Gość: winniak IP: *.chello.pl 20.12.01, 20:11 Pytanie, jak w temacie. Najchętniej ze wskazaniem miejsca zakupu (mnie interesuje Warszawa, ale nie powinno to ograniczać piszących z innych miast). Wszystkim ślę najlepsze życzenia. winniak-maniak Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
winoman Re: Wigilia: co polecacie? 21.12.01, 13:22 Wigilia, a więc ryby, a jeśli ryby, to raczej wino białe (chyba, że menu przewiduje cięższą rybę z grilla, wtedy i lekie czerwone powinno być dobre). Możliwości jest wiele, ja chciałbym polecić wina, o których tu jeszcze nie było mowy, dwa białe wytrawne wina z Włoch (tak, białe wina z Włoch tez moga być znakomite!). Nie należą do najtańszych, ale Wigilia jest tylko raz w roku. Oba wina produkuje firma Mastroberardino z Kampanii, nieco tańsze jest Fiano di Avelino Radici (50-60 zł), drugim jest Greco di Tufo (70-80 zł). W Warszawie powinny być w Piwnicach Prohibicji na Siennej (Pasaż Warsaw Tower), ale proszę się upewnić, tel. do sklepu 654 53 88. Pozdrawiam i życze smacznych i spokojnych Świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot.be Re: Wigilia: co polecacie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.01, 19:11 U mnie zawsze Wigilia=Chablis Jakoś najlepiej mi się komponuje. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vittis Re: Wigilia: co polecacie? IP: 212.160.147.* 24.12.01, 09:39 U mnie będzie 15 osób, a więc konieczny kompromis pomiędzy jakością i ilością. Mając na uwadze smażonego karpia oraz z natury pikantne śledzie, jak również konieczność pogodzenia różnych gustów, wybrałem różowe White Zinfandel firmy Gallo z USA, ok. 25 zł, wszędzie dostępne. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apache Re: Wigilia: co polecacie? IP: 193.0.74.* 02.01.02, 14:28 Ja z reguły stawiam na jakieś różowe wina (coby pasowało i do karpia i do pierogów - czy to w ogóle możliwe? :). Kieruję się przy tym podobnym kryterium co Vittis - kompromis między gustem moim i mojej rodziny. Rok temu wypróbowałem z bardzo udanym skutkiem Cabernet Anjou, a w tym roku Zinfandela od Suttera (wypadł duużo gorzej). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vittis Re: Wigilia: co polecacie? IP: 212.160.147.* 11.01.02, 07:50 u mnie to różowe wino naprawdę było OK, tym bardziej, że przelane do karafki doskonale pasowało kolorystycznie do bordowych dodatków na obrusie :) Zastanawia mnie, czy to, co napisałeś oznacza, że cabernet anjou był po prostu lepszy od zinfandela firmy sutter home ? Nie wiem, jaki to był cabernet, ale takie wina widzę z reguły za ok. 20 - 25 zł, a zinfandel - powyżej 30. Piłem (ostatnio właśnie na wigilii) zinfandela firmy Gallo, to wino jest tak specyficzne , że trudno je porównać z czymkolwiek co znam, ale nie mogę powiedzieć, żeby mi nie smakowało. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś