Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Poświąteczna refleksja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 10:14
    W związku z minionymi świętami uświadomiłem sobie,że mam mało wiadomości
    na temat wina przeznaczonego do liturgii,oraz wina koshernego,może ktoś
    z forum ma na ten temat wiarygodne informacie?
    Obserwuj wątek
      • spol Re: Poświąteczna refleksja 11.04.07, 10:14
        W kwestii wina liturgicznego Prawo Kanoniczne stanowi tak:
        Kan. 924 - § 3. Wino powinno być naturalne z owocu winnego i nie zepsute.

Komisja ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów Episkopatu Polski uzupełnia w
        "Ogólnym wprowadzeniu do mszału rzymskiego":
        "322. Wino do celebrowania Eucharystii powinno być z owocu winnego krzewu (por.
        Łk 22,18), naturalne i czyste, to jest bez jakichkolwiek dodatków obcych
        substancji."

Na forum dyskusyjnym portalu kosciol.pl znalazłem natomiast taką informację:
        "Do konsekracji używa się wina czystego, które nie może zawierać żadnych
        dodatków, konserwantów czy innych ulepszaczy. W Kościele zachodnim powszechnie
        (ale nie tylko) używa się wina białego, w rytach wschodnich tylko i wyłącznie
        czerwonego. Wina mszalne można zakupić w większości sklepów z dewocjonaliami i
        artykułami liturgicznymi. Jako ciekawostkę dodam, że na przykład w Czechach
        bardzo często używa się natomiast wina z arcybiskupskich winnic ołomunieckich."

Od siebie mogę tylko dorzucić, że wina białego używa się w zasadzie tylko ze
        względów praktycznych - plam nie widać :-) Co do samego wina, wiele zależy od
        wrażliwości proboszcza. Czasem w zakrystiach widuje się sophie i inne takie,
        niestety...

Nie ma natomiast żadnych wytycznych nt. zawartości alkoholu, co jest ważne np.
        dla księży alkoholików. Można do liturgii używać niesfermentowanego soku z
        winogron. Taki sok używany jest też w obrządku koptyjskim.

Pozdrawiam poświątecznie :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka