aka-jo Re: Co pijemy? 18.09.06, 23:00 Villa Maria, Riesling 2005. Nice and clean:) Odpowiedz Link Zgłoś
aka-jo Re: Co pijemy? 18.09.06, 23:03 Viña Leyda Marks & Spencer Secano Estate Pinot Noir 2005 San Antonio Valley, Chile to przed wczoraj;) Odpowiedz Link Zgłoś
ducale Re: Co pijemy? tez fajne byly 19.09.06, 10:35 GD Vajra Barolo Bricco Viole 1996 J Gravner Breg Anfora chyba 2001 pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
aka-jo Re: Co pijemy? 19.09.06, 22:25 Bardzo dobre:) 6.99£ to na serio dobre wino za cene. Jestem w szoku! Bardzo delikatne,floral,truskawki,wiecej primary fruit ale mekkie i gotowe do picia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Domaine Rabasse Charavin CdR-V Rasteau 99 IP: *.poltegor.pl 20.09.06, 07:34 bardzo dobre, bogate i dojrzałe CdR. Przywraca wiarę we francuskie wina :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aka-jo Re: Co pijemy? 22.09.06, 00:41 Chapel Hill sparkling z Wegier ;) Spoko za cene:) Odpowiedz Link Zgłoś
tebe Re: Co pijemy? 23.09.06, 19:54 Chateau de Vaugelas. Z Corbieres, kupione w Championie (Carrefour) za 26 pln. "Daje rade" ale bez szaleństw - ostatnio się pojawiło, myślałem, ze będzie gorzej. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Agramont 23.09.06, 20:46 czyli Garnacha z Navarry ze starych (czasami) krzewow-mile zaskoczenie (ok. 26PLN) pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
aka-jo Re: Co pijemy? 25.09.06, 22:55 Etchart Torrontes 2005, Oki nie za dobre:( Odpowiedz Link Zgłoś
aka-jo Re: Co pijemy? 26.09.06, 20:12 Ciekawe;) Sporo brzoskwiniowego dzemu,morele,bardzo dojrzale i full body(jak to po Polsku?) mocne,alkohol troszke dominuje wraz ze wzrostem tempertury.... Dzis bylem na degustacji, Probowalem 120 letnie Carignian(Roussillon),Brandy z RPA,oraz pare win z Argentyny,Chile,Portugali,Niemiec,Australi,NZ,RPA... Steven Spurrier tez byl:) Odpowiedz Link Zgłoś
aka-jo Re: Co pijemy? 04.10.06, 00:13 D'arnberg,The Money Spider,Roussanne,2004 Piekne.... www.darenberg.com.au/C_05-02c.php?id=98&image=Vertical www.darenberg.com.au/ Odpowiedz Link Zgłoś
aka-jo Re: Co pijemy? 04.10.06, 00:15 D'arnberg,The Money Spider,Roussanne,2004 £7.19 w promocji;) Piekne.... www.darenberg.com.au/C_05-02c.php?id=98&image=Vertical www.darenberg.com.au/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: Co pijemy? IP: 151.35.119.* 04.10.06, 18:11 Satrico 2005, Casale del giglio, Lazio, oczywiscie Wlochy - coupage Chardonnay, Sauvignon i Trebbiano giallo, delikatny, bardzo ulotny zapach, za malo go jak dla mnie, ale na jezyku jest owocowo i w glebi, glebi slono... Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Casillero del Diabolo Concha y Toro '05 06.10.06, 21:38 dawno juz nie pilem nic z Chile ale jak polewaja przeciez nie wyleje w sumie mila niespodzianka - mimo tlustego debu, dobry swiezy owoc z niezlym truskawkowo-lotnym aromatem - i nawet Decanter docenil w swoim najlepsi of the best - cena ok. 40PLN pzdr star ps. czy duzo lepsze od takiego klasyka jak Porta, sam nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yatsec Re: Casillero del Diabolo Concha y Toro '05 IP: 82.118.67.* 17.10.06, 10:39 Ale jakie Casillero? Cramenere? Bo takie ostatnio piłem. Bardzo miłe :) Odpowiedz Link Zgłoś
aka-jo Re: Co pijemy? 08.10.06, 21:13 D'arneberg,d'Arry's Original, Shiraz Grenache,2003, 7.19£ Montpezat,VDP D'oc Merlot Syrah 2004 Degustacjia win z Poludnia Francji;) We wtorek RPA.... Odpowiedz Link Zgłoś
karul mokry wieczor, 12.10.06, 02:51 w telewizorze albo polnocna korea albo samolot ktory trafil w wiezowiec na manhattanie, wiec reserve merlot 2003 z bulgarii, firma YAMANTIEV'S OF IVAILOVGRAD calkiem mily, gesty o posmaku orzechowym. dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
fefik77 Re: Co pijemy? 12.10.06, 11:04 Witam Crianza i reserva z Hiszpanii, najlepiej region Rioja, Ribera del Duero. Polecam również region Navarra i Manchuela. Co do półsłodkich win, to polecam reńskie Spätlese. W przypadku słodkich, to polecam reńskie Auslese. Pozdrawiam wszystkich miłośników win Odpowiedz Link Zgłoś
aka-jo Re: Co pijemy? 16.10.06, 23:18 Domaine des Chenes, CD Roussillon Villages Tautavel,Les Mascarou,2003 8.50£ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: Co pijemy? IP: *.poltegor.com.pl 17.10.06, 09:05 Di Majo Norante, Molise Aglianico Contado 2003 (8€, bg). Nowo wypuszczony na rynek rocznik mojego ulubionego wina, podobnie jak w roku 2000 nagrodzony 3 bicchieri. Aromat fajny, czekoladowy, choć chyba słabszy niż w poprzednich 2 rocznikach. W ustach mniej owocu, być może więcej tanin. Ogólnie nie byłem zachwycony, poprzednie roczniki odbierałem lepiej. Może trzeba dać mu jeszcze trochę czasu? Cantina Produttori Terlano, Terlaner Classic 2005 (6€, bg). Kupaż Kiszczaka (tzn. oparty na SB :-) ). Jak wszystko co do tej pory piłem od Terlano, bardzo udane, bardzo pijalne. Może trochę za "słodkie", rocznik 2004 chyba był bardziej wytrawny. Może bez większej finezji, jednak za tą cenę świetne. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: Co pijemy? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 17.10.06, 20:02 2001 Domaine des Chenes "Les Magdaleniens" Cotes du Roussillon Blc 2001, 7.95£ bin end Piekne wino,roasted hazelnuts,creamy,oily,golden yellow colour,dried apples,carmelized fruits......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winersch Re: Co pijemy? IP: *.chello.pl 17.10.06, 20:43 Lubię te posiadłość i szczególnie pana Razungles. choc jeszcze bardziej Domaine Fontanel i Domaine Pouderoux. Jesli znajdziesz to polecam bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
aka-jo Re: Co pijemy? 18.10.06, 23:31 Juz mi sie zdazylo w przeszlosci pic;) Fontanel naprawde super;) Domaine piquemal.... i tak dalej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łata Re: Co pijemy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 16:53 Chile - Panul Cabernet Sauvignon Reserva bardzo fajne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druk Re: Co pijemy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 10:17 Panul Cabernet Sauvignon Reserva. Juz gdzieś o nim słyszałem i czytałem, gdzie go można kupić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Panul np w Tesco IP: *.math.uni.lodz.pl 19.10.06, 10:28 wiecej nt Panul forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=33096180&a=33556395 pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Muscat d'Alsace IP: *.poltegor.com.pl 19.10.06, 08:00 Domaine de Marronnieres, Andlau, Muscat d'Alsace 2005. Intensywny kwiatowo - owocowy zapach, na granicy przesady. W ustach owoc, owoc i jeszcze trochę owocu. Wrażenie jak przy jedzeniu świeżych winogron (tak podobno ma być). Niska kwasowość. Specyficzne wino, w swoim rodzaju świetne - intensywne i czyste, ale trzeba lubić ten styl (tak jak z gewurztraminerem - albo się kocha, albo nienawidzi). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Muscat d'Alsace IP: *.math.uni.lodz.pl 19.10.06, 10:25 ciekawe byloby zestawienie z Muscatem od Maklowicza czyli Szeremleya - jak rozumiem w tym od Maronnier tez nie ma cukru? pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: Muscat d'Alsace IP: *.poltegor-eng.com.pl 19.10.06, 11:08 Odpowiadasz na : Gość portalu: star napisał(a): > ciekawe byloby zestawienie z Muscatem od Maklowicza czyli Szeremleya > - jak rozumiem w tym od Maronnier tez nie ma cukru? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Muscat d'Alsace IP: *.math.uni.lodz.pl 19.10.06, 14:22 w tym Maklowicza cukru raczej nie ma (tzn bardzo malo) - zrobione w wersji dry, warto sprobowac! pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
aka-jo Re: Muscat d'Alsace 19.10.06, 23:06 Mam brown brothers muscat z australi;) Sprobuje jak sie prezentuje... No i pijalem muscaty wytrawne z Roussillon kompletnie wytrawne ale o bardzo intentywnym aromacie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Chantet Blanet, Medoc 2003 IP: *.poltegor-eng.com.pl 20.10.06, 13:04 piłem któryś z wcześniejszych roczników tego wina i wtedy mi smakował. Teraz albo ja jestem bardziej wybredny, albo wino się pogorszyło - jest po prostu słabe. To prawda, że kosztuje 5 euro, ale za tą cenę nawet Francuzi potrafią zaproponować więcej niż przyzwoite wino. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tebe Re: Co pijemy? 23.10.06, 12:33 Małżonka zrobiła mi prezent na urodziny: Yarraman Banjo Shiraz Merlot Tak wygląda fotoforum.gazeta.pl/3,0,198129,2,2.html znakomite, z winarium. Proszę wybaczyć ale nie umiem za dużo powiedzieć o tym co tam czuję. Wino smakuje mi albo nie. To smakuje bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
aka-jo Re: Co pijemy? 02.11.06, 23:07 Gobelsburger,Gruner Veltliner,Austria 2005, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monty Re: Co pijemy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 23:15 aka-jo napisał: > Gobelsburger,Gruner Veltliner,Austria 2005 Chodzi Ci o Schloss Gobelsburg? Z której winnicy ten Veltliner? Renner, Lamm? Odpowiedz Link Zgłoś
aka-jo Re: Co pijemy? 02.11.06, 23:59 schloss;) Langenlois, Nie ma winnicy wiec chyba jakis podstawowy styl... Odpowiedz Link Zgłoś
rurale aka! 03.11.06, 09:32 Aka ma drobną prośbę. Czy mógłbyś napisać kilka zdań więcej o winach, które degustujesz? Nie wiem czy Ci smakują czy nie, czy jest w nich coś wyjątkowego czy nie, co kierowało Tobą przy ich wyborze, czy można wyczytać w nich jakiś kontekst szczepu, apelacji, regionu? itd., itd. Chętnie poczytam i pewnie nie tylko ja. Rieslingi od Gobelsburga wielbią nasi uczeni. Sam piłem tylko podstawową etykietę i mi akurat trudno było wbudzić w sobie zachwyt. Może dlatego, że zacząłem od najniższej półki :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aka-jo Re: aka! 05.11.06, 00:33 Wino ok... Jak wiekszosc na rynku UK. Tu sie mowi ze jest bardzo mala szansa zeby niedobre wino przeszlo przez proces selekcji sklepow i supermarketow(wiekszosc zatrudnia MWs), po czesci sie moge z tym zgodzic choc kompromisy widac golym okiem;) Styl prosty,wytrawny,sporo mineralow,textura dosc jakby "oleista"(nie znam slowa),ziola,cytryna,troszke ostre... Kierowalem sie ciekawoscia;) Nie mam zbyt duzo doswiadczenia z winami z Austrii;) Najlepszy sposob zeby je zdobyc to cos sprobowac:) cena okolo 6.50£ sprobuje zamiescic notke przy kolejnych... pozdro rurale napisał: > Aka ma drobną prośbę. Czy mógłbyś napisać kilka zdań więcej o winach, które > degustujesz? Nie wiem czy Ci smakują czy nie, czy jest w nich coś wyjątkowego > czy nie, co kierowało Tobą przy ich wyborze, czy można wyczytać w nich jakiś > kontekst szczepu, apelacji, regionu? itd., itd. Chętnie poczytam i pewnie nie > tylko ja. > > Rieslingi od Gobelsburga wielbią nasi uczeni. Sam piłem tylko podstawową > etykietę i mi akurat trudno było wbudzić w sobie zachwyt. Może dlatego, że > zacząłem od najniższej półki :) > > pozdrawiam > Odpowiedz Link Zgłoś
nhs1 Re: aka! 11.11.06, 16:43 > Jak wiekszosc na rynku UK. > Tu sie mowi ze jest bardzo mala szansa zeby niedobre wino przeszlo przez > proces selekcji sklepow i supermarketow(wiekszosc zatrudnia MWs), po czesci > sie moge z tym zgodzic choc kompromisy widac golym okiem;) Podpisuje się pod powyższym ! Też się nad tym fenomenem zastanawiałem. Nie schodząc poniżej pewnych rozsądnych granic cenowych (nie mówię o cenach promocyjnych, gdzie rabaty sięgają 50 %), trudno wpaść na jakąś "minę". No i ceny też raczej rozsądne - jako przykład dam jedno z moich ulubionych win, które zacząłem pijać jeszcze w Polsce parę lat temu: Cassilero del Diablo / Cabernet Sauvignion. Tutaj jestem w stanie je regularnie kupować za ok. £ 4 (2005) lub £ 5.50 (2004), podczas gdy ktoś niedawno tutaj pisał o cenie w Polsce: 36 zł. A efekt jest taki, że mieszkając w UK, z dominujących do obiadu (i nie tylko) piw, przestawiłem się prawie w 100 % na wina. I nie żałuję !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Co pijemy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 09:47 Witam, Gobelsburger to faktycznie podstawowe etykiety ze Schloss Gobelsburg (bez konkretnej działki). Poza Grunerem butelkuje jeszcze w tej serii Rieslinga, Zweigelta i St. Laurent. Też jestem bardzo ciekawy opinii na temat tego co pijesz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aka-jo Re: Co pijemy? 10.11.06, 23:11 asti,musujace,NV producent nalezacy do consorzio nie pamietam nazwy:( Ale wino bardzo dobre, swieze i czyste bez dziwnych smakow jak czasem sie zdaza z asti.... Odpowiedz Link Zgłoś
aka-jo Re: Co pijemy? 10.11.06, 23:13 Ruca Malen,Cab S,Merlot, 2003, Bardzo dobre,dobry balans,pelne,intensywne smaki czarna porzeczka,ciemne owoce,ostrosc debu zbalansowana owocami,vanila,kokos,cremowe i miekkie garbniki (tanins)... super! 9.99£( Ja nie place;) Odpowiedz Link Zgłoś
dama-kanaliowa Re: Co pilismy? 12.11.06, 15:37 Ano - merlot 2002 bela vincze - do tego pieczona z korzennymi przyprawami ges. Bardzo intensywne w bukiecie - tyton, czarna porzeczka i wisnia. Smak - dominujaca odrobiana ciemnej czekolady. Szlachetny dab beczkowy, lekkie garbniki. 14% alkoholu troche zniewala zmysly. Klasa i elegancja za male pieniadze. A tak dodatkowo, jakie inne udane wybory do pieczonej gesi - bo to przeciez sezon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sheilarock Re: Co pilismy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 22:35 Stimson, state cellers,Washington State, Chardonnay SUUUUUUUUUPER Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monty Re: Co pilismy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 23:04 Z Twojego opisu wynika, iż rzeczone wino do "korzennej" gąski raczej niezbyt wunderbarowne.. Odpowiedz Link Zgłoś