Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

slowackie tokaje

IP: 194.74.143.* 07.02.03, 13:15
    piliscie slowackie tokaje? co myslicie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: arturrro Re: slowackie tokaje IP: 126.167.9.* 07.02.03, 14:49
        cześć,
        też jestem bardzo ciekaw opinii- leży u mnie i czeka na specjalną okazję
        Słowacki 5 put. Aszu z 1990r. Kupiłem w tamtym roku na Słowacji za ok. 60 PLN.

pozdrv.
        arturrro
        • amsti Re: slowackie tokaje 10.02.03, 18:54
          Gość portalu: arturrro napisał(a):

> cześć,
          > też jestem bardzo ciekaw opinii- leży u mnie i czeka na specjalną okazję
          > Słowacki 5 put. Aszu z 1990r. Kupiłem w tamtym roku na Słowacji za ok. 60
          PLN.
          >

Tzn. wolno Slowakom uzywac nazwy Tokaj?

• Gość: Arturro Re: slowackie tokaje IP: 126.167.9.* 11.02.03, 08:50
            Cześć,

hmmm sam nie wiem czy mogą używać takej nazwy i jak to wygląda z prawnego
            punktu widzenia (choć w sumie Tokaj to teren przygraniczny). W każdym razie w
            sklepikach można dostać Słowackie Tokaje Aszu (nie pamiętam jak z innymi
            rodzajami).
            Sprawdzę jeszcze w domu dokładną nazwę i producenta winka które kupiłem.

POzdrawiam
            Arturrro
          • spol Re: slowackie tokaje 11.02.03, 08:57
            amsti napisał:

> Tzn. wolno Slowakom uzywac nazwy Tokaj?

Wychodzi na to, że tak. Na przykład tu: www.ostrozovic.sk

Jednak Słowacy musieli się trochę namęczyć, żeby UE uznała ich prawo do
            używania nazwy Tokaj. Kto chce wiedzieć więcej też musi się namęczyć, żeby
            zrozumieć, jak to było, bo angielskie tłumaczenie poniższych newsów jeszcze nie
            gotowe...:o)

www.vinko.sk/tlacoviny/domov/2002/uznane.html
            www.vinko.sk/tlacoviny/domov/2003/experti.html

Pozdrwawiam!
            • spol O! już jest... 11.02.03, 09:05
              ... a przed chwilą jeszcze nie było...:

www.vinko.sk/english/press/2002/closes.html
              • amsti Dzieki :) 11.02.03, 10:57
                czyli jednak maja prawo. Rozejrze sie za tymi tokajami, choc pewnie u nas ich
                nie ma.

• olaf10 Re: slowackie tokaje 06.03.03, 18:00
            Polecam TOKAJ URBAN. cena ok. 45ks za litr. Sprzedawane także luzem w
            winiarniach.óstatnio je piłem w Bardejovie.PAPA
            • spol Re: slowackie tokaje 07.03.03, 08:16
              Tak, tak... Svaty Urban... Kosztowałem tego specyjału w jednej winiarni w Cadcy
              (takie miasto blisko czeskiej i polskiej granicy). Miał zapach i smak
              czterodniowego zacieru :)

Pozdrawiam!
          • panowca Re: slowackie tokaje 08.03.03, 16:45
            amsti napisał:

> Gość portalu: arturrro napisał(a):
            >
            > > cześć,
            > > też jestem bardzo ciekaw opinii- leży u mnie i czeka na specjalną okazję
            > > Słowacki 5 put. Aszu z 1990r. Kupiłem w tamtym roku na Słowacji za ok. 60
            > PLN.
            > >
            >
            > Tzn. wolno Slowakom uzywac nazwy Tokaj?
            >
            >

Wolno ale ja byłemświęcie przekonany że im wolno produkować tylko do 3 puttonów
            włącznie - całe życie się człowiek uczy - to już druga osoba, która widziała 5
            i 6 put słowackie TOkaje nie widziałem a uwierzyłem ostatecznie jest jeszcze
            jedna stronka Vinicky tokay.sk czy kakoś tak akurat we wtorek mam dostać
            zamówiony w czechach multiputonowy Tokay to sie tu po spróbowaniu uzewnętrznię

• panowca Re: slowackie tokaje 08.03.03, 16:29
          piłem ostatnio 2 puttonowy i zaobserwowałem pewne różnice - nie wiem czy jest
          to regułą - zdecydowanie głębszy kolor od węgierskiej trójki i dużo mniej
          słodyczy - bardzo bogaty aromat siedziało się z nosem w kieliszku zapominając o
          piciu;)
          kupiny w Hypernowej w Nachodzie za ok 320 koron - powiem tyle: nabrałem ochoty
          na więcej zazdroszę ci tej szóstki(piątki?)
          a cena więcej niż zachwycająca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka