Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Microcuvees

04.06.03, 13:12
    Nie chce mi sie szukac ( praca+lenistwo)jak mozna tutaj szybciej. Jak to jest
    z tymi winami garazowymi.Czy one wychodzą poza apelacje , jak je rozpoznawać,
    mają na etykiecie 'vin de garage'?,nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze
    chyba na etykiecie Valandraud było oznaczenie Saint Emilion.Druga kwestia to
    okreslanie "grand cru " w zonie Saint Emilion, odnosze wrazenie iz nastapiła
    pauperyzacja tego wyróznienia, a moze stało sie ono juz tam samozwancze, tak
    przynajmniej wynika z ksiązki WE. Dzieki za odpowiedz bo jestem ogromnie
    ciekawy, licze na Panstwo Bieńczykowskich :))
    pozdr
    Obserwuj wątek
      • Gość: MarekBienczyk Re: Microcuvees IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.03, 22:15
        Vin de garage to oczywiscie oznaczenie kolokwialne, bez zadnej sankcji
        etykietkowej; zreszta jak sie okazuje Valandraud nie powstal w garazu, tylko w
        jakims innym malym pomieszczeniu moze to byla jakas szopa, wylecialo mi z
        pamieci. Wina garazowego wlasciwie nie da sie poznac - chyba ze po cenie; na
        etykietce nie ma nic poza nazwa apelacji - saint-emilion. W Winach Europy jest
        wyliczenie paru win garazowych. W jednym z ostatnich rocznikow - nie pamietam w
        tej chwili, bodaj 99 Valandraud ukazal sie jako vin de table (o ile sie nie
        myle pod nazwe Interdit de Valandraud), gdyz winnice zostaly przykryte
        specjalna folia przed deszczem - co jest zabronione. Pojecie grand cru jest
        slabo umocowane - posiadlosci tak oznaczonych jest tak duzo, ze nie ma noo
        zadnego znaczenia - podobnie jak cru bourgeois; istotne okreslenie to grand cru
        classe. Na etykietce musi byc slowo classe. Microcuvee to nie to samo co vin de
        garage choc uzywa sie wlasciwie synonimiczne; powstaje na parcelkach
        wydzielonych w ramach duzych posiadlosci, badz jest selekcja najlepszych gron,
        mozna poznac po nazwie - niekiedy. Np Chateau Faugeres robi microcuvee Peby-
        Faugeres, Fombrauge - Magrez Fombrauge. Tylko krotko, bo cos mi tu otworzyki MB
      • Gość: star Re: Microcuvees IP: czech:* / 192.168.5.* 05.06.03, 10:31
        Wg. Hachette :

Klasyfikacja : grand cru classe datuje sie od 1955 roku i jest rewidowana
        - poczynajac od 1958, a konczac na 1996.
        W 1986 - 74 sklasyfikowanych gran cru, a po ostatniej 'rewizji' z 1996 - 68.

Co do 'apelacji' SE grand cru to nie dotyczy ona zadnego terenu pochodzenia
        ( po prostu obszar SE ), a dotyczy wyboru win spelaniajacych pewne kryteria
        jakosciowe - co jest testowane podczas degustacji, a przed butelkowaniem
        odbywa sie dodatkowa degustacja.

Pozdrawiam
        star

ps. Jak istotne i restryktywne sa normy podczas degustacji mozna sie domyslac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka