Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Prosba o opinie nt. 5-ciu win (zdjecie)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 20:48
    Witam serdecznie forumowiczow,
    Przedstawiam zdjecie pieciu win, ktore dzis kupilem:

img33.imageshack.us/img33/5856/vinrouge1jh.jpg
    W temacie win jestem zdecydowanie poczatkujacy, takze poprosilem sprzedawce,
    zeby wybral mi cos z win czerwonych, lekko wytrawnych, rzeskich, gladkich.
    Rozrzut cenowy wsrod kupionych przeze mnie win jest spory - od 23zł do 60zł,
    ale celowo chcialem sprobowac trunkow z roznych polek, w rozsadnych dla mnie
    granicach cenowych.
    Bardzo prosze o jakis komentarz i Wasze opinie na temat poszczegolnych win,
    czy probowaliscie ktoregos z nich? Z czym sie dobrze komponuja (w domu jadamy
    paste, wolowine, ryby)
    Pozdrawiam,
    Tomek
    Obserwuj wątek
      • Gość: star Re: Prosba o opinie nt. 5-ciu win (zdjecie) IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 14.12.05, 16:37
        Sposrod tych win probowalem jedynie Fleur Grantour od duzego negocjanta A.
        Moueixa ale byl to rocznik 1999 (nienadzwyczajny) i wtedy (dawno) mi smakowalo -
        napisalem, ze 'pelne i glebokie oraz ze typowe Bordeaux':-) Potem probowalem tez
        inne wino od A. Moueixa (nie mylic z Pierrem;-) Saint Emilion i wydalo sie dosc
        cienkie (choc rocznik 2000 byl lepszy niz 1999) - maja/mieli je w LPdPrix;

Z innych win to ciekawostka jest Merlot - pierwszy raz slyszalem o tymze VdP
        czyli Ensérune (wlascicielem jest Bonfils - duzy negocjant - czyzby to wino tez
        z LPdP? zaczynam cos podejrzewac:-) - poniewaz to Langwedocja no i Merlot
        powinno byc przyjemne, cieple i korpulentne (mozna pic bez jedzenia), ale moze
        byc tez gorzkie i rozwodnione;-) wiecej nt:
        perso.wanadoo.fr/vignerons.enserune/
        www.vigneron-independant.com/annuaire/recompenses.php?numadh=10726

Ciekawi mnie wino z wysp czyli z Morza Egejskiego
        - uwazaj moze byc nieco slone;-) Polecaja wina z Kellarii do ryb wiec
        moze byc dosc lekkie (jak ten Merlot).

O hiszpanskim nic nie powiem bo nie wiem i mnie nie wzrusza.

O Toutigeac powiem tylko, ze brazowy medal zwykle jest gorszy niz zloty;-)
        Tyle nt konkursow. Pewno lepiej z jakims jedzeniem niz samo pic.

Pzdr
        star
        • Gość: Newbie Re: Prosba o opinie nt. 5-ciu win (zdjecie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 12:49
          Wypilem wczoraj wieczorem mniej niz pol tego Merlota no i nie jestem zachwycony.
          Wyczuwalem ten gorzkawy posmak. Dzis boli mnie po nim od rana glowa (?!)...
      • Gość: winersch Re: Prosba o opinie nt. 5-ciu win (zdjecie) IP: *.chello.pl 14.12.05, 21:32
        Piłem Chateau Toutigeac, coś ze starszych roczników. Uważam to za bardzo
        przyzwoite, proste Bordeaux. Producent robi także białe Entre-deux-Mers, dość
        cenione. Jest chyba bardziej znany z tego białego. Nie wiem jak jest teraz
        cena. Kiedyś miało to LPdV.
        pozdrawiam
        winersch GTB
        • pawelpp Re: Prosba o opinie nt. 5-ciu win (zdjecie) 15.12.05, 17:10
          Gość portalu: winersch napisał(a):

> Piłem Chateau Toutigeac, coś ze starszych roczników. Uważam to za bardzo
          > przyzwoite, proste Bordeaux. Producent robi także białe Entre-deux-Mers, dość
          > cenione. Jest chyba bardziej znany z tego białego. Nie wiem jak jest teraz
          > cena. Kiedyś miało to LPdV.

Piłem Toutigeac e-d-m chyba 2004 albo 2003. Było świeżutkie, cytrusowe, o
          czystym bukiecie, czyli całkiem porządne, a poza tym nie za drogie - do popicia
          ryby (okonia) w restauracji.
          • Gość: kosteki Re: Prosba o opinie nt. 5-ciu win (zdjecie) IP: 81.210.39.* 19.12.05, 08:57
            1,3,4 i 5 nadal w LPdV

• Gość: star Re: Prosba o opinie nt. 5-ciu win (zdjecie) IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 19.12.05, 12:37
              no wlasnie a najciekawszego 2-ego nie ma:-(
              pzdr
              star
      • piesczylikot Re: Prosba o opinie nt. 5-ciu win (zdjecie) 21.12.05, 11:31
        szanowny forumowiczu
        po pierwsze - te wina sa raczej do bani
        w auchan w luksemburgu kosztuja od 2,80 do 3,80 euro
        dobre wino zaczyna sie od dychy w gore (no przyznaje, ze jest to dosc
        uproszczona metodologia wyboru dobrego wina, ale tak lopatologicznie to mniej
        wiecej to tak wyglada)
        a na promocji te i podobne wina sa po 1,6 euro za butelke (!!!) jesli kupisz
        minimum 6 (karton) lub 12 butelek
        a u nas w polsze - wielki luksus (flaszka jabola za 6 dych! dzizys)
        idac tym tropem - jesli wino ktore kosztuje 2 euro w luksmburgu, u nas kosztuje
        20-60 zl, to ile musi u nas kosztowac wino, ktore tam kosztuje od 10 euro
        wzwyz? mysle, ze min. 80 dych
        zywy przyklad - w sieci geant w polsze pojawilo sie wino baron de lestac
        (calkiem przyzwoite, ale nie z gornej polki) za ok. 40 zl, ktore w rzeczonym
        auchanie kosztuje 3,60 euro
        coz - co kraj to obyczaj, za prl-u szpanowalo sie cola lub piwem w puszce,
        reasumujac, te wina dobre sa do zwyklego obiadu/kolacji, ale duzego wrazenia
        nie zrobia, tak ze na specjalna okazje raczej sie nie nadaja; chyba ze do
        butelki dokleisz paragon to na partnerce (kolacja przy swiecach rozumiem) moze
        zrobisz wrazenie
        po drugie - w cywilizowanym swiecie nie ma klasyfikacji na wina wytrawne,
        polwytrawne, polslodkie, czy slodkie
        po prostu jest wino, a o mniejszej lub wiekszej wytrawnosci swiadczy rodzaj
        szczepu winogron z ktorego jest wino zrobione (shiraz, merlot, cabernet itd.)
        vide: nalepki na tych butelkach - nie znajdziesz tam zadnej info, ze wino jest
        wytrawne, itd.
        i na tym polega "znanie sie na winach" czyli wiedza jaki szczep daje jaki smak,
        (zapewniam, ze nie pretenduje na znawce win, bo do tego jeszcze bardzo mi
        daleko)
        klasyfikacja na wina wytrawne, pol itd. to wymysl i dziedzictwo komuny, gdzie
        dosladzalo sie wino (np. sophia), zeby odchamiana brac robotnicza mogla je pic
        zamiast wodki
        i to by bylo na tyle
        ale sie rozpisalem! dla dobra ojczyny, ma sie rozumiec (no bo bedac juz w tej
        europie, zebysmy obciachu na salonach nie robili)
        pozdr
        • joe_stru Re: Prosba o opinie nt. 5-ciu win (zdjecie) 21.12.05, 13:01
          > coz - co kraj to obyczaj, za prl-u szpanowalo sie cola lub piwem w puszce,
          > reasumujac, te wina dobre sa do zwyklego obiadu/kolacji, ale duzego wrazenia
          > nie zrobia, tak ze na specjalna okazje raczej sie nie nadaja; chyba ze do
          > butelki dokleisz paragon to na partnerce (kolacja przy swiecach rozumiem)
          moze
          >
          > zrobisz wrazenie

----> A w którym konkretnie miejscu doklejasz? Na etykiecie, czy jakoś z tyłu?
          Kocham taki ton wypowiedzi...

> po drugie - w cywilizowanym swiecie nie ma klasyfikacji na wina wytrawne,
          > polwytrawne, polslodkie, czy slodkie
          > po prostu jest wino, a o mniejszej lub wiekszej wytrawnosci swiadczy rodzaj
          > szczepu winogron z ktorego jest wino zrobione (shiraz, merlot, cabernet itd.)
          > vide: nalepki na tych butelkach - nie znajdziesz tam zadnej info, ze wino
          jest
          > wytrawne, itd.
          > i na tym polega "znanie sie na winach" czyli wiedza jaki szczep daje jaki
          smak,
          >
          > (zapewniam, ze nie pretenduje na znawce win, bo do tego jeszcze bardzo mi
          > daleko)

----> Istotnie. Mówisz (niegramatycznie zresztą)"nie jestem znawcą" - ale... i
          tu następuje tzw. garść uwag sugerująca ,ze coś tam o tych winach wiesz.
          Niestety akurat to co tu napisałeś jest tzw. półprawdą. W niektórych krajach o
          długiej i bogatej tradycji winiarskiej istnieją formalne określenia dotyczące
          wytrawności/słodkości win. Jeśli więc nie wiesz czegoś, to po co o tym piszesz
          i wprowadzasz ludzi w błąd?
          • piesczylikot Re: Prosba o opinie nt. 5-ciu win (zdjecie) 21.12.05, 13:40
            serdecznie dziekuje za recenzje i cenne merytoryczne uwagi (szczegolnie te
            dotyczace gramatyki);
            coz to za tajemniczy kraj - moldawia ?(o przepraszam, z duzej
            litery "Moldawia"; niestety musi pozostac "l" bo nie mam polskiej klawiatury)
            myslalem, ze rozmawiamy o winach francuskich (a nie o bulgarskiej sophii
            (dwa "i" czy jedno?), ktore stanowia pewien niedoscigniony benchmark dla
            pozostalych krajow (zapewniam, ze nie jestem frankofilem)
            przede wszystkim uwielbiam ten styl: "cos tam o winach wiesz"
            mow do mnie jeszcze!
            • joe_stru Re: Prosba o opinie nt. 5-ciu win (zdjecie) 21.12.05, 13:55
              piesczylikot napisała:

> serdecznie dziekuje za recenzje i cenne merytoryczne uwagi (szczegolnie te
              > dotyczace gramatyki);

--->Służę.
              > coz to za tajemniczy kraj - moldawia ?(o przepraszam, z duzej
              > litery "Moldawia"; niestety musi pozostac "l" bo nie mam polskiej klawiatury)
              > myslalem, ze rozmawiamy o winach francuskich

---> Dlaczego tak myślałeś?

(a nie o bulgarskiej sophii
              > (dwa "i" czy jedno?), ktore stanowia pewien niedoscigniony benchmark dla
              > pozostalych krajow (zapewniam, ze nie jestem frankofilem)

---->Nie stanowią raczej moim zdaniem.Tu nie ma "benchmarku" związanego z
              krajem pochodzenia. To nie jest żadne kryterium. Ale jak poszukasz to i we
              Francji znajdziesz region, gdzie wina są oznaczane określeniem dotyczącym
              wytrawności. Nie musisz zresztą zbyt głeboko szukać.

> przede wszystkim uwielbiam ten styl: "cos tam o winach wiesz"

---> Własnie dokładna kopia Twojego stylu sprzed chwili.
              > mow do mnie jeszcze!

---raczej nie...

• mknw Re: Prosba o opinie nt. 5-ciu win (zdjecie) 21.12.05, 16:23
              Nie szukając daleko - wina morawskie (Republika Czeska) bardzo często mają
              oznaczenie co do wytrawności/słodkości. Istnieje nawet dokładny podział według
              zawartości cukru w gramach/litr (www.klubwina.pl/Klasyfikacja_win.shtml -
              na dole strony).

Pożadaną zawartość cukru uzyskuje się poprzez np. późniejszy zbiór winogron
              (nawet przy pierwszych przymrozkach w przypadku win lodowych), odpowiedni wybór
              gron czy w końcu podsuszanie ich na słomie (do tzw. win słomowych). Oczywiście
              wszystko to są wina jakościowe i o jakimkolwiek sztucznym dosładzaniu nie ma mowy.
        • winoman Re: Prosba o opinie nt. 5-ciu win (zdjecie) 21.12.05, 15:17
          > po drugie - w cywilizowanym swiecie nie ma klasyfikacji na wina wytrawne,
          > polwytrawne, polslodkie, czy slodkie

Skoro w kolejnym poście piszesz, że chodzi Ci o wina francuskie, wnioskuję, że
          jedynie Francję uważasz za cywilizowany świat. A piszesz, że nie jesteś
          frankofilem :-))

> po prostu jest wino, a o mniejszej lub wiekszej wytrawnosci swiadczy rodzaj
          > szczepu winogron z ktorego jest wino zrobione (shiraz, merlot, cabernet itd.)

We Francji nie ma odmiany shiraz, jest syrah.

> vide: nalepki na tych butelkach - nie znajdziesz tam zadnej info, ze wino jest
          > wytrawne, itd.

I nawet na najlepszych winach nie znajdziesz informacji, z jakiej odmiany
          winogron jest zrobione, co więcej, w większości francuskich apelacji wręcz
          zabronione jest umieszczanie na etykiecie nazw odmian!

> i na tym polega "znanie sie na winach" czyli wiedza jaki szczep daje jaki smak,

A więc w takiej Alzacji wszystkie rieslingi są jednakowo wytrawne/słodkie? A
          różne chenin blanc w dolinie Loary? Wspomniałeś shiraz, nie wiem, czy wiesz, że
          istnieją bardzo słodkie wina z tej odmiany, obok bardzo wytrawnych. Muscat może
          być i wytrawny i słodki. Podobnie jest z chardonnay.

Pozdrawiam!
          • sstar Re: Prosba o opinie nt. 5-ciu win (zdjecie) 21.12.05, 16:53
            winoman napisał:

> We Francji nie ma odmiany shiraz, jest syrah.

odmiany moze nie ma ale na etykietkach sie pojawia:-)
            pzdr
            star
            • bart444 Re: Prosba o opinie nt. 5-ciu win (zdjecie) 22.12.05, 22:07
              O ile wiem nazwy shiraz i syrah uzywa sie zamiennie dla tej samej winorosli.
        • Gość: docg Re: Prosba o opinie nt. 5-ciu win (zdjecie) IP: 212.160.147.* 22.12.05, 10:52
          piesczylikot napisała:

> dobre wino zaczyna sie od dychy w gore (no przyznaje, ze jest to dosc
          > uproszczona metodologia wyboru dobrego wina, ale tak lopatologicznie to mniej
          > wiecej to tak wyglada)

• giorgio_primo Re: Prosba o opinie nt. 5-ciu win (zdjecie) 22.12.05, 12:23
            Gość portalu: docg napisał(a):

> piesczylikot napisała:
            >
            > > dobre wino zaczyna sie od dychy w gore (no przyznaje, ze jest to dosc
            > > uproszczona metodologia wyboru dobrego wina, ale tak lopatologicznie to m
            > niej
            > > wiecej to tak wyglada)
            >
            >
            • Gość: docg Giorgio... IP: 212.160.147.* 22.12.05, 13:06
              jako miłośnik taniego wina zawsze mam siłę i cierpliwość aby stać na straży
              honoru tegoż :-))
              Poza tym, jak wiesz, mam w najbliższym czasie zamiar kupić mnóstwo win za mniej
              niż 10€, więc musiałem sobie poprawić samopoczucie ;-)
              pozdrawiam
              • Gość: winersch Re: Giorgio... IP: *.chello.pl 22.12.05, 15:13
                Deo coś dla Ciebie i innych miłosników tanich win - dla mnie też.
                Mam przed soba numer specjalny La Revue du Vin de France, w którym trzech
                wybitnych sommelierów (najlepsi w latach 1992, 2000 i 2004 panowie Fure-Brac,
                Poussier i Bernardo wybieraja swoje ulubione wina:
                Alzacja - 90% win do 6 euro, wszystkie ponizej 12
                Prowansja to samo z tym ze tu górna granica wyższa bo 30 euro ale to z uwagi na
                bandole
                Bordeaux - wina do 10 euro
                Burgundia - wiekszość win poniżej 12 euro, kilka jak Montrachet i Corton oraz
                chablis grand cru sporo wyskakuja
                Loara większość win do 6 euro troche do 15 i kilka powyżej
                i tak dalej oczywiście jest tam i stary cheval blamc za 700 i kilka chambertin.
                Jednak mistrzowie w swoim fachu znajdują bez trudu ogromna ilość wartych
                polecenia a czasami zachwycajacych win całkiem tanio
                Zeby nie było tylko Francji polecaja równiez wina wegierskie np furmint Oremus
                Mandolas czy muscat ottonel Huba Szeremley. Z Włoch np Chianti Colli Senesi z
                Felsina za 14euro, Dolcetto z Langhe od Lo Zoccolaio za 8, Dużo barolo więc
                średnia cena włoska jest wysoka, ale takze Campo Vecchio z Lazio za 6. Z
                Portugalii Duoro za 9. I nie przejmuja sie, ze ktoś będzie kręcił nosem gdy w
                ich zestawieniu znalazło się np cabernet gato negro za 3,50 jako: może być
                świetnym codziennym winem aby zastąpić marnego burgunda czy bordeaux.

Deo trzymaj się
                winersch TB
      • kowianeczka Re: Prosba o opinie nt. 5-ciu win (zdjecie) 22.12.05, 12:24
        Cyba pilam ostatnie ze zdjecia, ale nie utkwilo mi w pamieci, wiec nie wiem.

Polecam natomiast znakomite wino- ostatnie odkrycie w naszej rodzinie:

ZAR SIMEON, 2000 Reserva , Nova Zagora(Bulgaria)

kowianeczka
        • mathias_sammer Re: Prosba o opinie nt. 5-ciu win (zdjecie) 22.12.05, 15:00
          Kowianeczko, ja wino pije, a nie mowie o nim. jestem praktykiem.

A dzisiaj umowilismy sie, by pozegnac Weihnachtsmarkt. Naturalnie, ze Glühwein
          z wkladka.

M.S.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka