Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Domaine Labranche Laffont

20.06.03, 09:17
    Korzystając ze spokojnego wieczoru przed Bożym Ciałem odbunkrowałem kolejną
    flaszkę sprowadzoną od Cecile, D. Labranche Laffont, AOC Madiran. "Swietne
    wino" to za mało powiedziane, więc spróbuję krótko opisać: gęste i niemal
    czarne, trudno o nim nawet powiedzieć "czerwone wino", bo czerwieni to tam za
    dużo nie ma - raczej ciemne fiolety i granaty. W aromacie owoce, głównie
    jeżyny, w smaku zresztą podobnie, ale bez żadnych dżemów czereśniowych - dużo
    kwasów i garbników, więc lepsze raczej do jedzenia, w tym przypadku do
    przekąsek w stylu sery, oliwki itp. Wino o dużej indywidualności, trudno
    byłoby je pomylić z innym. Dla mnie świetne, ale powiem uczciwie, że żonie
    nie smakowało. Szkoda że cena (48 zł w vinariusie) sytuuje je powyżej mojego
    poziomu dla win codziennych :-)
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • panowca Re: Domaine Labranche Laffont 20.06.03, 09:46
        z uwagi na to, że ze względów zdrowotnych jestem prZez ostatni tydzień i
        najbliższy miesiąc niepijący ogranicze sie do delikatnego wtrętu - D. Labranche
        Laffont jeszcze nie piłem chociaż od kiedy sie pojawiło w sklepie chodze koło
        niego cały zaśliniony - post DOCG utwierdził mnie w przekonaniu że jest to wino
        genialne - raz dobra ocena w Bończyku dwa i co chyba najważniejsze -
        jednogłośna akceptacja ze strony klientów - odebrałem nawet dwa późnonocne
        telefony z prośbą o rezerwację wszystkiego co zostało - takim samym stopniu
        dotuczy to DL Vielilles Vignes - tytaj oceny klientów sa wręcz entuzjastyczne.
        Aż się boje co będzie , kiedy znów dostaniemy Ch. Montus 94', który uważam za
        naturalne przedłużenie tych dwóch win - niestety cały czas opieram sie na
        teorii i będę wdzięczny, jeśłi napisze coś o tych winach ktoś, kto ich próbował
        • Gość: docg da eto prawda, no nie wo wsiem IP: 212.160.147.* 20.06.03, 10:14
          panowca napisał:

(...) - post DOCG utwierdził mnie w przekonaniu że jest to wino
          > genialne - raz dobra ocena w Bończyku dwa i (...)
          -------->
          jednakowoż nie jest to ulubione wino Małego Bieńczyka, bo ów dał mu zaledwie
          dwa serduszka. Moja ocena jest owszem, entuzjastyczna, ale musze mocno
          podkreślić, że to wino ma specyficzny styl i na pewno nie każdemu będzie
          odpowiadało.
          Jeśli zaś chodzi o VV z Labr. Laffont, to faktycznie musi to być killer, biorąc
          pod uwagę 90% zawartość tannat (w podstawowym winie 60%)
          pozdrawiam
        • Gość: Markiz de C-C Re: Domaine Labranche Laffont IP: *.acn.pl 03.07.03, 22:10
          Zachęcony postem - nabyłem...., otworzyłem...., wypiłem....
          Wino faktycznie mocne, twarde powiedziałbym brutalne - troche tak jakby ugryźć
          kawałek krzewu winogronowego. Z pewnością dalekie od hedonistycznego....
          Zamiast jeżyn czułem raczej gorzkie wiśnie, mokrą ściółkę czy kore ....
          Na pewno warto spróbować.
          Ciekaw jestem jak takie wino się starzeje... napisze po spróbowaniu Ch. Montus-
          czyli po weekendzie (jak Bóg da a partia pomoże)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka