toblerone_31 16.12.05, 11:31 Witam, czy robiliście wino grzane z przyprawa do grzańca kamisu? Bo tak się zastanawiam jakie wino byłoby do tego najlepsze? Możecie coś podpowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sstar Re: Wino grzane 16.12.05, 11:33 toblerone_31 napisała: > Witam, > czy robiliście wino grzane z przyprawa do grzańca kamisu? Bo tak się > zastanawiam jakie wino byłoby do tego najlepsze? Możecie coś podpowiedzieć? jakiekolwiek byle nie za drogie:-) do grzanca na pewno nie warto marnowac zbyt dobrego wina! pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
toblerone_31 Re: Wino grzane 16.12.05, 14:01 :) Własnie - nie za drogie, ale pytanie jakie z niedrogich jest najlepsze. Piłam ostatnio takiego grzańca z Sophii i nie było to za dobre. Ja z kolei kiedyś robiłam z jakiegoś stołowego hiszpańskiego, ale nie pamiętam jakie było - grzaniec wyszedł rewelacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
ines1977 Re: Wino grzane 16.12.05, 11:42 Używałam tej przyprawy do robienia grzanego piwa wiec w wyborze wina nie podpowiem. Napiszę tylko tyle, że smakowało dobrze, ale ostatnio zbuntowałam się na mieszanki Kamis bo do wszystkich dodają glutaminianu sodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winzer Re: Wino grzane IP: *.chello.pl 16.12.05, 14:11 Jeżeli chcesz zrobić grzańca - to wlej cokolwiek (np. galicyjski albo inne takie). Jeśli chcesz napić się prawdziwego grzanego wina, to najlepszy jest niemiecki Gluehwein przyprawiony już delikatnie przez winiarza. Smakuje jak wino, a nie jak kompot z gorzałą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łożyrok Re: Wino grzane IP: *.mikoland.net 25.12.05, 00:24 Czerwone polwytrawne. Co do przyprawy: zmontuj sobie imbir, cynamon, gozdziki i koniecznie dodaj miodu. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juancruz Re: Wino grzane IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.12.05, 09:58 parokrotnie robilem - polecam! wzialem jakies zwykle wino, nawet to chyba bylo polslodkie... na pewno bede jeszcze z tego robil kolejne grzance jc Odpowiedz Link Zgłoś
pani.dalloway Re: Wino grzane 26.12.05, 14:37 Piłam grzańca z przyprawą kamis - polecam dodać jej do jakiegoś średniej klasy półsłodkiego wina, pamietaj że przyprawa sama w sobie ma cukier,z półsłodkim całkiem nieźle smakuje. Nie dodawaj przyprawy natomiast do grzańca galicyjskiego, ponieważ już jest przyprawiony i wystarczy go tylko podgrzać. Lepiej i taniej jednak wychodzi kupić jakies tanie winko i samemu przyprawić. Miłej degustacji..:) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.dalloway Wino grzane 26.12.05, 14:37 Piłam grzańca z przyprawą kamis - polecam dodać jej do jakiegoś średniej klasy półsłodkiego wina, pamietaj że przyprawa sama w sobie ma cukier,z półsłodkim całkiem nieźle smakuje. Nie dodawaj przyprawy natomiast do grzańca galicyjskiego, ponieważ już jest przyprawiony i wystarczy go tylko podgrzać. Lepiej i taniej jednak wychodzi kupić jakies tanie winko i samemu przyprawić. Miłej degustacji..:) Odpowiedz Link Zgłoś