Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co to jest

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.02, 11:01
    Pozwalam sobie rozpoczac nowy wątek bo szczerzez mówiąc nie bardzo wiem
    gdzie umieszczac posty tego typu - jak już pisałem jestem sprzedawcą w
    sklepie z winami we Wrocławiu - śledze forum i dzięki niemu zdobywam
    ostatnio wi większośc wiedzy o naszym rynku winiarski w pracy jestem coraz
    bardziej obłożonyązkami i na wizyty w innych sklepach czy nawet
    hipermarketach zostaje mi niedzielaardzo czesto zdarza mi się że klienci
    pytaja o coś czego nie znam dobrze jest gdy sa to wina z górnej półki ale
    gorzej gdy coś czego nie moge znaleźć w internecie czy literaturze

Pozwoliłem sobie założyć ten wątek w nadziei że "ktokolwiek wie ktokolwiek
    pił" odpowie mi na quizy, jakie ćzest robią klienci
    np. bardzo dużo młodych ludzi pyta o wino (?) "Santa Mesa - juz wiem że jest
    słodkie i niedrogie - ale co to za zwierz,że średnio 2-3 osoby tygodniowo
    śr. wieku 18 pytaą o nie
    co z wine , które pijał Stalin ostatni w sklepie między dwoma starszymi
    panami rozgorzała dyskusja jeden twierdził że generalissimus piła
    mołdawskiego Kagora drugi że gruzińskie Mukuzani - droga "Przyjaciółko" gdzie
    lezy prawda?
    Ostatnie rzecie zapytanie dotyczy kalifornijskiej apelacji - ina PEnseley
    Estate nie mogę nic znaleźć na ten temat a klient, notabene KAnadyjczyk,
    deklaruje chęc zakupu każdej ilości
    NA razie tyle
    PS. Kiedyś ktoś mnie pytał o czerwone półsłodkie chardonnay może gdzieś je
    produkują (w Grenlandii)- z moszczu Eskimosa?
    :>>>
    Obserwuj wątek
      • giorgio_primo Re: Co to jest 09.10.02, 11:07
        Gość portalu: panowca napisał(a):

>
        > Pozwoliłem sobie założyć ten wątek w nadziei że "ktokolwiek wie ktokolwiek
        > pił" odpowie mi na quizy, jakie ćzest robią klienci
        > np. bardzo dużo młodych ludzi pyta o wino (?) "Santa Mesa - juz wiem że jest
        > słodkie i niedrogie - ale co to za zwierz,że średnio 2-3 osoby tygodniowo
        > śr. wieku 18 pytaą o nie

Wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazuja, ze to jest wino mszalne, slodkie od
        sycylijskiego Pellegrino. W ofercie ma je wielu importerow (staly odbior
        zapewniony!). Butelka litrowa.

> co z wine , które pijał Stalin ostatni w sklepie między dwoma starszymi
        > panami rozgorzała dyskusja jeden twierdził że generalissimus piła
        > mołdawskiego Kagora drugi że gruzińskie Mukuzani - droga "Przyjaciółko" gdzie
        > lezy prawda?

Spytam Giorgio Primo Riserve, ale on chyba tez za mlody)))

> Ostatnie rzecie zapytanie dotyczy kalifornijskiej apelacji - ina PEnseley
        > Estate nie mogę nic znaleźć na ten temat a klient, notabene KAnadyjczyk,
        > deklaruje chęc zakupu każdej ilości
        > NA razie tyle
        > PS. Kiedyś ktoś mnie pytał o czerwone półsłodkie chardonnay może gdzieś je
        > produkują (w Grenlandii)- z moszczu Eskimosa?
        > :>>>

Tak... Krowa to piekny ptak!

pzdr
        • gagapisa Re: Co to jest 09.10.02, 11:14
          Giorgio, znow mnie ubiegles. Santa Messa moze byc tez od Martineza (chyba tak
          to sie pisze), a ze mszalne to fakt. Tylko trzeba sprawdzic, czy ma specjalny
          certyfikat (zgodnosc z prawem i receptura kanoniczna). Ale klientom to rybka.
          Amen,

Gaga
        • Gość: panowca Re: Co to jest IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.02, 11:33
          >
          > Wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazuja, ze to jest wino mszalne, slodkie
          od
          > sycylijskiego Pellegrino. W ofercie ma je wielu importerow (staly odbior
          > zapewniony!). Butelka litrowa.
          >

jeśli ktoś wie gdzie jest we wrocławiu prosze o znak (będę jak zwykle odsyłał
          bo nie będe dyskytował z baaaardzo młoda osobą, która z mina starego konesera
          mówi, że pije tylko to wino - co za okrucieństwo dla organizmu całe krótkie
          życie pić jedno wino)swoją droga to czesta przypadłość " wie Pan ja pije tylko
          itd.) bo jatego do sklepu kupić nie moge chyba by mnie przynajmniej zamordowali

Giorgio czy ty miałes jakieś zabawne przypadki - w Nicolasie założyli
          specjalny zeszyt gdzie wpisuja najlepsze teksty klientów - może to jakis sposób
          na odreagowanie...

• Gość: panowca Re: Co to jest IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.02, 11:38
          >
          od
          > sycylijskiego Pellegrino. W ofercie ma je wielu importerow (staly odbior
          > zapewniony!). Butelka litrowa.
          >

jeśli ktoś wie gdzie jest we wrocławiu prosze o znak (będę jak zwykle odsyłał
          bo nie będe dyskytował z baaaardzo młoda osobą, która z mina starego konesera
          mówi, że pije tylko to wino - co za okrucieństwo dla organizmu całe krótkie
          życie pić jedno wino)swoją droga to czesta przypadłość " wie Pan ja pije tylko
          itd.) bo jatego do sklepu kupić nie moge chyba by mnie przynajmniej zamordowali

Giorgio czy ty miałes jakieś zabawne przypadki - w Nicolasie założyli
          specjalny zeszyt gdzie wpisuja najlepsze teksty klientów - może to jakis sposób
          na odreagowanie...

• miszka44 Re: Co to jest 09.10.02, 15:16

> Giorgio czy ty miałes jakieś zabawne przypadki - w Nicolasie założyli
            > specjalny zeszyt gdzie wpisuja najlepsze teksty klientów - może to jakis
            > sposób na odreagowanie...
            >

Sam sklepu - niestety - nie prowadze, ale jak zem w jednym siorbal i mlaskal
            nad bateria Cru Burgeois, to zaszlo dwoch 60-latkow i zapytalo: "Panie (do
            sprzedawcy wielce eleganckiego, fartuch, te sprawy i w ogole), a jak sie nazywa
            takie cypryjskie wino? No wie Pan, cypryjskie. Jak kiedys tam bylem, to pilem".
            Niestety obaj wykazalismy sie absolutna ignorancja. "Yyyyy, to ma byc sklep z
            winami?" I poszli. Zaraz sie jeden cofnal: "Komandoria. Przypomnialem sobie,
            Komandoria". I odszedl.
            Pil to ktos? :-)))
            • Gość: Joe_Stru ComadAria IP: gil:* / 192.168.0.* 09.10.02, 15:28
              Bo tak to się nazywa...Pił to ja:) To jest wino w typie porto tawny ,dosyć
              słodkie , ale bez przesady , robione z jakichś endemicznych , tamtejszych gron.
              W Polsce kosztowało ponad 50 złotych. To , które piłem było , jak sprawdziłem ,
              z tych lepszych - co się podczas picia potwierdziło. Całkiem dobre.
              Szczerze mówiąc , jak ktoś pyta o Cypr , to mimo ,że produkują tam setki
              różnych win ,odpowiedź Comandaria jest w 9 przypadkach na 10 odpowiedzią
              oczekiwaną. Aha , C. jest reklamowana , jako najstarsze wino świata , pijali je
              ponoć krzyżowcy , stąd gość z piką na koniu i w zbroi prawie zawsze występuje
              na etykietce. pzdr.
              • miszka44 Re: ComadAria 09.10.02, 15:33
                Wow, wspolnie to od encyklopedii czterotomowej jestesmy madrzejsi :-)
                • gagapisa Re: ComadAria 09.10.02, 15:42
                  miszka44 napisał:

> Wow, wspolnie to od encyklopedii czterotomowej jestesmy madrzejsi :-)
                  Bo swiat to tylko globalna wioska.
                  • Gość: Joe_Stru Commandaria IP: gil:* / 192.168.0.* 09.10.02, 16:21
                    Jeeeeze!!! Biorę się za poprawianie i strzelam literówkę....Nazywa się jak w
                    tytule postu. Przepraszam i pozdrawiam.
        • spol Re: Mszalne 09.10.02, 16:01
          > od sycylijskiego Pellegrino.

Wszystkie te znaki podpowiadają mi, że, zważywszy na średnią wiekową, klienci
          Panaowcy to ministranci...
          • Gość: panowca Re: Mszalne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.02, 19:14
            spol napisał:

> > Wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazuja, ze to jest wino mszalne, slodki
            > e
            > > od sycylijskiego Pellegrino.
            >
            > Wszystkie te znaki podpowiadają mi, że, zważywszy na średnią wiekową, klienci
            > Panaowcy to ministranci...

nie chcę być źle zrozumiany ale były to raczej plastiki tzn. dziewczęta
            blond,ciemna cera wupracowana przez kwarc dużo różu w ubiorze ewentualnie z
            młodymi partnerami -poażnie ale wypracowałem sobie super minę nieestety nie ma
            a tak słuszałem tak, tak edy pracowałem w La Passion dawałem jako zamiennik
            Senorio de Saria półsłodkie teraz jestem w kropce czym to zastąpić Kinleyem?
      • Gość: docg Re: Co to jest IP: 212.160.147.* 09.10.02, 11:13

(...)
        > lezy prawda?
        (...)
        jako "wino, które pijał Stalin" była we wrocławskim Nicolasie (Borek)
        sprzedawana gruzińska karkanczara (czy jakoś tak), półlitrowe smukłe ciemne
        butelki, wino słodkie i wściekle drogie.
        pozdrawiam
      • Gość: docg Re: Co to jest IP: 212.160.147.* 09.10.02, 11:18

(...)
        > lezy prawda?
        (...)
        jako "wino, które pijał Stalin" była we wrocławskim Nicolasie (Borek)
        sprzedawana gruzińska karkanczara (czy jakoś tak), półlitrowe smukłe ciemne
        butelki, wino słodkie i wściekle drogie.
        pozdrawiam
        • Gość: panowca Re: Co to jest IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.02, 11:54
          a Penseley Estate? co za zwierz?
          docg będziesz po 15 ? wtedy jest spokój tłoczniej sie robi ku wieczorowi
          na następną degustację szykuję misz-masz Burgund, beaujolais villages i Cotes
          du Rhone
      • Gość: gaga Re: Co to jest IP: *.pool80116.interbusiness.it 09.10.02, 11:55
        www.carlopellegrino.it/inglese/index_ing.html
        Moze napisz do nich z prosba o adres polskiego dystrybutora.
        • walet Re: Co to jest 09.10.02, 15:54
          Gość portalu: gaga napisał(a):

> <a
          href="http://www.carlopellegrino.it/inglese/index_ing.html"target="_blank">w
          > ww.carlopellegrino.it/inglese/index_ing.html</a>
          > Moze napisz do nich z prosba o adres polskiego dystrybutora.

Chyba sie nie oplaci.
          W moim Geancie stoi sobie to winko za rewelacyjna cene 28 zl .
          Tak jak nie lubie slodkich - to kieliszek tego wina na zakonczenie wieczoru
          to jest to ! (dla niektorych Pań to nawet na rozpoczecie :) .
          Warto sprobowac .
          www.carlopellegrino.it/prodotti/vini_santame/genimine_vitis.htm
          W Hicie natomiast stoi Marsala od tego samego producenta .
          www.carlopellegrino.it/prodotti/vini_marsala/marsala_fine_ip.htm
          Nie probowalem .

Pozdrawiam

• hania_76 Re: Co to jest 09.10.02, 16:06
            walet napisał:

> Tak jak nie lubie slodkich - to kieliszek tego wina na zakonczenie wieczoru
            > to jest to ! (dla niektorych Pań to nawet na rozpoczecie :)

Oj, walet, walet - chyba to skopiuje na forum feminizm ;-p
            • walet feminizm 09.10.02, 16:22
              hania_76 napisała:

> walet napisał:
              >
              > > Tak jak nie lubie slodkich - to kieliszek tego wina na zakonczenie wieczor
              > u
              > > to jest to ! (dla niektorych Pań to nawet na rozpoczecie :)
              >
              > Oj, walet, walet - chyba to skopiuje na forum feminizm ;-p

Alez Haniu !
              Toz ja tylko o winie pisze tutaj , zadnych podtekstow !
              Przyklad: wieczor , kolacja w pubie winnym , ja sie uwijam pomiedzy karta win
              a kelnerem bo staram sie zaprezentowac przyjaciolom wachlarzyk
              roznych win rozpoczynajac od prostych chilijskich kotow ,
              poprzez jakies niezle Bordeaux do bardzo dobrej Vapo no i na zupelny
              juz koniec wieczoru ,po oproznieniu 6 flaszki , do kawy zamawiam
              po kieliszku tegoz Vino per la S.Mesa . I tu - nieco zmeczone juz
              twarze dwóch Pań - wyraznie sie rozjasniaja i juz po pierwszym łyku
              komplementuja mnie : Ty to sie wspaniale znasz na winach !

Za to na kobietach slabo - trzeba mi bylo od poczatku zamawiac
              dla nich to Pellegrino a nie kosztowac sie na klasyke ....

Gdziez wiec mnie - z taka marna wiedza - cytowac na Twoim
              drugim forum ?

Pozdrawiam

• Gość: panowca Re: Co to jest IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.02, 19:25
            MAtko!!! Piłem ich MArsalę w niemczech - a byłem tak blisko niedzielę uderzam
            do Geanta - niestrudzony próbowator
          • Gość: panowca Re: Co to jest IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.02, 19:26
            ok I found !!!!!
        • Gość: panowca Re: Co to jest IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.02, 19:15
          dzięks
        • Gość: panowca Re: Co to jest IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.02, 19:22
          nam Pellegrini ale Santa Mesa nie mogę u nich znaleźć na stronie Santa Mesa
          jako marka tam Jest Santa Messa im chodzi o Santa Mesa (czyżby o świętą mesę -
          może to jakieś marynarskie wino kultowe)
          A przy okazji padło kolejne pytanie jakiś niemiec namawiał mnie na Duca Enrico
          Vino Rosso di Sicilia podobno unikat po który sie trzeba ustawiać w
          kolejce "Ktokolwiek widział, ktokolwiek pił..."
          Giorgio?
          • Gość: panowca Re: Co to jest IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.02, 19:31
            znalazłem sorki za zamieszanie

www.vinisiciliani.com/decommerce/product.asp?dept_id=13&sku=4
            Duca di Salaparuta, Duca Enrico '96

Herstellungsgebiet
            Mittelwest-Sizilien.
            Boden
            Lehm- und Kalkboden.
            Weinstock
            Nero d'Avola 100%
            Kultur
            Weingüter mit mehr als 6.000 Stöcken pro Hektar, die ungefähr 20 Jahre alt
            sind, von niedriger Leistung (40-45 hl/ha) ), gegen Süden gelegen.
            Klima
            Allgemein regnerischer und kalter Winter, sehr trockener Frühling und Sommer.
            Weinlesse
            Handlese, Ende September.
            Gärung
            Traubenabbeeren, 18 Tage Röstung bei 28-30°C; Gärung bei Mitte November.
            Lagerung
            Der Wein lagert 1Jahr in Eichenfässer aus Slawonien ab; er lagert 1 Jahr in 226
            l Tronçais- und Alliersholzfäßchen bei mittel Rösten ab.
            Verederung
            Der Wein muß mindestens ein Jahr in einer Flasche bei mittel Temperatur lagern.

Preis
            € 33,05

Weinprobe
            Der Wein ist feuerrot fast wie ein Rubin. Er wird mit reifen Früchten und Iris
            gewürzt, hat einen starken Geschmack und bei dem Trinken kann man ein wenig das
            Holz riechen. Er ist lange haltbar.
            Alkoholgehalt
            13,50% V.
            Optimale Temperatur
            16°-18°C
            Passende Gerichte
            Der Wein ist zu Fleischbraten, gegrilltem Fleisch, Wildbret und Käse besonders
            gut.
            Ablagerung
            Der Wein soll in einer liegenden Flasche lagern und in einem sehr gut
            gelüfteten, aber nicht zu naßen Raum (mit 15°C).
            Haltbarkeit
            Der Wein ist 10 Jahre haltbar und länger, wenn man ihn in geeigneten
            • hania_76 Re: Co to jest 09.10.02, 19:34
              Gaga pisała w którymś wątku, że to jej ulubione. Chyba giorgio też się na jego
              temat wypowiadał? Całkiem niedawno - w zeszłym tygodniu, o ile mnie pamięć nie
              myli. Wrzuć w gazetową wyszukiwarkę nazwę - powinno wyrzucić właściwe posty.
              Pozdrawiam raz jeszcze.
              • gagapisa Re: Co to jest 09.10.02, 21:10
                Co do Duca Enrico, to nie moje ulubione, bo nigdy nie pilam. Dostalo 3
                kieliczki od gambero Rosso i kosztuje w tutejszej enotece 38 Euro, w hurcie
                jakies 27 Euro.
                Z win Duca di Salaparuta pilam i pic bede Corvo Rosso i czasem Terre d'Agala.
                Pozdrawiam,

Gaga
                • hania_76 Re: Co to jest 09.10.02, 21:16
                  gagapisa napisała:

> Co do Duca Enrico, to nie moje ulubione, bo nigdy nie pilam. Dostalo 3
                  > kieliczki od gambero Rosso i kosztuje w tutejszej enotece 38 Euro, w hurcie
                  > jakies 27 Euro.
                  > Z win Duca di Salaparuta pilam i pic bede Corvo Rosso i czasem Terre d'Agala.
                  > Pozdrawiam,
                  >
                  > Gaga

Ups... Cusik mi sie pokalapuckalo...
                  Tez pozdrawiam.
                • giorgio_primo Re: Co to jest 09.10.02, 22:01
                  No to tylko dodam swoje trzy grosze:

To jest oczywiscie wino z lini Corvo (Duca di Salaparuta). 100% Nero d 'Avola.
                  Oprocz wysokich cen i ocen krytykow jest jeszcze jedna ciekawa sprawa. Byc moze
                  Gagapisie (? jak to odmienic ?) to sie nie spodoba - w koncu nie lubi
                  Antinoriego (hihi) - ale autorem tego i kilku innych win od Duca di Salaparuta
                  jest nie kto inny jak Giacomo Tachis. Tak, tak. Ten od legendarnej Sassicai,
                  Tigananello, Solai i np. Solengo od Argiano (wszystkie wina osiagnely absolutne
                  szczyty aprobaty krytykow winiarskich za rocznik '97). Zreszta "maczal palce" w
                  wielu najwiekszych winach Toskanii. Takze w innych regionach Wloch.

Dla anglojezycznych:
                  www.beveragebusiness.com/art-arch/99nesto10.html
                  www.gamberorosso.it/e/sassicaia/tachis.asp
                  www.licata.be/sassicaia/sassicaia.htm
                  Po Duca di Salaparuta, po zmianie ukladow wlasnosciowych (do niedawna powazny
                  udzial panstwa, o ile pamietam), mozna jeszcze oczekiwac niejednego znakomitego
                  wina.

Pzdr
                  • Gość: Amsti Re: Co to jest IP: proxy / 149.156.22.* 10.10.02, 09:33
                    giorgio_primo napisał:

>Solengo od Argiano
                    >

To też jego dzieło? Choć nie dziwię się, bo ono rok w rok uzyskuje bardzo
                    wysokie noty (a zdaje się jest produkowane dopiero od paru lat)

Amsterdam
                    • giorgio_primo Re: Co to jest 10.10.02, 10:56
                      Gość portalu: Amsti napisał(a):

> giorgio_primo napisał:
                      >
                      > >Solengo od Argiano
                      > >
                      >
                      > To też jego dzieło? Choć nie dziwię się, bo ono rok w rok uzyskuje bardzo
                      > wysokie noty (a zdaje się jest produkowane dopiero od paru lat)
                      >
                      > Amsterdam

O ile pamietam, to chyba 1996 byl pierwszym rocznikiem. Tak, to tez Pan
                      Tachis.)))
                  • Gość: gaga w kwestii formalnej IP: *.27-151.libero.it 10.10.02, 10:04
                    Pisz, prosze, Gaga, a gagapisa to moj nick potrzebny mi do wejscia na prywatne
                    forum. Normalnie go nie uzywam, ale nie chce mi sie za kazdym razem wylogowywac.
                    Tachis robi z powolaniem i umiejetnoscia to, za co mu placa. I nie wazne czy to
                    Antinori czy Duca di Salaparuta.
                    Pozdrawiam,

Gaga
                    P.S. Gdyby pojawily sie tutaj (jak na forum Polonii) jakies klony typu
                    gagapizda, to za nie odpowiadam, ale uprzedzam, bo ludzka glupota i brak
                    kultury nie zna granic.
                    • Gość: Amsti Re: w kwestii formalnej IP: proxy / 149.156.22.* 10.10.02, 10:34
                      Gość portalu: gaga napisał(a):

> P.S. Gdyby pojawily sie tutaj (jak na forum Polonii) jakies klony

Spoko, wtedy nie damy im żyć ;) :)/

Masz to jak w banku

Amsterdam

• docg z ciekawości... (nie na temat wina) 10.10.02, 10:37
                      ... zajrzałem na forum "Polonia" - ale szok. Czy wszystkim po wyjeździe z kraju
                      się w głowach przewraca? To chyba najbardziej obleśne forum ze wszystkich które
                      widziałem
                      pozdrawiam
                      • gagapisa Re: z ciekawości... (nie na temat wina) 10.10.02, 10:53
                        docg napisał:

> ... zajrzałem na forum "Polonia" - ale szok. Czy wszystkim po wyjeździe z
                        kraju
                        >
                        > się w głowach przewraca? To chyba najbardziej obleśne forum ze wszystkich
                        które
                        >
                        > widziałem
                        Niestety, forum przechodzi najazd tzw. obszczymurkow i dlatego wiekszosc
                        normalnych ludzi przeniosla sie na forum prywatne Polonia bis. Czasem mozna
                        jeszcze na Polonii trafic na fajny watek, ale jak juz gdzies pisalam, chodzenie
                        wezykiem w celu omijania g... ,znudzilo mi sie. Dbam o moje obuwie.
                        Pozdrawiam,

Gaga
                      • hania_76 Re: z ciekawości... (nie na temat wina) 10.10.02, 11:16
                        docg napisał:

> ... zajrzałem na forum "Polonia" - ale szok. Czy wszystkim po wyjeździe z
                        kraju
                        >
                        > się w głowach przewraca? To chyba najbardziej obleśne forum ze wszystkich
                        które
                        >
                        > widziałem
                        > pozdrawiam

Zajrzyj na Kraj albo na Aktualności. Bagno. Niestety i forum Kultura przestaje
                        miec z Kulturą cokolwiek wspólnego. Ciekawe, że np. na forum Feminizm ciągle
                        ktoś się z kimś kłóci, ale tamtejsze kłótnie to cięta wymiana zdań, a nie
                        obrzucanie się błotem i mięsem.
                        Zgroza.
                        Pozdrawiam.

PS. Gaga, nie martw się, jeśli tu jakiś rycerz z Polonii się zabłąka, na pewno
                        mu się tu nie spodoba ;-)
          • hania_76 Do panaowcy 09.10.02, 19:32

> nam Pellegrini ale Santa Mesa nie mogę u nich znaleźć na stronie Santa Mesa
            > jako marka tam Jest Santa Messa im chodzi o Santa Mesa (czyżby o świętą mesę -

> może to jakieś marynarskie wino kultowe)
            > A przy okazji padło kolejne pytanie jakiś niemiec namawiał mnie na Duca
            Enrico
            > Vino Rosso di Sicilia podobno unikat po który sie trzeba ustawiać w
            > kolejce "Ktokolwiek widział, ktokolwiek pił..."
            > Giorgio?

Jeśli sycylijskie, to gaga jest wielką fanką win z Sycylii. Może załóż
            oddzielny wątek albo zatytułuj post do niej, zeby zauważyła. Obstawiam, że
            będzie znała to wino.
            Pozdrawiam.
            • Gość: panowca Re: Do panaowcy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.02, 19:34
              dzięks
      • Gość: gaga Re: Co to jest IP: *.tin.it 09.10.02, 16:24
        A moze chodzi o Penley Estate z Australii? (taka dygresja)
        • Gość: panowca Re: Co to jest IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.02, 19:33
          a 100% chodziło mu o Kalifornię zreszta on australijskich nie pije
          (podręcznik sprzedawcy rodział 5 pkt 6 musisz znać nawet kolor oczu psa twojego
          klienta)
          • giorgio_primo Re: Co to jest 09.10.02, 21:39
            ...albo zmus go do picia tego co ty lubisz))) (podrecznik ten sam - paragraf 22)

A co do tej Kalifornii to sprawdzilem moje amerykanskie zrodla i nic.
      • Gość: panowca Co to jest Nebbiolo meksykańskie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.02, 11:29
        CZy ktoś to pił - mamy dostac L.A.Cetto NebbioloReserva Limitada z Meksyku
        może ktoś sie otarł o to wino?
        • giorgio_primo Re: Co to jest Nebbiolo meksykańskie 13.10.02, 00:26
          O Mamo!!! Widzisz i nie grzmisz! Nebbiolo z Meksyku...mSwiat sie konczy!

A na powaznie:

Bladego pojecia nie mam, co to moze byc...

pzdr
          • winoman Re: Co to jest Nebbiolo meksykańskie 13.10.02, 00:33
            Są różne próby przeniesienia Nebbiolo poza Piemont, na
            razie z miernymi efektami. Rozmawiałem kiedyś z
            Toscaninim, producentem wina z Urugwaju, który pochodzi
            ze starej piemonckiej rodziny (jacyś krewni wciąż robią
            wina w Piemoncie), powiedział, że w Urugwaju też
            próbowali, ale coś było nie tak, nie ta grubość skórki,
            nie te aromaty, nie to wino.
            Pozdrawiam!
        • giorgio_primo Re: Co to jest Nebbiolo meksykańskie 13.10.02, 00:47
          hmmm. chocia tyle, ze Wloch to robi...

Po angielsku, ale to znalazlem:

L.A. CETTO
          Valle de Guadalupe, Highway 3, KM 73, Ensenada, BC; 011 52 588 51644

Located in the famous Valley of Guadalupe, L.A. Cetto is owned by a large
          spirits producer whose main focus is brandy. The company began making tasty and
          reasonably Đpriced table wines in 1926. Highly praised for its nebbiolo, Cetto
          also makes cabernet sauvignon, petite sirah, fume blanc, chardonnay and
          zinfandel

Nastepne:

L.A. Cetto
          1996 Nebbiolo Reserva Limitada $8
          Lovely cranberry color, with peppery and spicy aromas. Smooth and spicy in the
          mouth, with yummy long-lasting berry flavors. Some complexity here, but easy-
          drinkin'. A zippy red you can drink with or without food.

...i:

Angelo Cetto arrived in Mexico in 1926. Today, the estate which he founded is
          directed by his son Luis Agustín and his grandson, also named Luis; it is one
          of the few that can boast three generations in the family operation. Initially,
          and for many years subsequently, wines were made for other estates, including
          Pedro Domecq. Only since 1983 have some of the best wines in the country been
          sold under the L.A. Cetto label. The estate owns a total of 1,230 hectares of
          vineyards in Lower California, 800 in the Guadeloupe Valley, 300 at San
          Vincente, 70 at Tecate and 60 at Santa Rosa. Their up-to-date equipment
          includes three lines of helical wine-presses with a total capacity of 400
          quintals per hour. Through a process of rapid expansion which began in 1983, a
          year of serious financial crisis for Mexican industry, Cetto bought a number of
          smaller wineries and today produces 50 per cent of Mexico's wine. In addition
          to owning one of the most famous brands of Tequila, Viuda de Romero, Cetto has
          made considerable investments in the olive oil and fruit-growing industries.
          The technical director of the estate, Carlo Magoni, is a winemaker from
          Lombardy in Italy.

i jeszcze ich strona:

www.lacetto.com/
          i tyle na dzis.

Pzdr
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka