Gość: docg Re: ulubione wino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 23:22 Di Majo Norante, Molise Aglianico Contado. Ze względu na świetną i stałą jakość oraz umiarkowaną cenę. Jeśli chodzi o ulubione szczepy, to nieliczni winomani je mają. Przeważnie nie są to Merlot i Chardonnay i przeważnie się zmieniaja co jakiś czas :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: ulubione wino IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 30.07.06, 23:38 Riesling to moj ulubiony szczep, Wino Collioure D. Du Mas Blanc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willycoyote Solaia Antinori IP: *.kul.stalwol.pl / *.kul.stalwol.pl 17.08.06, 15:46 Sangioveto (toskanskie sangiovese)80%, Cabernet Sauvignon 15% i Cabernet Franc 5%. Odpowiedz Link Zgłoś
godott Re: ulubione wino 03.08.06, 18:33 nie moge sie Toba docg zgodzic, oczywiscie mowie za siebie. Moim ulubionym jest nebbiolo...no i jest kilka bialych ktorych nie lubie. Ale to ja. na forum WS byl ostatnio watek o merlotach i ktos przytomnie zauwazyl skad sie bierze taka cena Petrusa, skoro WL nie lubia merlotow. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyaccess Re: ulubione wino 26.11.07, 11:07 A co chodzi z tym nielubieniem Merlotów? Czy to nie aby inspiracja filmem Sideways? :) Już bardziej Cabernet Sauvignon wydaje się taki mało oryginalny i pospolity ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: ulubione wino IP: 80.51.251.* 04.08.06, 09:35 Myślę, że można mieć ulubione wina, nawet nie koniecznie konkretne butelki, a raczej styl. Ja osobiście preferuję ponad wszystko dobre burgundy (i to wcale nie muszą byc z najwyższej półki), zaś moja żona często wybiera północne Cote du Rhone. A z białych oboje lubimy dobre Chablis i alzackiego rieslinga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mokma Re: ulubione wino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 22:28 Witam. Spróbujcie czerwone wino chilijskie "PORTA" rezerwa Niesamowity stosunek jakości do ceny. but.około 40 zł Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: ulubione wino 26.11.07, 20:03 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > Myślę, że można mieć ulubione wina, nawet nie koniecznie konkretne butelki, a > raczej styl. Ja osobiście preferuję ponad wszystko dobre burgundy (i to wcale > nie muszą byc z najwyższej półki), szkoda, ze tak rzadko sa dobre:-( a tak czesto drogie ;-) musze przyznac ze mam podobne upodobania co do pinota, rieslinga, syrah ... no i lubie jeszcze muscaty (z piemontu, samos i wegierskie tez lubie, moze nie bardzo tylko z francji) co do ulubionych win to okazuje sie dosc czesto ze sa to ulubione butelki a nawet nie wina w rocznikach - powtarzalnosc taka mala pzdr > zaś moja żona często wybiera północne Cote > du Rhone. A z białych oboje lubimy dobre Chablis > i alzackiego rieslinga. Odpowiedz Link Zgłoś
docg star: alzacki muscat! 27.11.07, 07:50 sstar napisał: > lubie jeszcze muscaty (z piemontu, samos i wegierskie tez lubie, moze nie bardz o tylko z francji) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: star: alzacki muscat! IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 29.11.07, 15:19 myslalem o tych z poludnia francji; a co do alzackich to chyba dosc czesto sa dosc wytrawne - czy sie myle? a ja pisalem o katgorii biale polslodkie:-) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crusader Re: ulubione wino IP: *.kiev.ua / *.customer.adamant.net 20.08.06, 17:55 Jeżeli chodzi o półsłodkie, to definitywnie gruzińskie Kvanchkara Tamada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyllycoyote Crusader... Brawo! IP: *.kul.stalwol.pl / *.kul.stalwol.pl 21.08.06, 17:49 Dobre wino, tradycyjne i egzotyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crusader Re: Crusader... Brawo! IP: *.kiev.ua / *.customer.adamant.net 23.08.06, 15:58 Dzięki wyllycoyote za miłe słowo. Właśnie jestem przez parę dni, w kraju, w którym ku memu szczęściu można gruzińskie wina kupić w większości sklepów. Aczkolwiek Kvanchkara Kvanczkarze nierówna. W grę wchodzą wyłącznie wspomniana TAMADA oraz trunek firmowany przez firmę WINE MAN (po wczorajszym wieczorze w restauracji gruzińskiej, chyba nawet lepsze od TAMADY). Natomiast dodam do wątku,że jeżeli chodzi o wytrawne, to polecam gruzińskie Saperavi (może być też z oferty WINE MAN). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznyslonecznik Re: ulubione wino 21.08.06, 20:42 Gewurztraminer Dietrich AOC Alsace rocznik: 2003 jest BOSKIE. Odpowiedz Link Zgłoś
fefik77 Re: ulubione wino 24.08.06, 11:07 Witam jeżeli chodzi o wina wytrawne to uwielbiam wino typu Crianza i Reserva z Hiszpani. Bardzo lubię wyczuwalną w smaku nutę wanilii. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Brunello.... jezu, jakie dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 21:01 www.winowino.com/produkt,385,POGGIO_ANTICO_BRUNELLO_DI_MONTALCINO01_DOCG.html Odpowiedz Link Zgłoś
bunia_kania Re: Brunello.... jezu, jakie dobre! 10.12.07, 18:00 Niezla przebitka cenowa, jakby sie kupowalo wiecej niz 3 butelki, warto by wsiasc w samolot ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jasob1 Re: ulubione wino 29.01.07, 13:26 Ulubiony szczep ? To tylko dla tych, ktorzy Burgundy przedkladaja ponad wszystko (Pinot noir) bo juz Bordeaux to mieszanki Caberneta i Merlota + czasami jakis inny. Ulubione wino ? Ze slodkich niewatpliwie Sauternes - Yquem. Z bialych - Corton Charlemagne ale przyznaje ze Montrachet z najwyzszej polki nie probowalem. Z czerwonych wole Bordeaux od Burgunda ale nie mam kasy na Romanée Conti (na Petrusa tez nie) i tu wazny rocznik, jak musze podac jedno to Latour 61 (i tak juz tego pewnie nigdy wiecej pil nie bede) Odpowiedz Link Zgłoś
pampeliszka zdecydowanie morawska Palava 25.11.07, 13:42 Moge codziennie i moge kazda ilosc:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: zdecydowanie morawska Palava IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.07, 22:50 a może z moraw Michlowsky? Odpowiedz Link Zgłoś
ensata Re: ulubione wino 25.11.07, 14:12 Ja, żółtodziób, darzę obecnie miłością niezmienną Esmeraldę, poleconą mi zresztą tutaj przez Dobrych Ludzi;-))Przy okazji zakupu Esmeraldy poprosiłam o 3 inne w podobnym klimacie. Zapłaciłam za nie, parę razy tyle, co za Esmeraldę, a zadne nie było tak dobre, imo Odpowiedz Link Zgłoś
czarnykwiat Re: ulubione wino 29.11.07, 11:34 w Bułgarii zakosztowałam MAVRUDA z regionu Stara Zagora no i tak mi zostało. Przywiozłam mały zapas i się strasznie sępie. Chyba będę musiała poszukać tego wina u nas. A z innych bułgarskich (bardzo lubię bułgarskie wina) to TCHERGA też jest interesująca. No i jeszcze Gamza...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacenty Re: ulubione wino IP: *.chello.pl 29.12.07, 20:06 Zapomnij o Mavrud w polskich sklepach :( A z drugiej strony, Mavrud Mavrudowi nierowny. Polecam Mavrud Cabrernet Sauvignon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M14 Re: ulubione wino IP: *.acn.waw.pl 26.02.08, 17:03 clos mont balanc masia les comles, bardzo dobra katalonia. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz_1 Re: ulubione wino 30.11.07, 23:30 Whiskey- ona jedna mnie zawsze rozumiala. Zaproponowano mi wina. slodkie, polwytrawne, wytrawne i extra wytrawne, ale tylko whiskey byla moja zona. Szampan mi od zawsze towarzyszy. Tad Odpowiedz Link Zgłoś
mer75 Re: ulubione wino 11.12.07, 08:41 - Salmos 2005 Torres (Priorat, Hiszpania) - 70-80 zł - Celeste 2003, 2004 Torres (Ribera del Duero, Hiszpania) - 50-60 zł (Obydwa zdecydowane, o dobrej koncentracji, nieźle zbudowane i zharmonizowane, Salmos ma łagodniejsze taniny, obydwa można pić teraz, ale też odłożyć na trochę) - Terrunyo Carmenere 2004 (Chile) - 70-80 zł - podobne do w/w co do koncentracji i budowy, z większą słodyczą i mineralnością, alkohol (mimo 14,5%) nienarzucający się, - oprócz tego różne sauternes, różne, ale niestety, to już grubo ponad 100 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamusia1999 Re: ulubione wino IP: *.proxy.aol.com 02.01.08, 14:29 ja pijam niemal wylacznie shirazy, najczesciej z australii, czasem z Afryki Pld. - i wracam przy nastepnym zakupie do australijskich. tak zeby sobie golnac pijam McPherson Shiraz, na wieksze okazje (sarnina w Sylwestra) Heartland'a. ostatnio na imprezie zaskoczyl mnie cabernet sauvignon ale szybko sprawa sie wyjasnila - byl z Kalifornii, wiec pewnie aromatyzowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamiki76 Re: ulubione wino IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.08, 08:44 Chyba można mówic o szczepie ulubionym. Ja od dluższego czasu próbuje różne produkcje z różnych krajów szczepu SHIRAZ. I odczucia sa różne, ale generalnie ten typ mi przypada do gustu. Czasem solo czasem w połączeniu. A drugim takim szczepem jest pinot noir - ostatnio Veranda - chile - bardzo pozytywne wrażenie i cena też nie wygórowana. Odpowiedz Link Zgłoś
wineguru Re: ulubione wino 28.01.08, 11:13 Ja generalnie wolę wina czerwone, mało cierpkie i z zaznaczonymi taninami. To powoduje, że sięgam po wina pochodzące z takich szczepów jak: Sangiovese, Merlot, Montepulciano, Nero d'Avola, Shiraz. Tutaj jest conieco na temat cech jakie mają wina z poszczególnych szczepów: www.wineguru.pl/index.php?option=com_glossary&func=display&Itemid=34&catid=14 Odpowiedz Link Zgłoś
mwi_net Re: ulubione wino 28.01.08, 14:44 Inaczej niż konkurencyjny portal uważam, że dobre wino to te, które danej osobie smakuje i oceny obiektywne są niezbyt wiele warte. Mnie smakowało ostatnio: Rupert and Rothschild CabernetSauvignon Merlot mwi --- moje wino Odpowiedz Link Zgłoś
peyotl108 Re: ulubione wino 30.01.08, 01:41 Adminie, wineguru to ewidentny spamer. Proszę usunąć wszystkie posty. Odpowiedz Link Zgłoś
silling Re: ulubione wino 31.01.08, 05:38 Jackson-Triggs, Okanagan Estate, Proprietors Reserve, Merlot a takogolnie to zdecydowanie Merlot + jeszcze Shiraz(Syrah) + Pinot Noir Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi Re: ulubione wino 08.02.08, 18:04 Hiszpańskie ELIAS MORA (Toro). Niesamowite, mocne, głębokie i aromatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ottolemi Re: ulubione wino 05.05.08, 12:29 jasmina_tdi napisała: > Hiszpańskie ELIAS MORA (Toro). > Niesamowite, mocne, głębokie i aromatyczne. > > Próbowałem. Też polecam. Znakomite. Odpowiedz Link Zgłoś
ottolemi Re: ulubione wino 05.05.08, 12:36 jasmina_tdi napisała: > Hiszpańskie ELIAS MORA (Toro). > Niesamowite, mocne, głębokie i aromatyczne. > > Próbowałem. Też polecam. Znakomite Odpowiedz Link Zgłoś
gagatka79 tylko morawy 25.02.08, 16:58 Generalnie region pełen win o niesamowitej jakości, zwłaszcza w porównaniu do ceny. Mój ulubiony to Tramin - wspaniałe białe wino znane w Europie jako gewurtztraminer. więcej o czeskich winach: czeskiewino.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sedou Re: ulubione wino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.08, 20:18 W wielu książkach piszą, że jeden znajlepszych szczepów i na pewno najpopularniejszych jest Cabernet Sauvignon, czy właśnie dlatego, że tak piszą - mało kto z Was podaje ten szczep jako ulubiony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winomaniaczka Re: ulubione wino IP: *.eranet.pl 06.04.08, 20:30 Z win dostępnych powszechnie i do codziennego biesiadowania: - Fuzion (wino chilijskie - wytrawne) - Rosiere (wino francuskie półwytrawne, dostępne np w Bomi, Carrefour) - Castel (wino francuskie) - Carlo Rossi (z czarnym paskiem na etykiecie) - Sutter Home (kalifornijskie) - Panul (chilijskie) - Yamme (RPA) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pey Re: ulubione wino IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.08, 14:45 FuZion to wino argentynskie (Zuccardi) Odpowiedz Link Zgłoś
honeyaccess Re: ulubione wino 07.04.08, 01:33 > W wielu książkach piszą, że jeden znajlepszych szczepów i na pewno > najpopularniejszych jest Cabernet Sauvignon, czy właśnie dlatego, że > tak piszą - mało kto z Was podaje ten szczep jako ulubiony? Pewnie tak. Funkcjonuje nawet postawa zwana ABC: Anything but Cabernet / Chardonnay. www.wineloverspage.com/randysworld/abc.shtml Uwielbiam ten szczep, choć faktycznie jest chyba obciachem afiszowanie się tym w konsenerskim towarzystwie (to tak jakby mówić, że Twoja ulubiona muzyka to Michael Jackson). Odpowiedz Link Zgłoś
marek_101 Re: ulubione wino 07.04.08, 14:09 Pewnie tak. Funkcjonuje nawet postawa zwana ABC: Anything but Cabernet / Chardo > nnay. > > www.wineloverspage.com/randysworld/abc.shtml > Uwielbiam ten szczep, choć faktycznie jest chyba obciachem afiszowanie się tym > w > konsenerskim towarzystwie (to tak jakby mówić, że Twoja ulubiona muzyka to > Michael Jackson). bez przesady z tym obciachem, biorąc pod uwagę że z wyjątkiem win robionych przez Domaine Romanee Conti, wina na bazie Cabernet lub ze znacznym udziałem ( wszystkie kultowe Cabernety z Kalifornii plus Premier Grand Crus z Medoc) należą do czołówki najdroższych i najbardziej prestiżowych czerwonych wytrawnych win na świecie, to nie wiem co pijają ci "koneserzy" dla których picie Cabernet Sauvignion to obcich. A co do Chardonnay to najbardziej prestiżowe białe wytrawne wina świata - białe wielkie Burgundy, łącznie z Le Montrachet robione są z Chardonnay, więc w przypadku białych win, to też nie wiem co ci "koneserzy" mieliby pić lepszego co by obciachem nie było Odpowiedz Link Zgłoś
honeyaccess Re: ulubione wino 07.04.08, 18:57 > nie wiem co pijają ci "koneserzy" dla których picie Cabernet > Sauvignion to obcich. Ależ oczywiście nie twierdzę, że jakikolwiek koneser powie, że picie Cabernet S. to obciach. Chodziło mi o to, że raczej żaden z nich nie wymieni go jako ulubionego. No bo co to za rewelacja? No chyba, że jakiś ekscenryczny guru, który już jest na tym etapie, że może mówić co chce ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gleiwitz1939 Re: ulubione wino 28.04.08, 00:37 Z racji wykonywanej pracy(szefuję działowi wines & spirit w jednym z londyńskich hipermarketów)zdarza mi się pijać wina z tzw. średniej półki po okazyjnych cenach.Co do cabernet sauv. to zdarzyło mi się pić Chateau Montrose i byłem zachwycony.To oczywiście blend ale udział 65% w/w szczepu narzuca mu charakter.Co do Montracheta to niezły jest Chassagne z Puligny ale bez rewelacji.Może sześć razy droższy Chevalier powaliłby mnie z nóg,póki co cena jest zaporowa.Zdecydowanie na tak Brunello di... Banfi i Toledana Gavi-niedroga ale o wyrafinowanym smaku,szkoda że trudno ją zdobyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ottolemi Re: ulubione wino 05.05.08, 12:09 Polecam wytrawne greckie wino "Rapsani". Jest trudno dostępne, ale w lepiej zaopatrzonych sklepach można je znaleźć. Podawane do greckiej kuchni smakuje najlepiej. Na przykład do takiej Musaki pasuje znakomicie. Samo w sobie oczywiście też jest wyborne. Cena za butelkę wysoka-80 złotych. Ale naprawdę warto. Jest też pyszne, mocne "Casillero Del Diablo" (około 40 zł), idealne na wieczorne imprezy. Niestety gdy wypije się go za dużo kac po nim jest okropny. Ale i tak je uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
malavida Re: ulubione wino 05.05.08, 21:38 Mam słabość do włoskich win. Z czerwonych lubię Nero d'Avola (Sycylia), no i obwiązkowo barolo, chociaż nie pogardzę też dobrym nebbiolo. Z białych dużą sympatią darzę ostatnio sycylijskie Grecanico - lekkie, maślane, z bananowym posmakiem. A poza tym oczywiście Syrah... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fechtmeister Re: ulubione wino IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 09:30 >no i obwiązkowo barolo, chociaż nie pogardzę też dobrym nebbiolo, Niewątpliwie zwłaszcza, że Barolo robione jest właśnie z nebbiolo :-) pzdr fechtmeister Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek barolo ho ho IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.08, 17:38 a czy ktoś może wytłumaczyć, dlaczego właściwie barolo jest uznawane za takie wybitne wino? Co o tym decyuje? Odpowiedz Link Zgłoś
docg pytanie ho ho 08.05.08, 09:14 Gość portalu: Janek napisał(a): > a czy ktoś może wytłumaczyć, dlaczego właściwie barolo jest uznawane za takie > wybitne wino? Co o tym decyuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: pytanie ho ho IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.08, 23:49 jasne jasne ale ostatnio ktoś mnie zapytał i tak naprawdę jako wciąz początkujący nie wiedziałem jak sformułować odpowiedź. Może faktycznie trzeba wyjść od szczepu; w takim razie jakie są szczególne właściwości nebbiolo, że wino z niego jest tak często wybitne? To, że terroir akurat wyjątkowo pasuje do danego szczepu, to jakiś tam wyróżnik, ale nie przekonuje mnie do końca. O co więc chodzi z tym, barolo? (barbaresco, langhe i takie tam inne też, ale barolo to takie "kultowe" hasło...) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
malavida Re: ulubione wino 08.05.08, 21:57 Owszem, ale nie każde nebbiolo to barolo :-) Jest przecież jeszcze Barbaresco i Gattinara. Poza tym wiele win jest sprzedawanych właśnie pod nazwą Nebbiolo - Nebbiolo d'Alba, Gaja Langhe Nebbiolo Conteisa, Ferrando Nebbiolo di Carema, Antonio Vallana e Figlio Piemonte Nebbiolo Boca...tak tylko dla przykładu podam. Odpowiedz Link Zgłoś
malavida Re: ulubione wino 08.05.08, 21:59 Owszem, ale nie każde nebbiolo to barolo :-) Jest przecież jeszcze Barbaresco i Gattinara. Poza tym wiele win jest sprzedawanych właśnie pod nazwą Nebbiolo - Nebbiolo d'Alba, Gaja Langhe Nebbiolo Conteisa, Ferrando Nebbiolo di Carema, Antonio Vallana e Figlio Piemonte Nebbiolo Boca...tak tylko dla przykładu podam. Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: ulubione wino 10.05.08, 13:16 malavida napisała: > Owszem, ale nie każde nebbiolo to barolo :-) Jest przecież jeszcze > Barbaresco i Gattinara. Poza tym wiele win jest sprzedawanych > właśnie pod nazwą Nebbiolo - Nebbiolo d'Alba, Gaja Langhe Nebbiolo > Conteisa, Ferrando Nebbiolo di Carema, Antonio Vallana e Figlio > Piemonte Nebbiolo Boca...tak tylko dla przykład heloł, niby racja, ale mętlik trochę ... Nebbiolo d'Alba to i owszem ale pozostałe może i są z Nebbiolo ale raczej sprzedawane są pod nazwą (DOC i IGT) Carema, Langhe, Piemonte niż pod nazwą odmiany (choć i ta może się pojawiać na etykiecie) Conteisa to podobno kłótnia www.terlatowines.com/wines/italy/gaja/product.asp?Id=96 i możemy się pokłócić ;-) choć masz rację (aż sprawdziłem) Gaja na butelkach - etykietach pisze czasami (zawsze?) Nebbiolo choć mniejszą czcionką niż Langhe czy Conteisa Caremie zaś bliżej do Gattinary bo to apelacja (DOC), którą nawiasem mówiąc kiedyś sobie wyśniłem (po lekturze kiazki The Accidental Connoisseur: An Irreverent Journey Through the Wine World Lawrence'a Osborne'a, tu fragment: www.amazon.com/gp/sitbv3/reader?ie=UTF8&p=S00O&asin=0865476330 w której autor zachwycil sie jakims starym winem z tej apelacji - lekkim, zwiewnym, ale ciagle swiezym i roztaczajacym urzekajacy aromat pochodzącym właśnie od Ferrando pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś