Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wina charakterystyczne

31.01.07, 22:09
    Witam, przeczytałem na stronie Collegium Vini o szkoleniu wprowadzających w
    świat win. Piszą tam, że w ramach szkolenia przeprowadza się degustację 14
    wybranych charakterystycznych win obrazujących podstawowe cechy rónych
    rodzajów i szczepów.
    Czy ktoś może wie co to za wina, albo mógłby zaproponować taki zestaw
    kilkunastu win charakterystycznych, dostępnych w Polsce i niezbyt drogich
    który umożliwiłby systematyzację posiadanej wiedzy początkującemu winiarzowi?
    Proszę o propozycje.
    Obserwuj wątek
      • Gość: yatsec Re: Wina charakterystyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 13:37
        A co twoim zdaniem oznacza niezbyt drogo? Na kursie organizowanym przez CV
        degustujesz wina w cenie od 50 zł do 350 zł. Ceny wiekszości win oscylują
        jednak w okolicy 100 zł. Jak chcesz moge podrzucic przykładowe wina jednak
        pamietaj, że degustację warto robić kupując wina właśnie od 40-50zł. Ponizej
        tej kwoty mozna kupic dobre wino ale raczej nie dostaniesz kilkunastu tak
        roznych i dobrych by była to z prawdziwego zdarzenia degustacja.
        • kszysztofjarzyna Re: Wina charakterystyczne 01.02.07, 16:08
          > A co twoim zdaniem oznacza niezbyt drogo?

Miałem na myśli własnie wina o cenie do 50 zł. Chętnie poznam Twoje propozycje.
          Dodatkowo fajnie by było gdyby wina te chodziły w butelkach 375ml, bo do
          degustacji otwiera się przecież kilka butelek, a nie chodzi o to żeby się
          zupełnie poskładać... Niestety zauważyłem, że w Polsce dostępność małych butelek
          jest raczej znikoma.

• kszysztofjarzyna Re: Wina charakterystyczne 07.02.07, 10:42
          i?
          • Gość: docg Re: Wina charakterystyczne IP: 84.40.217.* 07.02.07, 11:03
            kszysztofjarzyna napisał:

> i?

sprawa nie jest taka prosta, jakby się wydawało. Po pierwsze, odmiana winogron
            z której jest zrobione wino ma oczywiście wpływ na cechy wina, ale jeszcze
            większy wpływ mają inne czynniki, jak siedlisko i sposób winifikacji. Dlatego
            nie ma czegoś takiego, jak np. typowy merlot. Może być niedrogi chilijski
            merlot, który jest podobny do innych niedrogich chilijskich merlotów, ale nie
            będzie on miał wiele wspólnego z Petrusem czy Masseto - też Merlotami, jak by
            nie było. Po drugie, chyba nie da się w tak skrótowy sposób przejść na wyższy
            stopień winiarskiego doświadczenia, po prostu trzeba pić dużo różnych win (choć
            niekoniecznie w dużej ilości :-) )
            Piszę to na podstawie własnego doświadczenia, bo parę lat temu na tym forum
            zadałem podobne pytanie :-))
            pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka