Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Francja poza apelacją?

14.10.02, 17:41
    Spotkałem sie niedawno w zaprzyjaznionym sklepie ,z winem sygnowanym przez
    Phillipe de Rothschild o nazwie Baron Argeues( albo coś blisko tego)vin de
    pays. Cena ponad 200 za vin de pays? Sprzedawca twierdził iz to taka nowa
    moda we Francji , że pozazdrościli sławy supertuscanów i sami wychodzą poza
    apelację . Był to chyba blend cabs,merlot,grenache,syrah. Nie wiem czy to
    prawda ,a jezeli tak to oznacza że we Francji może dojść do kolejnej rewolucji
    pozdr
    Obserwuj wątek
      • winoman Re: Francja poza apelacją? 15.10.02, 11:41
        Jest to coraz bardziej powszechne w Langwedocji, np słynne i drogie, wspominane już na tym forum
        wina Mas de Daumas Gassac są sprzedawane jako Vin de Pays d'Herault.
        Pozdrawiam!
        • Gość: docg Re: Francja poza apelacją? IP: 212.160.147.* 16.10.02, 11:30
          o ile wiem, nie ma apelacji Herrault, więc jeśli ktoś produkuje tam właśnie
          wino, to nie ma innego wyjścia jak oznaczać je jako vdp (tak, jak i w wielu
          innych niezłych regionach Langwedocji). Podobnie jest np. z Pavillon Blanc z
          Ch. Margaux - ponieważ apelacja haut - medoc ani tym bardziej Margaux nie
          obejmuje win białych, ma ono po prostu oznaczenie Bordeaux AC. Nie podejrzewam,
          żeby zakochani w sobie Francuzi zechcieli naśladować Włochów w ostentacyjnym
          omijaniu reguł apelacji.
          pozdrawiam
          • Gość: Amsti Re: Francja poza apelacją? IP: proxy / 149.156.22.* 16.10.02, 11:46
            Gość portalu: docg napisał(a):

> Podobnie jest np. z Pavillon Blanc z
            > Ch. Margaux - ponieważ apelacja haut - medoc ani tym bardziej Margaux nie
            > obejmuje win białych, ma ono po prostu oznaczenie Bordeaux AC.

Fajna sprawa. Ciekawe jak wygląda sprawa z białymi wytrawnym winami
            produkowanymi w Sauternes/Barsac. Też Bordeaux AC?

Dla mnie te apelacje to trochę przeżytek, no ale jako krytyk literacki pewnie
            się mylę

• Gość: Joe_Stru Re: Francja poza apelacją? IP: gil:* / 192.168.0.* 16.10.02, 12:42
              Jeśli nic się nie zmienło ostatnio , to jest tak , jak pisze Amsti.
              Nie wiem czy każdego roku , ale Chateau d'Yquem też robi wytrawne wino pod
              apelację bordoską. Tu nie jestem pewien i w razie czego proszę prostować -
              wydaje mi się ,że to wino nazywa się "Y de Chateau d'Yquem".pzdr.
          • winoman Re: Francja poza apelacją? 16.10.02, 22:47
            Nie ma AOC Herault, ale o ile mapa na stronie 138 w
            "Atlasie win świata" Hugh Johnsona i Jancis Robinson jest
            poprawna, to Mas de Daumas Gassac leży na obszarze (a
            przynajmniej na krawędzi) apelacji Coteaux du Languedoc.
            Nie mogę teraz tego zweryfikować, ale wiem, że właściciel
            Mas de Daumas Gassac, Aime Guibert wypowiadał się przeciw
            ograniczeniom systemu AOC, a za wolnością oferowaną przez
            Vin de Pays, więc pewnie jego ten problem też dotyczył.
            Pozdrawiam!
            • winoman Re: Francja poza apelacją? 16.10.02, 22:53
              W uzupełnieniu:

www.winespectator.com/Wine/Archives/Show_Article/0,1275,41,00.html
              Stamtąd cytat z samego końca:

"In the 1980s, more and more growers opted out of the AOC
              appellations to
              plant the international varieties restricted under the
              AOC rules, but allowed
              under the newly permitted vin de pays laws. This
              development in
              Languedoc-Roussillon is similar to the phenomenon of
              vino da tavola (literally
              "table wine") that's taken root in Italy. "

Pozdrawiam!

PS. Znowu wyszło na to, że wiedzę z Wine Spectatora
              czerpię ... Idę zanurzyć nos do kieliszka.
              • giorgio_primo Re: Francja poza apelacją? 16.10.02, 22:58
                Mimo wszystko, co by nie mowic o WS (ja niektore oceny traktuje z przymruzeniem
                oka), to jesli chodzi o informacje ("news") ze swiata winiarstwa maja jedne z
                najlepszych... Jako takie chyba nalezy je szanowac.

)))
      • Gość: docg Re: Francja poza apelacją? IP: 212.160.147.* 17.10.02, 08:59
        adamus41 napisał:

> Spotkałem sie niedawno w zaprzyjaznionym sklepie ,z winem sygnowanym przez
        > Phillipe de Rothschild o nazwie Baron Argeues( albo coś blisko tego)vin de
        > pays. Cena ponad 200 za vin de pays? Sprzedawca twierdził iz to taka nowa
        > moda we Francji , że pozazdrościli sławy supertuscanów i sami wychodzą poza
        > apelację . Był to chyba blend cabs,merlot,grenache,syrah. Nie wiem czy to
        > prawda ,a jezeli tak to oznacza że we Francji może dojść do kolejnej rewolucji
        > pozdr
        tu jest fragment ze strony www moutona:
        Baron Philippe de Rothschild SA has also exported its know-how beyond Bordeaux:
        to the Pays d'Oc, with a range of varietal wines and, more recently,
        Baron'arques; to California, with Opus One; and to Chile, with Almaviva.
        tak więc nie produkują tego u siebie w Pauillac, tylko w Langwedocji, stąd vdp
        d'Oc. Vin de Pays Pauillac brzmiałoby dość kuriozalnie :)))
        A co do francuskich supertoskanów - faktycznie, Langwedocja to niezły poligon
        do takich prób, w przeciwieństwie do bardziej szacownych regionów jak Bordeaux
        czy Burgundia, gdzie chyba (na razie) nikt nie wpadnie na pomysł sadzenia
        pozaapelacyjnych odmian (cóżby się wtedy stało z ich świętym
        pojęciem "terroir"?)
        pozdrawiam
        • Gość: docg P.S. IP: 212.160.147.* 17.10.02, 09:09
          (przepraszam, że na raty)
          tu jest więcej o tym winie:
          www.bpdr.com/xgb/default.htm (ta strona jest tak zrobiona, że nie ma
          bezpośredniego linku do wewnętrznej zawartości)
          Jak można wyczytać w dziale notatek prasowych, cena tego wina w ameryce wynosi
          25$....
          pozdrawiam
          • ducale Re: Marketing? 18.10.02, 15:07
            A nie wydaje sie wam ze to b.dobry marketing i ...globalizm w winach. Zaczynają
            robic to samo co Mondavi -wielkie wina z modnych i na czasie rejonów.Ile są
            warte to dopiero zobaczymy chyba za 5-10 lat. Znamiene jest to iz wielcy
            trzymaja sie z wielkimi Mondavi,Frescobaldi,Concha y Toro, Rothschild...z
            nowości to Mondavi tworzy społke joint venture z Rosemount Estate celem
            wzajemnej dystrybucji i stworzenie wspólnego brandu.Jak na dzisiaj dla mnie to
            marketing poparty dobra prasą i gotowymi kanałami dystrybucji z racji
            m.in.sygnatury . Ile pieniedzy trzebaby włozyć np. małej fattori w reklamę i
            sprzedaz jakiegoś supertoskana?A tak mamy kolejne wielkie wino od wielkiego
            producenta,sprzedane przed zrobieniem.Sa juz nastepni J.Michel Cazes(m.in.Ch.
            Lynch Bages)szykuje sie do produkcji w Chile
            • Gość: docg Re: Marketing? IP: 212.160.147.* 21.10.02, 09:48
              ducale napisał:

> A nie wydaje sie wam ze to b.dobry marketing i ...globalizm w winach. (...)
              To jest chyba nawet za dobry marketing... wino jest towarem jak każdy inny,
              może nawet lepszym, bo przyciąga snobów którym łatwo jest wmówić cokolwiek.
              Może zbliżają się czasy, kiedy na skutek reklamy uwierzymy, że "zwykłe wino
              jest bez szans" i zostaniemy zalani klonami, Britney Spears wina... Kiedyś
              nieoceniony pan Marek Bieńczyk napisał felieton o łączeniu się dużych firm w
              celu wspólnej produkcji nijakich, lecz dobrych marketingowo win. No cóż, może
              to znak czasu. Ja chyba jednak nie kupię w końcu tego Danzante od Frescobaldi &
              Mondavi...
              pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka