Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dwa tanie wina

IP: localhost:* 16.06.03, 13:47
    A ja bym chciał powiedzieć dwa słowa o winach taniutkich ale całkiem,
    całkiem...Nie na wielką degustacje ale tak na codzień - polecam Cabernet from
    Karlobat (bułgarskie) Murfatlar Medigida - Caberenet Sauvignon (rumuńskie).
    To pierwsze taninowe, twarde , drugie - leciutkie, owocowe. A może ktoś pił i
    skrytykuje mnie za niewybredny gust?
    Obserwuj wątek
      • panowca Re: Dwa tanie wina 16.06.03, 18:38
        Gość portalu: kolik napisał(a):

> A ja bym chciał powiedzieć dwa słowa o winach taniutkich ale całkiem,
        > całkiem...Nie na wielką degustacje ale tak na codzień - polecam Cabernet from
        > Karlobat (bułgarskie) Murfatlar Medigida - Caberenet Sauvignon (rumuńskie).
        > To pierwsze taninowe, twarde , drugie - leciutkie, owocowe. A może ktoś pił i
        > skrytykuje mnie za niewybredny gust?
        a gdzie tam zaraz skrytykuje
        kiedy ktoś mnie pyta o najlepsze wino na świecie odpowiadam - takie, które ci
        najbardziej smakuje - to zdaje sie plagiat ale tak stary, ze nie pamiętam od
        kogo ściągnięty
      • anaconda-lop Re: Dwa tanie wina 04.07.03, 18:17
        jesli lubisz tanie wina to skosztuj sofii melnik czerwonej polwytrawnej cudooo
        a jak lubisz bardzo tanie wina to mustak lub komandos tez daje rade
      • hania_76 Re: Dwa tanie wina 05.07.03, 09:26
        Murfatlar Cabernet Sauvignon - absolutny hit wśród tańszych win. Mam nadzieję,
        że importer nie postanowi podnieść ceny :-)
        • Gość: star Re: Dwa tanie wina IP: czech:* / 192.168.5.* 06.07.03, 08:13
          Witam!

Haniu !
          Panu chodzilo o inne wino - Murfatlar Medigidia ( to od kochamwino jest jak
          sadze sporo lepsze i ciut drozsze ).
          A propos Medigidi '99 ( ok. 12zl ) to pilem i rzeczywiscie na grilla sie nada -
          nawet jakies lekkie taniny sa obecne ( czym rozni sie od Sofii Melnik ) choc
          glownie to owocowka - z tego co pamietam to smieszne nieco bo semi-dry!

Pozdrawiam
          star
      • Gość: pnwc I jeszcze dwa tanie wina IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.03, 10:12
        Tym razem greckie Agiambelos (czerwony)Achaia Clauss (17zł) i Alexander 2000
        Tsantalisa (24 zł)
        Pierwsze mile mnie zaskoczyłopodziewłem sie jakiegoś horroru w stylu Epsilona
        (na kontretykiecie rżne szczepy greckie )tej samej firmy płyciutkie, delikatne
        w sam raz do pene z sosem pomidorowym na delikatnie (bez czosnyku)
        Drugie (alexander) to CS i Xinomavro - osławiony czarny kwas - polecam było
        świetne z czarnymi oliwkami przed telewizorem
        Takie wina wieczór, kiedy nie mamy ochoty otwierać czegoś poważniejszego
        (trudny dzie, zmęczenie itd) a mamy ochote na wino (a ochote na wino przecież
        mamy zawsze)
        • Gość: gaga Re: I jeszcze dwa tanie wina IP: *.pool80181.interbusiness.it 05.07.03, 16:06
          Gość portalu: pnwc napisał(a):

>
          > w sam raz do pene z sosem pomidorowym na delikatnie (bez czosnyku)
          Panowca, pelen masochizm, wlasne atrybuty chcesz udusic w pomidorach, nawet
          jesli w delikatny sposob? :):):)
          • Gość: penne Re: I jeszcze dwa tanie wina IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.03, 16:10
            )))
          • panowca Re: I jeszcze dwa tanie wina 07.07.03, 16:18

> >
            > > w sam raz do pene z sosem pomidorowym na delikatnie (bez czosnyku)
            > Panowca, pelen masochizm, wlasne atrybuty chcesz udusic w pomidorach, nawet
            > jesli w delikatny sposob? :):):)

??? nie qmam
            • winoman Re: I jeszcze dwa tanie wina 07.07.03, 16:35
              panowca napisał:

>
              > > >
              > > > w sam raz do pene z sosem pomidorowym na delikatnie
              (bez czosnyku)
              > > Panowca, pelen masochizm, wlasne atrybuty chcesz
              udusic w pomidorach, nawe
              > t
              > > jesli w delikatny sposob? :):):)
              >
              > ??? nie qmam

Popatrz na przykład na strony
              www.andromedical.com/index_ita.html
              i jeśli jeszcze nie będziesz rozumiał, to na podstronę
              "Resultati" :-)))
              Pozdrawiam!
              • Gość: docg Allungamento del pene - nowa DOCG :-))))) (n/t) IP: 212.160.147.* 07.07.03, 16:41
                • winoman Re: Allungamento del pene - nowa DOCG :-))))) 07.07.03, 16:44
                  Myślisz, że nie tylko Controllata ale i garantita? :-))
                  • Gość: docg Re: Allungamento del pene - nowa DOCG :-))))) IP: 212.160.147.* 08.07.03, 07:32
                    no przecież widziałeś dowody na zdjęciach! :-)))
              • Gość: panowca niezalogow Re: I jeszcze dwa tanie wina IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.03, 18:20
                chodzi wam o pene/penne przecież wiecie,zę mam kopniętą klawiaturę i takie
                literówki to normaale wyszło przynajmniej śmiesznie
                • winoman Re: I jeszcze dwa tanie wina 07.07.03, 19:25
                  > chodzi wam o pene/penne przecież wiecie,zę mam kopniętą
                  klawiaturę i takie
                  > literówki to normaale wyszło przynajmniej śmiesznie

Każda okazja na zdrowy i do tego nieszkodliwy śmiech jest
                  dobra :-)))

Pozdrawiam!!!
                  • joe_stru Re: I jeszcze dwa tanie wina 08.07.03, 08:47
                    Skoro już o literówkach mowa , to mnie się dość spodobał Owca rżnący różne
                    szczepy greckie. I jescze w dodatku na kontretykiecie:))
                  • panowca Re: I jeszcze dwa tanie wina 08.07.03, 16:56

>
                    > Każda okazja na zdrowy i do tego nieszkodliwy śmiech jest
                    > dobra :-)))

w związku z tym może sobie zminic nick na peneowca?
                    • Gość: docg pene i tanie wina IP: 212.160.147.* 08.07.03, 17:24
                      pene owcy - to dopiero prawdziwa perwersja! :-)
                      deo
                      p.s. przy okazji ogłaszam, że wczoraj próbowałem Cabernet Sauvignon Vinex
                      Slavyantsi, Sophia, Carrefour, 7,50 zł. Kupiłem do gulaszu i została mi kapka,
                      więc się nie mogłem powstrzymać... no więc powiem Wam, że wygląda całkiem jak
                      wino, ma nawet ładne nogi, zapach wyczuwalny, winny, ale słaby, w smaku też
                      jakieś tam jest (lekko trawiaste) z tym, że na końcu zostawia nieprzyjemny
                      posmak, więc niestety dyskwalifikacja. Chociaż gulasz wyszedł nieźle, więc do
                      celów kulinarnych może być. Niniejszym oficjalnie nadaję mu status DOCG
                      Allungamento delle Pene :-)
                      pozdrawiam
                      • Gość: star Re: tanie wina IP: czech:* / 192.168.5.* 08.07.03, 21:56
                        No coz przebije cie deo cenowo - ja od 3 dni pije ( to chyba alkocholizm) ...
                        Merlot d'Oc od Henri Monteau za 12zl - z kazdym dniem staje sie lepsze - az
                        sie boje myslec jak jutro mi zasmakuje.

A ostatnio pilem rowniez za ok. 13zl Carrefourowskie Cotes des Malepere w
                        fantazyjnej czarnej butelce rowniez d'Oc i nawet smakowalo.

Pozdrawiam
                        star
                        • spol Re: tanie wina 09.07.03, 08:17
                          Dorzucę się - Cahors po 15,99 w Auchan. Nie mam teraz pod ręką butelki, ale
                          nietrudno to wino namierzyć - to zdaje się jedyny Cahors w Auchan, ich własny
                          import, z kartonowym kapturkiem, że niby szczególnie polecane przez sklep.
                          Miałem inne wyobrażenie o kupażu malbec - merlot, ale nic to. Wino dość gęste,
                          jak to Cahors, intensywne, garbników w sam raz, lekka goryczka na końcu. Do
                          popijania obiadu.

Pozdrawiam!
                          • Gość: docg Re: tanie wina IP: 212.160.147.* 09.07.03, 08:36
                            ponieważ Auchan we Wrocławiu dopiero się buduje, zapewne prędko tego Cahorsa
                            nie spróbuję. Co do tanich win, to piłem jeszcze Neuburger Archivni vino od
                            Znovin Znojmo, ok. 130 koron czeskich - zupełnie nie wiedziałem co może być w
                            sześcioletnim czeskim białym winie a teraz już wiem - znakomite, ładny bukiet,
                            lekko jabłkowy, w smaku też trochę jabłek, ogólonie zrównoważone i smaczne.
                            Kolejne dobre wino ze Znovinu, oczywiście w kategorii tanich win. Dobrze, że
                            Czesi wchodzą z nami do Unii, tym bardziej, że przeczytałem ostatni felieton MB
                            w Przekroju i tam było napisane, że będzie można przewieźć przez granicę 90
                            butelek wina. Byle do maja :-))
                            pozdrawiam
                            • Gość: gaga Re: tanie wina IP: *.27-151.libero.it 09.07.03, 09:07
                              To ja do nowego DOCG ;) wpisuje Lugana Sanpietre od Lamberti, pijalna masowka
                              do 3 euro, do gotowania tez dobre.
                              A w ramach zabaw kulinarno-jezykowych takie opowiastki.
                              Na wiosne na bazarach toskanskich mozecie kupic baccelli. Nazwa ta odnosi sie
                              do bobu, choc po wlosku bob to fava/fave. Niestety w Toskanii slowo fava jest
                              niecenzuralne i oznacza meski atrybut.
                              Z kolei okrzyk "Che cozza!" (Jaka malza!) w stosunku do kobiety oznacza, ze
                              jest brzydka jak noc listopadowa z gradobiciem w tle :)

Pozdrawiam,
                              Gaga
                            • miszka44 Re: tanie wina będą w maju :-) 09.07.03, 10:59
                              Gość portalu: docg napisał(a):

> przeczytałem ostatni felieton MB
                              > w Przekroju i tam było napisane, że będzie można przewieźć przez granicę 90
                              > butelek wina.

Będzie lepiej: 90 litrów, co daje 120 butelek :-)

> Byle do maja :-))

Oj tak
                        • joe_stru starr! 09.07.03, 09:26
                          Czy chodzi o Malapere w butelce "oszronionej" z pomarańczową etykietką???
                          Jeśli tak , to rzeczywiście w swojej klasie jest bardzo OK.pzdr.
                          • Gość: star Re: starr! IP: czech:* / 192.168.12.* 09.07.03, 09:50
                            Dokladnie o ta - butelka jest juz wystarczajaca fantazyjna ( czarna i
                            oszroniona) aby to wino kupic.
                            Co wiecej wino to pilem ok. 3 tygodnie po otwarciu - bo komus nie smakowalo
                            ( trzeba po innych resztki spijac ) i owoc ciagle byl obecny i podklad
                            garbnikowy przyjemny.

Pozdrawiam
                            star
                            • joe_stru Re: starr! 09.07.03, 10:02
                              Gość portalu: star napisał(a):

> Dokladnie o ta - butelka jest juz wystarczajaca fantazyjna ( czarna i
                              > oszroniona) aby to wino kupic.
                              > Co wiecej wino to pilem ok. 3 tygodnie po otwarciu - bo komus nie smakowalo
                              > ( trzeba po innych resztki spijac ) i owoc ciagle byl obecny i podklad
                              > garbnikowy przyjemny.
                              >
                              > Pozdrawiam
                              > star
                              -----> Tak , absolutnie pijalne wino. Można brać. Ale piszesz ,że to D'Oc. A
                              nie jest to przypadkiem po prostu apelacja Cotes de Malapere?
                              • Gość: star Re: starr! IP: czech:* / 192.168.5.* 09.07.03, 13:05
                                Oczywiscie masz racje Cotes de la Malepere jest apelacja.

Jeszcze troche apelacji zostalo z Languedoc do zapamietania ...

Pozdrawiam
                                star

• amsti Re: starr! 09.07.03, 15:44
                                  Gość portalu: star napisał(a):

> Oczywiscie masz racje Cotes de la Malepere jest apelacja.
                                  >

tylko, ze to jest caly czas jeszcze VDQS, i dopiero ma zostac AOC (moze juz
                                  zostalo?)

• winoman Re: starr! 09.07.03, 16:17
                                    > > Oczywiscie masz racje Cotes de la Malepere jest
                                    apelacja.
                                    > >
                                    >
                                    > tylko, ze to jest caly czas jeszcze VDQS, i dopiero ma
                                    zostac AOC (moze juz
                                    > zostalo?)

Na pewno jeszcze niedawno procedura przyznawania statusu
                                    AOC była w toku.
                                    Żródła pisane ( nawet kieszonkowy Johnson 2003 w wersji
                                    ang) w większości zaliczają Cotes de la Malepere do VDQS,
                                    ale na przykład strona
                                    www.languedoc-wines.com/english/index.html
                                    a więc chyba oficjalna strona regionu zalicza Malepere
                                    już do AOC, również Andrew Jefford w "The New France"
                                    pisze wyraźnie o AOC (wyd. 2002). Z drugiej strony, na
                                    tej stronie www piszą, że Malepere jest AOC już od roku
                                    1976, a wszystkie inne żródła podają, że status VDQS
                                    region dostał dopiero w roku 1983, więc coś tu nie gra.
                                    Najważniejsze, żeby wino było dobre!

Pozdrawiam!
                                    • amsti Re: starr! 09.07.03, 16:33
                                      winoman napisał:

> > > Oczywiscie masz racje Cotes de la Malepere jest
                                      > apelacja.
                                      > > >
                                      > >
                                      > > tylko, ze to jest caly czas jeszcze VDQS, i dopiero ma
                                      > zostac AOC (moze juz
                                      > > zostalo?)
                                      >
                                      > Na pewno jeszcze niedawno procedura przyznawania statusu
                                      > AOC była w toku.
                                      > Żródła pisane ( nawet kieszonkowy Johnson 2003 w wersji
                                      > ang) w większości zaliczają Cotes de la Malepere do VDQS,
                                      > ale na przykład strona
                                      > www.languedoc-wines.com/english/index.html
                                      > a więc chyba oficjalna strona regionu zalicza Malepere
                                      > już do AOC, również Andrew Jefford w "The New France"
                                      > pisze wyraźnie o AOC (wyd. 2002). Z drugiej strony, na
                                      > tej stronie www piszą, że Malepere jest AOC już od roku
                                      > 1976, a wszystkie inne żródła podają, że status VDQS
                                      > region dostał dopiero w roku 1983, więc coś tu nie gra.
                                      > Najważniejsze, żeby wino było dobre!
                                      >
                                      > Pozdrawiam!

Mysle, ze jest blad na stronie internetowej. Mam ich oficjalna broszurke (tzn.
                                      wydan przez Conseil Interprofessionel des Vins du Languedoc) i tam jest
                                      napisane, ze proces trwa (lub sie zakonczyl dopiero co :) )

Amsterdam

• amsti hm 09.07.03, 16:44
                                        amsti napisał:

>> Mysle, ze jest blad na stronie internetowej. Mam ich oficjalna broszurke
                                        (tzn.
                                        > wydan przez Conseil Interprofessionel des Vins du Languedoc) i tam jest
                                        > napisane, ze proces trwa (lub sie zakonczyl dopiero co :) )
                                        >
                                        > Amsterdam
                                        >
                                        >

Strona angielska czyli www.languedoc-wines.com/english/index.html
                                        zawiera jeszcze wiecej bledów. Widze, ze pominiete sa apelacje slodkich win i
                                        Minervois La Livinière.

Na francuskiej sa :);)

www.languedoc-wines.com
                                        Amsterdam

• winoman Re: hm 09.07.03, 18:29
                                          amsti napisał:

> amsti napisał:
                                          >
                                          > >> Mysle, ze jest blad na stronie internetowej. Mam ich
                                          oficjalna broszur
                                          > ke
                                          > (tzn.
                                          > > wydan przez Conseil Interprofessionel des Vins du
                                          Languedoc) i tam jest
                                          > > napisane, ze proces trwa (lub sie zakonczyl dopiero
                                          co :) )

też mam tę broszurkę, zarówno po francusku, jak i po
                                          polsku, problem w tym, że nie wiadomo, kiedy drukowana.
                                          Najciekawsze jest to, że zajmujący się apelacjami
                                          Institut National des Appellations d'Origine nie ma
                                          własnej strony www.

Pozdrawiam!
                                  • Gość: star Re: starr! IP: czech:* / 192.168.5.* 09.07.03, 18:29
                                    Zartujac nieco - tak czy owak apelacja jest bo to co widnieje na butelce z
                                    2000 roku to AOVDQS.

A etykieta wspomnianego wina jest raczej zdecydowanie w kolorze beż a nie
                                    pomarancz;-).

Pozdrawiam,
                                    star

• Gość: star Re: starr! IP: czech:* / 192.168.5.* 09.07.03, 18:32
                                      Aha i w 2003 edycji Hachette wyraznie pisza (AO)VDQS a nie AOC ( nt zlego
                                      ojca).

Pozdrawiam
                                      star
                      • Gość: pnewc Re: pene i tanie wina IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.07.03, 14:45
                        Niniejszym oficjalnie nadaję mu status DOCG
                        > Allungamento delle Pene :-)
                        > pozdrawiam

Trzeba by jeszcze dopracować listę dostępnych szczepów - może bedzie to szczep
                        eskimosów a wino będzie robione z mo(sz)czu eskimosa
                        • winoman Re: pene i tanie wina 09.07.03, 14:51
                          Gość portalu: pnewc napisał(a):

> Niniejszym oficjalnie nadaję mu status DOCG
                          > > Allungamento delle Pene :-)
                          > > pozdrawiam
                          >
                          > Trzeba by jeszcze dopracować listę dostępnych szczepów
                          - może bedzie to szczep
                          >
                          > eskimosów a wino będzie robione z mo(sz)czu eskimosa

To raczej byłaby podapelacja Icewine, albo raczej (gaga,
                          popraw!) Gelatovino, albo Vino Ghiaccio :-))
                          • Gość: pnwc :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.07.03, 18:19
                          • Gość: gaga Re: pene i tanie wina IP: *.27-151.libero.it 10.07.03, 09:18
                            winoman napisał:

> To raczej byłaby podapelacja Icewine, albo raczej (gaga,
                            > popraw!) Gelatovino, albo Vino Ghiaccio :-))
                            A moze vino ghiacciapalle ;), komponuje sie niezle z nazwa DOCG A.d.P., choc
                            moze traci wulgaryzmem i moze razic uszy niektorych konsumentow. Ale w koncu
                            nie uszami sie wino pije :):):)
      • sstar Re: Dwa tanie wina 09.07.03, 22:01
        Nie mialem sie gdzie dopisac wiec moze tutaj:
        Zapomnialem pochwalic wino ( Uwaga Reklama ! ) od Partnera:

VNdM '99 Lodola Nuova, Ruffino - raczej lekkie, zrownowazone, w aromacie lipa,
        fijolek, kedzierzawe na mietowo, pozostawia z popiolem na ustach - wino udane,
        mi sie bardziej podobalo od Boscarelliego - mniej beczki - choc troche
        krowkowo-karmelowych smakow bylo - no i jak najbardziej pasuje do win (
        relatywnie tanich ) ok. 70-80 zl - wszak to chyba najtansze VNdM na naszym
        lokalnym padole

takze udane ( i takze od Ducale ):

Porta, Reserve, Carmenere, 2001, Maipo - pamietam, ze typowo mietowo-
        eukaliptusowe, ale z wyraznym owocem i dobra gestosc, dla mnie wpisuje sie
        swietnie w tradycje ( no more wood !) Porty, Merlot, 2001, Cachapoal -
        pozostale z Aconcagui nie bardzo mi sie podobaja

Pozdrawiam
        star

ps. jak widac tylko poczatki byly trudne ;-)

• joe_stru Re: Dwa tanie wina 10.07.03, 08:19
          sstar napisał:

> > VNdM '99 Lodola Nuova,
          > Porta, Reserve, Carmenere, 2001, Maipo

-----> Są w naszym miasteczku , wiesz może???
          • Gość: star Re: Dwa tanie wina IP: czech:* / 192.168.5.* 10.07.03, 16:39
            Nie widzialem - ale przy najblizszej okazji - patrz polowa sierpnia jak
            jeszcze beda u Partnera moge przywiezc (w plecaku).
            Natomiast w 'naszym' miasteczku w Albercie zobaczylem z pewnym zdziwieniem dwa
            b. tanie :-) wina - Mouton'97 za 800zl i Grange'94 za 900zl i jeszcze cos -
            ale nie powiem bo moze sam kupie ;-). Dla Grange'a to dobry rocznik - tako
            rzecze Johnson. Ciekawe jak sie ksztaltuja ceny na te wina w innych miejscach
            Polski ( swiata ) ?

Pozdrawiam
            star
            • joe_stru Re: Dwa tanie wina 10.07.03, 17:15
              He , he , Velasco od Torresa , co?:)))
              • Gość: star Re: Dwa tanie wina IP: czech:* / 192.168.5.* 10.07.03, 17:24
                A co kupiles - to by bylo nawet niezle bo nie musialbym kupowac :-)
                i moglbym zaoszczedzic na jeden wiecej bordos w Belgii. A w srodku tygodnia
                macie jakis dobry dzien ?

star

• Gość: star Re: Dwa tanie wina IP: czech:* / 192.168.5.* 10.07.03, 17:22
              Z tego co widac w swiecie( internecie ) to Grange ma dobra cene amerykanska, a
              Mouton troche gorsza niz amerykanska ( ale niewiele ).

Co do tego co mnie kusilo ale chyba(?) juz przestalo to chodzilo mi o Manso de
              Velasco '97 (cena 133zl - dobry rocznik a cena ponadczasowa(rocznikowa)). Jest
              tez jakis inny rocznik. Ale jak sie okazuje '97 - ma u WS 90pkt a np. '99 ma
              92pkt - tak wiec sie chyba nie przyszaleli w tym '97 ( tu pewno Joe cos powie
              jako nasz specjalista od Am.Sud na temat '99 ( w sumie tez podobno dobry )
              i '97.
              Dobry dla Chile jest tez 2001 - patrz Porta i Frontera z tego rocznika (to
              jedyny dostepny dla mnie poziom porownan). A kiepski 2002 - sprawdzilem j.w.
              No ale dobry producent ...

Pozdrawiam
              star

ps. Dodam ze od pewnego czasu pracuje w Albercie i nam cos duzo drogich win na
              polkach zalega ;-).
              • joe_stru Re: Dwa tanie wina 10.07.03, 17:33
                Velasco '99 nie piłem , ale mam domu , przywiozłem. Zapłaciłem jakieś 80
                złotych , więc cena albertowska jest , powiedzmy przyzwoita. Chce mu dać
                trochę czasu , bo ponoć ma potencjał. W ten '97 chętnie bym wszedł. Moze jakąś
                wojnę cabsów zrobimy???
                Na przykład : Planeta vs Torres vs Montes???
                • Gość: star Re: Dwa tanie wina IP: czech:* / 192.168.5.* 10.07.03, 17:40
                  Odnosnie '99 to pilem u winomana ale zdecydowanie trzeba czekac i to dlugo
                  por.:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=5120578&a=5120578
                  oraz
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=88&a=5061479.
                  Co do wojen na cabsy to moze poczekajcie jak cos przywioze z Belgii - na pewno.
                  Co do '97 to mnie tez kusi ale j.w.? Moze sie zrzucimy ?
                  Rzuc okiem na prv amstiego.

pozdrawiam
                  star

• winoman Re: Dwa tanie wina 10.07.03, 17:40
                  > Na przykład : Planeta vs Torres vs Montes???

Zapomniałeś zmienić temat wątku na "Trzy tanie wina"
                  :-)))

Pozdrawiam!
                  • sstar Re: o Manso WS ( courtesy of wm) 11.07.03, 17:45
                    W Albercie dostepne roczniki: 97, 98 za 133zl.

Winery: Miguel Torres
                    Wine: Manso de Velasco Viejas Vińas Curicó 1999
                    Score: 92
                    Highly Recommended
                    Price: $33
                    Country: Chile
                    Region: Curicó
                    Issue: Sep 30, 2002
                    Add to Wine List

Blackberry, spice and sanguine aromas surge from the glass,
                    with a full-throttle palate of vivid blackberry and cassis fruit
                    rushing forth. Muscular tannins quickly take over on the finish,
                    so be patient. An impressive late-release '99 Cabernet. Best
                    from 2003 through 2008. 5,005 cases made. (JM)
                    Search for user tasting notes

Wine: Cabernet Sauvignon Curicó District Manso de Velasco Reserva 1997
                    Score: 90
                    Issue: Oct 15, 2000
                    Add to Wine List

Not flamboyant, this muscular and extracted Cab needs just a bit
                    of time to unwind its jammy blackberry, currant, toast and iron
                    notes. Shows solid potential though. Really packed with latent
                    fruit. Best from 2001 through 2003. 5,400 cases made. (JM)

Wine: Manso de Velasco Viejas Vińas Curicó 1998
                    Score: 88
                    Issue: Aug 31, 2001
                    Add to Wine List

Nice concentration, with prune, cassis and mineral flavors,
                    ending on a chocolate note. The vintage peeks in on the firm
                    finish, but still a very good wine. Tasted twice, with consistent
                    notes. 4,900 cases made. (JM)

Wine: Cabernet Sauvignon Curicó District Manso de Velasco Reserva 1995
                    Score: 88
                    Price: $14
                    Issue: Oct 31, 1997
                    Add to Wine List

This muscular red shows good concentration, with dark, rich
                    flavors of currants, cassis, game and tar. The tannins are a bit
                    top-heavy now, but by 1999 or so this should be beautiful. (TM)

Wine: Cabernet Sauvignon Curicó District Manso de Velasco Reserva 1994
                    Score: 84
                    Price: $15
                    Issue: Apr 30, 1997
                    Add to Wine List

Shows good concentration, with ripe plum and cassis flavors,
                    but the oak is heavy-handed, and turns dry on the finish. May
                    soften. Best after 1997. 2,400 cases made.

Wine: Cabernet Sauvignon Curicó Manso de Velasco Reserve 1993
                    Price: $16
                    Issue: Oct 31, 1995
                    Add to Wine List

Straightforward, rather lean, offering a mix of ripe plum and
                    barnyard flavors and some sweet oak accents. Firm tannins and
                    lingering finish promise further improvement.

Wine: Cabernet Sauvignon Curicó Manso de Velasco Reserve 1990
                    Issue: May 31, 1995
                    Add to Wine List

Lively, young and firm. Appealing ripe blackberry, smoke, spice
                    and sweet vanilla flavors and a slight varnish note. Drink now.
                    3,050 cases made.

Wine: Cabernet Sauvignon Curicó Manso de Velasco Reserve 1989
                    Score: 83
                    Issue: Jun 15, 1995
                    Add to Wine List

Dried cherry, spice and brown sugar flavors in this maturing red;
                    soft, delicate texture. Cabernet made in a style reminiscent of
                    Rioja. Drink now. 3,500 cases made.

pozdrawiam
                    star

• Gość: star Re: Manso de Velasco ( troszke off topic ) IP: czech:* / 192.168.5.* 17.07.03, 11:21
                      Dodam tylko, ze w innym Albercie we Wroclawiu
                      ( Renoma ) znalazlem tez najlepszy rocznik '99 za 133zl.
                      Sowja droga to ciekawa polityka dystybucji (co sklep to
                      inny rocznik - ale za ta same cene).

star

cyt. WS:
                      >
                      > Winery: Miguel Torres
                      > Wine: Manso de Velasco Viejas Vińas Curicó 1999
                      > Score: 92
                      > Highly Recommended
                      > Price: $33
                      > Country: Chile
                      > Region: Curicó
                      > Issue: Sep 30, 2002
                      > Add to Wine List
                      >
                      > Blackberry, spice and sanguine aromas surge from the glass,
                      > with a full-throttle palate of vivid blackberry and cassisfruit
                      > rushing forth. Muscular tannins quickly take over on the finish,
                      > so be patient. An impressive late-release '99 Cabernet. Best
                      > from 2003 through 2008. 5,005 cases made. (JM)
                      > Search for user tasting notes
                      >
                • Gość: pnwc Re: Dwa tanie wina IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.03, 18:56

> wojnę cabsów zrobimy???
                  > Na przykład : Planeta vs Torres vs Montes???
                  Planety CS aktualnie nie ma chyba, zę ktoś by przywózł zza granicy ja mogę
                  zaproponowac Dry Creeka CS 1995
      • petromin Re: Dwa tanie wina 06.05.04, 13:45
        Do listy tanich i całkiem przyjemnych (ale nie powalajacych na kolana) dokładam
        John Carson Chardonnay California 2003 EUR 2,49
        Franciois Dulac Vin de Pays Charentais Francja 2003 EUR 1,99
        Oba wina białe.
        • panowca Re: Dwa tanie wina 06.05.04, 15:09
          ok ale te ceny to skąd są? z obszaru dewizowego?
          chociaż słyszałem że jest sklep winiarski gdzie sa ceny w ojro
          • petromin Re: Dwa tanie wina 07.05.04, 08:27
            Tak to ceny ze sklepu w Niemczech - ale ja do tych sklepów mam 12 km, więc
            teraz od 1.05 to dla mnie juz normalna cena. A przejazd przez granicę to teraz
            najczęściej machnięcie ręką, czasami popatrzą na zdjęcie w dowodzie.
      • Gość: darek Re: Dwa tanie wina IP: *.elle.com.pl 07.05.04, 12:20
        Co do Cabernet from Karnobat (tak właśnie a nie Karlobat) zgadzam się całkowicie. Mocne wino o
        wyrazistym smaku i zapachu. Za 13.49 ( w Tesco na Stalowej w Warszawie) lepiej chyba być
        nie może. Twojego Murfatlara nie piłem.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka