Gość: star IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.08, 10:17 wybierz swojego faworyta: wine.appellationamerica.com/varietal-index.aspx pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kohei Re: odmiany winogron 23.05.08, 10:46 Genialne! Trudno zliczyć celne (i zrozumiane;-) skojarzenia, ale powaliły mnie dornfelder i muller-thurgau:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Primitivo di Varsa Re: odmiany winogron IP: 212.160.172.* 23.05.08, 10:54 Witaj, Bardzo fajna stronka ale brakuje mi na niej informacji o tym czego można się spodziewać po winach z poszczególnych szczepów. Wiadomo, że 'terroir' ma ogromny wpływ ale samo grono wiele determinuje. Wiem, że zostanę okrzyczany za spam, ale podobne info po polsku znalazłem tutaj: Specyfika gron Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: odmiany winogron IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.08, 11:06 nie chcę być złośliwy ale ... tamta strona przynajmniej jest śmieszna;-), a serio - to musisz trochę popracować nad swoją stroną z odmianami, kilka uwag na gorąco: Cabernet Franc - dobrze by wspomnieć może o Loarze, nieprawdaż? Dolcetto - chyba nie piłeś ich zbyt wiele? miękkie, owocowe, mało taninowe i kwasowe mówisz? ech..., spójrz sam - ja też nie piłem icz za dużo ale jak poklikasz to zobaczysz, że mogą być różne: members.lycos.co.uk/sstarlet/sample.php?inc=index.php&grape=Dolcetto&plus=1 Pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
winersch Re: odmiany winogron 23.05.08, 13:04 Nie chce byc złosliwy, ale na tej stronie mnóstwo haseł z tzw słownika pjęć wymaga wymiany: pierwsze z brzegu przykłady to hasła: Cahors, Calabrese, Falerno, Muscadet, Liebfraumilch, Mildew, Limuzynowe drewno, Sansevero, Trockenbeerenauslese i inne. Niektóre wygladają jak żywcem przepisane z kuriozalnej ksiażeczki niejakiego Byrda, która myślałem ze odeszła już w niepamięć, ale bzdura trzyma się mocno jak widać. Przykład - proszę bardzo - hasło Cahors "Cahors - Czerwone wina stołowe z winnic w okolicy miasteczka Cahors we Francji. Jest to wino markowe zaliczane do grupy VDQS i wyróżniające się wspaniałą, bardzo ciemną, prawie czarną barwą, dlatego jest znane także jako czarne wino z Cahors i stosowane do wzmacniania barwy win bladoczerwonych. Wino to wymaga dłuższego leżakowania (3 - 5 lat w beczkach, a następnie co najmniej 5 lat w butelkach)." Przeciez to bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
mwi_net Re: odmiany winogron 23.05.08, 13:41 winersch napisał: > Nie chce byc złosliwy, ale na tej stronie mnóstwo haseł z tzw > słownika pjęć wymaga wymiany: > Przykład - proszę bardzo - hasło Cahors > "Cahors - Czerwone wina stołowe z winnic w okolicy miasteczka Cahors > we Francji. Jest to wino markowe zaliczane do grupy VDQS i > wyróżniające się wspaniałą, bardzo ciemną, prawie czarną barwą, > dlatego jest znane także jako czarne wino z Cahors i stosowane do > wzmacniania barwy win bladoczerwonych. Wino to wymaga dłuższego > leżakowania (3 - 5 lat w beczkach, a następnie co najmniej 5 lat w > butelkach)." Przeciez to bzdura Nie chcę być niegrzeczny w stosunku do "konkurencji", ale ten wpis (podobnie jak większość pozostałych) jest ordynarnie kradziona z internetu. Wystarczy porównać znacznie starsze wpisy: www.winka.net/slownik/c Odpowiedz Link Zgłoś
winersch Re: odmiany winogron 23.05.08, 15:05 Hasła w tej stronie winka.net rzeczywiscie skopiowane dosłownie, co nie zmienia faktu ze są w znacznej części bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
mwi_net Re: odmiany winogron 23.05.08, 23:27 winersch napisał: > Hasła w tej stronie winka.net rzeczywiscie skopiowane dosłownie, co > nie zmienia faktu ze są w znacznej części bez sensu. Nie przyglądałem się tej stronie dokładnie, ale ktoś wskazywał inną stronę z której wineguru kopiowało. Biorąc pod uwagę bezkrytyczność kopiowania bzdur, zapewne tęgi guru z tego wingurka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: odmiany winogron IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.08, 02:05 mwi i po co kopać... a taki fajny miał to być wątek, ech... pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Touriga Nacional 26.05.08, 10:29 Na wikipedii powołując się na Jancis piszą o podobieństwie z Cab Sauv (smakowym) i Cab Franc (arom): en.wikipedia.org/wiki/Touriga_Nacional aromatycznie się zgodzę, smakowo ciężko powiedzieć bo trochę mało ich próbowałem, pewno te z Dao lżejsze są niż z Douro i mniej garbnikowe.. Pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
bacchus1 Re: odmiany winogron 26.05.08, 13:47 Dobry Sauvignon Blanc ponad wszystko (nie tylko pod katem zdjęcia) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
honeyaccess Re: odmiany winogron 29.05.08, 19:16 Rewelacja. Ale aż się prosiło zrobić osobne obrazki dla Syrah i Shiraz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peyotl Re: odmiany winogron IP: *.acn.waw.pl 31.05.08, 01:31 a ja wybrałem tannata... jeśli obrazek odzwierciedla wnętrze wybierającego, to... mamo... :-))) Odpowiedz Link Zgłoś