
    ze szczepu Baga i Touriga Nacional
    kolor niezachwycajacy
    smakowo przecietny
    dziwne wrazenie , jakby wino bylo lekko musujace
    stosunek jakosc-cena: slaby
    moja ocena 15 p.
    Wnioski: Po probowaniu rozowego Pato , czerwone Pato jest SREDNIE i PRZECIETNE

szczegoly.... wiecie gdzie
    Obserwuj wątek
      • winoman Re: Luis Pato - czerwone 2003 23.11.05, 21:02
        > Wrazenia na goraco :
        > portugalskie wino z Beiras ( nie wiem czy dostepne w PL ) z 2003 roku, cena 5
        > Euro
        > wino krotkie
        > bardzo rozne od innych win portugalskich
        > ze szczepu Baga i Touriga Nacional
        > kolor niezachwycajacy
        > smakowo przecietny
        > dziwne wrazenie , jakby wino bylo lekko musujace
        > stosunek jakosc-cena: slaby
        > moja ocena 15 p.
        > Wnioski: Po probowaniu rozowego Pato , czerwone Pato jest SREDNIE i PRZECIETNE

Dopiero teraz zauważyłem Twój wpis i się z nim nie zgadzam :-)) Wino jest w
        Polsce od niedawna, próbowałem i choć rzeczywiście sam początek nie jest zbyt
        ciekawy, to gdy da się winu odetchnąć, bardzo ładnie rozwija się w kieliszku.
        Pewnie nie wszystkim będzie smakować, ale ja byłem usatysfakcjonowany degustacją
        i jak gdzieś na marginesie innego wpisu napisałem, kupię karton i z wielkim
        zainteresowaniem będę obserwował, jak to wino rozwinie się w czasie. To moim
        zdaniem całkiem udana próba oswojenia bagi tak, by uzyskać wino pijalne za
        młodu, nie wymagające długiego dojrzewania, no i dużo tańsze od innych
        czerwonych win Luisa Pato.

Pozdrawiam!
        • Gość: rural Re: Luis Pato - czerwone 2003 IP: 213.134.140.* 27.12.05, 16:30
          Mi się podoba. Nie mam punktu odniesienia, bo klasyka Pato jest dla mnie za
          droga, a innych win z Beiras nie piłem. Jeżeli mogę użyć takich słów, to wino
          wydaje mi się inteligentnie zrobione. Jest ciekawie skonstruowane, unika
          typowej dla mnie portugalskiej słodyczy, ale sporo się w nim dzieje. Warto
          spróbować (Atlantika sprzedaje je za 40 zł, więc Pato zauważył także potencjał
          mniej zamożnych konsumentów). Nie podobają mi się natomiast próby jego córki.
          Ensaios wydało mi się prostym i nudnym winem, więc nie bardzo wiem o co tyle
          hałasu. Pewnie marketing...
          • Gość: anjos Re: Luis Pato - czerwone 2003 IP: 82.155.138.* 31.12.05, 01:16
            Chyba nie mowimy o tym samym winie. Vinho regional BAGA ( o ktorym chyba Wy
            piszecie ? ) jest znacznie lepsze od opisywanego przeze mnie Tinto od Leszka
            Kaczki z 2003 roku.
            probowalem Baga Regional z 1999 i 2001 i oceniam je znacznie wyzej od Tinto,
            choc do wielu win portugalskich sie po prostu nie umywa....

PS. Bardzo ciekawa uwaga rurala..." , unika
            > typowej dla mnie portugalskiej słodyczy.." kurcze , jakze odmienne opinie o
            winach mozna miec ! I dlatego lubie wina !

pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka