Gość: xyz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 10:14 W związku z minionymi świętami uświadomiłem sobie,że mam mało wiadomości na temat wina przeznaczonego do liturgii,oraz wina koshernego,może ktoś z forum ma na ten temat wiarygodne informacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spol Re: Poświąteczna refleksja 11.04.07, 10:14 W kwestii wina liturgicznego Prawo Kanoniczne stanowi tak: Kan. 924 - § 3. Wino powinno być naturalne z owocu winnego i nie zepsute. Komisja ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów Episkopatu Polski uzupełnia w "Ogólnym wprowadzeniu do mszału rzymskiego": "322. Wino do celebrowania Eucharystii powinno być z owocu winnego krzewu (por. Łk 22,18), naturalne i czyste, to jest bez jakichkolwiek dodatków obcych substancji." Na forum dyskusyjnym portalu kosciol.pl znalazłem natomiast taką informację: "Do konsekracji używa się wina czystego, które nie może zawierać żadnych dodatków, konserwantów czy innych ulepszaczy. W Kościele zachodnim powszechnie (ale nie tylko) używa się wina białego, w rytach wschodnich tylko i wyłącznie czerwonego. Wina mszalne można zakupić w większości sklepów z dewocjonaliami i artykułami liturgicznymi. Jako ciekawostkę dodam, że na przykład w Czechach bardzo często używa się natomiast wina z arcybiskupskich winnic ołomunieckich." Od siebie mogę tylko dorzucić, że wina białego używa się w zasadzie tylko ze względów praktycznych - plam nie widać :-) Co do samego wina, wiele zależy od wrażliwości proboszcza. Czasem w zakrystiach widuje się sophie i inne takie, niestety... Nie ma natomiast żadnych wytycznych nt. zawartości alkoholu, co jest ważne np. dla księży alkoholików. Można do liturgii używać niesfermentowanego soku z winogron. Taki sok używany jest też w obrządku koptyjskim. Pozdrawiam poświątecznie :-) Odpowiedz Link Zgłoś