Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Eksperyment

IP: *.pool80181.interbusiness.it 03.04.03, 15:16
    Nie mam takiego doswiadczenia z winami jak Wy, ale jestem ciekawa, czy
    zrobiliscie kiedys taki eksperyment.
    Degustacja win jednego producenta od linii podstawowej do topu. Chodzi
    oczywiscie o ten sam rodzaj wina np. wezmy St. Michel-Eppan i ich Sauvignon
    (od zwyklego przez Lahn do St.Valentin).
    Robiliscie kiedys taka weryfikacje roznic?

Pozdrawiam,
    Gaga
    Obserwuj wątek
      • giorgio_primo Re: Eksperyment 03.04.03, 15:39
        To dosyc trudne do przeprowadzenia, bo podalas wyjatkowy przyklad. Niewielu
        producentow robi az trzy linie praktycznie we wszystkich jednoszczepowych
        winach. Akurat od St.Michael-Eppan za jednym "zamachem" pijlem po dwa wina
        (P.Grigio i Gewurtz'a), "generic" i "srodkowe". Cena oddawala roznice
        jakosciowa. Tyle, ze to robia "prawie Niemcy" i pewnie wszystko dokladnie
        opracowali matematycznie.

W wypadku takiego Antinori, "eksperyment" jest nie do przeprowadzenia. Bo co by
        mialo "stanac" w szranki? Santa Cristina, C.C. Badia..., Tignanello ???
        • Gość: gaga Re: Eksperyment IP: *.pool80181.interbusiness.it 03.04.03, 17:03
          No, nie wiem, na upartego (np. zawrtosc sangiovese) to mozna by i Antinori
          podciagnac: Santa Cristina, Villa Antinori..., ale upierac sie nie bede.

Ale mozliwe jest np. w przypadku Mezzacorony (Teroldego Rotaliano) czy chocby
          Duca di Salaparuta (Corvo, Bennoto Eloro, Duca Enrico - wszedzie nero d'avola)
          Mysle, ze to ciekawe, kiedys sprobuje.

Pozdrawiam,
          Gaga

• kochamwino Re: Eksperyment 04.04.03, 11:55
          giorgio_primo napisał:

> To dosyc trudne do przeprowadzenia, bo podalas wyjatkowy przyklad. Niewielu
          > producentow robi az trzy linie praktycznie we wszystkich jednoszczepowych
          > winach. Akurat od St.Michael-Eppan za jednym "zamachem" pijlem po dwa wina
          > (P.Grigio i Gewurtz'a), "generic" i "srodkowe". Cena oddawala roznice
          > jakosciowa. Tyle, ze to robia "prawie Niemcy" i pewnie wszystko dokladnie
          > opracowali matematycznie.
          >
          > W wypadku takiego Antinori, "eksperyment" jest nie do przeprowadzenia. Bo co by
          >
          > mialo "stanac" w szranki? Santa Cristina, C.C. Badia..., Tignanello ???

Nie przesadzaj! Bardzo duzo jest producentow, ktorzy maja cala linie z jednego szczepu. Chyba, ze ograniczamy sie tylko do wloskich win. ;-) Ale nie tylko wlochy sa na swiecie.
          Czy piles(piliscie) juz cos z sycylijskiej Cottanery?

pzdr
          • giorgio_primo Re: Eksperyment 04.04.03, 13:40
            kochamwino napisał:

> Nie przesadzaj! Bardzo duzo jest producentow, ktorzy maja cala linie z
            jednego
            > szczepu. Chyba, ze ograniczamy sie tylko do wloskich win. ;-) Ale nie tylko
            wlo
            > chy sa na swiecie.

Coz, ja sie swiadomie "ograniczam". To robienie roznych "poziomow" z tego
            samego szczepu jest mi "nowoswiatowo" obce ideowo! ;-)))

> Czy piles(piliscie) juz cos z sycylijskiej Cottanery?

Tak. Wszystko.
            • kochamwino Re: Eksperyment 04.04.03, 13:48
              giorgio_primo napisał:

> kochamwino napisał:
              >
              >
              > > Nie przesadzaj! Bardzo duzo jest producentow, ktorzy maja cala linie z
              > jednego
              > > szczepu. Chyba, ze ograniczamy sie tylko do wloskich win. ;-) Ale nie tylk
              > o
              > wlo
              > > chy sa na swiecie.
              >
              > Coz, ja sie swiadomie "ograniczam". To robienie roznych "poziomow" z tego
              > samego szczepu jest mi "nowoswiatowo" obce ideowo! ;-)))
              >
              > > Czy piles(piliscie) juz cos z sycylijskiej Cottanery?
              >
              > Tak. Wszystko.
              >

Jak wrazenia?? Moze gdzies juz je opisales na forum? Co do ceny u nas....warto??
              >
              • giorgio_primo Re: Eksperyment 04.04.03, 13:51
                Gdzies pisalem... ale nie wiem gdzie. To bardzo dobre wina, ale nie wiem jaka
                maja teraz cene, bo przeciez teraz sa z drugiej reki chyba - importer juz ich
                nie ma.

Dla mnie w relacji cena jakosc wygrywa Fattagione a Sole di Sesta wypada chyba
                najslabiej.
                • kochamwino Re: Eksperyment 04.04.03, 13:55
                  giorgio_primo napisał:

> Gdzies pisalem... ale nie wiem gdzie. To bardzo dobre wina, ale nie wiem jaka
                  > maja teraz cene, bo przeciez teraz sa z drugiej reki chyba - importer juz ich
                  > nie ma.
                  >
                  > Dla mnie w relacji cena jakosc wygrywa Fattagione a Sole di Sesta wypada chyba
                  > najslabiej.
                  >
                  Sa na rynku. Ipaco podzielilo sie na kilka odnog i jedna z nich ma je w swej ofercie, jak rowniez cudownego Messapicusa Primitivo!
      • panowca Re: Eksperyment 03.04.03, 18:01
        sam czesto proponuję takie porównanie
        np 3 CS chilijskiej Santa Rity
        linia 120 tzw. no wood - chociaż ostatni rocznik juz dojrzewał 3 miesiące w
        beczkach
        linia Reserva - full oak
        linia medailla real - surowiec na wino pochodzi z najstarczych upraw (min 15
        lat - średnio 30 lat)
        porównanie wypada "edukacyjnie" pokazuje rzeczywiste różnice w różnie
        produkowanych winach
      • Gość: test Re: Eksperyment n/txt IP: 222.222.2.* 04.04.03, 11:39
        • Gość: a Re: Eksperyment n/txt IP: *.lexmedia.com.pl 04.04.03, 11:40
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka